Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs (δελτίο τύπου και support)

Παρότι θα ήμουν ιδιαιτέρως ευτυχής αν στη θέση του “Bloggers” υπήρχε το “χρήστες του διαδικτύου” όπως γράφει και ο κος Τσιμιτάκης “Οι όποιες μικροδιαφωνίες νομίζω δεν είναι σημαντικές”. Υποθέτοντας ότι αναφέρεται σε μικροδιαφωνίες στο συγκεκριμένο κείμενο και όχι στη γενικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε θα συμφωνήσω. Το κείμενο αυτό είναι αξιοπρεπέστατο και εξαιρετικά απλό στο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς πρεσβεύει. Υπογράφεται δε από το απόλυτα αξιοπρεπές και σοβαρό Digitalrights.gr και από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Freebloggers (για την οποία δεν γνωρίζω τίποτα) καθώς και από αρκετά blogs. Το υπογράφω με τη σειρά μου και το δημοσιεύω. Όχι γιατί με καλεί να το κάνω αλλά όπως ακριβώς θεώρησα σωστό να μην αναπαράγω ένα κείμενο (ούτε καν να δώσω link σ αυτό) έτσι θεωρώ και σωστό να αναπαράγω αυτό. Τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ
* ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGERS
* ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR

==Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs==

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.

Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου. Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
* Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.

Συνεπώς,
* Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
* Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
* Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,

* http://www.221.gr
* http://argos.wordpress.com
* http://arxediamedia.blogspot.com
* http://chouvi.blogspot.com
* http://www.e-rooster.gr
* http://giaskepsou.blogspot.com
* http://gtziralis.com
* http://histologion-gr.blogspot.com
* http://inlovewithlife.wordpress.com
* http://karounos.gr/blog
* http://krogias.blogspot.com
* http://larisaperivallon.wordpress.com
* http://magicasland.com
* http://metablogging.gr
* http://nassoskappa.blackwhitemag.net
* http://nefelikas.wordpress.com
* http://www.nylon.gr
* http://oneiros.gr/blog
* http://www.oraelladas.gr/blog
* http://papanotas.wordpress.com
* http://www.perlikos.gr
* http://petcoke.wordpress.com
* http://plagal.wordpress.com
* http://reality-tape.com
* http://rodiat7.blogspot.com
* http://sofianidis.blogspot.com
* http://stefadouros.blogspot.com
* http://tsimitakis.wordpress.com
* http://voteforliberty.wordpress.com
* http://vrypan.net
* http://ziouzios.blogspot.com
* http://oikologio.gr/
* https://uroborus.wordpress.com

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

===Περισσότερες πληροφορίες===
* Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
* Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)

Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.



Categories: Internet Life

3 replies

  1. Αυτό το κύριος Τσιμιτάκης ρε Περικλή, τι το ήθελες δεν καταλαβαίνω. Είχα την εντύπωση οτι παραμένουμε στο πλαίσιο του φιλικού διαλόγου. Περικλή αυτό το κείμενο που αναδημοσιεύεις κι εσύ είναι σε μεγάλο βαθμό και η απάντηση μου στην κριτική σου. To κείμενο βασίστηκε πάνω σε κάλεσμα που έκανα με τον Chaka Khan, είναι προιόν συλλογικής γραφής, διαφωνώ μαζί του σε πολλά σημεία όμως όπως βλέπεις το υπογράφω και το προπαγανδίζω ως κρίνω οτι οφείλω. Η κατηγορία περί απόπειρας ηγεμόνευσης ή κάτι τέτοιο που υπονόησες στην έκφραση της όποιας αντίδρασης εκ μέρους μου είναι άδικη και αυτό δεν προκύπτει μόνο εξ’αυτής της κίνησης αλλά και απο την προηγούμενη πρωτοβουλία να συνθέσω επιμέρους κινήσεις. Δεν επιχείρησα Περικλή να εκφράσω, επιχειρησα να συνθέσω. Συστηματικά δε “καλώ” τον κόσμο σε συλλογικές ενέργειες, αφού εξακολουθώ να πιστεύω στις συλλογικότητες ως απάντηση στην ταξικότητα που και στο διαδίκτυο αναπτύσσεται, όπως ίσως κι εσύ έχεις προσέξει. Δεν με ενδιαφέρουν οι ατέλειωτοι μονόλογοι και το μάρκετιγκ του “εγώ”, με ενδιαφέρει η συνάντηση.

  2. Μαθιέ υπάρχουν απαντήσεις σε όλα. Το κος Τσιμιτάκης ήταν επιβεβλημένο για δύο λόγους. Αφενός γιατί υπήρξε μία “πολιτική” αντιπαράθεση η οποία έκλεισε “βίαια” για δύο πρόσωπα που έχουν φιλική σχέση. Προφανώς δεν έπεσε ξύλο, αλλά μεταξύ φίλων ή καλών γνωστών το να δημιουργείται ένα τέτοιο κλίμα με δυσαρέσκεια αμφισβητήσεις προθέσεων και ενεργειών και απουσία προσωπικής επαφής στο δικό μου κεφάλι ονομάζεται “βία”. Θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και ομολογώ ότι άλλη περίμενα. Δεν υπήρξε όμως οπότε ειλικρινά δεν ήξερα πως να σε προσφωνήσω και επέλεξα το πιο συμβατικό. Δεν μπορούσα δε να μην το αναφέρω γιατί έκρινα ότι αφορούσε και εμένα. Ο δεύτερος λόγος (το αφετέρου) τελικά είναι πιο προσωπικός και ως εκ τούτου θα απαντηθεί σε προσωπικό email.

    Για να δώσουμε ένα τέλος όμως και τυπικό σε μία αντιπαράθεση, όπως απάντησα και στο blog σου, δεν υπήρξε καμία κατηγορία ηγεμόνευσης προς το πρόσωπό σου. Αν είχες κάνει τον κόπο να ρίξεις μία ματιά στον Uroborus θα έβλεπες ότι κατέκρινα -και εξακολουθώ να κατακρίνω- το Manifesto και τη λογική του. Το ότι το αναδημοσίευσες το θεώρησα άστοχο. Το ότι έκανες τα επιπλέον βήματα και ότι επιχείρησες να συνθέσεις επιμέρους κινήσεις το θεώρησα έντιμο και σωστό και για αυτό ήρθα και έγραψα.

    Γνωρίζω φυσικά ότι συστηματικά καλείς τον κόσμο σε συλλογικές ενέργειες όπως γνωρίζω και ότι πιστεύεις σε συλλογικότητες ως απάντηση στην ταξικότητα εντός και εκτός διαδικτύου. Υποθέτω γνωρίζεις και εσύ πως χρησιμοποιώ κατά πάγια τακτική μου το χιούμορ εκεί που κρίνω ότι η κοινή λογική αρκεί για να διαλευκανθούν κάποιες ασάφειες όπως και την πάγια επιφυλακτική στάση μου στις καλές προθέσεις – όχι μόνο λόγω του γνωστού ρητού περί κόλασης και προθέσεων.

    Προσωπικά έκρινα ότι σε ένα θέμα που αφορά όλους τους χρήστες του internet και όχι μόνο τους αυτοαποκαλούμενους bloggers υπήρξε πολύ περισσότερο μία μάχη εντυπώσεων και μία διάθεση αυτόπροβολής παρά ουσιαστικές και πολύ περισσότερο συλλογικές κινήσεις. Θεώρησα το blog σου ως σημείο που επιτρέπει να ακουστούν άλλες φωνές, στηρίχθηκα στην διάθεσή σου για μη δογματικές αντιλήψεις και στο ότι δεν έχεις ανάγκη από προβολή και τοποθετήθηκα σε δικό σου έδαφος. Με την ίδια λογική ενώ θα μίλαγα στο έντυπο που γράφεις δεν θα μίλαγα σε κάποιο άλλο. Αν είχα κρίνει Μαθιέ ότι εσύ επιχείρησες να εκφράσεις και όχι να συνθέσεις δεν θα είχα πράξει έτσι.

    Όσον αφορά το ίδιο το κείμενο όπως είδες και εγώ το υπογράφω παρότι δεν συμμετείχα σε καμία συγγραφή αυτού. Θα σου υπενθυμίσω όμως ότι είναι το δεύτερο συνεχόμενο κείμενο που κλήθηκα να υπογράψω χωρίς να έχω γνώμη ούτε εγώ ούτε και πολλοί άλλοι πριν βγει στον αέρα. Ως εκ τούτου πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω μπορώ να προσφέρω στο θαύμα αυτής της δημιουργίας εκτός από υπογραφές. Εκτός φυσικά από το όταν ερωτηθώ να απαντήσω τι πραγματικά πιστεύω για μερικά φαινόμενα και που μπορεί αυτά να οδηγήσουν.

    Ελπίζω σε προσωπικό επίπεδο αυτή τη φορά να σε καλύπτω. Αν παρόλα αυτά δεν τα κατάφερα ειλικρινά είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια είτε σε blog είτε σε mail είτε σε οτιδήποτε.

  3. Σιγά ρε Περικλή μη σε καλέσω εγώ να απολογηθείς κιόλας ή να εξηγήσεις οτιδήποτε. Ούτε και πίστεψα οτι κρίνεται η φιλία μας απο αυτό το διάλογο. Είναι και αυτό το ασύγχρονο της επικοινωνίας που απλώ αντικαθιστά το ένα συγχρονικό με πάρα πολλά άλλα. Και επί της ουσίας συμφωνώ μαζί σου και το ξέρεις. Εγώ εκτίμησα οτι τη δεδομενη στιγμή ζητούμενο ήταν η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, δεν έκατσα να διαπραγματευθώ τους όρους. Είδες το αστυνομικό ρεπορτάζ της Καθημερινής σήμερα για την υπόθεση; Γίνεται σκληρό lobying μέσω των εφημερίδων και η πλευρά της αστυνομίας δημιουργεί μια ισχυρή εικόνα δημοσίως και σε ένα βαθμό δίκαιη κιόλας. Επρεπε να μπει το όριο. “ως εδώ”. Εν πολλοίς πλέον υπάρχει χάρη στην άμεση αντίδραση. Για όλα τα υπόλοιπα που λές ξαναλέω έχεις δίκιο. Πρέπει να φτιάξουμε σοβαρές αντι-ιεραρχικές και ανοιχτές δομές. Σε χαιρετώ

Leave a comment