Yupi!

Review θα κάνουμε (και εγώ και ο δράκος) όταν το δούμε και καλύτερα και πιο επίσημα. Και κυρίως με καθαρό βραδινό μυαλό – καθότι το lifestyle θέλει βραδινό look. Μέχρι τότε όμως δύο πράγματα έχουμε να δηλώσουμε.

Άλφον. Το ότι ξανάρχεται η ΙΜΑΚΟ στο internet είναι καλός οιωνός.

Βήτον. Το domain είναι πολύ καλή ιδέα.

Γάμον. Πιο νωρίς δεν θα ήταν σωστό να το πούμε

Δέλτον. Ναι και εμείς ψάχνουμε αν θα είναι στο πνεύμα του 2.0..

Εδώ θα είμαστε (οψόμεθα) για να τα πούμε…

Update: Καλώς ή κακώς οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Έτσι πολύ πριν ανασάνει ο δράκος είχαμε 70 απανωτά comments μπουκιά και συχώριο – και το επίσημο review ακόμα περιμένει. Μόνο που στη συζήτηση πλέον παίρνει μέρος και το ίδιο το Yupi…



Categories: Internet Life

94 replies

  1. φαίνεται πιασάρικο. άι λάικ ιτ.

  2. Σαν ιδέα φαίνεται καλό και κοντά στο πνεύμα του μαγαζιού. Σαν υλοποίηση μου φαίνεται λίγο αχταρμάς και θέλει μάζεμα στο εικαστικό.

  3. Τρίτη & 13 βρήκες να μας το ανακοινώσεις;
    Είναι καιρός όλοι οι εκδότες περιοδικών να διαθέσουν (επιτέλους) μέρος από το περιεχόμενο τους στο ελληνικό Internet. Έχουμε τόση ανάγκη από “content”…
    Με μια γρήγορα ματιά, δεν μου άρεσε καθόλου που “φάβει” βετεράνους (βλέπε in.gr) και παιδιά που την παλεύουν χρόνια (βλέπε pathfinder).
    Νομίζω ότι δεν δικαιούται δια να ομιλεί ο εν λόγω εκδότης.

  4. Με μια πρώτη ματιά το yupi (yoopi-gioupi-yiouph-you-pi) δείχνει φιλόδοξο. Δείχνει επιθετικό (το YupiTV δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το YouTube). Δείχνει να αντικατοπτρίζει το attitude του ΠΚ και της ιμακο. Μήπως όμως θα έπρεπε να επανεξετάσει το target του; Μπορεί αυτό το υψωμένο φρύδι και, γενικότερα, αυτός ο “τόνος της φωνής” των περιοδικών να πουλάειστους 30+, αλλά στον πιτσιρικά και την πιτσιρικού δεν λέει μία.

    Εικαστικά “εφημεριδίζει”. (Tόσο ώστε να νομίζω ότι ο browser μου είχε κάνει λάθος στο magnification).
    Πολύ περιεχόμενο μπροστά, ατάκτως εριμμένο. Κακή ρυμοτομία και Real Estate.

    Το… προξενιό παραδοσιακού με new (media) έχει αποτύχει εδώ και πολλά έτη (φωτός).

  5. Συμφωνώ με τον Barak.

    Τις σκέψεις μου τις μάζεψα όλες σε ένα postaki.

  6. Το λοιπόν. Οπαδός της ΙΜΑΚΟ δηλώνω εδώ και χρόνια το γνωρίζεις. Αν και όχι πιτσιρικού πλέον, δεν τα πιασα τα -άντα ακόμα και ακόμα γουστάρω την ‘προστακτική’ τους. Οπαδός του trash culture γαρ.

    Τεσπα.

    Εικαστικώς συμφωνώ με τους προηγούμενους. Καλή η άποψη αλλά ας πάρουν και μια ιδέα από το δίκτυο βρε παιδί (τα λες χρόνια, ξέρω)

  7. Δεν μ’ άρεσε το design: ξεχειλωμένο και ανοργάνωτο.

  8. είχα ακούσει για το yupi.gr αλλά να σου πω την αλήθεια περίμενα κάτι καλύτερο…

  9. Πρώτα σχόλια. Κάθε νέα προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη. Όμως το design και η παρουσίαση του περιεχομένου νομίζω πως έχει πρόβλημα όπως είπαν και τα υπόλοιπα παιδιά.

    Γενικά το στήσιμο των σελίδων μου κάνει περισσότερο για περιοδικό ή εφημερίδα παρά για website ενώ μου θυμίζει websites παρελθόντων ετών….

    Επίσης υπάρχουν σημαντικά προβλήματα χρηστικότητας. Οι κεντραρισμένοι τίτλοι, η προβληματική ιεραρχία στην οπτική παρουσίαση και τον διαχωρισμό των άρθρων, η λανθασμένη επιλογή γραμματοσειράς για online μέσο, μάλλον δυσκολεύουν αρκετά την ανάγνωση του πλούσιου κατά τα άλλα περιεχομένου.

    Στα θετικά η επιλογή για τα videos, θέμα το οποίο όμως είναι αρκετά σύνθετο και δύσκολο από διάφορες απόψεις.

    Περισσότερα σχόλια και ανάλυση μόλις το επιτρέψει ο χρόνος….

    Καλή αρχή στους δημιουργούς του website.

  10. Παιδιά καλά τα λέτε από τη σκοπιά σας. Εγώ απλά δυο παρατηρησούλες που μοιράστηκε και με το geek inside. Αρχικά νιώθω να με απογοητεύει. IMAKO είναι, δεν μπορεί καλυτερα?

    Η διαφημιστική αγορά έχει τέτοια μεγάλα προβλήματα στον τύπο και οι αναγνώστες εξαφανιστεί σε τέτοιο βαθμό που παραδοσιακοί “ΤΥΠΟΙ” καταφεύγουν στο ίντερνετ.. Τόσο για να στηρίξουν τα περιοδικά τους που έχουν ΠΟΛΛΑ προβλήματα (πχ. Nitro, Free, Playboy αλλά και RAM, PC Magazine κλπ) όσο και για να είναι εκεί στην επικείμενη “μεταφορά” της διαφήμισης στο net (ήδη πολλές εταιρείες κόβουν ποσά από τον τύπο για το ίντερνετ).

    Παιδιά η μάχη ξεκίνησε! Θα έχει ενδιαφέρον!

    ΥΓ. Είναι αντικειμενικό site ψυχαγωγίας ή είναι ένα online διαφημιστικό φυλλάδιο των περιοδικών; Γιατί αυτό που θέλουμε είναι έναν συμβουλάτορα με ανοιχτά μάτια και όχι γραπωμένο από την ΙΜΑΚΟ.

    ΥΓ2. Στα blog πότε θα μπουν?

  11. Ίσως να έχουμε ανάγκη από content, αλλά όχι από τέτοιου είδους content. Και ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω πως κάποιοι χαιρετίζουν τέτοιες προσπάθειες και τους εύχονται και καλή επιτυχία …
    Να επιτύχουν τι ακριβώς; Να αναπαραγάγουν και διαδικτυακά όλο το μπουρδοειδές lifestyle που αναπαράγουν και στα περιοδικά τους; Να μας ψυχαγωγήσουν με καταπληκτική μουσική στυλ Nitro radio; Όλοι κατηγορούμε την TV και καταριόμαστε την διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να γίνει ένα μέσο που 24 ώρες το 24ωρο σερβίρει ψέμματα στον κοσμάκη. Υπόσχεται πράγματα που δεν ευσταθούν. Έχει γίνει το βήμα των απατεώνων και των κολοπετσωμένων. Θέλετε και το διαδίκτυο να γίνει έτσι; (ότι θα γίνει, θα γίνει απλά μήπως γίνει μια ώρα αργότερα..)
    Εγώ ένα τους εύχομαι : στα τσακίδια και να μην πατήσει άνθρωπος στο κολοsite τους. Υποκριτές.

  12. τι θυμήθηκα τώρα…
    που είναι οι πάλαι ποτέ καλές εποχές του πρωτοποριακού (από άποψη design και περιεχομένου) ZOOM.gr (powernet – imako).
    Όταν έχεις μάθει σε τέτοια ποιότητα την εποχή που το “μέσο” και η “τεχνολογία” δεν βοηθούσαν και πολύ… έχεις άλλες απαιτήσεις!

  13. ναι, όντως το zoom ήταν πολύ πρωτοποριακό … γι’αυτό πήγε άπατο …

  14. Το zoom πήγε άπατο – ίσως από θέματα διοίκησης, ομάδας, εταιρείας ή δεν ξέρω τι άλλο.
    Το ανέφερα σαν παράδειγμα επειδή ήταν του ίδιου εκδότη.

  15. @unknown-x
    Καλύτερα να κάνεις κάτι λάθος παρά να μην το κάνεις καθόλου. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος έχει μεγάλο κοινό άρα μέρος αυτού του κοινού θα είναι και online. Εκτός κι αν θες να μας πεις πως όσοι είναι online ακούνε μόνο άριες και Παβαρότι. Το να φύγει η ΙΜΑΚΟ και ο κάθε εκδοτικός όμιλος από το Internet δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι να βρεις μετά πελάτες να σε ακούσουν όταν θα μιλάς για Internet.

  16. Καλώς κάνουν και το κάνουν, αλλά λίγη “ταπεινότης” (όπως την αντιλαμβάνεται ο καθείς) δεν βλάπτει.
    Πάντως, όσοι είναι on-line, “they just don’t give a dime” για τα παραδοσιακά μέσα (εκτός εάν πρόκειται για “αλιείς” content).

    Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

  17. @barak
    δεν μίλησα για διαφορά επιπέδου ανάμεσα στο κοινό των εκδόσεων της ΙΜΑΚΟ και το “κοινό” του internet για να μου θέτεις διλήμματα μεταξύ Παβαρότι και Καλομοίρας.

    Μίλησα για μια συγκεκριμένη αντίληψη της ζωής και της καθημερινότητας που προσπαθούν τα περιοδικά των συγκεκριμένων εκδόσεων (αλλά σχεδόν όλων των υπολοίπων) να περάσουν στη νοημοσύνη του κοινού τους.

    Βέβαια, εσύ όλα τα προσμετράς με “πελάτες” οπότε είναι λογικό να θέλεις να εισέλθουν στον χώρο και η ΙΜΑΚΟ, η ΕSPRESSO, το ΛΟΙΠΟΝ και λοιπά “παραδοσιακά” μέσα.

    Οπότε, βέβαια για να βρούμε πελατειακό ενδιαφέρον όταν θα μιλάμε για internet θα πρέπει να έχουμε φάει στην μάπα πρώτα όλη την μπουρδολογία τους και την ανόητη προσέγγιση τους στο trash content.

  18. Τι είχες Γιάννη ‘μ (Πέτρο ‘μ); τ’είχα πάντα.
    Πάω για αντιόξινα γιατί το πολύ γκλάμουρ μ’έχει κάτσει στο στομάχι.

  19. Το βασικό design δεν είναι και τίποτα πρωτοπορειακό εντάξει και οι εξίσου βασικές αναφορές του (nymag.com, blogs.guardian.co.uk) ομολογούνται περήφανα και στο σχετικό θέμα (“Γιατί το Yupi.gr Είναι και Γαμώ τα Site”). Όλα τα κουφά που γράφτηκαν σχετικά όμως (και δεν εννοώ εδώ παραπάνω μόνο) για σχεδίαση χρόνια πίσω(!) και έτσι κι αλλιώς, μόνο διασκεδαστικά μπορεί να τα δει όποιος ασχολείται. Για τη γραμματοσειρά και τα σχετικά ούτε κι εμένα μου χτυπάει καλά αλλά είναι και το “ξεχωριστό” του design προφανώς. Με άλλα λόγια δανείστηκαν από τους καλύτερους αλλά ή τα στοιχεία που τροποποίησαν τα κάναν χειρότερα ή θεωρήθηκαν ότι ταιριάζουν στο κοινό-στόχο. Είναι και περιορισμένες κάποιες επιλογές, όπως τα fonts, anywayz.

    Τώρα για μέλλον κτλ. να μη χρησιμοποιήσω πάλι κανά χαρακτηρισμό για το τι βλέπει ο καθένας (το τι θα ήθελε να βλέπει είναι σεβαστό). Αλλά όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι το μέλλον τους είναι δικτυακό. Χαρακτηριστικά κι εδώ, παραπέμπω (γιατί είναι εύκολο να παίρνεις αέρα ειδικού και να λες ότι θες αβάσιμα) στις πρόσφατες δηλώσεις του Arthur Sulzberger ότι χέστηκε αν θα τυπώνονται ακόμα σε χαρτί μετά από πέντε χρόνια οι NY Times.

  20. Και συγγνώμη για τον εκνευρισμό και ούτε έχω καμιά πρόθεση να υπερασπιστώ καμιά μεγαλοεκδοτική. Αλλά δε μπορώ να διαβάζω τις αποψάρες του καθενός κι εδώ που υποτίθεται μιλάμε πιο σοβαρά :p

  21. Και βέβαια τα προσμετράω όλα ως πελάτες γιατί το περιεχόμενο κοστίζει και χωρίς πελάτες, ήτοι μπικικίνια, δεν πρόκειται να δεις περιεχόμενο της προκοπής. Όπως δεν πρόκειται να δεις φτηνότερες συνδέσεις, καλύτερες υπηρεσίες και πολλά άλλα. Επιπλέον, αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνει η ΙΜΑΚΟ πήγαινε να τους πεις πώς να το κάνουν καλύτερο. Ενδεχομένως και να ψάχνονται για στελέχια. Το να φύγουν δεν είναι λύση για κανέναν.

    Υ.Γ. Και βέβαια θέλω την Espresso στο Internet. Ειδικά άμα έκανε μια υλοποίηση τύπου eonline.com θα τους έβγαζα το καπέλο.

  22. Ακολουθεί μεγάλο post…

    Ως οικοδεσπότης οφείλω μία συγγνώμη για την «εξαφάνισή» μου, αλλά ομολογώ ότι δεν περίμενα και τον τόσο χαμό. Σε κάθε περίπτωση sorry

    Ως δημοσιογράφος οφείλω να δω το site πολύ καλά και να κάνω εμπεριστατωμένο review το οποίο και υποσχόμαι

    Ως Uroborus οφείλω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους και να κινηθώ πιο γρήγορα. Καθότι στα έντυπα έχουμε χρόνο για review. Εδώ όχι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί μία προσπάθεια η οποία δεν έχει καν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις να κριθεί. Μπορεί κάλλιστα να είναι σε περίοδο δοκιμών. Πάμε λοιπόν για την πρώτη ματιά.

    Εικαστικά ακολουθεί την «πεπατημένη» του μοντέρνου web με μία διάθεση «βιάζομαι να βγω μην με προλάβει κανένας άλλος». Δεν είναι άσχημο αλλά δεν είναι στη φιλοσοφία της ΙΜΑΚΟ και αυτό διότι δεν επιχειρεί και τίποτα το πρωτότυπο. Δεν βλέπω όμως (τουλάχιστον με τις πρώτες καλές ματιές) προβλήματα αρτιότητας στα γραφικά του – αν έχει όσοι το υποστηρίζουν ας μας τα υποδείξουν. Διάβασα σε πολλούς ότι περίμεναν κάτι καλύτερο. Καλύτερο όμως όσον αφορά τι;

    Το εικαστικό του όμως λίγο με νοιάζει. Εγώ βλέπω μία φιλοσοφία την οποία ελπίζω να μην βλέπω μόνο εγώ αλλά να υπάρχει και σε κάποιο στρατηγικό πλάνο. Φιλοσοφία η οποία θέλει ένα μεγάλο εκδοτικό μαγαζί να δημιουργεί ένα site –στα πρότυπα των παλαιών portals- το οποίο αντλεί περιεχόμενο από το ιδιαιτέρως πολύ που διαθέτουν τα έντυπα και συνθέτει ένα καινούριο project. Κάτι σαν online magazine με την υποστήριξη της τεχνολογίας και μία καλή δόση social networking. Και αυτή η λογική θεωρώ ότι είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το ελληνικό web για να αρχίσει να δουλεύει σωστά – αν εξαιρέσεις την portal αίσθηση. Γιατί; Γιατί δημιουργεί καινούρια online media και brands. Και για πραγματοποιηθεί ως project απαιτεί ειδική ομάδα που θα δουλεύει γι αυτό. Online Editors, publishers κλπ. Απαιτεί διαχείριση (χρήστες κλπ κλπ) απαιτεί trafficking απαιτεί εμπορικό, απαιτεί στρατηγική. Αν τα έχει δουλεύει και αλλάζει τους κανόνες. Αν δεν τα έχει μαζεύει κάποια money από banner-άκια εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις των εντύπων του με τη διαφήμιση και κάποια στιγμή το project θα αρχίσει τις περικοπές. Η επιτυχία όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη φιλοσοφία αλλά και από την υλοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Στην παρούσα φάση μόνο αυτό που βλέπω ως στρατηγική μπορώ να κρίνω και αυτό κάνω. Επί παραδείγματι δεν συμφωνώ Όταν μάθω λεπτομέρειες θα τις επεξεργαστώ και θα κρίνω καλύτερα.

    Αυτά όσον αφορά το site.

    @unknown-x
    Μίλησα για μια συγκεκριμένη αντίληψη της ζωής και της καθημερινότητας που προσπαθούν τα περιοδικά των συγκεκριμένων εκδόσεων (αλλά σχεδόν όλων των υπολοίπων) να περάσουν στη νοημοσύνη του κοινού τους..
    ΟΚ αλλά μάλλον έχουμε παρεξηγήσει κάτι. Γνωρίζω προσωπικά αρκετούς από τους επισκέπτες της σπηλιάς και οι περισσότεροι δεν είναι fans της Κωστοπούλειας φιλοσοφίας – όπως εν πολλοίς δεν είμαι και εγώ. Και όσοι είναι το λένε (γιασάν της Sofias) και πολύ καλά κάνουνε. Όταν κάποιος ηγείται φίλτατε δεν φταίει μόνο αυτός που είναι αρχηγός αλλά κυρίως αυτοί που τον ακολουθούν. Τη συγκεκριμένη κουλτούρα που πουλάνε τα συγκεκριμένα περιοδικά αν δεν την ήθελε το κοινό όφειλε να κάνει κάτι. Προσωπικά ήμουν έφηβος όταν το ΚΛΙΚ έκανε την μεγάλη διαφορά – γιατί την έκανε ότι και να λες. Μια φορά έκανε και ένα αφιέρωμα στους skinheads. Τους έθαβε μεν, πλην όμως any publicity is good publicity κατά τη ταπεινή μου τότε άποψη. Δεν ξανααγόρασα ΚΛΙΚ. Όσο και να μου κόστισε στις συζητήσεις με τους τότε γνωστούς (με τους φίλους όλα μια χαρά ήταν). Ευθύνη του καθενός μας είναι τι διαβάζει και τι όχι. Οι σωτήρες περισσεύουν.

    Διαφώνησε όσο θέλεις, αλλά θα είναι σωστό να διευκρινίσουμε κάτι. Στο συγκεκριμένο Blog το internet είναι κεντρικό θέμα πολύ συχνά. Και η business πλευρά του επίσης. Το να βλέπουμε λοιπόν κάποιοι από εμάς την κίνηση της ΙΜΑΚΟ αυστηρά ως business project δεν έχει κανένα πέμπτον. Ως εκ τούτου τα ψιλοχωσίματα του στυλ «Βέβαια, εσύ όλα τα προσμετράς με “πελάτες” οπότε είναι λογικό να θέλεις να εισέλθουν στον χώρο και η ΙΜΑΚΟ, η ΕSPRESSO, το ΛΟΙΠΟΝ και λοιπά “παραδοσιακά” μέσα.» δεν καταλαβαίνω που κολλάνε. Αυτή είναι η φύση του internet. Να μπαίνουν όλοι μέσα. Και αυτό είναι και το μεγάλο του όπλο. Ότι μπορεί να είναι και η Espresso και ένα έντυπο που ασχολείται μόνο με το Zen. Ειδάλως να είσαι σίγουρος ότι τώρα δεν γινόταν αυτή κουβέντα. Όχι τουλάχιστον εδώ. Ως εκ τούτου να βλέπουμε το internet και με επαγγελματικό ενδιαφέρον – σ αυτό δουλεύουμε άλλωστε. Πρέπει να ντρεπόμαστε; Να πω στο δράκο να κοκκινίσει άμα είναι…

    @Indictos
    Δεν το λες σοβαρά έτσι???

    @giannab
    Όντως που το θυμήθηκες αυτό. Και καλά το Zoom… Αλλά ξέχασες τη Thea..

    @fotis
    Θα σου έρθω και από εκεί…

    @simos
    Είδες σοβαρά τώρα εσύ να κόβουν από περιοδικά και να δίνουν στο internet?

    @spyros. Καλώς ήρθες

    @George Moschovitis Καλώς τον

    @Bizwriter
    Μα που είσαι εσύ??

  23. uroborus αρχικά είδα να κόβουν γενικά γιατί έχουν στενοκωλέψει τα πράγματα… τώρα από εκεί και πέρα, βλέποντας κάποιους προγραμματισμούς καταλαβαίνω πως πράγματι κάποιοι πάνε προς ίντερνετ. Αυτό θα το δούμε νομίζω μέσα στο 2007. Νομίζω το ίντερνετ θα γίνεται μονόδρομος όσο περνάει ο καιρός και θα τρώει όλο και μεγαλύτερη πίτα… αλίμονο στους άλλους που θα φάνε την πίπα…
    (ζητώ συγνώμη!)

  24. @ uro

    Διάβασα σε πολλούς ότι περίμεναν κάτι καλύτερο. Καλύτερο όμως όσον αφορά τι;

    Το Yahoo, το YouTube, το Myspace…. ή την ίδια την φαντασία του καθενός.

    Γιατί πρέπει μια ζωή σε αυτήν την Ελλάδα, να βάζουμε ως πρότυπο κάποιο προϊόν/υπηρεσία ενός εγχώριου ανταγωνιστή μας, και να μην βλέπουμε όλο το δάσος?

    (Δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο. Συμφωνώ με όσα λες, αλλά η συγκεκριμένη άποψη, με στεναχώρησε).

  25. Όχι μόνο σοβαρά, σοβαρότατα. Έχω να διαβάσω οτιδήποτε από αυτούς ,από την δεύτερη χρονιά του ΚΛΙΚ. Η φιλοσοφία και η αισθητική τους την οποία συμπύκνωσαν στο τσιτάτο «Η Ζωή Είναι Μικρή Για Να Είναι Θλιβερή» δεν μου λέει τίποτα. Έχω να αντιτάξω ότι η Ζωή είναι μικρή για να αναλώνεται σε σαχλαμπούχλες. Στα 41 μου δεν με ενδιαφέρει ούτε ποιος πηδάει ποια (ή ποιόν), ούτε ποιος βγάζει πολλά λεφτά, ούτε πως αυτός τα τρώει.
    Όπως έχει γράψει και ο Ιrvine Welsh, μεταξύ άλλων:
    «Μην διαβάζεις περιοδικά μόδας σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημος.
    Μην διαβάζεις περιοδικά Lifestyle σε κάνουν να νιώθεις μίζερος»
    Επί του πρακτέου και επειδή εγώ ΔΕΝ έχω καμιά οικονομική σχέση ούτε βλέψη με/για το Διαδύκτιο, το ότι ένα παραδοσιακό μέσο μπαίνει, και μάλιστα με τέτοια καθυστέρηση, σε αυτό ΔΕΝ μου λέει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.
    Μετά από 13 χρονιά στο Internet (από τις περίφημες BBS ακόμα) το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μηχανoργανωθεί και να δυκτιωθεί πλήρως ο Δημόσιος τομέας ώστε να μπορώ να κάνω τις δουλειές μου σαν Άνθρωπος. (μιλάω πάντα για εμένα έτσι)
    Αν αντί για την ΙΜΑΚΟ 1000 πιτσιρίκια 15-18 χρονών έστηναν σήμερα ένα blog, πράγμα που δυστυχώς ΔΕΝ συμβαίνει, τότε θα ήμουν χαρούμενος.
    Υ.Γ.Sorry για το σεντόνι, δεν το συνηθίζω.

  26. Παιδιά έχουμε παλαβώσει εντελώς έτσι; Έχει γίνει παρεξήγηση μεγάλη και τρανή. Και νομίζω ότι φταίω εγώ. Εγώ λοιπόν θα τα διορθώσω τα πράγματα.

    @fotis.
    Μα πως σκέφτηκες κάτι τέτοιο για μένα; Τα μόνα που εννοούσα δηλώνοντας “Καλύτερο όμως όσον αφορά τι;” ήταν τα εξής:

    Άλφον. Τι ακριβώς εννοείτε. Εν ολίγοις όχι απλά στείρα άρνηση αλλά πείτε και καμιά ιδέα για να μη κανένας ότι μόνο άρνηση είμαστε. Και για του λόγου το αληθές, θα κάνω μία παρασπονδία και θα πω ιδέες εγώ ενώ δεν έχω προλάβει να ολοκληρώσω το review μου. Αλλα προτιμώ να με πει το Κωστοπουλέικο ότι θέλει παρά να στενοχωρήσω εσένα. Πάμε λοιπόν με χάρη.

    Αφενός τι δεν θα έκανα.
    Δεν θα έλεγα τη λειτουργία copy – paste YouTube με οποιοδήποτε όνομα που θα είχε τη λέξη TV μέσα. Δεν είναι TV. Δεν έχει καμία σχέση με TV – αν εξαιρέσεις ότι τσιμπάνε τα παιδιά κανά βιντεάκι και παίζουνε- και εμπάς περιπτώση υποτίθεται ότι ως ΙΜΑΚΟ καθιερώνεις εσύ trends και δεν πας προς τα πίσω.
    Ακόμα και αν την έλεγα TV (που λέμε δεν θα το έκανα) δεν θα την έβαζα εκεί ψηλά στον Υμητό με logo που θυμίζει το πρόγραμμα της κανονικής TV. Αν έχει κατι διαφορετικό αυτό το site είναι αυτή η λειτουργία. Δεν την βάζεις πλάι στο members σαν είναι απλά ένα χαρακτηριστικό σου. (διδάσκουμε και online branding στον ελεύθερό μας χρόνο)
    Δεν θα αντέγραφα μόνο την τεχνική του YouTube αλλά τη φιλοσοφία του. Εν ολίγοις δεν θα περιόριζα τη λογική του social networking μόνο στην πιο πιασάρικη εκδοχή της. Θα έβαζα και τίπτις πιο σοβαρό μέσα

    Και αφετέρου τι θα έκανα (δεν θα τα πω όλα ας μάθουνε και κάτι μόνοι τους – στο internet είναι όλα)
    Θα έβαζα κάποιον να μου κανει information design Ούτως ή άλλος θα δώσω που θα δώσω ένα σκασμο ευρώ για να το κανω το site, ας το κάνω τουλάχιστον με μία λογική.
    Θα έβαζα link στον δημοσιογράφο για να βλέπω ποιος είναι. Πιο προσωπική δεν την θέλεις τη γραφή; ΟΚ, αλλά κάντο σωστά άμα είναι.
    Θα έφτιαχνα Blogs εξ ορισμού και συγκεκριμένα θα υποχρέωνα τους δημοσιογράφους μου να είναι Bloggers. Ύφος “άμα λαχει λέμε και κακά λογάκια δεν θέλεις”; ΟΚ αλλά τα κακά λογάκια να μπορούν όχι μόνο να τα σχολιάσουν τα παιδιά σου αλλά να κάνουν και άλλα πράγματα…Ειδάλως δεν βλέπω σε τι διαφέρεις από το In.gr (και αυτό έχει και ένα ρημάδι κατάλογο στην τελική).
    Άμα έφτιαχνα layout που τονίζει τις φωτογραφίες θα φρόντιζα να βρίσκω καλύτερες και κυρίως με πιο καλή ποιότητα.
    Θα έβαζα τουλάχιστον λογική topics και όχι 10 κατηγορίες πιο μπανάλ και από τις γκέτες.

    Τέλος το “Καλύτερο όμως όσον αφορά τι;” Κολλάει και στο ότι το project είναι από ένα μαγαζί που εδώ και μια 7ετία έχει απαγορέψει το internet ακόμα και ως λέξη να ακούγεται. Δηλαδή τι περιμένατε όντως; Να σηκώσει τη μεγάλη ιδέα; Εκτός αν νομίζατε ότι πήγανε στην Πάτμο και κλειστήκανε στη σπηλιά για να κατεβάσουνε ιδέες. Και έτσι να είχανε κάνει όμως, τα τριπάκια δεν είναι της μόδας οπότε τσάμπα η κλεισούρα θα πήγαινε.

    Θες να πω κι άλλα ή θα πάρεις πίσω το βαρύ λόγο που ξεστόμισες??? :-))))

    @Indictos
    Και εσείς με παρεξηγήσατε αγαπητέ. Αλλά πάλι φταίω. Νόμιζα ότι το “πολύ γκλαμουριά” κολλάγε σε εμάς και στην κουβέντα μας και όχι στον Πετράν! Ότι και να πεις για τα lifestyle περιοδικά μπορώ να επαυξάνω μέχρι το πρωί. Αλλά είναι ανάγκη; Δεν φτάνει που το δηλώνω;

    @Όλους
    Επιμένω σε ένα πράγμα μόνο. Τα lifestyle περιοδικά ήταν πρόβλημα που δεν ήταν στο internet γιατί έδειχναν απαξίωση του μέσου. Δεν θα το σώσουν με την εισοδό τους. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

    Snort γιατί με ταράξαν οι φίλοι μου…

  27. Θα πω και εγώ την άποψή μου:
    Ξεκινάω περίεργα! Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε όλοι άποψη. Δεν ξέρουμε ούτε το ακριβές business plan, ούτε τι σκέφτεται ε-π-α-κ-ρ-ι-β-ώ-ς για το site η Imako. Και μην ξεχνάμε ότι η εταιρία έχει “φάει” χώμα στο παρελθόν, άρα λογικά έχει γνώση. Και Ναι, λογικά λόγω άγνοιας τότε της αγοράς του τι είναι το Internet, το web design, κ.λ.π., κ.λ.π. την πάτησε. Τώρα είναι αλλιώς (…)
    Α, KAI, any publicity is good publicity.

    Αλλά….

    1.Φαίνεται να είναι στημένο σε πολύ γνωστή open source(!) πλατφόρμα. Καλό(!) αυτό και σε κάνει να σκέφτεσαι ότι ένας μεγάλος εκδοτικός οργανισμός δεν “έπαιξε” μπάλλα με τα γνωστά πανακρίβου CMS. Αντε να δικαιωνόμαστε. Βέβαια αρκεί να υπάρχει και σωστή υποστήριξη καθότι το συγκεκριμένο openCMS δεν θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη επιλογή για community & social networking site όπως πάει να γίνει (όπως δείχνει) το yupi. Το CMS αυτό είναι δυσκίνητο για τέτοιες λύσεις και φαίνεται όταν πλακώσει ο κόσμος και αρχίσουν οι διαμερισματοποιήσεις.
    2. Το να λες ότι “επηρεάστηκες”, “δανείστηκες”, “αντέγραψες”, άλλα πολύ γνωστά news sites, συγνώμη δεν το θεωρώ και πολύ stylish. Τι διάτανο, budget για web designers δεν υπήρχε; Συνιστώ προσοχή στο μαγαζί καθότι τόοοοοοοτε την πάτησε και για αυτό το λόγο. Δεν κάνουμε τους Print designers, web designers εν μια νυκτί. Ας μπει και αυτό στο budget. Θα πω μια μεγάλη κουβέντα. Το design δεν έγινε από web designer. Εάν κάνω λάθος όμως θα πάω γονυπετής στην Τήνο, αφού κολυμπήσω τα ενδιάμεσα μίλια.
    3. Αυτό με το TV, πολύ τους παραδέχομαι και το εννοώ. Ελπίζω να κατανοούν τις απαιτήσεις/επενδύσεις σε hardware και bandwidth που χρειάζεται μια τέτοια απόφαση. Όπως και με τα member blogs. Αλλά και όλα μαζί. Η δε Ελληνική αγορά δεν είναι και τόοοοοοοσο μεγάλη για να βγουν τόοοοοσα λεφτά από διαφήμιση (έμμεση και άμεση).
    3α. Από την άλλη βέβαια εάν κάνεις μια super στροφή από το έντυπο στο online σε βάθος χρόνου, ξέρεις πόσα γλιτώνεις απο τα εκτυπωτικά, διανομή, προμήθειες και ποσοστά και άλλα πάααααρα πολλά; Γλιτώνεις πολλά! Αρα και η μείωση εξόδων είναι αύξηση κερδών. Είπαμε, σε βάθος χρόνου. Και βέβαια σου μένει και πιο καθαρό το ποσό της πληρωμένης διαφήμισης. Άρα τι κάνεις; Χρεώνεις λίγο λιγότερο τη διαφήμιση αλλά και την πουλάς αλλιώς, απευθύνεσαι αισίως σε περισσότερο κοινό που δεν χρειάζεται να αγοράσει/πληρώσει συνδρομή και γλιτώνεις και όλα τα άλλα που λέμε και τα περισσότερα που δεν λέμε :-) Ή μπορείς να θες να ανεβάσεις κάποια αξία για να την κάνεις κάτι άλλο μετά…
    4. Συμφωνώ με τον @barak. Πρέπει να πέσει χρήμα και αυτό δεν γίνεται μόνο με ευχολόγια.
    5. Τροποποιώντας μια ρήση γνωστού πολιτικού, “σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το μέγεθος της γραμματοσειράς και τη στοίχιση”. Το πιστεύω. Εάν το project στηριχθεί τότε θα στρώσει γενικά. Μην ξεχνάμε ότι το να φέρεις ένα έργο όπως το θέλει το κοινό είναι μια διαδικασία που γίνεται σε βάθος χρόνου. Στην αρχή ο καθένας βάζει την εμπειρία που έχει… για να βγει το έργο… Οπότε παίζει άλλο ερώτημα. Ποιό;
    6. Ότι γίνεται ένας χαμός με το θέμα ιεράρχησης πληροφορίας και παράθεσής της θα το πω. Γίνεται. Αν και προσπαθώ να μην κρίνω πάντα το design ενός έργου καθότι είναι θέμα υποκειμενικό, αλλά ζαλίστηκα. Αριστερά, δεξιά, κέντρο, animated banners εδώ, tickers και marquees λίγο πιο κάτω. Εεεεε, σταματήστε τον browser να κατέβω.
    7. Σταματάω στο 7 καθότι είναι το τυχερό μου νούμερο. Όποια προσπάθεια δείχνει αντίληψη του web στην Ελλάδα την χειροκροτώ.

  28. ….συμπλήρωση! Τσσσσσσσς, και Google Analytics (ex Urchin) για παρακολούθηση στατιστικών.

  29. Uroborus, sorry για την κατάχρηση χώρου. Μια τελευταία συμπλήρωση…

    …και ένα quiz για τους ΙΤ εκεί έξω. Γιατί η πλατφόρμα λανσάρεται με άλλο brand ενώ είναι η γνωστή;

  30. @Chris
    Χαίρε φίλε. Γράψε όσα σεντόνια θέλεις. Μόνο τέτοια Quiz μη μου κάνεις γιατί θα σκάσω άμα δεν μάθω… Που να είναι τέτοια ώρα οι IT μας??? ε Που??? Αν και δεν νομίζω να θέλει IT αυτή η ερώτηση…

  31. Κι εμένα με κάλυψε απόλυτα ο chris και απλά τονίζω την αυτονόητη (που αποδείχτηκε όχι και τόσο) απορία αν και πόσο αυτό το TV σχεδιάστηκε να αντέξει τη πιθανή επιτυχία του.

    Κατά τα άλλα, χωρίς να έχω και καμιά πλήρη εικόνα όλης της πορείας του Κωστόπουλου, θυμάμαι πολύ καλά ότι και στο ΚΛΙΚ είχε “δανειστεί” από τους καλύτερους (βλ. FACE πιο χαρακτηριστικά) σε θέματα σχεδίασης και προσάρμοσε το περιεχόμενο σε ευρύτερο και πιο.. οπισθοδρομικό κοινό. Όπως είπε και πάλι ο chris, και αυτή η κίνηση δείχνει αντίληψη νέων καταστάσεων (οπότε και αυτονόητα-ή-όχι-και-τόσο αξιέπαινη) και μένει να δούμε αν θα έχει και ανάλογο αποτέλεσμα.

  32. @uroborus
    Άλφον. Τι ακριβώς εννοείτε.

    Εικαστικά προβλήματα:
    -Δεν έχει focal point
    -Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα λευκό κενό που το κάνει να φαίνεται άδειο.
    -Το μπάνερο στο πάνω μέρος είναι αδικαιολόγητα μεγάλο
    -Δεν υπάρχει υπομενού. Επιλογές όπως «Οδηγός» και «Ατζέντα» παρουσιάζονται αφού κάνεις scroll down και δεν είναι φανερό πως αποτελούν σταθερές επιλογές πλοήγησης
    -Η δεξιά κολώνα είναι ένας αχταρμάς από περιεχόμενο, υπομενού και διαφημίσεις. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείς να εστιάσεις κάπου
    -Στην ενότητα «Κάτσε μέσα» στο αριστερό τμήμα εμφανίζεται μια κολώνα με highlights η οποία αν πας στην ενότητα «Γκρίνια» εξαφανίζεται. Αυτό ισχύει για όλο το site. Οι μισές ενότητες έχουν ανάπτυξη σε τρεις στήλες και οι άλλες μισές σε δύο
    -Η επιλογή «Ατζέντα» είναι προσβάσιμη μόνο από την κεντρική σελίδα. Σε όλες τις άλλες ενότητες εξαφανίζεται
    -Η δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού ενός άρθρου εμφανίζεται μόνο στην πλήρη ανάπτυξη του. Στη συνοπτική παρουσίαση δεν φαίνεται η αξιολόγηση ώστε με μια πρώτη ματιά να μπορεί ο χρήστης να εντοπίσει τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα
    -Σε κάποια σημεία το λογότυπο εμφανίζεται με το μπαλονάκι δεξιά και κάπου αλλού αριστερά
    -Δεν υπάρχει newsletter
    -Στη σελίδα http://members.yupi.gr/index.php έχει δύο διαφορετικές γραμματοσειρές στο κείμενο που εμφανίζεται κάτω από τα πεδία
    -Τα μισά και βάλε banners δεν είναι ενεργά

    Εν ολίγοις όχι απλά στείρα άρνηση αλλά πείτε και καμιά ιδέα για να μη κανένας ότι μόνο άρνηση είμαστε.

    Κάποτε είχαμε συντάξει μια μελέτη για το μαγαζί right; Ας την κοιτάξουν, δεν άλλαξαν και πολλά από τότε.

  33. Ετοιμαζόμουν για μεγάλο post αλλά με κάλυψε ο chris. Με bullets:
    – Το περιεχόμενο είναι καλό (άσχετα από το αν είστε fun του είδους) και λείπει από το ελληνικό internet. Θετικό στοιχείο (δεν κάνω πλάκα) είναι ότι κάνει πολύ για κωλοβάρεμα στο γραφείο, άρα βλέπω αυξημένο traffic στο διάστημα 9:00-5:00.
    – Σε navigation και στήσιμο πληροφορίας, σηκώνει δουλειά.
    – Ωραίο το section με τα video. Αρκεί να είναι σε θέση να το παρέχουν αξιόπιστα όταν αυξηθεί το traffic.
    – Design στο πόδι. Από κάποιον που δεν το πολυψάχνει, ή ακόμη ψάχνεται.
    – Back end το γνωστό που υπάρχει σε χιλιάδες sites, forums, blogοειδή κλπ
    – Από στρατηγική, αν κρίνω από το editorial του διευθυντή σύνταξης, δεν έχουν πολυκαταλάβει που βρίσκονται. Φαντάζομαι ότι το –καμμένο μία φορά από το internet- αφεντικό θέλει να να ξαναπροσπαθήσει γιατί βλέπει τους πιτσιρικάδες αναγνώστες να μην πολυγουστάρουν το χαρτί. Η ιδέα για ένα νέο site που θα συγκεντρώνει υλικό από τα περιοδικά είναι καλή αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να δώσεις προστιθέμενη αξία στο περιεχόμενο και σε αυτο το σημείο το yupi πάσχει γιατί ακολουθεί συνταγή εντύπου που δεν αρκεί από μόνη της στο net (βλ. το παρόμοιας συνταγής http://www.myworld.gr ).
    – Αν ήμουν το in ή το Pathfinder θα του απαντούσα ότι θα ασχοληθώ μαζί του μόνο όταν γράψει το 10% του κώδικα που έγραψα και αποκτήσει το 10% της επισκεψιμότητας που έχω…

  34. “Αν ήμουν το in ή το Pathfinder θα του απαντούσα ότι θα ασχοληθώ μαζί του μόνο όταν γράψει το 10% του κώδικα που έγραψα και αποκτήσει το 10% της επισκεψιμότητας που έχω…”

    Δεν θα ασχοληθούν μαζί του γιατί απλά σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα υπάρχει το site… θα πάει άπατο γιατί είναι στημένο στο πόδι όπως και η όλη προσπάθεια όπως και η μη σοβαρότητα που κάνει μπαμ.

    έλα του χρόνου του αγίου βαλεντίνου να σε κεράσω συλλεκτική έκδοση του downtown …

    ευτυχώς το blog του uroborus θα υπάρχει οπότε κι αυτό το comment θα είναι συλλεκτικό

  35. Βρε συ Μπούλη μην τσιμπάς (τσιμπάτε) σε τέτοιες προκλήσεις. Το συγκεκριμένο κομμάτι (περί pathfinder) γράφτηκε μόνο και μόνο για να γίνει ντόρος. Μην κάνετε τέτοιες χάρες…

    @unknown-x
    “ευτυχώς το blog του uroborus θα υπάρχει οπότε κι αυτό το comment θα είναι συλλεκτικό”
    Yes!!!

    Εδώ που τα λέμε είμαι πιο σίγουρος απ πολλά projects… Και μπορεί να μην ξέρω τι ROI έχω αλλά έχω σίγουρα ROY

  36. @ uro

    Roy όπως… return on year ή Roy όπως…Roy of the rovers?

    Έχω παρατηρήσει στην μεταξύ μας αλληλογραφία, ότι αν σου πετάξω το ‘γάντι’, συνήθως το σηκώνεις χωρίς υπεκφυγές. Προωθώντας έτσι την σωστή έννοια του διαλόγου.

    Έτσι θεώρησα σκόπιμο (καθότι κατέχεις την Ελληνική πολύ καλά), να πιαστώ σε μια σου έκφραση (στο πρώτο σου comment), για να…. προκαλέσω τονΔράκο μέσα σου, και να γράψει τα δικά του απωθημένα. ;o)

    Αφήνω την ευχάριστη διάθεση στο πλάι…

    Η άποψη μου δεν αλλάζει για το project. Μακάρι να πετύχει για να μπουν και άλλοι όμιλοι μέσα, για να εμπλουτιστεί με περιεχόμενο το ελληνικό web, αλλά το προκλητικό στυλάκι, ποτέ δεν με ενθουσίασε στα περιοδικά του εν λόγω ομίλου.

    Δεν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες μας.

  37. @ uroborus – περί τσιμπήματος
    ε να μην υποστηρίξουμε και εμείς λίγο τα παλικάρια? Ήδη γκρινιάζουν που είναι μακριά από την Αθήνα :-)

  38. BTW μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν πλατφόρμες όπως το blogspot ή το wordpress να πάω και να φτιάξω blog στο site της ΙΜΑΚΟ ή του Τσαγκαρουσιάνου ή στα Goody’s;

    Αυτό είναι προσπάθεια να καπελώσουμε μια κατάσταση που φαίνεται να έχει μια άλφα δυναμική επειδή τυγχάνει να μην έχουμε τίποτα καλύτερο να σκεφτούμε.

    Κι επιπλέον ποιος από αυτούς μπορεί να εγγυηθεί στον εκάστοτε blogger προστασία της ανωνυμίας του; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως όταν το σκατό φτάσει στον ανεμιστήρα δεν θα αρχίσουν να μοιράζουν ip’s δεξιά κι αριστερά; Στο site της LiFo δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για το πως διαχειρίζονται τις ip’s. Το αυτό και στο site των Goody’s. Ψηλά γράμματα θα μου πείτε…

  39. @Fotis
    Roy όπως ROY φίλε…

    Όσο για τη φιλοσοφία σας με την ΙΜΑΚΟ Θεός φυλάξει. Αυτό μας έλλειπε να ταιριάζανε.. Για όνομα..

    @giannab
    Να τα υποστηρίξουμε, να τα υποστηρίξουμε. Αλλά τόσους άλλους τρόπους έχουμε… Να κάνω post μόνο για το Μονοπάτι? Να κάνω!

    @barak.
    Πες τα ρε φίλε για τις IPs και την ανωνυμία και τις πλατφόρμες. Τεράστιο θέμα και όχι ψιλά γράμματα…

  40. “όταν το σκατό φτάσει στον ανεμιστήρα ”
    Αυτή η ατάκα θέλει δικό της post. Το θέμα είναι αν θα το κάνω για κάτι που έχει συμβεί ή για κάτι που θα συμβεί…

  41. ενδιαφέρουσα κουβέντα, ίσως είναι λίγο νωρίς να βγούν συμπεράσματα αφού όπως αναφέρθηκε μπορεί να είναι σε φάση δοκιμών.

    Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα…

    Αναπτύχθηκε μια χρήσιμη κυρίως για την ΙΜΑΚΟ κουβέντα δεδομένου ότι θα μπορούσε παρακολουθώντας την να έχει ένα ωραιότατο feedback.

    Διατυπώνω λοιπόν το εξής ερώτημα:

    “Ακούει κανείς απ’ την ΙΜΑΚΟ;”
    “Μας διαβάζει έστω;”

    Έχοντας ασχοληθεί αρκετές φορές με αλλα cases (e-shop, multirama, plaisio) και εχοντας κάνει τον κόπο να τους στείλω και mail (γιατί κάποιες φορές τα έχωνα και το θεώρησα σωστό) δεν νομίζω να πήρε κανείς το feedback.

  42. Μια μικρή βοήθεια στο quiz του chris αν και δεν εντάσσομαι στην κατηγορία IT.

    Λόγω επαγγελματικής διαστροφής (βλέπε και search engine optimization) κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα website συνηθίζω να κοιτάζω και τον html κώδικα των ιστοσελίδων του.

    Στον κώδικα λοιπόν του Yupi.gr (τον οποίο μπορεί να δει κανείς επιλέγοντας “view source”) αναφέρεται ότι το website έχει υλοποιηθεί σε ένα content management σύστημα το οποίο η εταιρεία που έκανε την κατασκευή του Yupi, ονομάζει ως ICE.

    Ειδικός πάνω στα θέματα των cms συστημάτων δεν είμαι αλλά κάποια βασικά πράγματα τα γνωρίζω. Έτσι σε κάποιο σημείο του κώδικα υπήρχε η αναφορά σε κάποιο αρχείο του γνωστού cms Mambo το οποίο εάν δεν κάνω λάθος δίνεται δωρεάν.

    Δεν ξέρω εάν το cms που έχει χρησιμοποιηθεί στο Yupi αποτελεί κάποια τροποποίηση του Mambo ή συμβαίνει κάτι άλλο. Αυτό ενδεχομένως να το γνωρίζουν οι ITs…….

  43. Σημείωση: Δεν ξέρω εάν

    “Ακούει κανείς απ’ την ΙΜΑΚΟ;”
    “Μας διαβάζει έστω;”

    όμως αμέσως μετά το προηγούμενο σχόλιο μου, επισκέφθηκα ξανά τη σελίδα του Yupi και είδα ότι η αναφορά στο συγκεκριμένο αρχείο για το οποίο έγραψα προηγουμένως, έχει αλλάξει.

    Βέβαια η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι προηγήθηκε χρονικά του σχολίου μου. Συνεπώς το quiz του chris μπορεί να δραστηριοποίησε κάποιους. Ίσως πάλι και όχι.

    Μπορεί όλα αυτά να είναι συμπωματικά…..

  44. Δεν έχει κάποια χροιά αρνητισμού το ερώτημα μου… Αν κάνουν αλλαγές σε κάποια απ τα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω εγώ θα τους βγάλω το καπέλο.!

  45. κοίτα να δεις που ο κωστόπουλος έκανε φασαρία βγάζοντας site, ξανά. Ποιος το περίμενε?!

    2-3 σχόλια από κάποιον που είναι σε παραδοσιακό, ανταγωνιστή…

    1. και μόνο που ένα μαγαζί, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχασε ένά κάρο λεφτά στο σπορ, ξαναρχίζει να παίζει και να επενδύει, καλό είναι για το σπορ και για όλους μας που ασχολούμαστε με αυτό.
    2. τα παραδοσιακά μαγαζιά είναι αυτά που παγκοσμίως σέρνουν τον ιντερνετικό χορό, με λίγες εξειδικευμένες εξαιρέσεις που αφορούν υπηρεσίες με διεθνή απείχηση π.χ. youtube. Το γεγονός όμως ότι ένα ή πολλά youtube έπιασαν σε διεθνές επίπεδο δε σημαίνει ότι όποιος τα υιοθετεί σε τοπικό επίπεδο ξέρει τι κάνει ή έχει στρατηγική. Κατά τη γνώμη μου μάλλον δεν έχει και απλά ακολουθεί τη μόδα…

    3. αισθητικά το site μοιάζει με πολλά όπως αναφέρθηκε. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι. Προσωπικά δε θεωρώ κακό να μοιάζεις με ένα ή πολλά, δεν πιστεύω όμως ότι πρέπει να συγχαίρουμε και κάποιον επειδή επέλεξε να αντιγράφει άλλον. Σε κάθε περίπτωση, για μένα έχει ένα σαφές στίγμα που ταιριάζει με τα περιοδικά και το κοινό που θέλει.

  46. @andreas
    Το γεγονός όμως ότι ένα ή πολλά youtube έπιασαν σε διεθνές επίπεδο δε σημαίνει ότι όποιος τα υιοθετεί σε τοπικό επίπεδο ξέρει τι κάνει ή έχει στρατηγική.

    Νομίζω πως στο συγκεκριμένο έχουν στρατηγική κι αυτή ονομάζεται backstage videos. Αν βάλουν αρκετό υλικό και βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα των video θα γίνει της μουρλής από επισκέψεις.

  47. Το θέτεις σωστά, φίλε barak…

    Αν εγώ όμως, πάρω τα backstage videos και τα ανεβάσω στο youtube, γιατί έχω φτιάξει ένα ελληνικό κανάλι (υποθετικά μιλάμε), τότε… ποιό το αποτέλεσμα της στρατηγικής? Μήπως θα κάνουν και αυτοί μήνυση στο Youtube?

    Όσο για το … ‘της μουρλής από επισκέψεις’ από τα videos, ελπίζω να μου επιτρέπεις να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Και από τεχνικής πλευράς (τόσο μεγάλοι όγκοι streaming, χρειάζονται τρελό dedicated hosting ή ακόμα και data centre), όσο και από πλευράς ποιότητας video…

    To δεύτερο μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό, αλλά το πρώτο (hosting) είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσει πολύ σοβαρά την εταιρεία, όταν η επισκεψιμότητα θα αρχίζει να ανεβαίνει.

    Ο χρόνος θα δείξει… (και εμείς εδώ θα είμαστε)

  48. Και από τεχνικής πλευράς (τόσο μεγάλοι όγκοι streaming, χρειάζονται τρελό dedicated hosting ή ακόμα και data centre), όσο και από πλευράς ποιότητας video…

    Υπερβολές. Με διακόσια ευρώ το μήνα αγοράζεις δύο τεραμπάιτ μηνιαίο transfer από το godaddy.com. Από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος πως αν κάνεις μια ειδική συμφωνία και πληρώσεις ας πούμε ένα χιλιάρικο το μήνα θα σου δώσουν τουλάχιστον το πενταπλάσιο bandwidth. H IMAKO πέρσι είχε τζίρο 20 εκατομμύρια οπότε το τι είναι μεγάλο έξοδο και τι όχι γι αυτούς είναι άλλη ιστορία.

  49. Αμ, έλα που δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζεις.

    Το πρόβλημα δεν είναι το μηνιαίο bandwidth, αλλά το transfer/sec. Και εκεί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 20-25 Μb/sec, εκτός αν έχεις super υποδομή.

    Από απλή περιέργεια και μόνο, πάρα ένα τηλέφωνο μια ελληνική εταιρεία που κάνει hosting και ζήτα μια τέτοια προσφορά….

    Προσωπικά, για να μπορέσω να κάνω handle 65-70,000 επισκέπτες κάθε Σάββατο (σε σελίδα που δουλεύει με Ajax), έχω στήσει υποδομή με 5 dedicated συστήματα (με load balancer), που πάλι δουλεύουν στο 85-90% του επεξεργαστή και δυσκολεύονται πάρα πολύ να σερβίρουν σωστά.

  50. Υπερβολές. Με διακόσια ευρώ το μήνα αγοράζεις δύο τεραμπάιτ μηνιαίο transfer από το godaddy.com. Από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος πως αν κάνεις μια ειδική συμφωνία και πληρώσεις ας πούμε ένα χιλιάρικο το μήνα θα σου δώσουν τουλάχιστον το πενταπλάσιο bandwidth.

    Αν είσαι marketer μείνε εκεί. Μην μπαίνεις σε τεχνικά θέματα γιατί εκτίθεσαι.

  51. Να το συνοψίσω λίγο? Αν κατάλαβα καλά -που κατάλαβα καλά- είναι δύο θέματα σε εξέλιξη. Το ένα που λέει αν και κατά πόσο η λογική της ΙΜΑΚΟ για video έχει προοπτική – και γιατί να δώσεις κάτι τέτοιο ενώ υπάρχει το YouTube.

    Το άλλο που λέει ότι ακόμα και αν πετύχει αυτή η στρατηγική θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ιδιαίτερα ακριβό hosting. Και ερωτώ με τη σειρά μου foti και unknown-x. Μπορούμε να δώσουμε ένα μέτρο? Επί παραδείγματι, αν έχω μέχρι Χ επισκέπτες το μήνα μπορώ να παρέχω υπηρεσία σοβαρή με Ψ ποσό – αλλά ενδεχομένως δεν βγαίνουν τα δόλια τα κατσίκια μας. Αλλά αν ξεπεράσω τους Χ και πάω στους Χ1 βγαίνουν μεν τα κατσίκια αλλά το hosting το σοβαρό πάει Ψ1 ποσό? Προσοχή. Όχι τι πιστεύετε ότι έχει κάνει ο Πετράν. Όχι ακόμα τουλάχιστον… :-)))

  52. @fotis
    Το πρόβλημα δεν είναι το μηνιαίο bandwidth, αλλά το transfer/sec. Και εκεί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 20-25 Μb/sec, εκτός αν έχεις super υποδομή.

    Το οποίο σε πόσους ταυτόχρονους χρήστες αντιστοιχεί και με τι μέσο transfer rate κατ’ άτομο;

    Από απλή περιέργεια και μόνο, πάρα ένα τηλέφωνο μια ελληνική εταιρεία που κάνει hosting και ζήτα μια τέτοια προσφορά….

    Γιατί καλέ μου άνθρωπε να πάω σε ελληνική εταιρία για hosting;

    @unknown-x
    Όταν μιλάς επώνυμα και δημόσια εκτίθεσαι a priori. Μην κοιτάς που εσύ έχεις κρυφτεί πίσω από ένα ψευδώνυμο γιατί φοβάσαι να πεις το όνομα σου.

  53. Καταρχήν, θα πρέπει να επισημάνω ότι είμαι marketer. Οπότε δεν είμαι expert σε θέματα hosting.

    Οποιαδήποτε γνώση μου επί του θέματος είναι καθαρά πρακτική (και εμπειρική).

    Ένα από τα siteς που έχουμε, έχει την ακόλουθη επισκεψιμότητα.
    To site ‘σερβίρει’ δεδομένα κάθε 40″ και είναι αναπτυγμένο με Ajax, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ γίνεται. (η κάθε σελίδα είναι μερικά kb. Δεν μιλάμε για videos!)

    Το hosting μου, το κάνω με 5 συστήματα, σαν και αυτό.

    O ένας είναι load balancer, οι 3 ‘σερβίρουν’ και ο τελευταίος παράγει δεδομένα. Μόνο γι’αυτό τo site πληρώνω $1250/μήνα.

    Έτσι έχω επιτύχει 100% uptime, αλλά….. , με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία που μου κάνει hosting, είναι και αυτή UP! Αν πέσουν, δεν φαίνομαι πουθενά και εγώ.

    Για να επιτευχθεί (θεωρητικά) 100% uptime, θα πρέπει η προαναφερόμενη εγκατάσταση μου να παίξει σε τουλάχιστον μια εταιρεία ακόμα (ασχέτως τοποθεσίας).

    Παρόλα αυτά, πέφτουμε στο ‘τρυπάκι’, όπου οι name servers πρέπει να κάνουν propagate, i.e. να ενημερώσουν τα νέα ip του site. (αν το λέω σωστά. Ελπίζω κάποιος τεχνικός να με διορθώσει).

    Για να μην τα πολυλογώ, όσο πιο πολλά hosting places υπάρχουν, τόσο πιο κοντά τείνουμε στο 100% του uptime.

    Όλα αυτά, αν θέλουμε να λεγόμαστε σοβαροί. Άν ‘κρεμάει’ το site και εμάς δεν μας ενδιαφέρει, αυτό είναι άλλη υπόθεση.

    Τέλος, να σημειώσω ότι, αν δεν με απατάει η μνήμη μου, οι ιδρυτές του YouTube, πήρανε κάποια εκατομυριάκια από VCs, για να μπορέσουν να φτιάξουν υποδομή που θα είχε το site 100% up. Όχι, για να κάνουν το development του YouTube. Αυτό, το καταφέρανε μέχρι και τα παιδιά της IMAKO.

    Συγνώμη για το σεντόνι.

  54. Φίλε Uroborus, δεν μπορεί να μπει με τόσο απλά standards το “μέτρο”. Γιατί δεν είναι πόσους επισκέπτες έχεις, αλλά τι κάνουν αυτοί οι επισκέπτες. Μπορεί να έχεις 5000 επισκέπτες τον μήνα και να ανεβοκατεβάζουν νυχθημερόν video. Μπορεί να έχεις 100000 και να διαβάζουν αποχαυνωμένοι τα φλωροανοητόάρθρακια που τους πασάρεις.

    αν μιλάμε ότι ασχολείσαι σοβαρά με το νέο σου σπορ, κέ κωστόπουλε θα πρέπει αυτά να τα έχεις προβλέψει. τόσους επισκέπτες θα έχω και τόσους σκοπεύω να τους κάνω.

    νομίζω πάντως ότι δεν μπορεί να αρχίσει με ένα πάγιο έξοδο μόνο για το hosting που θα είναι κάτω από 7000 € / μήνα. Και αυτό εννοείται θα ανεβαίνει (αν υποθέσουμε) ότι ανεβαίνει και το site. Όσο αδηφάγο είναι τo video για το bandwidth άλλο τόσο θα είναι και για τα ωραία του λεφτάκια. Μόλις συνειδητοποίησει τι ποσά θα χώνει για να απευθυνθεί σε μια αγορά που απαρτίζεται μόνο από τρεις (ο κούκος δεν έχει έρθει ακόμη) θα την κάνει με ελαφρά κολοτουμπάκια ….

  55. Ποια συγνώμη ρε φίλε???

    Κανονικά το τυπώνεις και το κάνεις ευαγγέλιο το post ολόκληρο.

    Μόνο που το Development το έκαναν τα παιδιά της nemo…

  56. Ζητάω συγνώμη από τα παιδιά της Nemo.

    My mistake. :o|

  57. @unknown-x

    OK σωστός εγώ δεν τοποθετήθηκα καλά. Εννοούσα όταν έχεις απαιτήσεις για video και προβλέπεις ένα traffic. Υποθέτουμε -όχι πως έχουμε πολλούς λόγους αλλά χάρην της συζητήσεως- ότι υπάρχει ένα πλάνο που λέει :
    Τους πρώτους 3 μήνες, με Χ ενέργειες marketing θα έχω Ψ επισκέπτες / Ψ1 σελίδες μέσο όρο ανά επισκέπτη. Υπολογίζω και ένα μέσο όρο να δει V video ο κάθε ένας και υποθέτω ότι πρέπει να πεις για κάποιες ώρες αιχμής (αφού έχεις video). Στα ντουζένια σου λοιπόν (το λένε και πικ αν δεν κάνω λάθος) θα έχεις μαζεμένους Χ*κάτι επισκέπτες και τόσα video. Αν δεν το έχεις αυτό δεν ξέρω τι έχεις αλλά θέλω να μάθω πως εκτιμάς αν πας καλά ή όχι. Μην πάμε τώρα σε βαριά θέματα και persuasion marketing γιατί θα ξυπνήσει ο Bizwriter μέσα μας και πάει το Σ/Κ…

  58. Φίλε Uro,

    Μασημένη τροφή θα δώσουμε…?

    Κάποια νούμερα υπάρχουν…
    Τους μαθηματικούς τύπους τους παρέθεσες…

    Ας κάτσει η ομάδα (ή οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος), να τα υπολογίσει.

  59. όσους επισκέπτες και να έχεις (δεν ήθελα να μπω σε πολλά τεχνικά αλλά δεν γίνεται διαφορετικά) θα πρέπει αφού θελεις να προσφέρεις video και διατείνεσαι ότι είσαι το ελληνικό you tube, να ξεκινήσεις κάνοντας μια μελέτη για το clustering των servers. So και σύμφωνα με πως λειτουργεί το you tube και μιλάμε πάντα για την αρχή:

    – θέλεις έναν κύριο server που θα τρέχει το site και θα γίνεται το σερβίρισμα του content και των videos

    – να μην θέλεις έναν ή δύο servers που θα αποθηκεύονται τα FLVs αρχεία; (το οποίο you tube δεν κάνει streaming πρόσεξε είναι σημαντικό αυτό), αλλά κάνει μέσω script encoding τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες και τα κάνει FLV. To ότι δεν κάνει streaming φαίνεται από το γεγονός πως αν δεις ένα video στο you tube και μετά πας στον υπολογιστή σου στο σημείο που αποθηκεύονται τα temporary files θα το βρεις μέσα

    – να μην θέλεις ένα server για την database; (με υπόθεση ότι τα κάνεις αχταρμά στην αρχή και τά έχεις όλα μαζί video και άρθρα στην ίδια database)

    Έχουμε φθάσει στους 4 servers, πάντα μιλάμε για αρχή και πάντα μιλάμε για την ελάχιστη δυνατή μελέτη που μπορείς να κάνεις. Οκ αν θέλεις τα βάζεις όλα σε έναν server και δεν προλαβαίνεις να σουβλίσεις ούτε αρνί το Πάσχα …

    Πάμε τώρα στο bandwidth. Mε τι ξεκινάς; Και προσοχή των θέμα δεν είναι πόσο bandwidth θα έχεις (2000, 3000, 5000 GB) αλλά πως θα γίνεται το λεγόμενο pipe. Me 1mbps, 5mbps, 10mbps, 20mbps, 50mbps ή 100mbps;

    Λογικά αφού έχει μεγάλες βλέψεις θα πας στα 100mbps; το λεγόμενο unmetered; την πάτησες.
    γιατί βρες μου εσύ στην αγορά (την παγκόσμια) εταιρεία που θα σου χορηγεί ΜΟΝΟ ΕΣΕΝΑ 100mbps. Θα νομίζεις ότι σου χορηγεί αλλά το ίδιο pipe θα το μοιράζεστε καμιά 20αριά ακόμη…

    Το κόστος; Άσε δεν θέλεις να μάθεις …

    Αλλά να σου πω που θα την πατήσει; Στο script που θα χρησιμοποιήσει (ή χρησιμοποιεί ήδη, δεν το ξέρω γιατί δεν καταδέχομαι να κάνω εγγραφή) για το uploading των videos που παράλληλα θα κάνει και το encoding σε FLV. Γιατί; Γιατί θα βρει ένα you tube clone scipt το οποίο θα είναι τόσο κακογραμμένο (σαν αυτά που κυκλοφορούν free και τα βρίσκεις με ένα απλό google search) που κάνουν χείριστο encoding και τα αρχεία ανεβαίνουν κακήν κακώς.

    Στα επιπρόσθετα έξοδα και αρχικά παράλληλα, να προσθέσω ότι όλοι οι servers που προανέφερα πρέπει να είναι full managed. Kάτι που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 2 χιλιαρικάκια μηνιαίως. Οκ μπορεί να τους πάρει και unmanaged. Μόνο που τότε θα χρειαστεί admin με αρχ… (άρα πάλι δεν γλυτώνει τα 2 χιλιαρικάκια μηνιαίως)

    ζητώ συγγνώμη κι εγώ για το σεντόνι

  60. ^^^

    αυτά μου είπε o admin πριν μου φτιάξει την “εγκατάσταση” για το site. ;o)

    Και με έπεισε για πλάκα! :op

    Στα σοβαρά…

    Πριν από κάθε project, ασχολούμαστε πάντα με τα δικά μας διαφημιστικά budget, που σχεδόν πάντα αγνοούμε, ότι για να μπορέσουν να δουλέψουν σωστά οι ‘πελώριες’ ιδέες μας…. χρειάζεται από πίσω και μια πελώρια τεχνολογία που πρέπει να πληρώσουμε…

  61. Me exete tsakisei.paleyw na odigisw kai stamataw gia na kanw comment.de mporw na grapsw polla alla dilwnw paron! Diavazw ta panta’

  62. Το κόστος του backbone bandwidth ανά Mbps είναι το πολύ 40 ευρώ το μήνα.

  63. Ω ρε γαμώτο, θα κάνουμε Καθαρή Δευτέρα στου Uroborus. Barak φέρε λαγάνες, να φέρω χαρταετό.

    Barak οι τιμές που αναφέρονται στον πίνακα που παραθέτεις αφορούν μόνο το download. Δυστυχώς αυτό που κοστίζει είναι το upload. (δεν θέλει στο Yupi TV οι χρήστες να κάνουν upload video; Ε το θέλει, αλλιώς ποιος ο λόγος να γράφουμε σεντόνια εμείς εδώ). Απλά λάβε υπ’όψιν σου το εξής για να καταλάβεις πόσο κοστίζει το upload : Παίρνεις μια σύνδεση ΑDSL 1024. Το 1024 τι αφορά; Το download. Πόσο είναι το upload; 256. Γιατί αν ήταν και το upload 1024, η τιμή θα ήταν τέτοια που οι χρήστες της ευρυζωνικότητας δεν θα ήταν ούτε το 1/10 από αυτούς που είναι σήμερα.

    Αν θέλει λοιπόν, οι χρήστες ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ video θα πρέπει να έχει upload όσο και download. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για μένα και για σένα. Γι’αυτόν δεν είναι αλλά δεν παύει να είναι ένα κόστος που το ελληνικό web από μόνο του δεν μπορεί να του το αποσβέσει. Θα το παίξει καλός σαμαρείτης του ελληνικού internet και θα μπαίνει μέσα συνεχώς για να λέει ότι έχει το καλύτερο social networking site εν Ελλάδι; Μπορεί, δεν το ξέρω, αλλά αφού σε αυτό το blog μιλάμε για business, αυτό δεν είναι μπίζνα, είναι μια ανοησία.

    Πάμε τώρα στις αποδείξεις (Ευαγγελάτος έγινα) γιατί το όλο project που ονομάζεται Yupi είναι στημένο στο πόδι.

    Πάμε στο netcraft.com και στο πεδίο “What’s that site running?… ” γράφουμε http://www.yupi.gr. Oδηγούμαστε σε μια ωραία σελίδα που μας αναφέρει διάφορα στοιχεία. Βλέπουμε ότι στο Netblock Owner γράφει Alabanza Ιnc. Κάνουμε click πάνω στο Alabanza και βλέπουμε στοιχεία για τον server που φιλοξενεί το Yupi. Διαπιστώνουμε ότι η έκδοση του Apache βρίσκεται στην απαρχαιωμένη version 1.3.33 (ήδη είμαστε στην 2) πράγμα που με απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας admin της προκοπής να κάνει τα upgrade ή μάλλον ότι δεν υπάρχει καθόλου admin.

    Εκτός από τα upgrades δεν γίνονται και τα patches με αποτέλεσμα να φθάνουμε να φιλοξενούμε το μεγαλεπήβολο σχέδιο μας για το “ελληνικό U tube” σε έναν server που δεν παρέχει καμιά απολύτως ασφάλεια και αν συνεχίσουμε έτσι και το site αποκτήσει την φήμη που θέλουν οι εμπνευστές του θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με το ρεζιλίκι τους.

    To προαναφερόμενο αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει καμιά μελέτη, κανένας σχεδιασμός για το πως θα διαχειριστούμε την επιτυχία, αν και όταν αυτή έρθει. Τα έχουμε όλα σε ένα server (που είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και διατηρείται από την εποχή του zoom) και όταν αρχίζουν τα πράγματα να ζορίζουν από άποψη επισκεψιμότητας θα βλέπουμε ωραίες ταμπελίτσες “το site δεν είναι διαθέσιμο προσωρινά λόγω τεχνικής αναβάθμισης”

    Επειδή ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, θα τρέχουμε τότε να σχεδιάσουμε, να βρούμε administrators, να βρούμε providers, να διαπραγματευτούμε κόστη και αφού τα βρούμε όλα αυτά (λέμε τώρα…) να ξεκινήσουμε να βάλουμε σε άλλο server την database, σε άλλον server το content και τα video κλπ. κλπ. που ανέφερα στο προηγούμενο comment.

    Πρόβλεψη : δεν ξέρω αν θα γίνεται αλισβερίσι με τα video (όπως είπα δεν καταδέχομαι να κάνω εγγραφή στο σκούπίδι τους) δηλαδή χρήστες να ανεβάζουν και χρήστες να βλέπουν, αλλά αν ήδη γίνεται θα σταματήσει να γίνεται. Αν δεν γίνεται, δεν θα γίνει ποτέ. Θα μείνει έτσι όπως έχει και θα καταλήξει ένα site που μετά τον αρχικό ενθουσιασμό θα μείνει παροπλισμένο κάπου σε ένα server της Alabanza. Aυτή είναι η μοίρα του ελληνικού internet, όταν αυτοί που έχουν την δυνατότητα να το αναβαθμίσουν σαν τον συγκεκριμένο μεγαλοεκδότη καλή ώρα, δεν στήνουν social networking sites αλλά ονειρεύονται την αρπαχτή ή στην καλύτερη ακολουθούν το ρεύμα των ημερών και μπαίνουν και στο internet μόνο για να λένε ότι μπήκαν.

    Εν αρχή αυτό είναι τραγικό λάθος που δείχνει κυρίως την ανύπαρκτη στρατηγική ενός τόσο μεγάλου ομίλου. Γιατί πολύ-πολύ απλά : Ο ηγέτης καθοδηγεί και δεν ακολουθεί.

    Γεια σας, και στα δικά σας οι ελεύθεροι….

  64. Αποκαλύπτομαι. unknown-x μεγαλούργησες. Μέχρι και ο δράκος σταμάτησε να δαγκώνει την ουρά του και άρχισε να τη χτυπάει κάτω (δεν μπορεί να χειροκροτήσει αλλιώς).

    Όλα τα παραπάνω που λες (συν πολλά ακόμα που είπαν όλοι) στοιχειωθετούν post με τίτλο “Ωδή στο Gap” και σκέφτομαι να το φροντίσω.

    Barak θα τις βάλεις τις λαγάνες; Fotis θα αναλάβεις τη μουσική; (απ ότι ειδα στο Cariocas καλά το πάτε). Εγώ θα βάλω τα καλαμαράκια και τα ποτά (έχω knowhow)

  65. Θα μπορούσα να πω όχι?

    :op

    (αν και για να πω όλη την αλήθεια, τα περί νηστειών και άλλα συναφή δεν με αγγίζουν. Που σημαίνει, ότι θα προτιμούσα να στήσω ένα τρικούβερτο με μπριζολίδια!)

  66. Τις λαγάνες και τον ταραμά.

  67. Συμφωνώ με τον unknown-x. Θα ήθελα απλά να προσθέσω και για τους υπόλοιπους ότι χονδρικά το συνολικό performance ενός site είναι θέμα:
    – Data transfer. Πόσα Mbytes περνανε από τον σωλήνα μου;
    – Thruput. Με τι “ρυθμό” [Mbps]. Δηλαδή περνάνε μεν, αλλά πόσο γρήγορα;
    – CPU. Από τη στιγμή που θα έρθει το request, πόσο γρήγορα θα το κάνει process o server μου και θα αρχίσει να το σερβίρει; Προσέξτε το «αρχίσει», γιατί το πότε θα φτάσει ολοκληρωμένο στο χρήστη είναι θεμα bandwidth και thruput.

    Οσο αφορά τα δύο πρώτα ο ιδιοκτήτης του site δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Οτι αγοράσει θα πάρει. Αντίθετα στο θέμα της CPU ένας έμπειρος developer μπορεί να γλιτώσει πολλά χρήματα τον ιδιοκτήτη από servers κλπ χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές caching. Για παράδειγμα στην περίπτωση του fotis το θέμα του goals.gr είναι ότι σε κάθε request εκτελείται ένα php script (επιβαρύνοντας τη cpu ας πoυμε με X φόρτο) που με τη σειρά του μιλάει με τη βάση δημιουργώντας και εκεί κάποιο φόρτο (ας πουμε Υ). Ο fotis για παράδειγμα, μπορεί να δοκιμάσει το εξής μόνο με τη homepage του (που λογικά θα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των pageviews). Να τρέχει στο background κάθε 10 δευτερολεπτα ένα script που θα «χτυπάει» το php script της home και θα παραγει το αντίστοιχο στατικό αρχείο html που θα αποτελεί και τη homepage που θα χτυπάνει όλοι οι χρήστες. Πάω στοίχημα ότι αν εφαρμόσει αυτη την τεχνική μόνο για τη homepage του οι τρεις web servers θα γίνουν αμέσως αμέσως ένας. Eπίσης στην περίπτωση του Windows hosting ένας έμπειρος sysadmin μπορεί να αυξήσει θεαματικά το performance ενός server.

    Για να μην παρεξηγηθώ, το παραπάνω παράδειγμα δεν το ανέφερα για να κάνω τον εξυπνο ή για να αποδείξω κάτι για τους developers του fotis (που εχουν κανει πολυ καλή δουλειά). Απλά προσπαθώ να καταστησω σαφές ότι όταν τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν από πλευράς κίνησης χρειάζονται διάφορες customιες και δεν σε καλύπτουν οι «ετοιματζιδικες» λύσεις. Και βέβαια είναι απολύτως σίγουρο ότι στο yupi εχουν πλήρη μεσάνυκτα σε αυτά τα θέματα και θα την ξαναπατήσουν όπως πριν λίγα χρόνια την πάτησαν με την Akamai και έδωσαν κάποια εκατομμύρια (σε δραχμές) για το bandwidth του sfaira ενός μήνα…

  68. Σας διαβάζω με τις ώρες!
    απλά postaro για να σας δώσω το respect.

    καλό τριήμερο.

  69. καλησπέρα, και από εμάς…
    παρακολουθούμε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα σας, και πραγματικά ευχαριστούμε για όλα όσα γράψατε μια που τα βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα και βοηθητικά
    στο σύνολο της σκέψης και των σχεδίων μας για το yupi. Μην ξεχνάτε ότι είναι μια προσπάθεια για κάτι το διαφορετικό στο Ελληνικό Ίντερνετ… ναι αντιγράψαμε κάποια
    sites του εξωτερικού (αλλά αυτό δεν κάνανε οι περισσότεροι, από τα παλιά sites, μέχρι και μερικά από τα πιο σύγχρονα)… ναι αντιγράφουμε κάποιες από τις υπηρεσίες
    που μπορεί ένας χρήστης να βρεί και στο εξωτερικό, απλά ελπίζουμε ότι το κάνουμε βάζοντας και την δικιά μας πινελιά.
    Όλο αυτό το κάνουμε απλά γιατί πιστεύουμε ότι το Ελληνικό Ίντερνετ σε ότι αφορά τα sites των μεγάλων οργανισμών (και το διευκρινίζουμε αυτό, γιατί όλοι ξέρουμε και τις πολύ
    αξιόλογες προσπάθειες στις οποίες και μέλη είμαστε και επισκέπτες και διαφημιστές !!!) έχει μείνει πίσω… πίσω σε υπηρεσίες, πίσω σε στήσιμο, πίσω στο interactivity.
    To yupi ελπίζουμε ότι θα έχει την αποδοχή του κόσμου, όχι γιατί δεν μπορεί να βρεί αντίστοιχο περιεχόμενο στο εξωτερικό, ούτε και αντίστοιχες υπηρεσίες, αλλά γιατί είναι
    ωραίο να είναι στην γλώσσα σου οι υπηρεσίες, είναι ωραίο να νιώθεις ότι στο web υπάρχουν sites που μπορείς να κάνεις κάτι.. και μιλάνε Ελληνικά. Ειναι ωραίο να νιώθεις
    ότι η χώρα σου ξεπερνάει την μιζέρια που έχει αρχίσει να διυσδύει και στην online Ελλάδα… και προσπαθεί να φτιάξει κάτι που έστω να μοιάζει ότι είναι στα επίπεδα του
    εξωτερικού. Και είναι κρίμα να λέμε και στο Ίντερνετ “αν δεν έχω εγώ κατσίκα, θέλω να πεθάνει και του γείτονα”, εμείς ακόμα λέμε ότι θέλουμε κι εμείς να έχουμε την δικιά μας
    κατσίκα (όσο αντέχουμε θα το προσπαθούμε, και θα την συντηρούμε, για έχει και ο γείτονας την δικιά του και να κάνουν παρέα…).
    Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της ελληνικής Online αγοράς, τα μικρά budget, και τα έσοδα που έρχονται μήνες μετά (όταν έρχονται), τις δυσκολίες στο να βρείς ένα καλό μηχάνημα
    χωρίς να σε κλέβει ο πάροχος σου, να ζητάς να μπείς στο habaki μόνος σου για να μην χτυπάς σε όλα τα bottlenecks μέχρι να δούν τα bytes σου την δίοδο για το Ίντερνετ, και
    να πάνε να βρούν το άλλο bottleneck στο AIX. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι, τουλάχιστον όλοι όσοι γράφουμε και διαβάζουμε αυτό το blog, θέλουμε να μεγαλώσει η αγορά
    να κινούνται ευκολότερα τα ευρώ και τα bytes, και να έχουμε να πληρώσουμε τα κόστη μας, για να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν Ελληνικό Ίντερνετ.
    Και τέλος σε ότι αφορά τα τεχνικά θέματα που θίξατε, η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε είναι βασισμένη στο γνωστό open source, αλλά έχει υποστεί τόσες αλλαγές που είναι
    αγνώριστη σε όλα τα επίπεδα. Τα μηχανήματα είναι αρκετά, και ναι βρίσκονται στο εξωτερικό, γιατί είναι προφανές ότι αν ήταν σε κάποιον ελληνικό ISP ήδη δεν θα είχαμε να πληρώσουμε
    και θα το κλείναμε, άσε που οι επισκέπτες από τους άλλους ISP δεν θα βλέπανε video σε ώρες αιχμής που να χτυπούσανε την οθόνη τους στο πάτωμα…
    Το yupi είναι στα πρώτα του βήματα, και αναγκαστικά θα κάνει και στραβοπατήματα, μπορεί και να πέσει (ελπίζουμε να μην χτυπησει) και σίγουρα θα θέλει την προσοχή πολών
    ανθρώπων (όπως σωστά γράφεται και στα δικά σας σχόλια) για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο όποιο traffic κάνει.
    Ελπίζουμε απλά ότι είναι μια διαφορετική δουλειά στο Ελληνικό Ίντερνετ που μαζί με τις άλλες θα πορευτεί καθώς μπαίνουμε (εκτός αν έχει άλλη άποψη ο ΟΤΕ) σε ένα καλύτερο Ίντερνετ
    πιο γρήγορο και πιο ενδιαφέρον για εμάς, αλλά κυρίως για τους καινούργιους χρήστες του…
    Και πάλι χαιρόμαστε πολύ για την όλη κουβέντα, και σας ευχαριστούμε.

  70. Καλησπέρα και από εμένα σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Αφενός χαίρομαι που καλωσορίζω το team του Yupi. Πριν προχωρήσουμε όμως στα όποια comments οφείλω να διευκρινήσω δύο – τρία (το πολύ τέσσερα) πράγματα.

    Άλφον. Το Yupi είναι το 4ο (νομίζω) site που δέχεται κριτική στον Uroborus τόσο από τον οικοδεσπότη όσο και από τους συμμετέχοντες. Είναι όμως το πρώτο που συμμετέχει και παίρνει θέση. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή πως το team του Yupi ουδέποτε δέχτηκε κάποια πρόσκληση για να πει τη γνώμη του. Για το λόγο αυτό, πριν προχωρήσω σε comments επικοινώνησα μέσω του mail που βλέπω ως admin του Blog και επιβεβαιώνω πως όντως το comment έγινε από το team του Yupi.

    Βήτον. Αφού εξασφαλίσαμε ότι δεν μιλάτε σε κάποιον που “ντύθηκε” Yupi αλλά στο ίδιο το site, η συζήτηση συνεχίζεται κανονικά.

    Γάμον. Αν είχα προλάβει θα είχα εισάγει στο post την παράμετρο ότι όταν το post αφορά review ή εν μέρει review σε site δεν θα δέχομαι ανώνυμα υβριστικά comments. Δεν πρόλαβα όμως και ευτυχώς οι μέχρι τώρα ανώνυμοι δεν έχουν προβεί σε ασχήμιες – αντιθέτως διαθέτουν know how του σκοτωμού και πολύ χάρηκα που είδα τα comments. Ζητάω όμως από όλους τη σύμφωνη γνώμη για να μην επιτρέψω στο μέλλον ανώνυμα σχόλια που θα έχουν ως στόχο μόνο το βρίσιμο. Και το τονίζω. Το βρίσιμο και τις χυδαιότητες όχι την αρνητική κριτική. Κριτική όση θέλετε (αλίμονο). Αν συμφωνούμε ΟΚ. Αν όχι, τότε -αφού με πρόλαβαν οι εξελίξεις- θα δημοσιεύονται τα πάντα. Στην τελική εμείς ορίζουμε τους κανόνες. Σας ακούω…

    Δέλτον. Τριήμερο έχουμε. Μην περιμένετε ότι θα είμαι όλη μέρα καβάλα στο Δίκτυο. Έχω μία tequila να παγώνει…

  71. Καλησπέρα.
    @Nikos Kapsomenakis: Yes it is.
    @unknown-x: Είσαι γάτος.

    Μεγάλη συζήτηση γύρω από τεχνικα θέματα. Όπως είχα γράψει σε παλαιότερο comment σε αυτό εδώ το post όντως η τεχνολογία είναι αυτό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν και να δαμάσουν.

    Χαίρομαι που βγήκε τόσο μεγάλη συζήτηση σε αυτόν το τομέα και που βγήκαν και οι ΙΤ και παράθεσαν data.
    Μαζί με αυτό θεωρώ ότι επίσης θα έρθουν και τα content και site logistics τα οποία εάν το site περπατήσει θα αυξάνονται τρελλά.

    Οπότε Yupi guys ετοιμαστείτε για τρέξιμο και Budget ή για ένα καλό ushiro ukemi χωρίς stand up (όσοι γνώστες κατανοούν…)

    Όσο για το ποια παραλλαγή του Mambo χρησιμοποιήθηκε δεν παύει να είναι το core το ίδιο, αλλά έτσι και αλλιώς open είναι. Βέβαια όταν φτάσει το μανίκι στο site να είναι σημαντικά τα social networking services, εκεί θα δείξει τι παίζει με τα plugins και το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ core και τι όχι. Επιμένω ότι δεν είναι η καλύτερη OpenSource λύση για τέτοιο site παρόλο που συνιστώ το CMS αυτό και καλύτερα το joomla.

    Ο φίλος που έγραψε για Ajax κ.λ.π. λογικά καταλαβαίνει.

    Από την άλλη, την παράλληλη και όχι την αντίθετη, όποιος διαβάσει το post με τα comments βγάζει specs :-). Περίπου.

    — Όσον αφορά το Blogs Option —
    Χαίρομαι που παίρνει μέρος στη συζήτηση και η ομάδα του yupi. Θα το πάω λίγο πιο πέρα…

    Αυτό που πρέπει να ξεκολλήσουμε από το μυαλό μας είναι η ορολογία κινέζικο internet, γαλλικό
    internet, ελληνικό internet. Μιλάμε για ένα διεθνές μέσο. Ξέρετε πόσοι έλληνες έχουν blog
    στο myspace και στο blogger και στο typepad? Το που είναι Hosted τα περισσότερα ελληνικά blogs και τι γλώσσα χρησιμοποιούν στο back end για admin? Το τι διαβάζει η κα/κος, κοπελίτσα, νεαρός; Που μπαίνει στο web? Στο Ελληνικό π.χ. mens/women mag ή στο ξενόγλωσσο; Και Γιατί; Μήπως έχουμε εκεί άλλο περιεχόμενο;

    Περισσότερο; Πιο πλούσιο; Περισσότερο (ξανά); Πιο τακτικά ενημερωμένο; Μήπως αν το admin είναι στα Ελληνικά θα έχει κάποιο εθνικό χαρακτήρα το μέσο και σύσσωμο το έθνος θα σηκώσει τα λάβαρα…;

    Content is the King, ladies and gentleman. Still is, for ever will be. Και το κοινό είναι αδηφάγο για περιεχόμενο. Αλλά μιλάει και Αγγλικά. Ιδίως τo target group που παίζει για τo yupi και συναφή sites.
    Εάν είναι στα Αγγλικά πιστεύετε ότι έχει σημασία για τον νέο/νέα σήμερα; Που τα μιλάει από
    τα τρία του (ηλικιακά έτη); Η μήπως καταλαβαίνει καλύτερα το “συμβολοσειρά” από το “string”? (όχι αυτό που σας ήρθε άμεσα στο μυαλό. Το άλλο). Διαβάστε και το φίλο Ζαχαρία ΔενΤοΦτιάχνω.
    Δεν είναι η ελληνική γλώσσα το δέλεαρ. Αποδεικνύεται περίτρανα κοιτώντας μερικές χιλιάδες ελληνικά blog urls και το που είναι hosted… Τι θα πει ο κόσμος; Ααααααχ, επιτέλους το Dashboard θα το βλέπω ως “Πίνακας Ανακοινώσεων”;

    ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Focus on syndication για blogs και audio/video. Σε βάθος χρόνου ο πιο παλιός στο παιχνίδι συνήθως κερδίζει. Και αν βολεύεσαι με ένα εργαλείο και κάνεις τη δουλειά σου γιατί να την κάνεις διπλή και τριπλή και στην ουσία να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα; Μην πάτε να ανταγωνιστείτε καθιερωμένα μοντέλα “τραβώντας” members. Παράλληλα όμως ωραιότατα σερβίρετε και το περιεχόμενο των περιοδικών. Why not?
    Syndicate, Serve και Manipulate περιεχόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Γιατί; Μα διανύουμε το web 2.0. era. Μένω Καρπενήσι (λέμε τώρα) και με διαβάζουν στη
    Γλυφάδα. Εάν θέλω να με διαβάζουν και στο Περιστέρι πρέπει να πάω στο Περιστέρι να μείνω για να γράφω; Όχι!
    Syndicate Me Baby. Αυτό είναι ΕΝΑ μέρος του Web 2.0. σκέπτεσθαι.

    Ξαναματαχαιρετίζω κάθε προσπάθεια νέα που προωθεί το web γενικά. Και πιστεύω ότι και το yupi θα πάει πιο μπροστά το concept.

    Παίζουμε όμως με ένα διεθνές μέσο. Θα συνιστούσα στους φίλους του yupi να διαβάσουν τα σχετικά non-free papers και studies περί
    αναγκαίας τεχνολογίας για social networking sites. Έμαθα και εγώ στο παρελθόν με τον καλό
    αλλά και τον δύσκολο τρόπο. Αρκετά κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ/usd αλλά και πολλά είναι
    δωρεάν. AYTO είναι όμως ένα καλό σημείο έναρξης και όχι το design, το οποίο υποστηρίζω ότι από ένα σημείο και μετά είναι υποκειμενικό. Ο @unknown-x έδωσε και URL’s

    ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι παντογνώστης.

    — Μην είστε αρνητικοί φίλοι του Yupi—
    Το να διαβάζω ότι ένα site είναι στα πρώτα του βήματα, μπορεί και να πέσει, να χτυπήσει, να
    κλάψει ή να χαμογελάσει εν έτει 2007 και με μια εταιρία κολοσσό από πίσω θεωρώ ότι είναι
    τουλάχιστον κλάψα… Δεν μου αρέσει που το εισπράτω έτσι.

    Είναι σαν να λες “…δεν ξέρουμε και πολύ καλά και ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ…”. Ενώ κάλλιστα η ομάδα αυτή μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που διαβάζω στο comment. Δλδ γνώστες.

    Ο μόνος που θίγεται είναι ο αρχηγός με αυτές τις εκφράσεις. Είτε τον έχουν πει Πέτρο, Πετράν, κο Κωστόπουλο, κος Imako ή ότι άλλο. Συμβουλή: Μην το κάνετε αυτό. Το κοινό είναι
    αδυσώπητο που μπορεί να έλεγε και ο Δον Χουάν(…)
    Θα μου πέταγα το business plan στο κεφάλι εάν καθόμουν από την πλευρά τους, καθώς και το
    case scenario περί εξέλιξης της πλατφόρμας για να δείξω ότι ξέρω γιατί το έφτιαξα, γιατί το
    έκανα έτσι και πως θα το στηρίξω phase by phase.
    Επιπλέον όταν ένα ψαγμένο κοινό σε βγάζει Live και στα “χώνει” καλό είναι να του απαντάς
    όχι με PR κείμενα τα οποία είναι και λίγο ευχολόγια με λίγο από Ξανθόπουλο. Πρέπει να του
    απαντάς μεστά, τεχνικά και to the point.

    Ετσι κλείνουν και τα στόματα και νιώθει ο κόσμος ασφαλής να συμμετέχει. Αλλιώς είσαι άλλος ένας ο οποίος έχει καλή θέληση αλλά και αν δεν περπατίσει τι να κάνουμε έχω και εκείνο το αμπέλι στα Μεσόγεια, ε να μωρέ κάπως, ξέρεις, κλαψ, λυγμ, σνιφ.

    Όσον αφορά in.gr και pathfinder δεν είναι καλό να κράζουμε τους παλιούς ενώ ακόμη δεν τους έχουμε φτάσει(!). Ντροπή.

    Θέλω να πάμε όλοι μπροστά. Και προσπαθώ και εγώ πετώντας πετραδάκια να το κάνουμε όπως όλοι όσοι μπλογκάρουν ασύστολα. Μερικά κάνουν γκέλ και μου μπαίνουν και στο μάτι. Αλλά δεν
    πειράζει. Μέσα στο παιχνίδι είναι όλα boys and girls.

    Και το κυριότερο κανείς μας δεν είναι παντογνώστης. Το ξαναλέω.

  72. Δεν σας βλέπω όμως και πολύ ομιλητικούς… Μήπως πρέπει να προβώ σε update post – synopsis? Η να κάνουμε άλλο post γιατί με 70 comments (εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σεντόνια και μάλιστα υπερτριπλα) δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη?? Γιατί άμα ξεκινήσω να απαντάω στον Chris και πεταχτεί ο Barak και συμφωνήσει και έρθει και ο Mpoulis να ενισχύει κλπ κλπ θα περάσουμε άλλο ένα Σ/Κ εδώ γύρω (και άμα έρθει και ο anonymous-x τον φάγαμε τον Φλεβάρη)…

  73. Μάλλον το θέμα έγινε περσινα ξινά σταφύλια πλέον.
    Όπως είπαν αρκετοί, θα δούμε τι θα δείξει το site.

  74. Για την ακρίβεια όπως όλα δείχνουν και στα Blogs τα θαύματα διαρκούν 3 ημέρες. Εγώ πάντως λέω να επανέλθω με νεώτερα μόλις παίξω λίγο με το site

  75. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση περί Yupi δεν θα τελείωνε έτσι εύκολα. Και δικαίως. Είναι μεγάλο project και πείραμα για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μ αυτό. Ο Nick θέτει κάποια ερωτήματα και παίρνει μία θέση που με βρίσκει σε πολλά σημεία της κάθετα αντίθετο και με υποχρεώνει να επισπεύσω το review του Yupi και να ξεκαθαρίσω και τη θέση μου ως προς το project αλλά και ως προς τι με ενδιαφέρει άμεσα σε σχέση με το project.
    Διευκρινίζω λοιπόν. Θεωρώ το Yupi πολύ σημαντική προσπάθεια και σκοπεύω να παρακολουθήσω στενά την στρατηγική της ΙΜΑΚΟ στο Internet. Όπως θα παρακολουθούσα και παρακολουθώ και του Πήγασου και του ΔΟΛnet και όλων των μεγάλων εκδοτικών οργανισμών. Και γιατί είναι δουλειά μου και γιατί καλώς ή κακώς έχουν τεράστιο υλικό για να το αρνηθώ στο όνομα του όποιου 2.0. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι είναι από τους λίγους που έχουν τα χρήματα να επενδύσουν στο internet και με απασχολεί ιδιαιτέρως το πως θα το πράξουν αυτό. Θεωρώ όμως αδύνατον από την απαξίωση του μέσου να περάσει κάποιος στον ευαγγελισμό του. Έτσι τα όποια πειράματα θα θεωρώ απαραίτητα. Φρονώ λοιπόν ότι είναι αδύνατον να κριθεί η επιχειρηματική λογική του Yupi αν δεν περάσουν κάποιοι μήνες. Και κυρίως αν δεν υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για το πως κινείται επιχειρηματικά. Μην ξεχνάτε ότι δημόσια τουλάχιστον μόνο εικασίες έχουν γίνει. Ούτε έχει ακουστεί τι χρεώνει, ούτε κανένας μίλησε για το τι χρεώνουν άλλοι, ούτε τίποτα στατιστικά έχουν γραφτεί…
    Για όσους βαριούνται να μετακομίσουν μεταφέρω και εδώ ένα μέρος της θέσης που παίρνω στο Nylon
    Λέει ο Nick
    «Ποιό πιστεύουν οι συντελεστές του, ότι είναι το σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Yupi? Μα είναι σαφές:
    Το content ΤΟΥΣ.
    Και αυτό ακυρώνει από μόνo του κάθε κουβέντα περί Web 2.0. Κάθε παραδοσιακός εκδοτικός οργανισμός πιστεύει ότι έχει την απαραίτητη ισχύ να επικαλύψει το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα άλλων προσπαθειών στο Internet. Αλλά το Web 2.0 άλλαξε ακριβώς αυτό. Ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορείς να το έχεις με οτιδήποτε άλλο ΕΚΤΟΣ από το (δικό σου, ιδιόκτητο) content»
    Με βρίσκεις οριζόντια και κάθετα διαφωνούντα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας πουθενά που να λέει κάτι από τα παραπάνω. Το web 2.0 δεν είναι ούτε ιδεολογία, ούτε κάποια μυστική αίρεση ούτε και έχει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κανόνες. Είναι φιλοσοφία που θέλει την τεχνολογία στην υπηρεσία των χρηστών και τους προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα και κυρίως εύκολη διάδοση των πληροφοριών και connectivity. Το που θα στηριχθούν και τι θα ανταλλάξουν δεν δεσμεύεται από τίποτα. Κατά την ταπεινή μου άποψη το ελληνικό web έχει ανάγκη από περιεχόμενο και πάνω σ αυτό θα πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες.

    «Δεν έχει υπάρξει ούτε μία Web 2.0 ή Social Netowrking υπηρεσία μέχρι τώρα που να δημιουργήθηκε από “μεγάλο μαγαζί”. Είναι πολύ μακρυά από το DNA τους!»

    Υπό αυτή την οπτική, η προσπάθειά τους είναι ακόμα πιο αξιέπαινη. Τολμάνε. Και συνυπολόγισε ότι στο ελληνικό web δεν υπάρχουν αντίστοιχα myspace για να πας να αγοράσεις οπότε τι πρέπει να γίνει; Να μην αποκτήσουμε ποτέ;

    «Ή μήπως θα έχουμε μια άτυπη “εκδοτική συμμαχία” όπου τα κανάλια δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στο Yupi, στα πλαίσια μιας ιδιότυπης επιχειρηματικής ομερτά? Και τι θα κάνουν (τα κανάλια) όταν το οποιοδήποτε νέο startup (τύπου YouTube) προσπαθήσει να μπει στο χώρο και να διαθέσει μια τέτοια υπηρεσία?»

    Δεν καταλαβαίνω το πνεύμα Nick. Όποιος επιχειρήσει να παίξει a-la YouTube παίζει επιχειρηματικά και θα υποστεί τους όποιους κανόνες και την όποια «ομερτά». Εκτός αν πρέπει να υποθέσουμε ότι στις ΗΠΑ τα major media παίζουν τίμια τα παιχνίδια τους. Αλλά εγώ άλλα έχω ακούσει.

    «Είναι προφανές ότι η όλη προσπάθεια είναι ένας μιμητισμός του YouTube – κάθε επιχειρηματίας θα πάθαινε ίλιγγο στο άκουσμα του deal των 1,65 δισ. $. Και κάθε επιχειρηματίας θα έμπαινε στον πειρασμό να αντιγράψει το μοντέλο ελπίζοντας σε ανάλογα deals για τον εαυτό του – αρκεί να κάθεται στην καρέκλα του πωλητή.»

    Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω επίσης. ΟΚ το YouTube το αγόρασε το Google που δημιουργεί ένα δικό του μοντέλο ανάπτυξης και στηρίζεται στο πάσης φύσεως Content και στην δικτυακή φιλοσοφία. To Yupi δηλαδή ποιος μπορεί να ελπίζει ο εκδότης του να το αγοράσει; Το In.gr η Ελευθεροτυπία ή το Lifo; Αλλά και έτσι να είναι και κάποιος τους δώσει πολλά εκ ευρώπουλα και τους αγοράσει θα σημαίνει αυτό κάτι; Και κυρίως θα σημάνει ότι η ΙΜΑΚΟ έστησε κάτι για να το πουλήσει; Εκτός από το ότι θα είναι από τις λίγες φορές που θα δούμε την ΙΜΑΚΟ να «στήνει» κάτι για να το πουλήσει έχω την εντύπωση ότι η ΙΜΑΚΟ θα επιδιώξει να πουλήσει όχι το project αλλά το διαφημιστικό του χώρο. Το θέμα είναι αν θα πετύχει τα deals που θέλει. Αν τα πετύχει πάντως θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλους medi-άδες. Και εδώ που τα λέμε σε ορισμένους καλά θα τους κάνει. Χρόνια τώρα είχαν το περιθώριο να πάρουν κεφάλι…

  76. Φίλοι και φίλες η γνώμη μου.
    Περί Design: boingboing.net. Καθόλου επιτηδευμένο design, τρελλή επισκεψιμότητα. Για αυτό είχα γράψει ότι θεωρώ το design υποκειμενικό σε παλαιότερο post. Εντάξειμ, αυτό που σε δυσκολεύει να διαβάσεις το περιεχόμενο είναι ένα μεγάλο θέμα. Αλλά όλα μια συνήθεια είναι.
    Περί περιεχομένου: Δλδ., τι άλλο να έβαζε to yupi στο site? Εμένα να λέω ανέκδοτα; Βάζει την αρχική μαγιά που την έχει και την πουλάει όλα αυτά τα χρόνια και στην τελική μαγκιά τους και αν είναι μάγκες και το έχουν σκεφτεί καλά (εδώ είναι το κλειδί) την υπόλοιπη θα τη βάλει ο κόσμος.
    Κριτική: Ας είναι ουσίας και να φαίνεται. Εάν πάει καλά θα χαιρόμαστε, εάν δεν πάει θα λέμε δύο πράγματα: 1. Κρίμα και 2. είδες που τα λέγαμε; Σωστά; ΛΑΘΟΣ!
    Άρα που είναι το πρόβλημα; (καθόλου ρητορική)
    Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν περπατήσει και αυτό επειδή κάποιοι, ίσως, δεν ξέρουν πως να το περπατήσουν (συνολικά) χαλάει συνήθως η πιάτσα. Και σε αυτή την πιάτσα εγώ και άλλοι δουλεύουμε προσπαθώντας να πείσουμε τον κάθε επιχειρηματία για τα οφέλη. Εάν κάτι λοιπόν πάει καλά έχουμε όλοι οι επαγγελματίες του χώρου όφελος. Εάν ΔΕΝ, έρχεται ο υποψήφιος πελάτης και λέει: Internet….και μ…ίες!
    Οπότε όλοι οι επαγγελματίες στην ουσία στην ουσία θέλουμε να προχωρήσει και είμαι σίγουρος ότι πολλοί συνάδελφοι κριτικάρουν έχοντας το ίδιο άγχος.
    Γιατί άντε να πείσεις τον επιχειρηματία-πελάτη-to-be ότι δεν είσαι ελέφαντας.

  77. “Είναι μεγάλο project και πείραμα για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μ αυτό”.

    Έλα ρε Περικλή. Έλεος…

    Το mambo site σε δανεικούς servers….

  78. Μα και σε ψαρόβαρκα να τους είχε τους servers πάλι θα ασχολούμαστε μ αυτό ρε συ Νίκο. Απλώς θα γινόταν αρνητική -όπως και έγινε σε μεγάλο βαθμό- κριτική. Και πάλι δίκιο θα είχαμε αν οι χρήστες διαμαρτυρηθούν για κακές ταχύτητες και υπηρεσίες. Ή αν πάει να τρέξει διαφήμιση και κολλήσει το σύμπαν. Ή αν σταματήσει σε δύο μήνες να βάζει περιεχόμενο και πεθάνει το project άτυπα… Μέχρι τότε κάνουμε εκτιμήσεις και από τη στιγμή που κάνουμε εκτιμήσεις τότε μιλάμε – και συνεπώς ασχολούμαστε. Στην τελική ανάλυση είναι το πρώτο ελληνικό site που έχει πίσω του media και που κάνει τέτοιο βήμα και προσφέρει κάποιες δυνατότητες με video. Αν μη τι άλλο σηκώνει κουβέντα..

    Και για να το διευκρινίσω όταν λέω ασχολούμαστε εννοώ όλοι οι όσοι κινούμαστε δορυφορικά με το internet και πρέπει να ασχολούμαστε με ότι συμβαίνει. Άλλο πράγμα να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί -έως και να ψηφίζουμε ότι το project δεν είναι βιώσιμο- και άλλο να λέμε ότι είναι ανάξιο λόγου. Δεν το βρίσκω καθόλου ανάξιο λόγου. Είτε για καλό είτε για κακό οφείλω να το δω καλά.

    Και όπως δεν κρίνω για καλό ένα site από τις ανακοινώσεις του -βλέπε you.gr- έτσι δεν θα κρίνω και κακό κάτι επειδή το βλέπω να πάσχει σε κάποια σημεία. Πάσχει ΟΚ δεν διαφωνώ. Αλλά έχει βάλει και τον πήχη ψηλά και συνεπώς θα το κρίνω με βάση και αυτό.

    Και κάτι ακόμα. Έγραφα κάποτε για ένα online κατάστημα, ότι μου είναι αδιάφορο πως το έχει στήσει και τι servers έχει πίσω του αν δεν μου κάνει τη δουλειά μου. Όπως αδιάφορο μου είναι αν εγώ δεν βρω Corn Flakes στο Βασιλόπουλο να μου απαντήσει ο διευθυντής του ότι έχει 45 φορτηγά που κουβαλάνε τρόφιμα και πόσο δύσκολο είναι να τους συντονίσει. Το αυτό ισχύει και στο Yupi. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει πως το στήνεις κάτι αλλά τι παίρνει αυτός. Ξέρεις εσύ πολλούς που γνωρίζουν πόσους επιμελητές και πόσους έχει στο ατελιέ η Καθημερινή; Τι είναι ο υλατζής; Πόσο ρεύμα πληρώνει -όποτε το θυμάται- μια εφημερίδα; Πόσους δόκιμους για να γεμίζουν σελίδες έχει; Τίποτα από όλα αυτά δεν ξέρει ο κόσμος. Αν του αρέσει κάτι το παίρνει αν όχι δεν το παίρνει. Το πως θα το πετύχει η ΙΜΑΚΟ να το πάρει το προιόν της ο κόσμος είναι στοίχημα δικό της και όχι δικό μου. Ότι είναι μεγάλο project όμως δεν καταλαβαίνω πως αμφισβητείται…

    Δικό μου τελικά στοίχημα είνα να βρω λίγο χρόνο να δω το project συνολικά και να βγάλω άκρη μέσα σε 80 comments ποια είναι η δική μου γνώμη και ποια η μέχρι τώρα αίσθηση…

  79. Καλησπέρα,
    Με προώθησε στην συζήτηση ο Γιώργος απ’το AboutSeo.gr μιας και συμμερίζομαι τις απόψεις αρκετών και χθες έκανα ένα post-κριτική προς το Yupi [κάτι που ήθελα να κάνω καιρό].

    Η συζήτηση τελικά είναι αν το Yupi δικαιολογεί τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί ή ψάχνουμε κάθε του ελλάτωμα;

    Για μένα με σύγχυσε το γεγονός ότι προωθήθηκε έμμεσα από ορισμένους -δεν ξέρω αν είχαν σχέση ή όχι με την ΙΜΑΚΟ- ως το web 2.0 Ελληνικό Portal.
    Και ανώτερο του Pathfinder και τα λοιπά…

    Μα ξέρουν αυτοί που το έφτιαξαν τι εστί web2.0 σαν έννοια ή επειδή είναι πιασάρικη έκφραση στο ιντερνέτ είπαν να το πουν;

    Από στήσιμο δεν με συγκινεί. Το tabloid style έχει χρησιμοποιηθεί ξανά -και αν και το παραδέχονται ότι αντέγραψαν- δεν υλοποίησαν κάτι που να δικαιολογεί το μέγεθος της ΙΜΑΚΟ ώστε να κατηγοροποιεί έξυπνα π.χ. το περιέχομενο ανάλογα με τις προτιμήσεις ανάγνωσης του κάθε χρήστη. ΜΑ πως θα μπορούσαν άλλωστε όταν ο πυρήνας του site είναι ένα πετσοκομένο Open Source CMS? [Μεγάλεια ασέβεια προς την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού.]

    Για να μην φλυαρώ, για μένα το Yupi είναι ακόμα μια “δίοδος” για την ΙΜΑΚΟ να παρουσιάσει τα κείμενα των εντύπων της και να αποκομίσει διαφημιστικά κέρδη. ΔΕΝ προσφέρει τίποτα καινοτόμο και έξυπνο ώστε να ασχολούμαστε με το site. Ήδη μετά το πρώτο “μπαμ” έχει πέσει κάπως η κίνηση. Δεν λέω, δικαίωμα του κάθε εκδότη να δίνει περισσότερα κανάλια διανομής του περιεχομένου του, αλλά να μην παραποιεί καταστάσεις.

    Αλήθεια, -off topic- πως θα φαινόταν στην ΙΜΑΚΟ μία πιθανή κίνηση της OpenSourceMatters [ιδιοκτήτρια του Joomla] προς αυτήν για παραβίαση της άδειας χρήσης;

  80. Καταρχήν καλησπέρα Περικλή :)

    Εν συνεχεία… Έλεος! Τι γράψατε στα σχόλια ρε παιδιά. Διαβάζω τόση ώρα και δεν τελειώνουν! Περιττό να πω πως δεν είχα την υπομονή και τον χρόνο να τα διαβάσω όλα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε:
    http://www.yupi.gr/robots.txt

    και έπειτα:
    http://www.yupi.gr/index.php?option=content&task=view&id=349

    Η απορία μου είναι, γιατί ενώ από τη μια “παινεύονται” πως έχουν κλέψει τουλάχιστον ως concept διάφορα άλλα sites δεν βάζουν και τα αντίστοιχα copyrights του Joomla όπως ηθικώς οφείλουν σε κάνα footer; Δεν λέω πιθανών να κάνανε τις καστομιές τους, αλλά μια αναφορά έτσι από σεβασμό στον κόπο όσων έγραψαν τον κώδικα του joomla και τον προσφέρουν δωρεάν θα ήταν πιστεύω σωστή και όχι να μας γράφουν:
    http://www.yupi.gr/index.php?option=about
    “Τεχνολογία διαχείρισης περιεχομένου: nemo|online| ICE (Internet Content Evolution) ”

    Προφανώς αυτό το ICE http://www.nemoonline.gr/news/ice.html είναι “παραλλαγμένο” Mambo-Joomla …

    Κατά τα άλλα καλοδεχούμενο το site, αφού όλοι γουστάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο στο Ελληνικό διαδίκτυο και μπας και σταματήσουν οι γκρινιάρηδες των περιοδικών πληροφορικής (ακούς Περικλή; και οι δικοί σου εκεί στο PC World γκρινιάζουν, ίσως να έχεις γκρινιάξει και εσύ) να μας πρήζουν συχνά πυκνά ότι το Ελληνικό web πάσχει από content! Στο sync.gr μόνο θα βρει κανείς κοντά στα 9000 feeds με Ελληνικό περιεχόμενο, όλα σαβούρα είναι;

  81. Είστε πολύ πίσω!

  82. Ευτυχώς είσαι εσύ μπροστά.

  83. Καλησπέρα Δημήτρη!!! Καιρό έχουμε να τα πούμε…

    Δεν πολυδιαφωνώ στα περί του Yupi παρότι το θεωρώ καλό που φτιάχτηκε – σε πρώτη τουλάχιστον φάση…

    Όσον αφορά όμως το περιεχόμενο θα μου επιτρέψεις.. Αφενός ο πρώτος και καλύτερος που μιλάει στο PC World για περιεχόμενο είμαι εγώ. Αφετέρου φίλε τα διάφορα projects που είναι καλές ιδέες και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε case studies είναι “ταλέντα”. Εγώ μιλάω για ουσιαστικές προσπάθειες είτε από την Πολιτεία είτε από την περιβόητη -ή διαβόητη αν προτιμάτε- ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να έχουμε μεγάλα projects. Και τέτοια φίλε δεν έχουμε παρά ελάχιστα . Αν είχαμε κόσμο που σκεφτόταν internet-ικά το ίδιο το Sync θα είχε πάρει ήδη τις απαιτούμενες οικονομικές ενισχύσεις και την προβολή που θα έπρεπε.

  84. Γεια σας,

    Αρχικά ένα απλό και ταπεινό μπράβο στον κ. Βανικιώτη για την προσπάθεια και μεράκι που καταβάλει στον χώρο του online – marketing-advertising-media- και ότι νέος όρος έχει ξεπεταχτεί. Πραγματικά χαίρομαι που βλέπω μια άνοδο σε blogs, και forums όπου πριν λίγα χρόνια ήταν άπιαστο όνειρο να βλέπεις τόσα blogs και .gr domains.

    Σας διαβάζω σε καθημερινή βάση χωρίς να λάβω το γραπτό λόγο. Ειδικά τα άρθρα του κ. Βανικιώτη αποτελούν ορόσημο στον κλάδο του online.

    Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι βρίσκομαι στην θέση ανάπτυξης του Yupi όσο αφορά το εμπορικό, επικοινωνιακό κομμάτι. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας, είναι πραγματικά οδηγός πορείας και εξέλιξης. Πολλά από τα σχόλια έχουν γίνει αφετηρία για αλλαγές και βελτιώσεις.

    Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί και να ΦΤΑΣΕΙ στην φιλοσοφία του Web 2.0 . Δεν μπορεί από μια μέρα στην άλλη να εμφανιστεί ένα Ελληνικό Youtube για πολλούς λόγους είτε τεχνικούς είτε της αγοράς.

    Αυτό που θέλουμε και είμαστε εδώ, είναι να κάνουμε ένα Portal οπου ο καθένας δημιουργεί blogs, ανεβάζει videos, σχολιάζει τις ειδήσεις. Εάν δει κάποιος το yupi.gr θα δει πόσα και διαφορετικά πράγματα προσφέρει και το μεγάλο βαθμό συμμετοχής των μελών.

    Θα ήθελα να ακούσω δικά σας σχόλια, τα οποία σέβομαι, είμαστε όλοι στη ίδια αγορά και αγαπάμε το Internet, και δυστυχώς/ ευτυχώς δεν είμαστε πολλοί.

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

  85. Γεια σου Λευτέρη.

    Thnx για τα καλά σου λόγια.

    Σχόλια όπως βλέπεις υπάρχουν αρκετά και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν και κάποια αρνητικά, η ουσία είναι ότι υπήρξε και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για το project.

    Δεν νομίζω να αποτελεί είδηση το πως η ΙΜΑΚΟ έχει πολύ content. Το θέμα είναι πως θα το δώσει με διαφορετικό τρόπο και πως θα εμπλέξει το κοινό με την online κοινότητά της – εννοώ αυτή που διαμορφώνει φυσικά. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι θα πρέπει να τα επικοινωνήσετε εσείς (στόχοι, big picture κλπ). Η “σπηλιά” πάντως είναι ανοιχτή για κουβέντα…

  86. den mou aresei katholou,einai toooooooso dimodiosxetistiko bliax

  87. pws mporw na katevasw video apo to yupi >?

  88. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email.
    I’ve got some creative ideas for your blog you might
    be interested in hearing. Either way, great site and I look forward
    to seeing it grow over time.

Trackbacks

  1. NYLON » Archive » Yupi: μια (μάλλον αποτυχημένη) απόπειρα, και ένα ενδιαφέρον πείραμα.
  2. Digitalbox Blog - Web Design, Web Hosting, Domain Names » Blog Archive » Social Networking Sites : κάτι κάνετε λάθος …
  3. Digitalbox : Blog About Web Design, Web Hosting & Domain Names » Blog Archive » Social Networking Sites : κάτι κάνετε λάθος …

Leave a comment