Ο “Θάνατος” του Facebook κι άλλες ανοησίες

death-of-facebook

Είδα κι εγώ την έρευνα στην οποία αναφέρεται ο Γρηγόρης στο Deasy και διερωτήθηκα ακόμα και αν μιλάμε για το «θάνατο του Facebook» (η διατύπωση μου φαίνεται κάπως υπερβολική!) τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα, η επισήμανση ότι οι νεώτεροι χρήστες μετακομίζουν από το μεγαλύτερο SNS γιατί δεν το θεωρούν «cool» έχει ένα ενδιαφέρον, ειδικό για την αγορά του Internet και ίσως και ευρύτερο κοινωνιολογικό, όμως σημαίνει στ’ αλήθεια κάτι; Ειδικά από τη στιγμή που προς το παρόν εντοπίζεται μόνο στην Ευρώπη και τους χρήστες που ζουν σ’ αυτή;

Κάποιοι θα έλεγαν ότι σίγουρα κάτι σημαίνει. Σε τελική ανάλυση, μια τάση που επισημαίνεται σε έναν τόσο μεγάλο χώρο όσο ο ευρωπαϊκός σίγουρα θα περάσει και στον υπόλοιπο κόσμο αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα). Όμως εγώ επιμένω: εκτός από τους ανθρώπους της ίδιας της Facebook ποιος επηρεάζεται πραγματικά; Η βασική αλλαγή που έφερε το Facebook τόσο στο παγκόσμιο community που λέγεται «Internet» όσο και στην κοινωνία είναι ότι έφερε πολύ νέο κόσμο στο Δίκτυο και του δίδαξε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που οι «βετεράνοι» του την γνώριζαν από παλιά. Και η συμπεριφορά αυτή είναι η κοινωνικότητα, καλή και κακή, ρηχή ή βαθιά.

Το γεγονός ότι οι teenagers εγκαταλείπουν το Facebook για να πάνε σε άλλα, πιο «sexy» ή «παιχνιδιάρικα» μέσα δε σημαίνει τίποτα καθώς η συμπεριφορά αυτή θα είναι, λίγο-πολύ, η ίδια και σ’ αυτά. Η διαταραχή των ισορροπιών στην αγορά των social networks είναι κάτι που με ενδιαφέρει επαγγελματικά όμως σαν πολίτης μιας κοινωνίας του 21ου αιώνα, θεωρώ ότι το «big picture» όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά είναι και πολύ αισιόδοξο: οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βλέπουν πιο πολύ την επικοινωνιακή διάσταση του Internet. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε ποιοι έχουν κάτι πραγματικά αξιόλογο να πουν –το πού θα το πουν δεν έχει καμία πρακτική σημασία.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο metamatic:taf με τίτλο “Social media: μεγάλες αλλαγές ή καθόλου αλλαγές;”



Categories: Internet Life

1 reply

  1. Το facebook θα αργησει να πεθανει!

    Emajore
    https://www.emajore.com/index.php/el/dj-s

Leave a comment