Η Google και το τέλος της λογοκρισίας

google-censored_543x355$

Μπορεί να είναι εξαιτίας του όλου θορύβου που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Edward Snowden όταν κατέδειξαν την (έστω και απρόθυμη) συνεργασία της Google (και άλλων μεγάλων εταιρειών του Internet) με την «no such agency» NSA, την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Ή μπορεί να είναι επειδή η εταιρεία του έχει γίνει πια κολοσσός και δυσκολεύεται να πείσει για το «καλό» της προφίλ. Για όποιο λόγο και αν έγινε πάντως, ο Eric Schmidt, ένας από τους κορυφαίους ανθρώπους της Google κάνει την πρόβλεψη ότι σε μια δεκαετία θα έχει εκλείψει η λογοκρισία, κοντοστέκεσαι και ακούς.

Η δήλωση έγινε σε μια διάλεξη του Schmidt στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εκεί, ο ισχυρός άνδρας της Google εξιστόρησε τις προσπάθειές του να ανοίξει μια χαραμάδα στην κλειστή πόρτα της Βόρειας Κορέας (βλ. το σχετικό κείμενο του Γρηγόρη τον Ιανουάριο) και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πώς μπορούν οι χρήστες του Internet να παρακάμψουν την κρατική λογοκρισία, χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Και πώς αυτό θα οδηγήσει στη μείωση και στη συνέχεια στην πλήρη εξαφάνιση του φαινομένου.

Δεν είμαι σίγουρος ότι συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Eric Schmidt παρότι είμαι σίγουρος ότι ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα ξέρω εγώ, τουλάχιστον σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνήσεων (και ειδικά ορισμένων κυβερνήσεων) να ελέγξουν την έκφραση των πολιτών τους είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιες οι κοινωνίες και παρ’ όλες τις κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων 200 χρόνων, εξακολουθεί να υπάρχει. Μην παρεξηγηθώ: πολύ θα ήθελα η πρόβλεψη του Schmidt να επαληθευθεί. Όμως θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι κρατάω και την αναπνοή μου!

Advertisements


Categories: Internet Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: