Τα sites, τα κόστη, οι δημόσιοι φορείς και το Internet

Αυτό ήτανε…. Πάει και το Άγιο Πάσχα, πάνε και το πάρτι χοληστερίνης που στήνουμε ως έθνος τις άγιες αυτές μέρες, πάει και η δικαιολογία «μετά το Πάσχα παιδιά – να γυρίσει ο κόσμος». Τι μένει; Καθαροί 3 μήνες για το καλοκαιράκι. Τρία μηνάκια που σύμπασα η αγορά θα μαζεύει τις δυνάμεις τις. Γιατί έχει μάνι – μάνι και το τριμηνάκι με τα Specs -που παραδοσιακά στήνεται λίγο πριν το καλοκαίρι- αλλά και τα οργανωτικά της προκειμένου να αντιμετωπίσει το δύσκολο Σεπτέμβρη. Ξέρετε τώρα. Καινούρια μαγαζιά που στήνονται, πολύκροτες μεταγραφές, ο γέρος να φωνάζει που δεν του δίνουν καμιά 100 εκατομμύρια ακόμα, συμφωνίες για στρατηγικά κόλπα, Web Awards που στήνονται (τώρα ξεκινάει η εποχή τους) κλπ.

Όσο προλαβαίνουμε λοιπόν, ας δούμε ένα θεματάκι που καιρό θέλω να τα πιάσω και όλο το αφήνω. Διαβάζω λοιπόν και αντιγράφω από γνωστό blog πως «Χορός εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από την κατασκευή ηλεκτρονικών ιστοσελίδων υπουργείων και φορέων του Δημοσίου» Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν δεν είχε πέσει το μάτι μου, μου έστειλαν το link καμία 20αριά γνωστοί και φίλοι με σχόλια άλλοτε στη λογική του «τα βλέπεις;» και –ευτυχώς- άλλοτε στη λογική του «θα πεις καμιά κουβέντα;». Να πω αδέρφια. Να πω γιατί καιρό έχω κάτσει ήσυχος.

Κατ αρχήν, για όσους δεν διάβασαν και δεν θα διαβάσουν το post –αλλά φαντάζονται τι λέει- θα τους γλυτώσω από τον κόπο. Ναι σύντροφοι, υπάρχουν sites φορέων του δημοσίου που έχουν στοιχίσει 1000 ευρώ, υπάρχουν και με 5 και 10 χιλιάρικα και φυσικά υπάρχουν και μερικά που ξεπερνούν το εκατομμύριο. Εκπλήσσεστε; Μάλλον όχι. Το θέμα όμως είναι το «γιατί δεν εκπλήσσεστε». Γιατί πιστεύετε ότι παντού υπάρχει η λογική της πλημμύρας (το λέω κομψά) ή γιατί το θεωρείτε λογικό; Πριν αποφασίσετε και κατασταλάξετε θα βάλω και εγώ δύο ερωτήματα και αν θέλετε το πάμε και 1-2 βήματα πιο κάτω.

Άλφον. Το πόσο στοιχίζει μία οποιαδήποτε εργασία –ένα οποιοδήποτε project αν προτιμάτε- δεν εξαρτάται από το «τι» ακριβώς κάνει και από το «τι» προσφέρει και ειδικά στο web και από το «πως» το κάνει; Ή έχω χάσει κάποιο τεύχος; Μήπως ειδικά μιλώντας για κρατικούς φορείς, έχει λίγο μεγαλύτερη σημασία καθώς θεωρητικά το internet «τους» απευθύνεται σε όλους μας;

Πάμε και στο Βήτον όσο προλαβαίνω. Το ότι ένας οποιοσδήποτε φορέας, δεν πληρώνει για web site το θεωρούμε κόστος «μηδέν»; Σοβαρά; Δηλαδή το ότι ένα επιμελητήριο κάπου στη χώρα έχει 2-3 ανθρώπους και τους πληρώνει για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν web site –συνήθως αγνώστων προδιαγραφών- δεν έχει κόστος; Τους Developers δηλαδή οι φορείς αυτοί δεν τους πληρώνουν; Και δεν τους πληρώνουν εγκρίνουμε την άμισθη εργασία;

Προσέξτε με. Το ανάγνωσμα αφορά όχι μόνο development αλλά και design και project management και HTML και όλα αυτά τα ωραία που χρειάζονται για να έχουμε στη διάθεσή μας ένα online πόνημα. Είτε πρόκειται για web είτε για mobile είτε για Social Media.

Και που είχα μείνει λοιπόν; Α, ναι. Στο αν ένας φορές (δημόσιος πχ) έχει τμήμα ανάπτυξης και σχεδιασμού. Γράφει λοιπόν το blog –και ξέρω και πολλούς που το ενστερνίζονται- ότι δεν έχει κόστος. Ναι; Καλό θα είναι να θυμηθούμε όλοι, ότι ακόμα και τις εποχές που τα sites τα πούλαγαν με τη σελίδα, ένας developer δεν έφτανε για να τα κάνει. Και όταν τα έκανε ήταν συνήθως κάποιο ανήψι του επιχειρηματία – με τις γνωστές συνέπειες.

Και πάμε τώρα να δούμε τα μεγάλα ποσά. Γιατί διάβασα και για κάποια sites που έφτασαν ή και ξεπέρασαν το εκατομμύριο ευρώ και αντίστοιχα άκουσα τα διάφορα σχόλια. Διευκρίνιση πρώτη λοιπόν. Υπάρχουν specs για δημόσια έργα –μη θίξουμε οικογένειες τώρα- που για κάποιο λόγο περιλαμβάνουν στο διαγωνισμό για το web και την προμήθεια εξοπλισμού για καμιά 70αριά –ή και περισσότερους- υπολογιστές. Κάνατε τον υπολογισμό; Κάντε τον παρακαλώ, αλλά σ αυτόν προσθέστε και τις άδειες χρήσης Windows κλπ καθώς αυτά τα PC προφανώς δεν «φοράν» μαιμούδες λειτουργικά. Φυσικά, θα πρέπει να προσθέσετε και την εγκατάσταση και συνήθως και τη συντήρηση αυτών.

Αλλά δεν τελειώνει εκεί το έργο. Ο ίδιος διαγωνισμός, μπορεί –και συνήθως το ζητάει- και την παροχή περιεχομένου σε 3-4-5 διαφορετικές γλώσσες και τη συντήρηση αυτού για 5 χρόνια. Θέλετε να κάνετε τον υπολογισμό; Όχι μην τον κάνετε γιατί θα βαρεθείτε και ενδεχομένως δεν είναι και το domain σας. Το θέμα όμως είναι ότι ούτε και των Web Agencies είναι δουλειά τους να παράγουν περιεχόμενο. Πολλώ δε μάλλον να το συντηρούν και να το μεταφράζουν κιόλας.

Πιστεύετε ότι για όλα τα παραπάνω το 1Μ είναι πολλά ευρώ; Θα σας απαντήσω ότι δεν έχω ιδέα, αν δεν ξέρω πραγματικά για πόσα PC πρόκειται και για πόσο περιεχόμενο. Σίγουρα όμως από το εκατομμύριο θα πρέπει να «κουρέψει» πάρα πολλά όποια εταιρεία αναλάβει να κάνει το σχεδιασμό και το development.

Εν κατακλείδι. Κανείς δεν είπε ότι ένα web site πρέπει να είναι φτηνό. Και όποιος του είπε να του κάει το iPad. Αν του φοράμε και τέτοια καπέλα όμως το κάνουμε να μοιάζει τέρας. Και δεν είναι…Categories: Internet Life

13 replies

 1. Φίλτατε Uroborus, πρόκειται να αναλάβεις το design & development κ.λπ. κάποιου site του δημοσίου; Whatever…

 2. Φίλτατε Σάκη, δεν θα έκανα ποτέ post εάν ήταν να αναλάβω ΜΟΝΟ ένα site δημοσίου… :-)
  Αυτά τα αναλαμβάνω σε ντουζίνες.

  Δηλαδή το θέμα δεν έχει ενδιαφέρον παρά μόνο αν πρόκειται να το αναλάβουμε;

 3. Ένα τυπικό σχήμα μπορεί να είναι το εξής (τα νούμερα στο περίπου).

  600.000€ σε h/w και άδειες λογισμικού
  240.000€ στην εταιρία Α που έκανε ανάλυση διαδικασιών του οργανισμού και αναπροσαρμογή με τα νέα συστήματα, 2 χρόνια, 5 άτομα full time
  100.000€ στην εταιρία Β που ανέλαβε ψηφιοποίηση και αναδιοργάνωση αρχείου 25 ετών
  60.000€ στην εταιρία Γ που έκανε το public website, 1.5 χρόνο, 3 άτομα σχεδόν full time (οπότε μπήκε και μέσα ~40.000€)

  Σύνολο 1 εκ. το οποίο ο κόσμος νομίζει οτι τα πήρε όλα η εταιρία Γ και με βάση την εμφάνιση του site που βγάλανε τα 60.000€ φαίνονται πολλά… γιατί ένα τέτοιο site “κάνει το πολύ 2.000€ με joomla”.

  Φυσικά σε αυτό το παράδειγμα εμείς είμαστε η εταιρία Γ.

 4. @cherouvim Όντως υπαρκτό το σενάριο. Είναι αυτό που λαικά λέμε “και κερατάς και δαρμένος”…

 5. Καλησπέρα,

  Πολύ ωραίο άρθρο αλλα μερικά πράγματα δεν μου κάθονται καλά.

  Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες διεργασίες πλην της δημιουργίας της ιστοσελίδας, έχουμε δεί άπειρα παραδείγματα στημένα σε open source λύσεις και έρχομαι και ρωτάω τι κόστισε 200.000 ευρώ; η εγκατάσταση του joomla? η μετατροπή του Design PSD -> σε joomla template δεν νομίζω.

  Συνεχίζω .. Για εταιρίες που διαθέτουν διαχειριστικά συστήματα ΠΟΣΟ καιρο πέρνει να κάνουν απόσβεση του ρημαδοδιαχειριστικού γιατί απ’όσο ξέρω όλοι με βιβλιοθήκες δουλεύουμε και κάποια πράγματα τα έχουμε και έτοιμα από άλλα project δεν μπορεί να φθανει ένα site περιεχομένου 200.000 ευρώ λέω εγώ τώρα..

  κάτι ακόμα και νομίζω οτι ο παράγοντας που ξεχάστηκε να αναφερθεί είναι ο εσωτερικός παράγοντας στους διαγωνισμούς αυτούς.. δηλαδή οτι υπάρχουν άτομα που εντελώς τυχαία ενημερώνουν για την μέχρι τότε χαμηλότερη προσφορά…τυχαία πάντα

 6. @Νικόλας και γενικώς…

  Άντε ξανά μανά η ίδια συζήτηση θα ανοίξει πάλι.

  Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να ΜΗΝ καταλαβαίνουμε και να βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει σε άλλη συχνότητα.

  Εν ολίγοις να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε το πρόβλημα έχοντας το ίδιο μυαλό που το δημιουργεί και το συντηρεί.

  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη σε αυτή την ρημαδοαγορά και τους “επαγγελματίες” της είναι γιατί οι μεν πελάτες επιμένουν να κάνουν την πάπια στο κόστος υπηρεσιών, πέρα από τα τεχνικά και τις πλατφόρμες και οι δε προμηθευτές να αδυνατούν ή να φοβούνται να το εξηγήσουν και να το απαιτήσουν το κόστος αυτό. ΔΕΝ πουλάμε “πλατφόρμα” (πλην των περιπτώσεων που παίζει σημαντικότατο ρόλο), πουλάμε KNOW-HOW!

  Τι στο καλό. Ένα site είναι μόνο το καθαρά τεχνικό μέρος; Δεν έχει σκέψη; Δεν έχει σχεδιασμό λογικής και profitability; Δεν έχει ανάλυση ενός business plan/στόχων (όταν υπάρχουν) και πως αυτό θα υλοποιηθεί στο τέλος σε αυτό που βλέπει ο κόσμος; Δλδ, το κοστούμι; Δεν παρεμβάλεται know-how μέχρι να αρχίσει κανείς να σχεδιάζει/γράφει κώδικα;

  Με ποια λογική ορέ παλικάρια θάβουμε την ίδια μας την αγορά; Με ποια λογική ΔΕΝ χρεώνουμε τις υπηρεσίες (γιατί ΚΑΙ αυτό αναδύεται από τέτοιες συζητήσεις) παρά μόνο το τεχνικό μέρος;

  Δλδ έχει σημασία εάν είναι Joomla ή Drupal ή WP ή ότι στο καλό θέλει; ΝΑΙ έχει… ΑΛΛΑ πριν φτάσεις εκεί έχει πολύ δουλειά, έχει know-how, έχει ενδιαφέρον, χρόνο, κόσμο με διαφορετικές ειδικότητες που εμπλέκεται, κλπ κλπ.

  Όποιος δεν το κάνει πρέπει να σταματήσει να φοβάται και να πουλάει τις υπηρεσίες.. ΑΝ έχει κάτι να πει… Αλλιώς καλά κάνει και πουλάει implementation και καταλαβαίνει μόνο Implementation. Που και αυτό να θέλει να κάνει πρέπει να καταλαβαίνει κάτι παραπάνω.

  Από εκεί βγαίνουν φίλε Νικόλα τα κόστη. Όταν πουλάς και αυτό που είναι απαραίτητο. Δλδ τις υπηρεσίες και το know-how. Το οποίο και πρέπει να αποδείξεις ότι το κατέχεις (όχι εσύ αποκλειστικά δλδ αλλά όλοι όσοι το κάνουν).

 7. Καλησπέρα Chris σε ευχαριστώ για την απάντηση σου και τον χρόνο σου.

  Πάμε τώρα στα υπόλοιπα.

  Γενικά δεν πιστεύω οτι το Know How δεν κρύβεται πίσω από τις 20 μαρκετίστικες κουβέντες που είπες και δεν θέλω να με παρεξηγήσεις.

  Δεν βλέπω κανένα know how όταν στα 200.000 ευρώ βλέπω μια από τα ίδια..

  πχ. Αρχική | Φωτογραφίες | Επικοινωνία κτλπ έτσι ξεκίνησες (οχι εσύ προσωπικά) να κάνεις site και αυτό εκανες για ακόμα μια φορά.

  Οταν θα χρεώσεις για development και θα βάλεις joomla ή opensource με λιγο css στα modules θεωρώ πως θέλεις κλωτσιές αλλά εδώ μπαίνει και ένα μεγάλο θέμα στη συζήτηση που έξω λέγεται ” business ethics”.

  Δεν σου είπα να μην χρεώνεις 10 άτομα που έχει η εταιρία σε full time ούτως ή αλλως και σου δουλεύουν για όλα τα project ενώ εσύ δίνεις πρόταση για να καλύψεις τους μισθούς του χρόνου + δώρα + Teve ..

  Η IBM και στο λέω απο πρωτο χέρι έδωσε πρόταση για τις κρατήσεις online tickets σε μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο 800.000 ευρώ και αν δεις τι είχε μέσα θα καταλάβεις ότι ενα site του δήμου κάτω κ**λοπετινιτσας δεν μπορεί να έχει 200.000 ευρώ.

  φυσικά μαζί σου ότι θέλει και η αγορά εκπαίδευση και ξύλο αυτοί που κάνουν ιστοσελίδες με 200 ευρώ αλλά κάποια πράγματα τα θεωρώ υπερβολικά και χωρίς καμία βάση..

  Να σου μιλήσω για τις μίζες των ολυμπιακών αγώνων ; project 100.000 ευρώ πχ καλώδια δικτύου που τα έκανε κάποιος υπεργολαβία με 3.000 ευρώ; Μπορώ εκεί ήμουν.. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας..

  Αν είχαμε δραγχμουλες θα πήγαινες και θα εκανες πρόταση 350.000.000 δρχ και θα υποστήριζες το Know How σου; Αν ναιι ξέρουμε και οι 2 οτι δεν θα έπαιρνες την δουλειά και δεν θα ήταν και τόσο μεγάλος ο προϋπολογισμός.

  Η μίζα της Μίζας ωω μίζα σε ορισμένες περιπτώσεις αυτο δεν μ’αρέσει στη χωρα μας .. και να είμαστε ευχαριστημένοι που βγαίνουν σε διαγωνισμούς (οχι όλα από αυτα) εστω αυτά τα λίγα.. ;)

  Σαφέστατα και οι γνωριμίες αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μια εταιρίας αλλά κάποια πράγματα τα δικαιούνται οι πολλοί και όχι οι λίγοι !!!

 8. Γειά σου Νικόλα.
  Καμμία παρεξήγηση. Αν μιλάς για συγκεκριμένο project δεν το ξέρω. Εγώ μιλούσα γενικά για το τι ξέρω ότι κάνουν σχεδόν όλοι στην αγορά. Και είμαι αρκετά χρόνια σε αυτή.

  Σχετικά με το… Αν χρεώσεις για Joomla/Drupal… κλπ. Είμαστε στο 2011. Οι πλατφόρμες έχουν κάποια βασικά ή αρκετά βασικά και μετά από εκεί και πέρα μπαίνει παραμετροποίηση ή γράψιμο κώδικα ανάλογα τις απαιτήσεις του έργου. Paspartu λύσεις δεν υπάρχουν εκτός και εάν υπάγονται σε 3 σελίδες site πολύ γενικές και σε έτοιμο template από γνωστά ετοιματζίδικα. Νομίζω ότι συμφωνείς. Π.χ. εμείς κάναμε 3 μήνες παραμετροποίηση σε Drupal έργο διότι ναι μεν βόλευε το Drupal ως πλατφόρμα για τη βάση/framework αλλά έπρεπε να χτίσουμε επιπλέον εφαρμογές και modules για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου.

  Οπότε ξαναλέω ότι εξαρτάται από το έργο… Μην γενικεύουμε. Αυτά που λες ισχύουν αλλά εξαρτάται το έργο. Ναι μίζες υπάρχουν. Αυτό δεν αναιρεί αυτό που έγραψα. Και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

  Ξαναλέω ότι εσύ φαίνεται ότι αναφέρεσαι σε συγκεκριμένο έργο. Εγώ όχι. Απάντησα με βάση τι βλέπω ότι γίνεται στην αγορά εδώ και χρόνια και την έχουν κατεβάσει όλοι οι “αρπαχτάκηδες” που δεν βλέπουν ότι έτσι καταστρέφουν τη μελλοντική τους εργασία…

 9. Μάλλον εσύ έχεις κάποια ηθική σαν επαγγελματίας και δεν το λέω ειρωνικά(είδα οτι στο site σας αναγράφεις κάποια απο αυτά) αλλά όταν βλέπω μια εταιρία να χρησιμοποιεί μόνο joomla και να το ονομάζει ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ διαχειριστικό εργαλείο δεν μπορώ και μεγάλη εταιρία λέμε τώρα έτσι interactive super duper..

  anyway αυτά και άλλα πολλά είναι λόγοι που δεν με κράτησαν Ελλάδα και την έκανα για τις Αμερικές ;) και έρχομαι εποχές όπως τώρα για τον υπέροχο ήλιο μας !!

  καλημέρα και καλή εργασία

 10. @Νικόλας: Κατάλαβα… :-) Καλή συνέχεια.

 11. Na tou kaei to iPad eipes kai synevei se mena …. pira allo vevea logw eggyisis ;)

 12. Γιατί βρε συ @Gregy; Είπες ότι τα sites πρέπει να είναι φτηνά; Γιατί βρε αδερφέ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: