Το Internet βάφτηκε κόκκινο

xwmaΤο διάβασα και κούνησα το κεφάλι μου με σημασία (αλήθεια, γιατί το λέμε αυτό; Συνήθως όταν κουνάμε το κεφάλι μας είναι με σημασία, δεν είναι; Πρέπει να το κοιτάξω). Η Finos Film αποφάσισε λέει να κλείσει οριστικά το κανάλι της στο YouTube γιατί <<[…] προέκυψαν παράλογες διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα και υπέρογκα με τα προσδοκώμενα και δημιουργηθέντα έσοδα>>. Και παράλληλα, δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι <<[…] λείπουν οι στοιχειώδεις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν τη νέα εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας και των κανόνων που τη διέπουν>> και ότι οι παραπάνω οργανισμοί <<[…] δεν είναι σε θέση να δουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να αγαπήσουν και οι νεότερες γενιές αυτές τις ταινίες, μέσα από την πλατφόρμα του YouTube και να καταπολεμηθεί η πειρατεία>>.

Είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω ότι στη χώρα αυτή υπάρχει όντως πρόβλημα σχετικά με τις <<στοιχειώδεις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν τη νέα εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας και των κανόνων που τη διέπουν>>. Αν δεν υπήρχε, η δουλειά μου (και συνεπώς η ζωή μου) θα ήταν πιο εύκολη και θα είχα πιο πολύ χρόνο για ποτά και βόλτες. Βεβαίως από την άλλη μεριά θα είχα πολύ λιγότερα πράγματα να γράφω στους τοίχους
της σπηλιάς (περίπτωση να εξέλειπαν εντελώς οι λόγοι ύπαρξης της σπηλιάς δεν υπάρχουν -δεν είμαι τόσο αφελής), όμως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να το αντέξω. Συνεπώς η FF έχει δίκιο.

Όμως υποπτεύομαι ότι έχει και άδικο: το πρόβλημα των δικαιωμάτων δεν είναι καινούριο και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και κάποιον παλιό ηθοποιό να διαμαρτύρεται ότι από τις ταινίες του της <<χρυσής εποχής>> του <<παλιού κακού ελληνικού κινηματογράφου>> που λέει και ο Grec δεν παίρνει τίποτα με αποτέλεσμα όλη εκείνη η δουλειά και η φήμη να μην τον έχουν εξασφαλίσει για τα γηρατειά του. Και παρότι δε θυμάμαι κανέναν να μιλάει ποτέ ανοιχτά για τη Finos (ή για καμιά άλλη εταιρεία εδώ που τα λέμε), δεδομένης της ιστορικής παρουσίας της συγκεκριμένης εταιρείας στα κινηματογραφικά πράγματα τότε είναι δύσκολο να φανταστώ και ότι μιλάει για οποιαδήποτε άλλη εκτός από αυτή.

Επίσης μου ξινίζει και αυτό το <<δυσανάλογα […] με τα προσδοκώμενα και δημιουργηθέντα έσοδα>>. Καταλαβαίνω καλά ή η εταιρεία εννοεί κάτι σε στιλ, <<είπαμε να κάνουμε προσφορά -αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας>>; Δηλαδή η προσφορά είναι μέχρι εκεί που δε μας ζημιώνει; Fair enough, αλλά όπως ξέρουμε μερικοί που είμαστε κάπως πιο κωλοπετσωμένοι στα τωνκανόνων που <<διέπουν την ψηφιακή πραγματικότητα>> (αλλά και το marketing γενικότερα), κάθε δράση έχει ένα κόστος το οποίο πληρώνεις προκειμένου να έχεις κάποια οφέλη, το λιγότερο από τα οποία είναι,νομίζω, το αν θα καταφέρεις να χτυπήσεις την πειρατεία.

Γενικά όλη αυτή η ιστορία μπάζει νερά από διάφορες μεριές. Και όλες καταλήγουν στο ότι (και εδώ θα συμφωνήσω με τη Finos Film) έχουμε ένα ζήτημα με το τι εστί ψηφιακή πραγματικότητα και ποιοι κανόνες τη διέπουν. Η διαφορά είναι ότι (και εδώ θα διαφωνήσω με τη Finos Film) ότι το ζήτημα είναι γενικότερο και δεν περιορίζεται μόνο στους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Πάλι είδηση έβγαλα, ε; Επίσης έχω αποκλειστικό ότι δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας…Categories: Internet Life, Porfavor.., Social Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: