TEDxAthens – DOers που κάνουν κιόλας

imagesΜην περιμένετε πρωτοτυπία: έχουν περάσει ήδη αρκετές μέρες από το TEDx Athens ώστε να έχουν λεχθεί όσα μπορούσαν να λεχθούν (και ακόμα περισσότερα). Ναι, ήταν όλα αυτά που διαβάσατε (και όχι όλα αυτά που ακούστηκαν στο Twitter) ναι ο κόσμος το ευχαριστήθηκε (εκτός από αυτούς που το έθαψαν στο Twitter) και ναι πολλές από τις ιδέες που ακούστηκαν έκαναν πολλούς να σκεφτούν διαφορετικά και ξεκίνησαν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες κουβέντες. Το αν αυτές οι κουβέντες θα έχουν συνέχεια στην πραγματικότητα θα του δούμε από εδώ και πέρα ή έστω από την επόμενη χρονιά καθώς μέρες που ‘ναι, δικαιολογώ και μια χριστουγεννιάτικη ραστώνη.

Προσωπικά αυτό που μου έκατσε πολύ καλά από όλη αυτή την ιστορία ήταν το βασικό της concept, το περί «DOers» και αυτό επειδή στην πιάτσα μας (για να μην πω στην Ελλάδα γενικότερα) είναι μια από τις πιο πολυφορεμένες κουβέντες (εμείς πχ στο metamatic:taf τους ονομάζουμε “δράστες“). Ή πιο σωστά, μια από τις πιο παρεξηγημένες κουβέντες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχω ακούσει να αποκαλούνται «DOers» άνθρωποι που απλώς τυχαίνει να κάνουν τη δουλειά τους μια φορά το μήνα (και όχι απαραίτητα καλά), μάλλον επειδή συγκρίνονται με όλους τους υπόλοιπους που είτε δεν την κάνουν ποτέ, είτε την κάνουν τόσο άσχημα που είναι σαν να μην την κάνουν καθόλου. Μ’ άλλα λόγια, επειδή ξεχωρίζουν από την πλήρη ισοπέδωση των πάντων που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πιο εξόφθαλμη από ποτέ.

Οι άνθρωποι που είδα εγώ στο TEDx ήταν πράγματι «DOers», καθένας στον τομέα του και πραγματικά ήταν πολύ αισιόδοξο να βλέπεις να προβάλλεται αυτό ακριβώς: ότι μια ιδέα, όσο καλή και αν είναι δεν αρκεί για να προκαλέσει αλλαγές αφού, σε τελική ανάλυση μια απραγματοποίητη καλή ιδέα είναι εξίσου ανύπαρκτη με μια κακή ή με μια εντελώς ανύπαρκτη (όλοι ξέρουμε πόσοι συναγωνιστές έχουν καθιερωθεί ως «γκουρού» στηριζόμενοι σε ανύπαρκτες ιδέες). Για κάποιον μάλιστα με τις δικές μου αντιλήψεις πραγμάτων, αυτή η «αφθονία ιδεών» (και η αντίστοιχη πενία πράξεων) είναι από τα πιο εκνευριστικά χαρακτηριστικά των συμπατριωτών μας, εντός και εκτός αγοράς.

Φυσικά και το TEDx μια παρουσίαση είναι, άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «doing» του είναι περιορισμένο. Όμως δουλειά του TEDx και κάθε παρόμοιας εκδήλωσης είναι αυτό ακριβώς: να παρουσιάσει και να δώσει ερεθίσματα ακόμα και αν αυτό που προβάλλει είναι το αυτονόητο. Σε μια εποχή που τα αυτονόητα έχουν πάψει να είναι αυτονόητα, χρειαζόμαστε και TEDx που να μας τα θυμίζουν και από αυτή την άποψη είμαι ευχαριστημένος που έγινε και θα χαρώ πολύ που θα συμμετάσχω στο TEDx Kalamata σε μερικές μέρες (η αποκέντρωση είναι επίσης αυτονόητη, το ‘χουμε πει αυτό;) Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προσπάθεια που φιλοδοξεί, όπως λέει και το όνομά της («Planting Τhe Seed/Leading Decentralization») να δείξει ότι η Καλαμάτα μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο βιώσιμης επαρχιακής πόλης και να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ανάλογες κινήσεις. Και πριν αρχίσουν τίποτα εξυπνάδες, όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση έχουν τα μισά μου χρόνια…

Advertisements


Categories: Internet Life

3 replies

  1. Θα με πάρεις μαζί?

  2. Από τη σκέψη στην πράξη! Επειδή όντως περιφερόμαστε σε διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια όπου οι ιδέες είναι το νούμερο συζήτησης, χάρηκα που πράγματι υπάρχουν και “δράστες” πέρα από “συζητητές”. Παραθέτω τη φράση ενός φίλου: “Η ιδέα αξίζει να υλοποιείται όταν είναι ακόμα φρέσκια. Αν την αφήσεις πολύ στη σκέψη, ωριμάζει και σαπίζει”.

Trackbacks

  1. First we take Kalamata | Uroborus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: