Χαζεύει; Ποιος χαζεύει;

Όσοι ξέρουν τις απόψεις μου περί δουλειάς μπορεί να το θεωρήσουν σαν εκλογίκευση ή υπεράσπιση του δικαιώματος στην τεμπελιά. Όμως στ’ αλήθεια αυτή τη στιγμή μιλάω από την πλευρά της παραγωγικότητας και μόνο (ναι, ναι!): όταν ο Ιντερνετάς σας (developer, designer, strategic ή απλώς ο ιντερνετάς), σας λέει ότι δουλεύει και εσείς τον βλέπετε να κάθεται και να χαζεύει σε διάφορα sites, πράγματι δουλεύει. Επειδή μέρος της δουλειάς του είναι το να χαζεύει σε διάφορα sites.

Όταν ένας άνθρωπος του Internet βλέπει «γενικώς» Internet, ποτέ δεν το βλέπει «γενικώς» –με την ίδια λογική που όταν ένας σκηνοθέτης πάει σινεμά, ποτέ δε βλέπει την ταινία όπως τη βλέπει κάποιος άσχετος και με την ίδια λογική που όταν ένας μουσικός πάει σε μια συναυλία δεν πάει απλώς για να περάσει την ώρα του και να φλερτάρει τις πλαϊνές του. Όταν κάποιος που δημιουργεί online –και εδώ εννοώ και τον developer, και το strategic και τον social media και οποιονδήποτε φτιάχνει κάτι στο Δίκτυο- είναι online, δουλεύει ακόμα και όταν δε δουλεύει.

Ξέρουμε όλοι τι είναι «R&D»; Ναι, αυτό που ακούτε στα συνέδρια και κουνάτε το κεφάλι σας με σημασία. Αυτό που θέλετε αλλά που δεν μπορείτε να πάρετε. Και δεν μπορείτε να το πάρετε επειδή δε συνειδητοποιείτε ότι προκειμένου ο Ιντερνετάς (επαναλαμβάνω, κάθε Ιντερνετάς) να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει, οφείλετε να του αναγνωρίζετε ως εργάσιμες ώρες και τις ώρες που ψάχνει στο Δίκτυο για να πάρει έμπνευση, για να βρει τη χακιά που θα κάνει το site σας καλύτερο και για να δει τι καινούριο έχει βγει τις τελευταίες ώρες.

«Υπερβολές», θα πείτε κάποιοι. Δεν πληρώνουμε για την επιμόρφωση των συνεργατών μας –ας το κάνουν αυτό στον ελεύθερό τους χρόνο. Ναι, ίσως. Έλα όμως που ακριβώς επειδή οι Ιντερνετάδες δεν μπορούν να διαχειριστούν το χρόνο τους όπως θέλουν (χρειάζεται να πω γιατί;) στην πραγματικότητα δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Αλλά και να είχαν, ναι, στο δικό τους κόσμο, κάτι καινούριο βγαίνει σχεδόν καθημερινά και η αγωνία τους για να το μάθουν και να το μεταφέρουν στις δικές τους (δηλαδή στις δικές σας) υλοποιήσεις είναι αυτό που κάνει αυτούς, Ιντερνετάδες και το project σας πραγματικά καλό.

Στον κόσμο της βαριάς βιομηχανίας, το R&D κοστίζει δισεκατομμύρια –και αν έχει γίνει σωστά, οι πωλήσεις τα φέρνουν πίσω δεκαπλάσια. Στον κόσμο του Internet, κοστίζει πολύ λιγότερο: μερικές εργατοώρες καθημερινά και λίγη ψυχική ηρεμία. Και αν το τελευταίο δεν μπορείτε να το διαθέσετε (γιατί το project πρέπει να παραδοθεί εχθές –άσχετα αν δεν το παραγγείλατε προχθές), μπορείτε σίγουρα να διαθέσετε τις ώρες. Είναι η μελέτη που μας κάνει να μπορούμε να παίζουμε.

ΥΓ1. Οι Photos που προτάθηκαν από φίλους και συναδέλφους ήταν πολλές. Επιλέχθηκε ο τζίτζικας για προφανείς λόγους

ΥΓ2. Ναι στο επόμενο post θα ασχοληθώ με το κατάπτυστο δημοσίευμα που μπερδεύει το internet με το web. Νησάφι πια

ΥΓ3. Βαρέθηκα το αστείο με το δε λέμε καλό χειμώνα. Πείτε ότι θέλετε. Εκτός από το “ε, δουλίτσα να υπάρχει”

ΥΓ4. Άλλοι μου έλεγαν χρόνια πολλά κι άλλοι μου έκλεβαν δημαρχίες. Τι να πει κανείς…Categories: Internet Life, Porfavor..

10 replies

 1. Τώρα δε λέγαμε ότι δεν κωλοβαράμε; :-)))

 2. Επειδή, δεν το έχεις αποσαφηνίσει πουθενά, επέτρεψε μου να επισημάνω, σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι R&D, δεν σημαίνει “replicate and duplicate”.
  Σημαίνει “research and development”. ;-)

 3. Υπάρχει και το εξής: (σσ. δεν είναι δικό μου κάπου το διάβασα στα Internets)

  Ερώτηση: “Κι αν εκπαιδεύσω του υπαλλήλους μου και μετά μου φύγουν, τι κερδίζω;”
  Απάντηση: “Κι αν τους αφήσεις ανεκπαίδευτους και μείνουν, τι θα κερδίσεις;”

 4. @Fotis θα σου έδινα +1 αλλά δεν θέλω να φέρω την κουλτούρα του microblogging (όπως εξελίχθηκε) στη σπηλιά. Αν και είναι από τα ωραία σημεία της…

  @cdemetriadis Αν βρεις κάποιους που ακούνε την απάντηση βγάλτους στο Youtube

 5. μεγαλύτερη αλήθεια από το “οι Ιντερνετάδες δεν μπορούν να διαχειριστούν το χρόνο τους όπως θέλουν (χρειάζεται να πω γιατί;) στην πραγματικότητα δεν έχουν ελεύθερο χρόνο” δεν υπάρχει.

  Κι άντε αυτό να το εξηγήσεις στους μη Ιντερνετάδες.

 6. αχαχαα δε μπορώ! Κολάζομαι! Θυμάμαι ότι σε παλαιολιθικές εποχές που κατέγραφα τι ακριβώς έκαναν οι developers/designers εν ώρα εργασίας, συμπλήρωναν το ριπόρτ με “ICQ beta testing”

 7. @Katerina – Αχ! Σκέφτομαι σοβαρά να σταματήσω να προσπαθώ. Θα γράφω μόνο κι όποιος καταλαβαίνει…

  @Giannab Γαμάτο; θα έπρεπε να έχει και σε παρένθεση (το τερματίσαμε!)

 8. Επίσης δεν ξέρω πόσο πολύ βοηθάει ο Uroborus στο Klout… Κάνει τίποτα ή να τον αφήσω; (αυτά λέω και στραβώνει

Trackbacks

 1. Gangnam Style – Ο Σάκης της Κορέας | …::: Geek Inside :::…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: