Μιλώντας για καλό design

Σα να μην πέρασε μια μέρα, ε; (Όποτε τη γράφω αυτή τη φράση φοβάμαι ότι κάποιοι δε θα καταλάβουν τη λεπτή μου ειρωνεία και θα νομίσουν ότι μου αρέσει το συγκεκριμένο τραγούδι) Διαβάζω στου Γκιζμόντουότι το κρατικό κυβερνητικό portal (Θου κύριε!) της Βρετανίας, ονόματι GOV.UK βραβεύτηκε από το Design Museum με το Design of the Year Award για το 2013 και με τα μάτια τις φαντασίας μου γυρίζω πίσω έναν αιώνα, δηλαδή στη δεκαετία του 1990, όταν άρχιζαν να φουντώνουν οι συζητήσεις για το τι θεωρείται «καλό design» και όταν οι οπαδοί της λειτουργικότητας, με ηγέτη τον Jakob Nielsen άρχιζαν να σπάνε τα μούτρα τους πάνω στην εισβολή των designers.

Να τα λέμε όλα έτσι; Αν υποστήριζα ότι θα μου άρεσε να γινόταν όλο το web μια σελίδα σαν αυτή του GOV.UK ή της Google ή του παλιού Yahoo! θα έλεγα ψέματα. Μου αρέσει το web όπως είναι τώρα, χρωματιστό, συχνά παρδαλό, πολύ συχνά κακόγουστο αλλά επίσης πολύ συχνά όμορφο και στιλάτο. Επίσης, μου αρέσει ότι οι designers κατάφεραν να βρουν ένα ακόμα μέσο για να δημιουργούν αφενός γιατί είναι καλά παιδιά και αφετέρου γιατί ήμουν πάντα fan των καλλιτεχνών (εξ ου και η σχέση με το metamatic:taf, να τα λέμε αυτά, παιδιά). Αλλά από την άλλη, θα έλεγα ψέματα και αν έλεγα ότι μεταξύ μιας ανισορροπίας προς το design και μιας ανισορροπίας προς τη λειτουργικότητα θα διάλεγα την πρώτη.

Από τότε που άλλαξα θέση και από καταγραφέας της αγοράς έγινα κομμάτι της, είδα από μέσα τα ζόρια που τραβάνε οι εταιρείες προκειμένου να εξηγήσουν την αξία της λειτουργικότητας και την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτής και εμφάνισης. Είδα επίσης πόσο συχνά το ματς αυτό χάνεται εξαιτίας της επιμονής των πελατών να μεταφέρουν στο web το «όραμά τους» (και μη ρωτήσει κανείς γιατί βάζω εισαγωγικά στο «όραμα», έτσι;) Και πάντα στενοχωριόμουν γιατί πίστευα (και ακόμα πιστεύω) ότι η χρηστικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Internet, ειδικά όταν υπάρχει περιεχόμενο –που ένα άλλο από τα μεγαλύτερα όπλα του Internet. Ειδικά δε τώρα που το παιχνίδι των site δεν παίζεται μόνο στο ταμπλό των PC αλλά και σ’ αυτό των smartphones και tablets, η ανάγκη για λειτουργικό σχεδιασμό γίνεται κάτι παραπάνω από επιλογή.

Από αυτή την άποψη, χάρηκα πολύ που είδα το GOV.UK να βραβεύεται από πλευράς design: κάποιοι άνθρωποι, και ειδικά άνθρωποι του design αποφάσισαν να φέρουν στο προσκήνιο την αξία της λειτουργικότητας και να θυμίσουν, πρώτα στην αγορά της χώρας τους και στη συνέχεια σε όλους όσους παίζουν στο παιχνίδι αυτό ότι μερικές φορές η καλύτερη απόδειξη ότι έχεις φαντασία είναι στο να ξέρεις όχι τι να βάλεις, αλλά τι να βγάλεις.

ΥΓ. Θα παίξω λίγο Stones (το Mother’s Little Helper) γιατί βρήκα στο Facebook  ένα φίλο που νόμιζα ότι έχει χαθεί και αυτό ήταν το αγαπημένο του κομμάτι

ΥΓ2.Categories: Internet Life, Porfavor..

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: