Περί Punk Zen (Κρίση; Ποια κρίση;)

Κάπως κατηφείς οι συγκεκριμένες γιορτές –κάτι ορισμένα προσωπικά τρεξίματα,  κάτι η γενικότερη γκρίνια και ανασφάλεια που επικρατεί παντού (δικαίως και αδίκως), δεν μπορώ να πω ότι η παραμονή Χριστουγέννων που πέρασε ήταν και η καλύτερη που έχω περάσει. Και πρέπει να ομολογήσω ότι ειδικά η παραμονή των Χριστουγέννων είναι για μένα αυτό που λέμε “γιορτές”. Βεβαίως δεν ήταν και η χειρότερη, έτσι; Απλώς, υπάρχει μια κάπως βαριά ατμόσφαιρα η οποία ενισχύει ακριβώς το Yuletide Spirit που λένε και οι Αγγλοαμερικανοί.

Αυτά και διάφορα άλλα συζητάγαμε την ίδια μέρα (παραμονή) με έναν καλό φίλο, άρτι αφιχθέντα εκ Τοκίου, Ιαπωνίας –το σχετικό λινκ για το blog του, υπάρχει στ’ αριστερά, είναι το Hardcore Zen/Punk Zen. Δεν είναι κάτι που το αναφέρω συχνά, επειδή δεν είναι κάτι που αφορά και πολλούς, όμως το Ζεν είναι μια ιστορία με την οποία έχω διασταυρωθεί πολλές φορές την τελευταία δεκαετία και αποτελεί ένα μόνιμο σημείο επιστροφής και αναφοράς, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε και 100% καλά.

Τέλος πάντων, με αφορμή ένα πολύ καλό βιβλίο που μετέφρασε ο συγκεκριμένος φίλος (το «Πανκ Ζεν» –θα το βρείτε κι αυτό στο blog του) αλλά και τη συνολική του εμπειρία από την Ιαπωνία –γενικά πάει κι έρχεται πολύ τακτικά εκεί– είχαμε μια πολύ καλή κουβέντα, συνοδευμένη από έναν πολύ καλό καφέ και κάτι πολύ καλά πούρα –ο Βουδισμός είναι ένα πράγμα αλλά τα Partagas και τα Cohiba είναι άλλο! Και κάτι που μου έμεινε ήταν η εξής κουβέντα: Τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεγάλες λύσεις αλλά με μικρές –μ’ άλλα λόγια, αν θέλεις να λύσεις ένα μεγάλο πρόβλημα (καλή ώρα η κρίση), θα το λύσεις πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, θα το λύσεις μόνο σε προσωπικό επίπεδο.

Και πράγματι βγάζει νόημα, αρκεί να καταφέρεις να ξεπεράσεις τον αρχικό λόξιγκα που προκαλεί μια τέτοια άποψη. Ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια κατάσταση πολύ μεγάλη και πολύ δυσάρεστη. Όμως η κατάσταση αυτή αποτελείται από πολλές μικρές καταστάσεις –κάτι σαν τα pixel που αποτελούν μια εικόνα– και αυτές δεν είναι πάντα και όλες δυσάρεστες. Και ακόμα και αυτές που είναι, μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή είναι αρκετά μικρές και αρκετά στο χέρι μας.

Προφανώς κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον καιρό είναι πολύ μεγάλα και οι αποφάσεις που σχετίζονται με την επίλυσή τους παίρνονται ερήμην μας. ΟΚ. Όμως η δική μας στάση απέναντι στα πράγματα, προσδιορίζει πολύ αφενός το πώς θα μας επηρεάσουν οι αποφάσεις αυτές και αφετέρου το πόσο θα χάσουμε μια σειρά από άλλα, ωραία πράγματα ανησυχώντας για τα δυσάρεστα. Γιατί τελικά είναι γιορτές και μπορούμε όντως να αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτό που συμβαίνει μπροστά μας αυτή ακριβώς τη στιγμή.

Καλά Χριστούγεννα.

Advertisements


Categories: Internet Life

7 replies

  1. Αυτό και αν είναι έκπληξη. Θυμάμαι τον Γρηγόρη από τότε που σας γνώρισα και το AIKIDO που έκανα κι εγώ αλλά εδώ βλέπω εξελίξεις. Εξασκώ κι εγώ ίδια θέματα. Πολύ ενδιαφέρον…

  2. @adamo Nai, 3erw ti einai to kaizen. Aplws mperdeuthka me to “ask him about kaizen”. Kai, twra pia kai me to “SNAFU”. Exw arxisei kai ta xanw mou fainetai :-(

  3. (IIRC, έτρεχες το snafu.gr, right?). Το “Ρε SNAFU” ήταν αντίστοιχο του “Ρε Γρηγόρη”.

  4. A, twra kapws arxisa na ta bazw se mia seira. Nai egw hmoun -to diabazes;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: