Start me Up

Stanley

Το πράγμα έχει ως εξής που έλεγε και ο Monk και εσείς δικοί μου άνθρωποι είστε και θα το καταλάβετε: η υπόθεση με τις start-ups είναι από τα πιο ευχάριστα πράγματα που έχω δει να συμβαίνουν γύρω μου την τελευταία πενταετία. Όχι μόνο επειδή είμαι Internet-άς αλλά και επειδή μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους, και ειδικά νέους ανθρώπους, να κάνουν δημιουργικά πράγματα και να βρίσκουν μεθόδους να παρακάμπτουν την κακοδαιμονία αυτής της χώρας (αυτό που παλιά λέγαμε ποιητικά “το
ελληνικό χτικιό”) ώστε τα πράγματα αυτά να μεγαλώνουν και να βελτιώνουν και τη δική τους ζωή και την κατάσταση γύρω μας. Η γενιά των γονιών μας είχε όραμα το δημόσιο και η δική μας το “Κλικ” οπότε είναι (τουλάχιστον) αισιόδοξο να βλέπει κανείς την επόμενη γενιά να έχει αν μη τι άλλο καλύτερο γούστο.

Όμως με προβληματίζει πολύ ότι ο τρόπος που υλοποιείται η ιδέα των start-ups στην Ελλάδα αφήνει περιθώριο για πολύ δυσάρεστα πράγματα και η εμπειρία μας έχει διδάξει (μας έχει όντως διδάξει, ε;) ότι τα δυσάρεστα πράγματα όταν είναι να γίνουν, γίνονται και παραγίνονται. Και επίσης, μας έχει διδάξει (;) ότι οι περισσότεροι, τουλάχιστον σ’ αυτή τη χώρα δεν ξέρουν να διαχειριστούν τα δυσάρεστα πράγματα και αρκετοί από αυτούς δεν ξέρουν να διαχειριστούν ούτε τα ευχάριστα. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι πολλοί από αυτούς που κυνηγάνε το όνειρο των start-ups, δεν έχουν σκεφτεί τι θα γίνει ούτε στην περίπτωση που θα τους κάτσει, ούτε στην περίπτωση που δε θα τους κάτσει.

Η ιδέα της χρηματοδότησης μιας νέας εταιρείας από μια εταιρεία VC περιλαμβάνει μια σειρά από οικονομικές πραγματικότητες που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αρκετά παιδιά (ελλείψει καλύτερης λέξης –δεν πατρονάρω κανέναν) δεν τα έχουν καν υποψιαστεί. Και είμαι απόλυτα βέβαιος επειδή το έχω εισπράξει και live σε συζητήσεις (όσο να πεις, κάτι οι δουλειές κάτι οι πάσης φύσεως επιτροπές που τις συνοδεύουν, έχω την ευκαιρία να μιλάω με πολλούς και διάφορους). Η βεβαιότητα ότι για το X fund τα 100 χιλιάρικα που ζητάει μια start-up είναι ασήμαντο ποσό κρύβει την πραγματικότητα ότι αν για κάποιον τα 100 χιλιάρικα είναι όντως ασήμαντο ποσό, γι αυτόν τον κάποιο κανένα ποσό δεν είναι ασήμαντο γιατί δεν έγινε τέτοιος πετώντας 100άρικα δεξιά-αριστερά.

Μ’ άλλα λόγια, βλέπω να απουσιάζουν τα πραγματικά πενταετή πλάνα (ναι, οι σύντροφοι της μεγάλης λαϊκής επανάστασης του 1917 θα ήταν περήφανοι) σχετικά με το πώς η, αναμφίβολα καλή, ιδέα της start-up, θα εξελιχτεί και θα μεγαλώσει ώστε το fund να κάνει την έξοδό του με τα κέρδη που θέλει για τα 100 χιλιάρικα που έδωσε. Και βλέπω να απουσιάζει και η συνειδητοποίηση ότι το fund γι αυτό κάνει αυτή τη δουλειά: για να πάρει τα λεφτά του πίσω στο πενταπλάσιο (στη χειρότερη) καθώς και η συνειδητοποίηση ότι για να πάρει πίσω το fund 500 χιλιάρικα η εταιρεία πρέπει να βγάζει πολύ, πολύ περισσότερα. Α, και η συνειδητοποίηση, τουλάχιστον από κάποιους, ότι τα fund δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση που μοιράζει λεφτά για προσωπικά high-λίκια. Αν και τελικά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μοίραζε λεφτά για προσωπικά high-λίκια.

Ο λόγος που τα funds επενδύουν 100άρικα είναι επειδή για τις 9 start-ups που πάνε άπατες, η μία γίνεται Facebook, Twitter ή Pinterest. Όμως έχουμε καταλάβει όλοι τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες 9 αλλά και με τη μία που γίνεται τελικά Facebook, Twitter ή Pinterest; Έχουμε καταλάβει σε τι κόσμο θα κληθούν να ζήσουν και να δουλέψουν οι 9 ομάδες που δεν έγιναν και σε τι κόσμο θα κληθούν να ζήσουν και να δουλέψουν η μια που έγινε; Έχουμε καταλάβει ότι μια χρηματοδότηση από ένα VC δεν είναι ανοιχτή εταιρική πιστωτική κάρτα αλλά ένα βαρβάτο στοίχημα που σου βάζει πολύ περισσότερες πιέσεις από πριν; Φοβάμαι πως όχι και φοβάμαι πως διαμορφώνεται μια κατάσταση που εγκυμονεί μια ακόμα καμένη γενιά. Και αυτό με στενοχωρεί πολύ. Πάρα πολύ.

Advertisements


Categories: Internet Life

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: