Καλό δρόμο αδελφέ

aaron-swartz

aaron-swartz

«Rage against the dying of the light» έλεγε ο άλλος τότε και θα ενώσω κι εγώ τη φωνή μου, όπως έκανε τις προάλλες και ο ιάπωνας που επαναπατρίστηκε, έστω και προσωρινά και πολύ το χάρηκα. Όχι μόνο επειδή ο Aaron ήταν 26 χρονών και θα μπορούσε να είναι παιδί μου (ΟΚ, θα κρύβω λόγια στο μέλλον), αλλά επειδή σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι πιτσιρικάδες της πιάτσας θέλουν να γίνουν μέρος του συστήματος, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουν, αυτός ήθελε να γίνει μέρος του αντί-συστήματος. Και κατάφερε μέσα σε 13 χρόνια να το πετύχει με έναν τρόπο που δεν το έχουν καταφέρει ούτε στα τριπλάσια μερικοί επαγγελματίες επαναστάτες. Μάλλον επειδή είναι επαγγελματίες.

Πολλοί δεν κατάλαβαν ότι αν έμαθαν ότι το SOPA και το PIPA βλάπτουν σοβαρά την υγεία το έμαθαν ουσιαστικά από το Demand Progress του. Και ακόμα και πολλοί developers δεν ξέρουν ότι το RSS που κολλάνε στα sites τους είχε προέλθει και από το δικό του μυαλό. Και το ίδιο συμβαίνει και με τους χιλιάδες που χρησιμοποιούν το Reddit ή που παπαγαλίζουν τα περί «semantic web»: η ουρά του Aaron ήταν χωμένη σ’ όλα αυτά αλλά και σε δεκάδες άλλα πράγματα, όλα με προσανατολισμό σ’ αυτό που είναι καλό για όλους και σ’ αυτό που θα κρατήσει ζωντανή τη φλόγα των μάγων που ξενυχτούσαν πριν από 45 χρόνια για να φτιάξουν αυτό χωρίς το οποίο δε θα υπήρχε ούτε αυτή η σπηλιά, ούτε το οικοσύστημα που υπάρχει γύρω της, ούτε η περιβόητη «αγορά» για την οποία μιλάμε συνέχεια, συχνά χωρίς ουσία.

Η διαφορά είναι ότι ο Aaron είχε ουσία. Λάθος, ο Aaron ήταν ουσία και για την ακρίβεια ήταν η πεμπτουσία, ο πυρήνας γύρω από τον οποίο όλοι εμείς φτιάξαμε αγορές, καριέρες και δικά μας γραφεία, με σφραγίδες που έλεγε και ο θείος Νώντας. Και αυτόν τον πυρήνα μερικές φορές τον ξεχνάμε, μέχρι που έρχεται ένα κομμάτι σκοινί που φοριέται σα γραβάτα για να μας θυμίσει ότι αν είχαμε ενώσει τις φωνές μας με του Aaron, δε θα χρειαζόταν να τις ενώσουμε σήμερα με αυτή του Dylan Thomas. Γιατί την ευθύνη δεν την έχουν μόνο τα τζιμάνια του MIT και οι ηλίθιοι του PACER που θεώρησαν ότι τους έκλεβε και τον κόλλησαν στον τοίχο.

Την έχουμε και όλοι εμείς που έχουμε ταυτίσει την «κοινότητα» με το Facebook, το Pinterest και το Instagram, δηλαδή έχουμε μπερδέψει το δέντρο με τη σκιά του.

ΥΓ1. Έκανα διόρθωση γιατί εκ παραδρομής είχα βάλει και το JSTOR μέσα. Ίσα – ίσα όπως επισήμανε ο φίλος τα παιδιά βοήθησανCategories: Internet Life, Porfavor..

Tags:

3 replies

  1. Το JSTOR δεν κινήθηκε ενάντια του Aaron. Απεναντίας τον υποστήριξε κιόλας. Ούτε το ΜΙΤ κινήθηκε εναντίων του, αλλά δυστυχώς δεν τον υποστήριξε κιόλας…

  2. @doppelgangert Έχεις δίκιο φίλε. Εκ παραδρομής έγινε το λάθος και το διόρθωσα. Thnx

  3. …και ενδιαφέρον αυτό το tribute http://huff.to/V6zaUO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: