Google Buys DoubleClick

Για άλλους ημέρα χαράς για άλλους (λέμε τώρα – και δεν εννοώ όσους βλέπουν την Google να μεγαλώνει επικίνδυνα…) λύπης…  :-))))

Και σύντομα ο Γούγλης έχει και για την εγχώρια αγορά θέματα…

Καλώς ξανάρθα (γιατί έλειπα)

Λεπτομέρειες σε πρώτη φάση εδώ και εδώ.  Ε τα άλλα θα τα πούμε σύντομα. Άλλωστε ο Panos το έχει πρώτο θέμα από το πρωι (μ αυτό ξύπνησα..)



Categories: Internet Life

29 replies

  1. Παρασκευή και δεκατρείς, τούτη τη μέρα θα την σημειώσω στο ημετολόγιο μου.

    Πράγματι μέρα χαράς και μέρα λύπης… το θέμα είναι για ποιούς…

  2. Πράγματι μέρα χαράς και μέρα λύπης… το θέμα είναι για ποιούς…

    Για όσους έχουμε δημοκρατικές ευαισθησίες και δεν μας αρέσει που μια επιχείρηση παρουσιάζει φαινόμενα μονοπωλίου. Βλέπετε κύριε Χατζή δεν είμαστε όλοι υπάλληλοι της Google.

  3. Εγώ πάντως άλλο εννοούσα…. και νομίζω ότι από τους περισσότερους έχω γίνει αντιληπτός.

    ΥΓ. Προσωπικά δεν έχω θιχτεί ιδιαίτερα από τις επεκτατικές τάσεις της Google. Business is Business. Ας φρόντιζαν ορισμένοι να βγάζουν υπηρεσίες αντί για δελτία τύπου

  4. … ποιά είναι η διαφορά του blogger από εκέινον ο οποίος δεν έχει τίποτα ποιό δημιουργικό να κάνει ?

  5. Karamitso,

    όπως και ο Περικλής και εγώ άλλο εννοώ όταν αναφέρομαι σε μέρες χαράς και λύπης, και όχι σε μονοπωλιακά καθεστώτα, υπήρχα και πριν τη Google. Δυστυχώς δεν μπορώ να μπώ σε λεπτομέρειες, αλλά ελπίζω πως κάποιοι έχουν καταλάβει…

  6. karamitso,

    επίσης, το αν είμαι ή δεν είμαι δημοκρατικός δεν είσαι σε θέση να το ξέρεις αφού δεν με γνωρίζεις, οπότε άσε να με κρίνουν όσοι με γνωρίζουν καλύτερα είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά

  7. @someone

    Για φιλοσοφικές αναζητήσεις και ψυχολογικά ντελίρια χρεώνουμε κατι παραπάνω. Και πάλι, αν κάνουμε κέφι. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν κάνουμε και είσαι και εκτός post. Αν δεν ξέρεις τι είναι post κάνε κανά σεμινάριο. Ή κάνε κανά ζεστό ντους. Μπορείς επίσης να ρίξεις κουτουλιές και σε τοίχους.

    Τέλος, αν περιμένεις να βρεις κουβέντα για bloggers τράβα σε bloggers που θέλουν να απαντάνε ή στη μητέρα Τερέζα.

  8. Κανείς δεν πρόκειται να σας κρίνει κύριε Χατζή για τις δημοκρατικές σας καταβολές. Όντας υπάλληλος της Google έχετε το ακαταλόγιστο στο παρόν θέμα.

    Πάντως κρίνοντας από το πόσο εύκολα θίγεστε θα σας πρότεινα με την πρώτη ευκαιρία να προσλάβετε έναν δημοσιοσχετίστα να μιλά για λογαριασμό σας γιατί η εικόνα που δίνετε δεν σας κολακεύει.

  9. Κύριοι όλως τυχαίως το post αφορά την εξαγορά της Double Click. Και επειδή δεν νομίζω να την πήραν δωρεάν (εξ ου και εξαγορά) ας παραμείνουμε στο θέμα.

    Αν θέλετε να πιάσουμε τις μονοπωλιακές τακτικές ευχαρίστως αλλά δεν θυμάμαι τη Google να απειλεί ότι αν δεν πάμε σ αυτή για αναζητήσεις θα μας κόψει το μισθό. Τώρα σε όποιους δεν αρέσει να βλέπουν εταιρείες να μεγαλώνουν κατανοητό αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ένα συντεχνιακό πρόβλημα πρέπει να θίγει θέματα δημοκρατίας…

  10. Επιλεκτική μνήμη έχετε αγαπητέ Uroborus. Να σας θυμίσω πως η Google πριν ένα έτος αποφάσισε να λογοκρίνει την κινέζικη εκδοχή του προϊόντος της. Βλέπετε τα φιλελεύθερα και προοδευτικά στελέχη της Google κάνουν παραχωρήσεις όταν πρόκειται να βάλουν το χέρι στο μέλι. Στα λόγια όλοι είμαστε ωραίοι.

  11. Ένας τρόπος να μεγαλώσουν οι εταιρίες, είναι να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊόντα και να προσπαθήσουν να διεκδηκήσουν μερίδιο αγοράς, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε λιγότερο επιτυχημένα.

    Είναι πολλές οι περιπτώσεις εταιριών με πολύ καλά προϊοντα, καλύτερα και από αυτά των ανταγωνιστών τους, που δεν κατάφεραν να πάρουν το μερίδιο που θα έπρεπε για διάφορους λόγους.

    Γι’ αυτό γίνονται και οι εξαγορές. Είναι ένας άμεσος τρόπος και πολλές φορές λιγότερο δαπανηρός να βρεθείς σε μία αγορά, από το να ανταγωνιστείς άλλες εταιρίες που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Επίσης είναι ένας τρόπος να αποκλείσεις πλεονεκτήματα που αν τα αποκτήσουν οι ανταγωνιστές σου τότε θα έχεις πρόβλημα.

    Πρόβλημα με τα μονοπώλια υφίσταται όταν ο κύριος του παιχνιδιού δεν αφήνει άλλες εταιρίες να αναπτυχθούν κάνοντας χρήση αθέμιτων μέσων.

    Τα φιλελεύθερα και προοδευτικά στελέχη της Google είναι ρεαλιστές και κάνουν επιλογές για να προασπίσουν τα συμφέροντα της εταιρίας τους, όπως φυσικά κάνουν και τα στελέχη άλλων εταιριών.

    Νομίζω πως η σύγκριση των ενεργείων της Κίνας και της εξαγοράς εταιρίων, όπως της Doubleclick, είναι λίγο άστοχη.

    Μήλα και πορτοκάλια…

  12. Σε πολλές χώρες όπως και στη Κίνα η Google είναι είναι πολύ μικρή. Ο κύριος παίκτης στην κινεζική αγορά είναι η Baidu με μερίδιο που ξεπερνά το 60 τοις εκατό.

  13. και κάτι ακόμη… τους νόμους σε μία χώρα δεν τους καθορίζει εταιρίες που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά οι πολιτικοί που τη κυβερνούν.

    Θα πρότεινα, διότι πράγματι φαίνεται πως έχει δημοκρατικές ευαισθησίες, να διαδηλώσεις έξω από την κινεζική πρεσβεία για κάθε μορφή λογοκρισίας που επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση σ’ ένδειξη αλληλεγγύης με το κινεζικό λαό.

  14. @Karamitsos

    Μάλλον με μπερδεύεις. Όταν η Google έκανε τις τσαχπινιές της στην Κίνα το είχα γράψει εκεί που έγραφα τότε – δηλαδή στο Netsphere.

    Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Δεν θυμάμαι να ανέφερα ποτέ και για καμία εταιρεία ότι διαθέτει “φιλελεύθερα και προοδευτικά στελέχη”. Και ακόμα περισσότερο δεν είπα ότι αναζητώ είτει φιλελεύθερα και προοδευτικά στελέχη είτε φιλελεύθερους και προοδευτικούς γενικώς. Όχι τουλάχιστον μεταξύ των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων.

    Αφού όμως εσύ αναζητάς δεν μας φέρνεις και κανένα παράδειγμα; Γιατί από εταιρικά σχήματα (όπως η Ask) που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη έχουμε πολλούς. Αν θέλεις να πιστεύεις ότι αυτοί είναι προοδευτικοί ή ακροαριστεροί ή ότι άλλο πολιτικό σχήμα εντός ή εκτός κοινοβουλίου σου κάνει εύγε και πίστευέ το. Μόνο που αυτό ονομάζεται προσευχή και οι προσευχές δεν είναι επιχειρήματα. Είναι αυτό ακριβώς που λένε. Προσευχές.

    Το να παριστάνει ο χαμένος σε μία businna τον καλό είναι εύκολο φίλτατε.

    Και για να το διευκρινήσουμε μια καλή. Δεν είμαι υπέρ ή κατά του Google ως εταιρικό σχήμα. Αν αυτά που υλοποιεί μου κάνουν τα χρησιμοποιώ. Αν προβαίνει σε ενέργειες που χρήζουν ανάλυσεις τις παλεύω λόγω επαγγέλματος και προσωπικών ανησυχιών – στους οποίους όμως δεν περιλαμβάνονται εξαγορές. Εταιρείες και business με φιλελεύθερους προβληματισμούς και προοδευτικές τάσεις μου μυρίζουν λίγο PR και μάλιστα κακοσκηνοθετημένο. Εταιρεία κάνεις για να έχεις κέρδος. Ειδάλως κάνε όμιλο φίλων ακτής ή ινδικής κάνναβης ή αποξηραμένων κροκοδείλων. Και πάλι δύσκολα όμως θα με πείσεις.

    Ο καθείς με τις καχυποψίες του…

  15. Οι αλλεπάλληλες εξαγορές κύριε Χατζή είναι το σημαντικότερο δείγμα μονοπωλιακών τακτικών μια επιχείρησης. Με τα γραφόμενα σας ουσιαστικά επιβεβαιώνετε αυτές τις ανησυχίες. Πλέον η Google προτιμά να εξαγοράζει επιχειρήσεις από το να αναπτύσσει αντίστοιχα προϊόντα.

    Όταν μια επιχείρηση κατέχει το 70% μιας αγοράς αναπόφευκτα εγείρονται θέματα μονοπωλιακών τακτικών. Αν ήταν δεδομένο πως λειτουργείτε ως μονοπώλιο προφανώς και δεν θα καθόμασταν να συζητάμε. Η συζήτηση γίνεται για το αν και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί και ομολογώ πως η τοποθέτηση σας δεν με εφησύχασε καθόλου.

    Το δε θέμα της Κίνας δεν είναι καθόλου άσχετο. Εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε να περάσετε μια εικόνα πως η λειτουργία της επιχείρησης σας ικανοποιεί κάποιο γενικότερο καλό, ας μην ξεχνάμε τον ισχυρισμό πως λειτουργείτε υπό το mantra “Do no evil”, στην προσπάθεια να καθιερώσετε ένα hype γύρω από το όνομα Google το οποίο κι έχετε εν πολλοίς πετύχει. Όπως λέει κι ο σοφός λαός όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε. Αφού λοιπόν επί σειρά ετών μας λέτε πόσο διαφορετικοί και “no evil” είσαστε γιατί ενοχλείστε όταν αποδεικνύετε από τις πράξεις σας πως τελικά κι εσείς πρωτίστως για την «κονόμα» νοιάζεστε;

    Ας μιλήσουμε όμως και λίγο πρακτικά. Αυτή τη στιγμή η Google δίνει μια εφαρμογή για spreadsheets η οποία όπως πιθανότατα γνωρίζετε καλύτερα από μένα είναι σε beta στάδιο. Μια αναζήτηση στο Google με keyword “spreadsheet” βγάζει πρώτη την εφαρμογή της εταιρείας. Δεν είναι ανησυχητικό αυτό; Και δεν είναι το μοναδικό keyword στο οποίο βγαίνουν πρώτα προϊόντα της Google. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι το εξής. Μπορεί κάποιος να εξαγοράσει την πρώτη θέση στο Google για το keyword “spreadsheet”; Κι αν όχι δεν αποτελεί αυτό εξόφθαλμη απόδειξη μονοπωλιακής τακτικής;

    @uroborus
    Εταιρείες και business με φιλελεύθερους προβληματισμούς και προοδευτικές τάσεις μου μυρίζουν λίγο PR και μάλιστα κακοσκηνοθετημένο.

    Και πολύ καλά κάνουν και σας εγείρουν τέτοια συναισθήματα. Με τη διαφορά πως ο σκηνοθέτης εν προκειμένω είναι η σεβαστή Google η οποία στο Νο6 του δεκάλογου που ορίζει τη φιλοσοφία της αναφέρει “You can make money without doing evil”. Αν δεν είναι “evil” λοιπόν το να φιλτράρεις τα δεδομένα σου για να υποστηρίξεις ένα απολυταρχικό καθεστώς μάλλον έχω καταλάβει λάθος.

    Ούτε κι εγώ πιστεύω πως ως επιχείρηση έχουν λόγο να απολογούνται για τις απαιτήσεις της οποιαδήποτε κυβέρνησης στην εκάστοτε χώρα που δραστηριοποιούνται. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει φροντίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν να αμπαλάρει τη φιλοσοφία λειτουργία της με βαθυστόχαστες φιοριτούρες.

  16. Φίλτατοι συνάδελφοι στη τρέλα, μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε για πρώτη φορά τόσο σοβαρά μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο στις τοπικές διαφημιστικές αγορές, όπου ένα πολύ σημαντικό μέρος του κοινού καταρχήν και της διαφημιστικής πίττας στη συνέχεια, οδεύουν προς μέσα διεθνή και όχι τοπικά. Θα μου πείτε είναι κακό αυτό? Μπορεί, ανάλογα με το πόσο τα συμφέροντά σου θίγονται. Σίγουρα όμως δεν είναι μονοπωλιακή κατάσταση, γιατί μονοπώλιο σημαίνει να μην έχεις επιλογή και στη συγκεκριμένη περίπτωση κανείς δεν τραβάει τους χρήστες από το αυτί ή τους διαφημιστές και διαφημιζόμενους απ’ το τσιγγέλι. Είναι όμως μία κατάσταση των καιρών, μία κατάσταση που δηλώνει την επανάσταση που φέρνει το internet και ένα καμπανάκι για όλους εμάς της τοπικής αγοράς, να αφυπνιστούμε και να δούμε πως μπορούμε “να κάνουμε πραγματικά internet” αντί να νομίζουμε ότι οι χρήστες μας χρωστάνε να έρθουν και σε εμάς.

    Σε ότι αφορά το google και τις όποιες κινεζικές πρακτικές του, η γνώμη μου είναι ότι και οι βελούδινες επαναστάσεις φέρνουν τις ανατροπές. Μπορείς να μπεις σε μία αγορά με προϋποθέσεις και να προσπαθήσεις εκ των έσω να αλλάξεις τα πράγματα, από το να μείνεις απ’έξω. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά επιχειρήσεις και αν νομίζουμε ακόμα ότι το internet είναι πεδίο ελεύθερης έκφρασης και μπλα μπλα μπλα και όχι ένα καθαρό πεδίο επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης, μάλλον απλά πετάμε στα σύννεφα.

  17. Οκ αλλά μήπως το έχουμε χάσει λίγο το θέμα; Όπως λέει και ο Ανδρέας το φαινόμενο με τις τοπικές αγορές και η δύναμη αλλά και οι μελλοντικές κινήσεις του Γούγλη νομίζω ότι “καίει” στην παρούσα φάση.

    Και επ αυτού σχόλια δεν έχω δει μέχρι τώρα… όπως δεν είδα και σχόλια για τις φήμες που ήθελαν τη Google να διαθέτει παρόμοιες υπηρεσίες δωρεάν..

  18. H Google ήδη παρέχει υπηρεσίες τεχνολογίας ad serving δωρεάν σε διαφημιζόμενους με το ΑdWrods. Βέβαια δεν έχει δυνατότητες διαχείρισης σύνθετων μορφών Rich Media. Aν δεν αγόραζε την Doubleclick (που τις έχει), σύντομα θα παρουσίαζε δική της τεχνολογία αντιστοιχη με το DFA (DART For Advertisers) να την ανταγωνιστεί.

    Φαντάζομαι, και για να μην παρεξηγηθώ εκφράζω προσωπικές εκτιμήσεις, πως κάποια στιγμή θα προσεγγίσει δικτυακούς τόπους που χρησιμοποιούν DFP (DART For Publishers) θα τους κάνει μέλη στο AdSense NetWork (αν δεν είναι ήδη) και θα τους δώσει τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καμπάνιες που δεν έρχονται μέσω του AdWords αλλά με διαφορετικούς τρόπους (πχ. απευθείας πελάτες κλπ) με κάποιο αντιστάθμισμα. Το μονο που μένει να δόυμε είναι το επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο θα τους προσφέρει αυτή την δυνατότητα. (ήδη υπάρχουν άλλα διαφημιστικά δίκτυα που δίνουν τέτοιες δυνατότητες στους δικτυακούς τόπους που είναι μέλη του δικτυου τους)

  19. Όπως λέει και ο Ανδρέας το φαινόμενο με τις τοπικές αγορές και η δύναμη αλλά και οι μελλοντικές κινήσεις του Γούγλη νομίζω ότι “καίει” στην παρούσα φάση

    Έχουμε πιο καυτές εξελίξεις και συγκεκριμένα την προσπάθεια της Microsoft να μπει στην αγορά του Flash, λέγε με SilverLight. Πλάκα θα ‘χει μια μέρα η Google, λέγε με YouTube, να πληρώνει τη Microsoft για το encoding στα βίντεο.

    http://msdn2.microsoft.com/en-us/asp.net/bb187358.aspx

  20. Ξέχασα να κλείσω το ριμάδι το italics.

  21. Καλώς τονε τον barak…

    Ωραία η επισήμανση πάω να τη διαβάσω. Χαλάλι σου τα ανοιχτά italics..

  22. @Ηλίας Χατζής
    Εύχομαι «Φόρτσα τα πανιά» αν και πιστεύω ότι «Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Σαν έμπειρος …ιστιοπλόος, είμαι σίγουρος ότι με καταλαβαίνετε ;-)

    @cbarak
    Το Silverlight (ex Windows Presentation Foundation) είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που έχει σαν σκοπό να ενοποιήσει κατα κάποιο τρόπο το look and feel μεταξύ desktop και web-based εφαρμογών σε clients που έχουν εγκατεστημένο το .net framework 3.0 (διατίθεται σαν download ενώ είναι default εγκατεστημένο στα Vista). Δε νομίζω ότι προς το παρόν αποτελεί σοβαρή απειλή για το Flash (πρόκειται για αρκετά διαφορετικές τεχνολογίες ούτως ή άλλως). Υπάρχει ήδη σε μορφή beta εδώ και ένα χρόνο περίπου ενώ η τελική έκδοση κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα μήνα. Η σημερινή είδηση είναι απλά η μετονομασία του WPF στο λιγότερο geeky και περισσότερο πιασαρικο Silverlight.

  23. @cbarak

    Και από την άλλη υπάρχει και η Adobe με το Apollo που κάνει conceptually το ίδιο πράγμα. Και εδώ φαίνεται πως η Microsoft χάνει και αυτή τη μάχη (εκτός από αυτή για την DoubleClick).

  24. Mpoulis και Rako τα σέβη υψηλοί πάστορες.

  25. Μακάρι η google να γίνει microsoft… ποιός από εμάς δεν θα χαιρότανε να ξεπηδήσει μια καινούργια και ρομαντική εταιρία με φρέσκες ιδέες. Ποιός ακόμα δεν θα χαιρότανε εάν εσείς που “αντιπροσωπεύετε” την google ξέρατε και μας λέγατε τι άκριβως κάνετε γιατί ακόμα δεν καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο υπάρχετε…

Trackbacks

  1. NYLON » Archive » Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της DoubleClick?
  2. About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media
  3. Πρώτα σχόλια για την εξαγορά της DoubleClick από το Google » Το Βlog για τις Μηχανές Αναζήτησης

Leave a comment