Ερμήδων (Web κατά βάση) το ανάγνωσμα

Ερμήδων το ανάγνωσμα

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που σε ωθούν στην ουδετερότητα φίλες και φίλοι. Μία στήλη που έχει παράδοση να πλατειάζει και να αφιερώνει μεγάλο μέρος του χώρου της σε μία ολιστική προσέγγιση του Interactive Marketing και του θαυμαστού καινούριου κόσμου που προσφέρει, φτάνει η στιγμή που πρέπει να συμμαζευτεί. Προσωρινά ευτυχώς – μόνο για ένα τεύχος. Αλλά ακόμα κι αυτό κάνει την ψυχή του ταπεινού σας συντάκτη να σπαράζει. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά ειδικά αυτή την εβδομάδα που είχα και παραστάσεις από μετα-ermiκές νύχτες στου Λώρας, θα μπορούσα να γράφω μέχρι τα επόμενα Awards. Αλλά ας είναι. Θα δείξω χαρακτήρα και θα μιλήσω απλά και περιεκτικά για να χωρέσω όλο το concept σε μισή σελίδα κείμενο.

Ermis Awards λοιπόν. Το 2007, όταν ξεκίναγε η καταπληκτική κούρσα των «κόκκινων» με τους 27 (ή κάτι τέτοιο) Ermides στη σειρά η στήλη έγραφε πως «Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές των βραβείων τα τρία τελευταία χρόνια, δεν κρίνονται μέσα σε μία νύχτα και δεν είναι πρωταγωνιστές μόνο για τη χάρη του θεσμού» αλλά και πως «….Αυτό λοιπόν που μπορεί να κριθεί, είναι οι τάσεις, η εξέλιξη της αγοράς και το πνεύμα του θεσμού. Αυτό που μπορεί επίσης να αναδειχθεί, είναι το ίδιο το μέσο εξετάζοντας το αν και κατά πόσο έχει διεισδύσει στα μέχρι πρότινος άδυτα μίας ολόκληρης κοινωνίας- αυτής των ανθρώπων της διαφήμισης» Επιμένω πως είχα δίκιο.

Το 2008, όταν το κέφι συνεχίστηκε αφού διευκρίνισα ότι δεν βλέπω σε τι μπορώ να βοηθήσω στις διαμαρτυρίες περί του ότι «βαρεθήκαμε να βλέπουμε να παίρνουν τα βραβεία οι ίδιοι και οι ίδιοι» υπέγραψα ένα κείμενο που μέσες – άκρες έλεγε πως το Internet και γενικά το online περιβάλλον έχει ανάγκη από δικά του βραβεία. Συμπλήρωνα δε επιπλέον πως «Το content λόγου χάρη ή τα e-commerce sites δεν βλέπω γιατί να βραβεύονται σε ένα φεστιβάλ διαφήμισης, ό,τι όνομα και αν έχει αυτό».

Φεύγοντας την Τετάρτη το βράδυ από την πιο βαρετή ίσως νύχτα που έχω περάσει στο Μέγαρο Μουσικής αναρωτιόμουν τη πρέπει να γράψω για να γίνει πλέον απόλυτα κατανοητό ότι το web και η διαφήμιση μπορεί να πηγαίνουν χέρι – χέρι αλλά όπως όλα τα ευτυχισμένα ζευγαράκια θέλουν και το καθένα το «χώρο» και το «χρόνο» του.

Δόξα να χει ο Tim Berners Lee, γύρω μας υπάρχουν πολλοί που καταλαβαίνουν πως η δημιουργικότητα και η τεχνολογία όταν συνδυάζονται έχουν μία δικιά τους γλώσσα και κάποιους «μάγους» που γνωρίζουν πολύ καλά να της μιλάνε – κάποιους μάλιστα τους είδαμε και την Τετάρτη το βράδυ στη σκηνή. Καιρός δεν είναι να δούμε και μερικούς ακόμα σε μία νύχτα που θα μιλάει στη γλώσσα τους?

Advertisements


Categories: Internet Life

74 replies

 1. Long Live Lee!

  Γουέλ σεντ Ουροβόρε. Από το στόμα σου και στης ΕΔΕΕ digital τ’αυτί ;)

 2. @uroborus Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να υπάρξουν καθαρά internetικά/τεχνολογικά βραβεία και όχι μόνο διαφημιστικά. Να βραβευέται η σωστή χρήση τεχνολογιών, να βραβεύεται η πρωτοτυπία, το innovation κλπ σε επίπεδο τεχνολογιών ή υπηρεσιών, ακόμα ακόμα και ο σωστός κώδικας (κάντε viewsource σε μερικά βραβευμένα sites…).
  Επίσης γιατί να είναι μόνο web? Δεν έχουμε δει φοβερές δουλειές/υπηρεσίες που τρέχουν σε iphones και άλλες πλατφόρμες? Ποιος τα βραβεύει αυτά;
  Δεν είμαι σίγουρος βέβαια πως και εσύ εννοείς αυτό που προτείνω οπότε περιμένω σχόλια…

  @nassos K. χρειάζεται να αναλάβει η ΕΔΕΕ τέτοια βραβεία αναγκαστικά; Ας δίνει η ΕΔΕΕ awards για sites/banners κλπ που αφορούν διαφήμιση/προώθηση και τα άλλα που περιγράφω παραπάνω ας τα δίνει κάποιο άλλο σώμα/οργανισμός/whatever που έχει σχέση με τις τεχνολογίες…

 3. @apostolosl, συμφωνώ!

 4. Να γράψω ‘+1’? ‘Συμφωνώ με όσα γράφεις’, ‘Absolutely to the spot’?… Όπως το βλέπω μάλλον δεν έχει τόση σημασία, γιατί όλοι θα συμφωνήσουμε με όσα γράφεις.

  Να προτείνω κάτι άλλο?

  Μήπως να αρχίζουμε να κουβεντιάζουμε πιο σοβαρά το επόμενο βήμα, αυτής της κουβέντας?

 5. Ό,τι έχει σχέση με διαφήμιση & προώθηση (δηλ. χρηματοδοτείται με ad money) και σκοπό να πουλήσει κάτι άλλο παρά τον εαυτό του ανήκει στα Ermis.

  Οι τεχνολογίες, καινοτομίες, content κλπ εφαρμογές δεν έχουν σχέση με αυτά και χρειάζονται άλλο “χρόνο & χώρο”.

  Φυσικά υπάρχουν grey areas σε ένα medium που περιλαμβάνει σαν υπερσύνολο όλα τα άλλα και πρέπει να αναζητηθούν και ταξινομηθούν (με την καλή έννοια) κατά το δοκούν. Αλλά από κάπου ας ξεκινήσει η ιστορία: τον διαχωρισμό διαφήμισης – τεχνολογίας δηλ. με βάση το σκοπό δημιουργίας.

  Ευχαριστώ.

 6. μετά τους αποσχιστές “γοριλάνθρωπους” του κινηματογράφου, μήπως ήρθε η ώρα για τους αποσχιστικούς propelerheads του web?

 7. Για το γεγονός ότι κατά τύχη όλα τα έργα της εταιρείας που είναι χρυσός χορηγός των awards Παίρνουν 10+ βραβεία φυσικά δεν μίλησε κανένας.

  Forthnet Interactive Marketing Services
  Χορηγός ενότητας Ermis Web Awards

  Όπως επίσης και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί στο σαιτ οι νικητές. Φοβούνται το κράξιμο μήπως;

  Εγώ προτείνω από του χρόνου να ονομαστεί η διοργάνωση Forthnet-Ogilvy Awards. Και να ψηφίζουν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών.

 8. Καλησπέρα σε όλους. Όπου και αν φτιαχτεί, όπως και αν φτιαχτεί προτείνω να είναι πιο to the point οι κατηγορίες. Δλδ, όχι Websites αλλά Websites που έφεραν λεφτά (κάπως έτσι… :-)). Όχι banners αλλά banners που έφεραν τόσους και κριτήριο ο χρόνος και το spending και το roi (το άτιμο).
  Δεν έχω κατέβει ποτέ στα βραβεία παρά μόνο 1 φορά που δούλευα στην creative marketing. Και κοιτώντας και λίγο πίσω λίγο πιο μετά δεν κατάλαβα τότε ακριβώς γιατί πήραμε και βραβείο :-). Θέλει όντως κάτι άλλο και να είναι και ουσίας. Γιατί τι στο καλό σημαίνει πετυχημένη ενέργεια άμα κόστισε 500.000 euros και έφερε σε ένα site από περιέργεια 20.000 ανθρώπους. Τελικό αποτέλεσμα υπήρχε; Απτό δλδ. Που να είπε ο πελάτης Ναι μας έφερε φράγκα Χ φορές το κόστος της;
  Καλή είναι η δημιουργικότητα αλλά το bottom line έχει διπλή γραμμή και λέγεται ισολογισμός.

 9. Oops

  Επειδή σας βλέπω με κέφι όλους να διευκρινήσουμε κάτι τουλάχιστον ως θέση δικιά μου. Άλλο δημιουργικότητα άλλο αποτελεσματικότητα (Chris) και άλλο προσθέτω κριτήρια και κατηγορίες που αναδυκνείουν πτυχές του web που σήμερα μένουν στην αφάνεια.

  Εγώ δεν βαρέθηκα γιατί πήρε ο Panos η η Forthnet πολλά βραβεία. Αυτό είναι μία συζήτηση μάλλον διαφορετική.

  Εγώ βαρέθηκα γιατί αμφιβάλλω αν κατάλαβε κανείς τι ακριβώς βραβεύτηκε.

  Επίσης θεωρώ ότι πολλά έργα κόπηκαν μάλλον ελαφρά τ καρδία.

  Και τελικά θεωρώ ότι η διαφημιστική πλευρά του internet είναι μόνο μία απ όλες.

 10. @uroborus. Συμφωνώ με αυτό που λες. Αλλά μιας και άνοιξε η κουβέντα να την κάνουμε ακόμη πιο ουσιώδη. Επειδή το δημιουργικό είναι και λίγο υποκειμενικό από ένα σημείο και μετά και επειδή έχω δει ουκ ολίγα καταπληκτικά δημιουργικά αλλά τα οποία θάβουν το ίδιο το έργο σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, κάποια στιγμή πρέπει να παντρευτούν αυτά. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς να έχουμε 2 αρχικά κύριες κατηγορίες. Μία που να λέει για “αποτέλεσμα” σε σχέση με το λόγο που φτιάχτηκε το site και μία που να λέει για δημιουργικότητα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. π.χ. κάποιοι έκαναν ένα site για την πλάκα τους και είναι π.χ. κοινά αποδεκτό ότι σκίζει από aesthetics αλλά δεν εξετάζουμε το τελικό αποτέλεσμα. Όπερ και έρχεται το ερώτημα: Τελικά μήπως το να βραβεύει κανείς ένα design ή concept δεν έχει αποτέλεσμα αφού στο bottom line το θέμα είναι γιατί φτιάχτηκε το άτιμο και τι “αποτέλεσμα” έφερε;

 11. Εγώ δεν βαρέθηκα γιατί πήρε ο Panos η η Forthnet πολλά βραβεία. Αυτό είναι μία συζήτηση μάλλον διαφορετική. “Αφού οι ίδιοι ψηφίζουν και οι ίδιοι κερδίζουν”

  Εγώ βαρέθηκα γιατί αμφιβάλλω αν κατάλαβε κανείς τι ακριβώς βραβεύτηκε.”Κόπηκαν επειδή δεν τηρούσαν το παραπάνω κριτήριο…Αφού οι ίδιοι ψηφίζουν και οι ίδιοι κερδίζουν”

  Επίσης θεωρώ ότι πολλά έργα κόπηκαν μάλλον ελαφρά τ καρδία.”Κόπηκαν επειδή δεν τηρούσαν το παραπάνω κριτήριο…Αφού οι ίδιοι ψηφίζουν και οι ίδιοι κερδίζουν”

  Και τελικά θεωρώ ότι η διαφημιστική πλευρά του internet είναι μόνο μία απ όλες.”Αφού οι ίδιοι ψηφίζουν και οι ίδιοι κερδίζουν”

 12. Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ακούγονται και οι ίδιες απόψεις που αμφιβάλλουν για τα βραβεία.

  Αναλογίζομαι τι πραγματικά σημαίνει να κερδίσεις ένα βραβείο από τα “Ερμής”. Ξέρει κάποιος να μου απαρριθμίσει τα οφέλη ;

  Γίνομαι γνωστός; Διευρυνω τις δημόσιες σχέσεις μου; Μου δίνει περισσότερους πελάτες; Το προβάρω στο καθρέφτη και λέω :”για τη μαμα και το μπαμπά μου”;

  Το παραπάνω ερωτημα θα μας δώσει και την απάντηση στο “Γιατί να τα στήσω” ή σα βόδι να τα πολυσυζητήσω.

  Η δική μου άποψη είναι ότι πραγματικά δεν ειναι δα και τεράστια τα οφέλη.

  @chris Συμφωνώ γενικά μαζί σου αλλά θα προτιμήσω από αυτά που αναφέρεις, τον διαχωρισμό σε αποτελεσματικά και καλαίσθητα έργα. Πολλές φορές (ίσως τις σημαντικότερες) τα πράγματα γίνονται όχι για τα χρήματα ή τα conversions που αποφέρουν αλλά και άλλους πολύ σημαντικούς λόγους. Θα βράβευες ένα site ενημερώτικού και μόνο χαρακτήρα (πχ απο το υπουργείο υγείας) με κριτήριο την αποτελεσματικότητα; Πως αυτό θα είναι μετρίσιμο;

  Τέλος, στην πράξη: η καταλληλότερη κοινότητα για να δημιουργηθεί ενας νέος θεσμός βραβείων θεωρώ ότι είναι το opencoffee και τα παρακλάδια του (άν έτσι μπορώ να τα ονομάσω).

  γεια.

 13. Κατ’ αρχήν τα βραβεία σου φέρνουν πρόσθετη δημοσιότητα, μία βιτρίνα (η οποιοδήποτε άλλο έπιπλο) στο meeting room, την οποία μπορείς να επιδεικνύεις στους υποψήφιους πελάτες σου, επιχειρήματα για να αντιπαρατίθεσαι (συνήθως) με ανθρώπους του χώρου σου για το πόσο καλός είσαι κτλ

  Σημείωση 1: Όλα τα παραπάνω τα λέω εκ πείρας βάσει της θητείας μου κατά το παρελθόν σε εταιρεία με πολλά βραβεία…

  Το ουσιαστικά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολούν όλους είναι:
  – Τι ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε μέσω της επιβράβευσης; Δημιουργικότητα, πρωτοπορία, αποτελεσματικότητα, εταιρείες, δημόσιες σχέσεις ;κτλ
  – Με ποια κριτήρια;
  – Ποιοι άνθρωποι και με ποιες διαδικασίες θα κάνουν την αξιολόγηση;

  Σημείωση 2: Τα βραβεία του internet κατά το παρελθόν είχαν δική τους αυτόνομη (τουλάχιστον ως προς τα διαδικαστικά) διοργάνωση.

 14. @christos Papadimitriou: Για όλα υφίσταται το θέμα αποτέλεσμα. Ακόμη και για να μαγειρέψει κανείς θέλει στόχο και αποτέλεσμα. Ακόμη και εάν δεν είναι το χρήμα. Π.χ. κάνει το υπουργείο υγείας ένα web project για ένα Χ θέμα. Η αποτελεσματικότητα όπως καταλαβαίνεις έχει να κάνει με πολλαπλά υποθέματα. π.χ. πόσοι πρέπει να πάρουν τό μήνυμα του w/site και πόσοι το πήραν. Πόσα λεφτά θα πρέπει να ξοδευτούν για αυτό το project για να στηθεί σωστά και ποια είναι “επιστροφή” σε σχέση με το στόχο; Ποιο είναι το μεσο-μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του έργου. Δλδ πόσοι το πήραν το μήνυμα, σε τι βάθος χρόνου σε σχέση με το επιθυμητό, κλπ κλπ. Όλα ξεκινάνε από το “γιατί” και καταλήγουν σε μιας μορφής απολογισμό. Ακόμη και εάν είναι το προσωπικό blog κάποιου που για κάποιους δικούς του λόγους θέλει να τα γράφει και δεν τον νοιάζει ποιος θα τα διαβάσει. Αλλά αν ίσχυε αυτό ενδεχομένως να μην τα έβγαζε στη φόρα. Κάτι θέλει να πετύχει. Όπου λοιπόν υπάρχει φανερός ή ενδόμυχος στόχος υφίσταται και κριτική επί του αποτελέσματος. Ακόμη και εάν δεν το δει κάποιος “εμπορικά” ένα project.
  Το αποτέλεσμα και ο στόχος είναι αυτό που κάνει drive κάποιον να κάνει μια σειρά από Χ ενέργειες. Κάτι αναμένει στο τέλος. Πες το να ακουστεί; πες το να βγάλει χρήματα; πες το να βοηθήσει; Πάντα υπάρχει στόχος και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αλτρουιστικό ή εμπορικό.

  @Nikos Kaposmenakis: Όπου υπάρχουν υποκειμενικά κριτήρια ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να δώσει αποτέλεσμα καθότι εκ φύσεως είναι υποκειμενικός. Εκτός και αν πάμε στην αρχή της πλειοψηφίας όπου το αποτέλεσμα είναι δια βοής ή ψήφου.

  Αντικειμενικό όμως είναι αυτό που μπορεί να μετρηθεί. Οπότε να και οι κατηγορίες. Σε ένα χώρο που ο καθένας βαφτίζει τον εαυτό του δημιουργό (γιατί στην τελική έτσι θέλει και δικαίωμά του είναι) εισέρχονται πολλά υποκειμενικά θέματα. Καλλιτέχνης είναι και ο developer αλλά και ο designer, αλλά και ο κειμενογράφος. Οπότε ας το δούμε λίγο αλλιώς αυτό με το Δημιουργικότητα. Να είναι κριτήριο και όχι κατηγορία . Και ας βάλουμε άλλα. Αυτά που στην τελική φέρνουν αποτέλεσμα :-) και μπορούν να μετρηθούν. Σε αυτά παίζει ρόλο ΚΑΙ το δημιουργικό αλλά δεν είναι μόνο του. Είναι και η τεχνολογία και πως αυτή στηρίζει και βοηθάει και συνεργάζεται με το εικαστικό, είναι το περιεχόμενο, είναι ακόμη και o hosting server, είναι και το marketing, είναι και άλλα. Συγκλίνουν όμως όλα στο μετρήσιμο αποτέλεσμα.

 15. Η αγορά χρειάζεται βραβεία που να ψηφίζει το κοινό. Το αν αυτά θα είναι τεχνικού ή καλλιτεχνικού
  χαρακτήρα ελάχιστη σημασία έχει. Οτιδήποτε άλλο μόνο γκρίνια θα φέρει.

 16. @barak: Καλά τα λες. Αλλά έχω αρχίσει και αναρωτιέμαι τελικά τι βραβεύεται έτσι κι αλλιώς.

 17. @chris

  Αν και λόγω αντικειμένου είμαι “results enthusiast” πρέπει να πω ότι πραγματικά δεν είναι όλα conversions, και ROI. Aλλά υπάρχει ήδη ένας θεσμός που βραβεύει αποτελέσματα (θεωρώ ποιο σοβαρός από τα ermis) και αυτά είναι τα effie. Οι κριτικές επιτροπές είναι πολυσυλλεκτικές, τα κριτήρια βαθμολόγησης εστιάζουν στο αποτέλεσμα κλπ. Όχι ότι τα effie κάλύπτουν όλο αυτό που συζητάμε, προς θεού. Απλά το αναφέρω γιατί και οι ίδιοι οι διαφημιστές έχουν διαχωρίσει δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα πριν από μας.

  Κατα τ’ άλλα συμφωνώ εν πολλοίς με τον Πέρι, αλλά κυρίως με την προτροπή του Φώτη :)

 18. @Giorgos: Αυτό που συζητάμε είναι όντως πιο ευρύ. Και όπως αναφέρεις τα effie εστιάζουν στο αποτέλεσμα, επίσης. Αυτό λέω. Καλή η δημιουργικότητα αλλά πιο σοβαρά πράγματα είδες ότι εστιάζουν στο αποτέλεσμα. Εάν είναι να κάνουμε και κάτι επιπλέον local ας το κάνουμε έτσι. Και πάει και στα Effie.

 19. Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου… Μια διευκρίνηση. Αναφέρομαι σε αμιγώς web projects και όχι γενικά το web project σαν μέρος εύρύτερης offline/online εκστρατείας. Γιατί το ένα με το άλλο μπερδεύονται σε επίπεδο κριτηρίων και μπαίνουμε στη λογική η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Δλδ ποιος έφερε αποτέλεσμα σε ποιον.

 20. Καλώς τους όλους. Ομολογώ ότι περίμενα την κουβέντα αλλά ήταν αδύνατο να απαντήσω μέχρι τώρα (είχα να δω και το ντέρμπι…) Τελικά όμως ήρθα.

  @Nikos Kapsomenakis. Τα Web Awards που είχαν διοργανωθεί παλιά υποθέτω ότι εννοείς. Αυτά μεταφέρθηκαν και αλλάξε η λογική τους στα Ermis.
  @apostolosl. Είναι μάλλον αδόκιμο να συζητάμε ποιος θα διοργανώσει τα επόμενα. Κατά τα άλλα είμαι απόλυτα σύμφωνος με όσα λες.
  @barak, giorgos, fotis, nassosk, chris. Αν κατάλαβα καλά συμφωνούμε όλοι -γιατί και εγώ υπερ αυτού είμαι- ότι πρέπει να υπάρξουν βραβεία κοινού που να αναδυκνείουν όλες τις πτυχές του internet.
  @Christos Papadimitriou. Απαντώ ότι και στον apostolo. Όσο αδόκιμο είναι να μιλάμε για ΕΔΕΕ άλλο τόσο είναι και για το open coffee. Για να μην πω και περισσότερο. Στο opencoffee ο κόσμος αναζητά επενδυτές και networking.

  Όσον αφορά δε τα Effie δεν τα βάζω σε σύγκριση με τα Ermis. Η λογική τους όμως μου αρέσει. Βραβεύουν όμως μόνο αποτελεσματικότητα.

  Τι μένει; Να συνεχιστεί αυτή η κουβέντα και να βγάλει κάτι. Θέλουμε; Αν θέλουμε -για να μη το παρακουράσουμε- την Παρασκευή που έρχεται βάζουμε ολίγο ζύθο και πολύ διάθεση και το συζητάμε με θέσεις και προτάσεις. Χωρίς ppt χωρίς xls αλλά με θέσεις και διάθεση. Προσωπικά θα στείλω ένα mail και σε άλλους που ξέρω ότι συχνάζουν στη σπηλιά αλλά και σε όσους εκτιμώ
  ότι τους ενδιαφέρει. Όποιος θέλει κάνει το ίδιο. Και ας ελπίζουμε να μη χρειαστεί να κλείσουμε το ΣΕΦ… :-) Στην καλύτερη θα ανοίξει ένας δρόμος. Στη χειρότερη μια χαρά θα περάσουμε και θα καταλάβουμε και που διαφωνούμε (αν διαφωνούμε κάπου) Και θα τα πούμε και από κοντά….

  Η λογική είναι πολύ απλή. Θέλουμε βραβεία από το κοινό; Στο χέρι μας είναι. Ή μήπως κάνω λάθος;

 21. Count me in. Πάντα μέσα αν έχει μπύρες! :)

 22. Drakos… to sentoni pou egrapses einai auto pou eiches sto “sirtari” sou ksechasmeno apo propersi? oute o nostradamos na eisouna…

  gia tous ipolipous… kathiste kai skeftite to ligaki…einai telika thema “katigorion”?

 23. Υπολογίστε και εμένα μέσα!

 24. …αυτονόητο… δυστυχώς φτάσαμε να χρειάζεται διευκρίνηση

 25. Που θα γίνει η μπυροποσία και πότε?

 26. μιας και έστησα τα web awards.. και αφού ευθύνομαι για την παραχώρηση στα τωρα ERMIS (για να συνεχίζουν να γίνονται γιατι εγώ έμπαινα μέσα μόνος μου να τα κάνω και να μου την λένε και συνεχώς όλοι, sorry)

  ..και επειδή εχω βαρεθεί (απο το 1998 εως σήμερα) να ακούω τα ίδια άτοπα σχόλια για online βραβεία χωρίς να έχουμε καν οργανωμένη αγορά…

  εχω να πω

  1. εχω ακομη τον αναλυτικό κανονισμό για βραβεία με κριτήρια internetικα όπως και με κριτήρια αποτελεσματικότητας. εδώ ειναι όποιος τον θελει. μην εφεύρετε τον τροχό παλι δεν θα το αντέξω
  2. τα βραβεία τα παίρνουν αυτοί που κατεβαίνουν (ναι οι ίδιοι και οι ίδιοι κατεβαίνουν, γιατι αυτοί παράγουν και αυτοι μπορούν να πληρώνουν). καποια τα παιρνουν κακώς αλλα αυτά πέστε τα στην κριτική επιτροπή που ειναι στελέχη σαν και εμάς όμως και όταν βαθμολογούν το κάνουν με conflict of interest..
  3. όσοι τα παίρνουν ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ πολλά πολλά περισσότερα απο ένα αγαλματάκι (όπως πελάτες, μεγαλύτερο μισθό, και μεγαλύτερη θέση). εχω παραδείγματα δεκάδων developers που πήραν τότε τα πρώτα βραβεια και τώρα διευθύνουν εταιρίες (βλέπε onyro, φοιβος, πανος, χαρης, αλέξανδρος κτλ) και μπραβο στα παιδιά δεν λεω..
  4. μια τετοια διοργανωση πρεπει να βγαζει λεφτά. οι συμμετοχές δεν φτάνουν κα καλύψουν το κόστος (θές απο 400 και πάνω για να πεις βγαίνει) και οι χορηγοί δεν υπάρχουν πια (ούτε καν για τα ERMIS) αρα ξεκινάτε μονο αν ειστε τράπεζα
  5. δεν υποστηρίζω οτι δεν χρειαζόμαστε δικά μας βραβεία (εγώ το ήξερα αυτο απο το 98) ούτε οτι τα ERMIS και όπως μου κατάντησαν τα WebAwards ειναι ωραία. χάλια ειναι και για γέλια. αυτα έχουμε όμως. και τα effie που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά δεν νοιάζονται. sorry
  6. αμα μου βρείτε βιώσιμο business model εγώ ξανα στήνω web awards και όχι μονο
  7. έχω επίσης τον κανονισμό για social media awards, mobile awards, webgame awards και campaign μονο awards και online startups awards αλλα μου λειπει κατιτις σε χρηματοδότηση.

  αρα αντι για μπύρες ετοιμάστε κανα business plan και εγω μαζι σας.

  γιατι και τότε που έστησα τα web awards όλοι αυτοι που φώναζαν οτι νοιάζονται πηγαν για μπύρες μετά.

  ρωτήστε τον Περικλή. μαζι είμασταν στην επιτροπή και τα τραβουσαμε. ξέρει.

  φιλικά

 27. @aivalis
  ‘εγώ, εγώ, εγώ, εγώ, έχω, είμαι, εγώ, είμαι’
  Χαλάρωσε. Σε λίγο θα μας πεις ότι έφτιαξες και το ελληνικό ίντερνετ. Όσο για τους χρηματοδότες που ψάχνεις για τα βραβεία σου, ψάξε τα λεφτά στους ‘Γιάγκους’ και στις κυρίες με τις καφετέριες, που τους πουλάς για επενδυτές.

 28. ευτυχως υπάρχουν και οι ανώνυμοι εχθροί όλων να μας θυμίζουν το παρελθόν. :)

 29. @aivalis
  Δεν νομίζω πως σε κατηγόρησε κανείς που παραχώρησες τα web awards στα ερμίς. Πέρα από το οικονομικό υπήρχε εκείνη την εποχή και γενικότερο κλίμα απαξίωσης του Internet κι όπως και να το κάνουμε οι διαφημιστές μας έδωσαν λίγο από το χαμένο κύρος μας. Ως προς αυτό θεωρώ πως όσοι είμαστε σε αυτή την αγορά μόνο να σε ευχαριστήσουμε οφείλουμε.

  Υ.Γ. Υπάρχουν κι άλλοι που πήραν βραβεία και τώρα έχουν βάλει λουκέτο. Τα βραβεία από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν τίποτα.

 30. τότε έκρινα οτι ήταν η μόνη λύση για να συνεχίσουν να γίνονται τα βραβεία. ακόμη και αν αργότερα ισοπεδωνόταν εντελώς ο τότε κανονισμός (που προέβλεπε σωστα κριτήρια, κατηγορίες & τρόπο βαθμολόγησης).

  τελικα δεν έκανα λαθος. πιστεύω βοήθησε αυτο λίγο ώστε ο κόσμος της επικοινωνίας να δει με άλλο ματι το web.

 31. Powernet, arbomedia, realbrands. Το μεγαλο ιντερνετ που εχεις φτιαξει. Εχεις παρει και Ermis για αυτα;

 32. Παίδες θα μου επιτρέψετε….

  Αφενός ο @Apostolis Aivalis γράφει επώνυμα και αφετέρου δεν λέει ούτε τίποτα παράλογο ούτε τίποτα ψέμματα.

  Όντως είναι ο άνθρωπος ο οποίος ξεκίνησε το έργο με τα Web Awards. Καλώς, κακώς ή ότι άλλο -για μένα καλώς- έτσι έγιναν τα πράγματα. Θα μου επιτρέψετε δε να πω πως από το “έχω μία ιδέα” μέχρι κάθομαι και μαζεύω κόσμο για να την υλοποιήσω έχει πολύ – αλλά πολύ- μεγάλη απόσταση. Και στην τελική ο Αποστόλης είπε 2 κουβέντες και έκανε μία πρόταση. Όχι θέλουν τη συζητάνε

  @perastikos. Αν έχεις προβλήματα αγαπητέ με τον Αποστόλη καλά θα κάνεις να τα λύσεις. Αλλά εδώ είναι η σπηλιά (για τους φίλους) και εγώ δεν ξενυχτάω για να μαζεύω το κάθε troll. ΟΚ? Που σημαίνει άμα έχεις να πεις κάτι για το θέμα έχει καλώς αν δεν έχεις κάνε μας τη χάρη pls ή άνοιξε κανά blog ή site ή portal ή ταβέρνα.

  Κάτσε να βρω και που θα τα πούμε….

 33. Αγαπητέ Αλέξανδρε,

  δεν ξέρω αν είναι τίτλος τιμής το ότι έφτιαξες κάτι όπου κάθε χρόνο κερδίζουν 39 από τα 40 βραβεία δύο εταιρείες…

  μπόρους: συμφωνώ σε κάτι μαζί σου. Στο Mamacas(ν) άλλα λένε κάποιοι και άλλα γράφουν…

 34. @perastikos
  Ο μόνος τρόπος να μην έχεις αποτυχίες είναι να κάτσεις σπίτι σου και να κάνεις τον έξυπνο.

 35. Αγαπητοί μου εκτιμώ ότι καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

  Αφενός ότι δεν ξεκίνησα εγώ το “πάμε να κάνουμε άλλα βραβεία” Εγώ είπα -και το έχω ξαναπεί-π ότι το internet χρειάζεται κάτι διαφορετικό για βραβεία και συμφώνησα ότι χρειάζεται και βραβεία από χρήστες.

  Θαμώνες και φίλοι της σπηλιάς έδειξαν πρόθυμοι να υπάρξουν βραβεία από το κοινό. Εγώ είπα να βρεθούμε και να τα συζητήσουμε όλα αυτά με μία μπύρα και καλή διάθεση.΄Ως εκ τούτου το τι έχει κάνει ο Τόλης, τι θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιος άλλος και τι θα μπορούσε να έχει γίνει τελικώς δεν καταλαβαίνω σε τι βοηθάει.

  Όπως δεν καταλαβαίνω και σε τι βοηθάει η συνεχής αναφορά στο πόσα Ermis παίρνει η Ogilvy και πόσα η Forthnet. Αν θεωρείται ότι είμαστε ΟΚ από το τι βραβεύεται και το πρόβλημα είναι ποιος παίρνει τα βραβεία τότε τσάμπα μιλάμε κύριοι. Αν δηλαδή του χρόνου μοιραστούν θα είναι όλα ΟΚ; Τότε εγώ είμαι ΟΚ από τώρα. Στην τελική ανάλυση με τις πολλές από τις βραβεύσεις συμφωνώ. Λίγο έως πολύ τα ίδια θα έδινα και εγώ…

  Όποιος αντιλαμβάνεται την όλη κουβέντα ως anti-Ermis κίνημα, εκτιμώ ότι το έχασε το έργο. Η ΕΔΕΕ δεν απαγόρεψε ποτέ σε κανένα να βραβεύσει άλλο web -ικό έργο. Αν όμως όλες οι συζητήσεις ξεκινάνε με ξύλο άνευ λόγου και αιτίας τότε όπως καταλαβαίνετε είναι θαύμα που υπάρχουν και αυτά.

  Εν κατακλείδι. Εγώ είπα να μαζέψω όσους έχουν κέφι για κουβέντα γιατί θεωρώ ότι το θέμα έχει ενδιαφέρον έστω σε φιλολογικό επίπεδο και μπορεί να βγει και κάτι εντυπωσιακό. Όποιος θέλει να κάνει άξονα κατά των Ermiδων sorry αλλά λέω να μην ψωνίσω… Γιατί μου φαίνεται εξίσου βαρετό μ αυτό που περιέγραψα

  Αυτά λέει ο Uroborus

 36. Εγώ απλά θα κάνω ένα reference στο ίδιο το website… http://www.ermisawards.gr/index.asp?a_id=77 , ενήλικοι είμαστε , ο καθένας κρίνει και μπορεί να εκφραστεί σε σχέση με αυτό που πιστεύει…

  Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι φέτος το φαινόμενο ήταν πλέον ενοχλητικό γιατί πολύ απλά έμειναν εκτός δουλειές που τεχνικά άρτιες ήταν και άξιζαν να πάρουν βραβείο.

 37. Αν είναι να ξεκινάμε κουβέντα για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού βράβευσης και μετά από δύο μέρες να φτάνουμε στο σημείο να καταθέτουμε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης απέναντι στα ermis πως δεν θα αμφισβητήσουμε το status τους τότε να με συγχωρείς αλλά ούτε κι εγώ θα ψωνίσω με τη σειρά μου. Είναι προφανές πως αν γίνουν νέα βραβεία θα είναι ανταγωνιστικά προς τα ermis. Ο υγιής ανταγωνισμός ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, πόσο μάλλον το Internet. Είναι επίσης προφανές πως οποιοσδήποτε συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, έστω και σε επίπεδο κουβέντας, έχει κριτική διάθεση απέναντι στα ermis. Αν είναι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας δεν έχει νόημα.

  Count me out.

 38. Κάτι δεν πάει καλά με το υπάρχον σύστημα,δεν μπορεί όλοι να μιλάνε με υπονοούμενα και με σχετική απαξίωση ,σίγουρα θέλει όλους όσους ασχολούνται ,να εμπλακούν σε μια άτυπη ανοιχτή διαβούλευση, να ακουστούν ιδέες και προτάσεις για έναν θεσμό ισχυρό και συμβατό ως προς τις ανάγκες , τις εξελίξεις και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς

  @uroborus αν οργανωθεί αυτό που είπες ,βάλε με μέσα

 39. Παίρνει μια ενδιαφέρουσα τροπή η συζήτηση και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω το εξής.

  Διάβασα τα σχόλια του Απόστολου ο οποίος φαινομενικά έχει μεγάλη πείρα στο θέμα όντας ο διοργανωτής των πρώτων web awards. Συγκεκριμένα, λέει ότι υπάρχουν ιδέες για την αξιολόγηση των διαγωνιζόμενων, βρίσκει το πρόβλημα όμως στην έλλειψη χρηματοδότησης για να στηρίξει τα λειτουργικά έξοδα των βραβείων.

  Προσωπικά πιστεύω, ότι ο κύριος προβληματισμός είναι στο να βρεθεί ένα μοντέλο, το οποίο θα είναι αποδεκτό και αναγνωρίσιμο από την online κοινότητα. Τα λειτουργικά έξοδα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, αφού η όλη διαδικασία αξιολόγησης και βράβευσης μπορεί να πραγματοποιείται online, για όσο διάστημα δεν βρίσκονται οι πόροι για κάτι περισσότερο. Δεν λέω, η offline βράβευση σε μια ωραία εκδήλωση σε έναν ωραίο χώρο προσδίδει prestige και σε όλους θα αρέσει όμως δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ιδιαιτέρως αν απογειώνει τα έξοδα καθιστώντας τον θεσμό ασύμφορο, όπως στην περίπτωση του Απόστολου.

  Η πρόταση μου λοιπόν, δηλώνοντας “οπαδός” του user generated content και των κοινωνικών τεχνολογιών γενικότερα, είναι η όλη διαδικασία να βασίζεται στην αξιολόγηση των συμμετεχόντων από την ίδια την κοινότητα των χρηστών.

  Πρόχειρα μπορώ να αναφέρω ένα πιθανό σενάριο που σκέφτομαι:

  Μια επιτροπή εθελοντικά θα ελέγχει κατά πόσο οι συμμετέχοντες καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής και η ίδια επιτροπή θα έχει δικαίωμα ψήφου με κάποια επιπλέον βαρύτητα. Παράλληλα θα μπορούν οι χρήστες της κοινότητας να αξιολογήσουν τους συμμετέχοντες ψηφίζοντας τους.

  Το πως θα επιλεγεί η επιτροπή και το τι βαρύτητα θα έχουν οι ψήφοι της είναι ένα ανοικτό ακόμη θέμα. Προσφέρω αυτήν την σκέψη σαν βάση, για όποιον ενδιαφέρεται να την διευρύνει. Φυσικά είμαι ανοικτός και σε άλλες προτάσεις.

  Πιστεύω πως δίνοντας την αξιολόγηση στην ίδια την κοινότητα θα παρακαμφθούν προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωρισιμότητας.

 40. @barak. Πολύ βαρύ ρε φίλε το πιστοποιητικό νομιμοφροσήνης στα Ermis Awards. Ξεχνάς μάλλον ότι έχω βραβευτεί 2 φορές στο συγκεκριμένο θεσμό και αυτό δεν με εμπόδισε και τις 2 να πω ότι πίστευα. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν που κολλάει αυτό που λες. Και τελικά είναι και πολύ μεγάλη η απόσταση από αυτό που είπα εγώ.

  Αν πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο ένας θεσμός τότε προφανώς όλοι είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Sorry αλλά εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να αντιληφθεί η ΕΔΕΕ κάποια άλλα βραβεία ως ανταγωνιστικά και διαφορετικό να στήνονται anti-βραβεία.

  Και δεν κρύβομαι καθόλου ούτε είμαι ανακόλουθος. Όπως θα έβλεπα αρνητικό το φαινόμενο να σταθεί οποιοσδήποτε φορέας απέναντι σε άλλο θεσμό έτσι βλέπω και αρνητικους όσοι ξεκινάνε μ αυτή τη λογική.

  Θυμίζω όμως και σε σένα και σε όλους τους άλλους, ότι η ΕΔΕΕ δεν είναι κρατικός φορέας ούτε αστυνομία του Web. Είναι η Ένωση Διαφημιστικών ΕΕ. Έτσι αντιλαμβάνεται το έργο έτσι το χειρίζεται και έτσι το βραβεύει. Πολύ δεν το συζητήσαμε;

  Αν θέλετε να συνεχίσουμε την ίδια κουβέντα ΟΚ. Εγώ όμως είπα να ξεκινήσουμε βραδιά θετική. Οι βραδιές που ξεκινάνε με “anti” μου κάνουν λίγο κάπως.

  Τέλος όπως δε νιώθω ότι έχω να δώσω πιστοποιητικό στα Ermis έτσι δε νιώθω ότι έχω να δώσω και στους anti-Ermides είτε υπάρχουν είτε όχι.

  @ermis. Δεν είσαι ο μόνος που το πιστεύει. Αλλά επαναλαμβάνω. Πόσο ακόμα θα συζητάμε το ίδιο πράγμα; Και για ποιο λόγο ρε φίλε;

 41. Εγώ χαίρομαι που το συζητάμε… γιατί εμφανίστηκαν πολλοί που είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό… αυτό από μόνο του το κάνει να αξίζει:)

  άντε καλό μας βράδυ

 42. Σαν συμπλήρωμα στο προηγούμενο post μου παραθέτω και αυτό το παράδειγμα των open web awards που διοργανώνονται από το mashable.

  Food for though για την συνάντηση!

 43. @all: πράβο ρε Νίκο. Και αφού είμαστε online μάγκες όλοι είναι αντιλαμβάνομαι θεμιτό να στηθεί online ένας μηχανισμός. Το αν θα είναι ανταγωνιστικός ή μη σε κάτι άλλο λίγο με ενδιαφέρει. Περισσότερο με ενδιαφέρει να είναι αξιοκρατικός, σωστός και αποτελεσματικός. Όλα τα άλλα είναι μικροφόβοι και ψιλογλυψίματα (συγχωρέστε μου την έκφραση αλλά δεν βρίσκω άλλη).

  Και να σας πω και την αλήθεια (μου) δεν χρειάζονται ούτε λεφτα, ούτε τίποτα. Αν το θέμα είναι ποιος θα κάνει hosting το site το κάνω εγώ. Και βάζουμε και ένα WP απάνω και τέλος. Και αυτό είναι. Ξεκίνησε. Τις διαδικασίες ποιες θα είναι και τους κανονισμούς; Ας ανοίξουμε ένα wiki και το γράφουμε όλοι μαζί. Το βλέπει και ένας δικηγόρος στο τέλος και αυτό είναι.

  Τι άλλλο θέλει δλδ; Budget για illustration για τις προσκλήσεις; Δεν θα κάνουμε. Special effects από εταιρίες παραγωγής; Θα κάνουμε κάτι δικά μας videάκια super. Και θα είναι και αυθόρμητα. 1 να κάνει ο καθένας και να το κάνει share στον online κύκλο του θα μαζευτούν κάτι χιλιάδες. Και θα είναι της προκοπής.

  Σιγά το περίπλοκο το project.

  Ναι να γίνει μια συνάντηση να τα πούμε αλλά το βασικό είναι να συμφωνούμε εδώ που τα λέμε. Άμα αυτό παίζει από μια λέξη να γράψει ο καθένας θα βγει.

 44. Χρήστο, συμφωνώ ότι και εικαστικά ωραίο μπορεί να βγει με ενασχόληση από τα μέλη της κοινότητας και αξιόλογο buzz μπορεί αν δημιουργηθεί. Το αν στην πορεία μπορεί να μεγαλώσει ο θεσμός θα φανεί από την αποδοχή που θα έχει.

  Το κύριο ζήτημα λοιπόν είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό και θα προσφέρει value σε σχέση με την αξιολόγηση που θα παρέχει. Περισσότερα…στην συνάντηση.

  Αναμένουμε λοιπόν πρόταση για το μέρος από τον ιδιοκτήτη της “σπηλιάς”..

 45. Σωστό το timing uroborus για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Η κοινότητα μίλησε, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε,οι δυνατότητες μεγάλες τόσο όσον αφορά τις ιδέες όσο και όσον αφορά το promotion του νέου θεσμού.

 46. @uroborus αυτή η σύναξη για τα Nextgen IP Αwards δεν μπορεί να μετατεθεί την άλλη εβδομάδα ;
  Έλεγα μπας και μπορέσω να σας δώ, γιατί μέχρι την Κυριακή απολαμβάνω λίγο IP από την πηγή ! (Amsterdam) :)

  Αν μιλάμε για ένα θεσμό από τον οποίο θα μπορούσε να διακριθεί (αν υπήρχε) ένα ελληνικό google, ένα twitter, skype και 1002 άλλα, τότε γιατί όχι ; Μπορεί να υπάρχει μαζί με τα ‘web awards’ και ο κάθε θεσμός να ακολουθήσει το δρόμο του.
  Πιστεύω δηλαδή πώς όλο το ζουμί είναι να δεχθούμε πως το Internet δεν είναι μόνο web + design + ads

  Κοντολογίς για οπτική γωνία σε IP level είμαι μέσα.

  IP :)

 47. Ωραία! Άντε να το βάλουμε κάτω να το φτιάξουμε.

 48. Εσείς λέτε ότι θέλετε… εγώ θα βγάλω μπλουζάκια “Ήμουν και γω στο Mamacas” και θα χεστώ στο τάληρο…

 49. btw perikli exeis epitides 2 wres pisw ton server gia na min karfwnomaste ti wres grafoume? :P

 50. Συμφωνώ, έχει έρθει η ώρα για νέα και διαφορετικά βραβεία, που δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστικά με τα υπάρχοντα. There is room for everyone!

  Όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος μου λέτε :)

 51. Καλημέρα καλημέρα (μου το έχει κολλήσει ο Κάρπετ από το ραδιόφωνο)

  Αρχικά εκτιμώ ότι θα πρέπει να επιχειρήσω μία σύνοψη. Ένα post για τα Ermis ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα για καινούρια βραβεία. Καλά μέχρι εδώ; Καλά

  Ομολογώ ότι ούτε εγώ δεν περίμενα τόση διάθεση όπως δεν περίμενα και τόσα mails από γνωστούς και φίλους οι οποίοι αφού δεν έχουν έχουν blog και αφού δεν θέλουν να γράψουν απλά ένα count me in το έστειλαν απ ευθείας σε μένα.

  Ομολογώ επίσης ότι είδα αρκετές τάσεις. Δε συμφωνώ με όλες αλλά δε μαζευόμαστε για να συμφωνούμε οπότε μικρό το κακό :-)

  Αφού λοιπόν απολογηθώ για χτες που κανονικά είχα προτείνει beers και ποτέ δεν τις κανόνισα να πω τα εξής.

  1. .Χτες ήταν αδύνατο να κάνω οτιδήποτε. Ούτε να πω πως δεν θα μαζευτούμε; Ναι ούτε αυτό.

  2. Η μάζωξη ισχύει. Τώρα τουλάχιστον έχω ένα μέτρο του πόσοι περίπου θα είμαστε.

  3. Η μάζωξη (τουλάχιστον αυτή που σκέφτομαι εγώ) θα γίνει μετά τις γιορτές. 3 Παρασκευές μένουν μέχρι τότε και το βλέπω λίγο χλωμό…

  4. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 διαφορετικές προτάσεις για το θέμα. Θα πέσουν όλες στο τραπέζι.

  5. Το εγχείρημα -αν αποφασιστεί- θέλει πολύ περισσότερο χρόνο απ ότι φαντάζεστε. Ακόμα και τα πάντα να τα είχαμε έτοιμα πάλι θα ήθελε χρόνο που θα πρέπει να διαθέσει ο καθένας μας.

  6. Επειδή εκτιμώ ότι δεν θα γράφουμε μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, το post παραμένει ανοιχτό για κουβέντα, αλλά η προσκήσεις θα έρθουν σε όλους όσους συμμετείχαν στην κουβέντα (προφανώς ακόμα και μ αυτούς που διαφωνώ) στο mailbox τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ξέρω ούτε που να κλείσω τραπέζι.

  7. Διαφωνίες δεκτές, πλην όμως είπαμε να γίνει μια κουβέντα…

  8. Ναι “Ήμουν και γω στο Mamacas” εκείνη τη νύχτα.

  9. Θα ξαναπάω στο Mamacas.

  10. Είστε σίγουροι ότι έχετε χρόνο; Γιατί αν τρέξει τέτοιο project θα τρέξουμε….

 52. Γεια σας και από μένα.

  Διάβαζα την ενδιαφέρουσα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συζήτηση και θα ήθελα να συνεισφέρω κάτι στη κουβέντα, αν μου επιτρέπετε.

  Χωρίς να θέλω να το παίξω έξυπνος, νομίζω πως από την Ελλάδα δεν λείπουν τα βραβεία στο Web, αλλά οι ιδέες!

  Δεν νομίζω πως το θέμα μας πρέπει να είναι αν βραβεύονται τα sites με καλογραμμένο κώδικα και καλοστημένο design. Αυτά θα έπρεπε –κατά τη ταπεινή μου άποψη– να είναι δεδομένα. Το ζητούμενο στην επικοινωνία, είναι οι ιδέες που κάνουν κλικ από μακρυά. Αυτές που δημιουργούν αξίες εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτές που αναγνωρίζονται ως έξυπνες από όλους.

  Τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον, τα Ermis Web Awards ψηφίζονται από εκπροσώπους εταιριών σχεδόν του συνόλου της αγοράς. Και αν τελικά τα περισσότερα τα παίρνουν “οι ίδιοι και οι ίδιοι” δεν φταίνε ούτε οι κατηγορίες ούτε τα κριτήρια…

  Δυστυχώς ελάχιστοι “Δημιουργικοί” –με τη διαφημιστική σημασία του όρου– ασχολούνται με το ελληνικό web. Και οι λίγοι που ασχολούνται είναι συγκεντρωμένοι σε 5-6 εταιρίες όλες κι όλες. Ίσως και λιγότερες.

  Και έτσι κάθε χρόνο, ψάχνουμε να βρούμε τις ιδέες που θα ξεχωρίσουν με το σταγονόμετρο. Και ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα σαν χώρα στον τομέα αυτό, δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε “πιάτσα” να φτιάξουμε μεταξύ μας, ενώ άλλες μικρές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. το Βέλγιο, κεντάνε στο digital.

  Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα και δεν είναι εύκολο να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Η μόνη ελπίδα που βλέπω είναι από εταιρίες π.χ. σαν τη Leo Burnett, που το δημιουργικό της team που κάνει παραδοσιακή διαφήμιση, ασχολείται ολοένα και περισσότερο με το web και παράγει συνεχώς φρέσκες ιδέες.

  Από αυτή τη μεριά περιμένω την “πρόοδο” και δυστυχώς όχι από τα κλασικά web shops της περασμένης δεκαετίας, που παραμένουν τις περισσότερες φορές στον σχεδιασμό ενός καλοστημένου site.

  Εύχομαι καλή συνέχεια στη κουβέντα, ηλεκτρονικά ή με μπύρες. :-)

 53. Αρκετοί γνωστοί στη σπηλιά, σε άλλο ένα καυτό θέμα . Ένα θέμα που όσο υπάρχουν τα Ερμής θα το συζητάμε :) Ξανά έγραφα και εγώ το 2006 στο frestuff http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=25649

  Από εποχής venix ακόμα, πάνω κάτω τα ίδια λέμε και γράφουμε και τώρα βλέπω ότι κάποια πράγματα τα γράφουν ντόμπρα και ο Αποστόλης Αιβαλής και ο Πάνος. Όπως μας τα γράφουν έχουν και αυτοί τα δίκια τους. Δηλαδή και έξοδα υπάρχουν που πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο εφόσον υπάρχει τέτοια διοργάνωση, και λογικό είναι οι επιλογές και τα βραβεία να δοθούν σε όσους συμμετείχαν. Αν οι ίδιοι και οι ίδιοι συμμετέχουν κάθε χρόνο, οι ίδιοι θα παίρνουν και τα βραβεία. Μέσα σε όλο αυτό το πάρτι σίγουρα θα υπάρχουν και βραβεύσεις είτε με κοινωνικά κριτήρια (είναι φιλαράκι μου ο τάδε για αυτό τον ψηφίζω – ψηφίζω την εταιρεία μου μη με διώξει ο διευθυντής), είτε με συμφεροντολογικά (κάτσε να τον ψηφίσω μήπως και μου δώσει καμιά δουλειά – με προσλάβει στη δουλειά – συνεργαστούμε) είτε οικονομικά (ψηφίζω την εταιρεία μου για να πάρω δουλειές από τον ντόρο όταν θα μοστράρω το web βραβείο).

  Από εκεί και πέρα προσωπικά εδώ και χρόνια τα βραβεία τα βλέπω πιο πολύ ως ένα πάρτι όπου μαζεύονται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα που θα μπορέσουν να κάνουν γνωριμίες, συνεργασίες και στην τελική θα κερδίσουν και μια προβολή – διαφήμιση.

  Αν το καλοσκεφτεί κανείς, γιατί μας χαλάει που κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν κάποια βραβεία με τα δικά τους κριτήρια και όρους; Μας ενοχλεί που προβάλλονται ως τα μεγαλύτερα βραβεία του Ελληνικού web; Όπως δηλαδή μας χαλάει το γεγονός ότι έχουμε αυτοδιορισμένους προέδρους που εκπροσωπούν όλους τους Έλληνες χρήστες ένα πράμα; Μας ενοχλεί που δεν βραβευτήκαμε εμείς; Μας ενοχλεί που κάποιοι θα πάρουν παραπάνω δουλειές επειδή θα ψαρώνουν τους πελάτες όταν θα βλέπουν τα αγαλματάκια που κερδίσανε; Πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; Ή μας ενδιαφέρει να γίνουν τα συγκεκριμένα βραβεία καλύτερα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε; Είχαμε δει τι έγινε και όσο ψήφιζε ο κόσμος με τα hidden frames στα sites που έστελναν κρυφές ψήφους, τα οργανωμένα μπούγια ψηφοφόρων και όλα τα υπόλοιπα παρατράγουδα.

  Που θέλω να καταλήξω; Έχουμε τόσα galleries που μοιράζουν βραβεία στο web, το έκανα και εγώ το 2000 με τα greek sites with style στο code.gr. Προτιμούμε κάτι τέτοιο; Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ΚΑΙ αυτό; Αν σταματήσουν τα Ερμής κερδίζουμε κάτι;
  Όποιος θέλει μπορεί αν φτιάξει ή να οργανώσει τα δικά του βραβεία, με τους δικούς του όρους, τους δικούς του καλεσμένους και συμμετέχοντες. Γιατί δεν γίνετε κάτι εδώ και τόσα χρόνια και ας μην έχει τη γλαμουριά των Ερμής. Και αν γίνει ειλικρινά πιστεύετε πως δεν θα έχουμε και εκεί γκρίνιες και παρατράγουδα;

 54. Νομίζω πως ξεφεύγουμε. Όπως το αντιλαμβάνομαι είναι να μπει και ο παράγοντας αποτελεσματικότητα μέσα και metrics που πίσω έφεραν λεφτά και “αξία”. Συμφωνώ με τον Πάνο περί “αξίας” αλλά ας την βάλουμε αυτή κάτω να δούμε ανά περίπτωση τι σημαίνει τελικά για αυτόν που πληρώνει αλλά και το πως το εισπράττει το κοινό σε ποσότητα.

  Όλα τα άλλα περί ποιος το έχει καλύτερο ή μεγαλύτερο είναι όντως απαξιωτικά αν αναφέρονται έμμεσα ή άμεσα.

  Αυτό που εγώ εξακολουθώ να στηρίζω είναι ότι έχω γράψει περί αποτελέσματος και τι σημαίνει αυτό. Τώρα αν με αυτό πρέπει πάλι τα βραβεία να τα πάρουν οι ίδιοι μπράβο τους και μεγιά τους με χαρά τους αφού έτσι θα προκύψει.

  Αν παίζονται παιχνίδια από πίσω για το ποιος και τι ας παίζονται. Και τι νόημα έχει; Εξαρτάται και σε τι πελάτες κινείται κανείς και με τι εύρος budget. Η δημιουργικότητα, για αυτόν που παίρνει λεφτά για να δημιουργήσει πωλήσεις ή αξία πάλι ένας τρόπος για να βγει ένα αποτέλεσμα είναι.

  Και το αποτέλεσμα για πελάτες είναι αν τους έβγαλε λεφτά ή δημιούργησες τις προϋποθέσεις να βγουν. Τα υπόλοιπα να σας πω την αλήθεια (μου) τα ακούω λίγο βερεσέ.

 55. @chris
  Δεν είναι όλα τα projects στο web για πελάτες. Τα σημαντικότερα είναι για τον κόσμο.

  Get out of the box.

 56. @barak: Χμ. Βραχυπρόθεσμα είναι για τον κόσμο. Μακροπρόθεσμα ο κόσμος μετατρέπεται σε πελάτες όπως μας έχει δείξει η ιστορία.

  Κι όταν λέω πελάτες εννοώ άμεση ή έμμεση συναλλαγή.

  Και μακάρι να παραμένουν projects μόνο για τον κόσμο αλλά δεν το έχω δει να παραμένει έτσι στα περισσότερα από αυτά. Ή κάποιο service είναι ή άλλο στην πορεία ή σε κομβικό σημείο μπαίνει μέσα ένας ο οποίος λέγεται supporter π.χ. στην αρχή αλλά σκοπό έχει να κάνει διάδοση των προϊόντων του.

  Π.χ. napster (άσε που πήγε) και Microsoft. Τους έκανε το support ως startup και υπήρχαν και evangelists από τη Microsoft για να διαδώσουν τις πλατφόρμες τους μέσα από αυτό. Και άλλα… Αν ψάξεις λίγο να δεις ποιοι υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν “κοινωνικής ωφέλειας” startups θα δεις πολλούς γνωστά μαγαζιά από πίσω.

  Το να βγει project που πραγματικά να είναι για τον κόσμο και να παραμείνει έτσι και υποστηριζόμενο από τον κόσμο δεν το έχω συναντήσει σε βάθος χρόνου.

  Που λες είμαι out of the box και υποστηρίζω και projects και σκοπούς που δεν είναι ούτε startups, ούτε business εδώ και χρόνια πολλά με πολύ κόσμο. Κι αν αλλάξουν και αυτοί θα τους αφήσω :-)

  Ξαναλέω ότι λέω περί αποτελέσματος. Είτε αυτό έχει να κάνει με προώθηση ενός σκοπού, είτε προϊόντος/μάρκας, είτε άλλο. Η επεξήγηση στο πελάτες/λεφτά αφορά μόνο την αυτή περίπτωση.

  Αλλά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες (NGO’s, διαδικτυακές κοινωνίες ασθενών, και άλλα).

 57. @chris
  Όλη η κουβέντα γίνεται για βραβεία που θα ψηφίζει το κοινό, για να μην υπάρχουν πάλι υπόνοιες για κλίκες κι άλλα τέτοια δυσάρεστα, κι εσύ λες και ξαναλές ποια είναι τα δικά σου κριτήρια. Εσύ ψήφισε με βάση την αποτελεσματικότητα, εγώ θα ψηφίσω με βάση ποιος έχει το πιο χρήσιμο service και κάποιος τρίτος θα ψηφίσει με κριτήριο που έχει τις πιο ωραίες γκόμενες. Τι το κουράζουμε;

 58. κυριοι. 2 ιδέες στον εποικοδομητικό διάλογο σας:

  1. Βραβεία Εργων Web
  ΤΙ: κατ εμέ υπάρχουν τα WEB sites ως ΕΡΓΑ οπου καλό ειναι να κρίνονται βάση αρκετών κριτηρίων (εγω είχα 6 τo 98-2000) για το αν στέκουν ώς καινοτόμα και τεχνολογικά έργα. Αν θέλετε σας αναλυω τα τότε κριτήρια.
  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ανάλογα με το είδος του SITE (πχ portal, blog, eshop, portfolio, company, brand κτλ)
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ: Βαθμολογούνται απο ειδικούς μόνο και όχι ελευθερα απο χρήστες (ξέρετε οτι ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος ψηφοφορίας κοινού αλλά ειναι αδύνατον να περιορίσεις την δημιουργία εκατοντάδων fake accounts απο την ίδια εταιρία ή ISP). Οι ειδικοί δεν θα ειναι 8-10 άτομα αλλά υποχρεωτικά όλες οι web εταιρίες της πιάτσας μας (ποία ειναι άραγε η πιάτσα μας?) και συγκεκριμένα 1 εκπρόσωπος/στελεχος απο κάθε τμήμα/κομμάτι του value chain (client, project, production, design, development) της κάθε εταιρίας και χωρίς δυνατότητα βαθμολόγησης ιδίων έργων. Αρα θα ειναι πανω απο 500 άτομα επιτροπή που θα ψηφίζει online υποχρεωτικά σε διάστημα 1 μήνα και σταθερά κλειδωμένα έργα χωρίς αλλαγή στο σύνολο.
  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Aν θέλετε να ειναι καινοτόμα και δυνατά τα βραβεία (όχι το ανοιχτό χάος των openwebawards αλλα ούτε το prive οργιο των ERMIS) εγώ προτείνω να προτείνoνται απ την ίδια επιτροπή ανοιχτά ΟΛΑ τα διαθέσιμα sites που υπάρχουν στο Ελληνικό web η στο ξενο αλλα τα έφτιαξαν Ελληνες και να μην κατεβαίνουν όσα πληρώνουν μόνο αλλα να συμμετέχουν όσοι θέλουν ΔΩΡΕΑΝ.

  2. Βραβεία Branded Content & Campaigns
  ΤΙ: 1000 βήματα μπροστά απο τα ERMIS και 5-6 μπροστά απο τα EFFIE, τα webys και το mashable θα βραβεύονται μόνο aps, sites, games, ads ή συνδιασμός αυτών, τα οποία φτιάχτηκαν με σκοπό να πετύχουν, προωθήσουν, διαφημίσουν κάτι (πχ branding ή community engagement) . Αρα βραβεία ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Θεματική κατηγορία του industry που εκπροσωπείται (πχ automotive, FMCG, Health & Care, Public Services (βλεπε τα ERMIS AD))
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ: Θα βαθμολογούν πάλι μια μεγαααααλη επιτροπή στελεχών αλλα αυτή την φορά τα κριτήρια θα ειναι όλα marketing, sales, reputation, branding κτλ και αντίστοιχα τα στελέχη που θα βαθμολογούν!
  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Και πάλι προτείνω να προτείνονται ΟΛΕΣ οι διαθέσιμες ενέργειες, εκστρατείες κτλ και όχι μονο όσες πληρώνουν.

  αν αντέχετε κάτι μεγάλο και τόσο σοβαρό μάλιστα. αυτο ειναι καιτόμο, δεν αντιγράφει αντίθετα βάζει γυαλιά και γίνεται copy paste και στο εξωτερικό.

  ΑΛΛΑ

  θελει να βρεις και να ενημερώσεις την αγορά.. (?), εταιρίες και στελέχη
  να βρείς λεφτάκια εκτός συμμετοχών
  να κάνει όπωσδήποτε event (τα online events δεν πέτυχαν ποτέ των ποτών σε αυτή την κατηγορία και δεν απέκτησαν ποτέ ειδικό βάρος ακόμη και όταν τα λένε mashable ή webys)
  να βρείς τρόπο να δώσεις κινητρα και να κυνηγάς την ψηφοφορία
  να φιλτράρεις η να οργανώσεις τον χαμό απο τις εκατοντάδες συμμετοχές..
  και να έχει γερό στομάχι απο το χάος και τις γκρίνιες.
  να ξεχωρίζεις πρωτότυπα έργα και δημιουργίες απο έτοιμα CMS

  και το σημαντικότερο: ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ. Παρεάκι ΔΕΝ γινεται να διοργανώνει κάτι τέτοιο. και να το κάνει δεν θα το υπολογίσουν ποτε.

  γεια σας τώρα, λεω να στήσω ένα αντίστοιχο fund raising event για startups που δεν γκρινιαζει και κανεις εκει.

 59. @apostolis

  ξέρετε οτι ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος ψηφοφορίας κοινού αλλά ειναι αδύνατον να περιορίσεις την δημιουργία εκατοντάδων fake accounts απο την ίδια εταιρία ή ISP)

  Υπάρχουν και τα κινητά τηλέφωνα. Δίνεις αριθμό τηλεφώνου, λαμβάνεις με sms έναν μοναδικό κωδικό και με αυτόν τον κωδικό μπαίνεις σε ένα site και ψηφίζεις. Χρεώνεις και κάτι παραπάνω το sms κι έχεις κι ένα έξτρα έσοδο για να υποστηρίξεις το event.

 60. @barak: α γειά σου.
  @ Apostolis Aivalis: Με αυτά που λες συμφωνώ. Εκτός από την υλοποίηση και ότι θέλουμε event για να γίνει super… Εκεί κάτι δεν μου κολλάει :-)

  Δλδ αν δεν πληρώσω την Χ εταιρία να μου κάνει laser παιχνίδια σε μια ακριβή αίθουσα με 500 euro (λέμε) εισιτήριο δεν θα το μάθει κανείς στο web? Ε, ας πάμε όλοι οι “ειδικοί” να πλέκουμε καλάθια και να γίνουμε ψαράδες. Που θα μιλάμε μετά από τέτοια προσέγγιση για social media, emarketing και άλλες ομορφιές.

  Αν φτιάξεις ένα καλό wsite και η επισκεψιμότητα χτυπήσει κόκκινα και έχει μέσα και σχετικό περιεχόμενο και reviews και videaκια κοινού ή “του χώρου” και συζητήσεις δεν το θες το offline. Το publicity θα έρθει online από μόνο του γιατί θα χτυπήσει κόκκινα και στο google και έξω από το Ελλάντα.

  Δλδ έχει το mashable κάτι εκατομμύρια λαό και λες ότι δεν έχει αποτέλεσμα γιατί δεν κάνουν και “γιορτή”; Σε κτίριο; Που να τους βάλουν;;;;

  Και στην τελική μας ενδιαφέρει μόνο η ελληνική αγορά να μας δουν; Να σου πω εμένα όχι μόνο.

 61. …και συμπληρώνω.
  Και τα social media τι τα έχουμε; Δεν γίνεται σε μια μέρα αλλά γίνεται.

 62. συμφωνώ. εξαρταται τον στόχο. επιλογές υπάρχουν! και όσοι το έχουν κανει 2-3 φορές ξέρουν οτι:

  αν αναζητουμε βραβειά για να υπάρχουν και να λεμε μεταξύ μας οι web ανθρωποι οτι υπαρχουν, ειναι η vegeterian εκδοχή του hamburger που δυστυχώς ακόμη πουλαει τρελά, τότε το internet μια χαρα λειτουργεί και αργα η γρήγορα (6 μηνες – 1 χρόνος) θα το μάθουν όλοι οι twitter/ facebook/ bloggers/ web maniacs & lovers (200-600 άτομα δηλαδη). αντε να ανταλλάξουμε και banners να το μαθουν και τα sites που θα τα φιλοξενουν. sorry αλλα το web δεν σώζει τα πάντα. τα συμπληρώνει και τα φιλοξενεί μια χαρα, σου δίνει και υλικό αλλα thats it. και σας το λεω ώς internet lover και web romantic με 2 εταιρίες social media στην πλάτη & 2 αντιστοιχα (μόνο Internet) events.

  αν αναζητούμε να τα μάθουν και οι χρυσοθήρες του web content & περίεργοι για το web business απο τις περιξ αγορές των brands, επικοινωνίας, telecοms, finance, business, funds κτλ που παρακολουθούν κυρίως offline δραστηριότητες & media & events και όχι όλα τα newsfeed και comments, και ειναι και λίγο senior & busy executives, και προσδίδει το word of mouth τους ενα παραπανω ειδικό βαρος στα βραβεια τότε θέλουμε καποια events και καποιες offline δραστηριότητες δημοσιότητας & συναντήσεις & δελτία τύπου. (ανεβαινουμε στα 1.500 άτομα).

  αν θέλουμε να βγάλουμε και τα έξοδα, να πληρώνουμε την κοπέλα που θα υποδέχεται τις συμμετοχές και να μην το κανει μια φιλη μας, να έχουμε και χορηγούς και να ενεργοποιήσουμε και τα διαπλεκόμενα και να αρχίσουν και προσλήψεις και εξαγορές και συγνωνευσεις για τους εμπλεκόμενους, νικητές, χαμένους και παροικούντες της ψηφιακής ιερουσαλήμ, να μας συζητούν και προέδροι group εταιριών & ceo, και να έχουμε την προοπτική να μας πληρώσουν τα οικονομικά τους τμήματα καμία συνδρομή, τότε θελουμε event σαμπάνια, σαντιγί, φράουλες, πολύ, δηθεν και πολύ φιγούρα και χειραψίες και δημόσιες σχέσεις και γυαλιστερά βραβεία που μπαινουν και σε ράφια και φωτογράφους και αφιερώματα σε εξώφυλα & media και το μέγαρο η το παρκο τρίτση η την στοά των εθνών στο οακα και πολλές γκόμενες με ανοιχτή πλάτη και γόβα στιλέτο και ας μοιάζει το site μας με τα ermis και λεει updated το 1998, δεν τους νοιάζει καθόλου. όλα τα web στελέχη που φιγουράρουν με τα βραβεία σημερα και δινουν συνετεύξεις σε αυτο το site τα υποβάλουν και μάλιστα μερικές κατηγορίες με fax και ταχυδρομειο στο 2010μχ. και δεν τους νοιάζει δεν κάνουν κανένα object ούτε θα γινουν ποτε facebook fan & twitter followers γιατι προσκυνούν το μεγαρο μουσικής επι της ουσίας και τα φλας.

  αυτο λατρεύω στο web business thinking. οτι εχεις επιλογές χωρίς να έχεις business.

  καμια μπίρα θα πιουμε τουλάχιστον Περικλή;

 63. Άρα λοιπόν 200-600 είναι όλοι εκείνοι που online μαθαίνουν τι γίνεται για ένα καλό θέμα;

  Χμ. Θα είχαμε κλείσει… :-) Κι εμείς και όσοι προσεγγίζουν εταιρίες online π.χ. για να βγάλουν δουλειές.

  Και στο εξωτερικό; Δεν μας νοιάζει να μας μάθουν κι εκεί; Και από εκεί θα καλείται κόσμος;

  Tespa. Δεν έχω να πείσω περί της αξίας του Internet ακόμη και στην Ελλάδα. Όποιος κινείται επαγγελματικά στο web και προσεγγίζει εταιρίες και πελάτες μέσω του web και δουλεύει έτσι καταλαβαίνει.

  Btw, Αποστόλη θα έχεις δει ήδη ότι σε όποια αγορά έχει χρήμα και θέλουμε να προσεγγίσουμε δεν την κάνει την έρευνα ο πρόεδρος… άλλοι την κάνουν…

 64. btw, κοίτα να δεις που όλη η συζήτηση στο τέλος θα απαξιωθεί.

 65. Καλησπέρα και από εμένα

  Δεν τίθεται κανένα θέμα απαξίωσης της συζήτησης. Παρακολουθώ μεν – δεν επεμβαίνω δε καθώς δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για να γράψω ένα σεντόνι το οποίο απαιτείται. Πλην όμως ισχύει και η διάθεση και η όρεξη και οι ιδέες. Και φυσικά η οργάνωση μιας συζήτησης live.

  Ολόκληρο Σ/Κ έχουμε μπροστά μας.

  PS. Ομολογώ ότι τόση διάθεση για κουβέντα δεν την περίμενα ρε παιδιά….

 66. @Panos: …. “Διάβαζα … όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή…” Truth well told, Panos (συνονόματε). Θα πρόσθετα … «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου», επί το λαϊκότερον. (Βέβαια, υποψιάζομαι, ότι το post το έκανες για να έχεις updates του “debate” ;-)
  @Uroborus: Τελικά … πραγματικά κυνηγάς την ουρά σου …
  @all: Το «χωράφι» σας θέλει όργωμα. Keep up the good work and … http://www.youtube.com/watch?v=g9oI38Rq8U0 … enjoy.
  @My Opinion: «Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη» an “old school” says. Αλλά ποιος θέλει να είναι “old school” … Ας ξεχάσουμε τα περί βραβείων … είναι α-νόητο. Το “debate” το αποδεικνύει περίτρανα, έτσι δεν είναι?
  Πάνος. Κ. (a.k.a Πάνος Κορδονούρης)
  ΥΓ1. Ο Αποστόλης αξίζει, τουλάχιστον, τον σεβασμό. Εδώ και πολλά (το «πόσο πολλά» είναι προσωπικό δεδομένο) χρόνια είναι … εδώ.
  ΥΓ2. «Νομίζω πως από την Ελλάδα δεν λείπουν τα βραβεία στο Web, αλλά οι ιδέες!» Panos said … και εγώ μαζί …
  ΥΓ3. «Όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος μου λέτε» Louis said … και εγώ μαζί …
  ΥΓ4. «Πούλα, πούλα, να φάμε γαλοπούλα» … και εγώ μαζί …
  ΥΓ5. Καλές οι κουβέντες αλλά οι μπύρες είναι ακόμη καλύτερες. Αλλά κανείς δεν θέλει να πίνει μπύρες με … “old school”. Οπότε … keep me out … χρονιάρες μέρες …

 67. Τι λέτε καλοί μου άνθρωποι; Έχουν μαζευτεί και μιλάνε -λίγο ή πολύ- τόσος κόσμος που σπανίως βρίσκονται όλοι μαζί και θα το αφήσουμε έτσι στη μέση; Όλους μας νοιάζει και όλοι θέλουμε να το συζητήσουμε… Μετρήστε πρόσωπα που είναι αρχαία στη δική μας αγορά. Αν μη τι άλλο μία μπύρα και μια καλή κουβέντα αξίζει τον κόπο. Το υποσχέθηκα και θα γίνει. Μέχρι τότε γιατί να μην κουβεντιάζουμε. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει πριν τις γιορτές έτσι δεν είναι…?

 68. Δυο λόγια και από μένα αν επιτρέπεται που αν μη τι άλλο είμαι τακτικός αναγνώστης του blog :)

  Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα. Για τα περισσότερα απ’ ό,τι βλέπω υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί που με ενδιαφέρον διαβάζω τις θέσεις τους. Γι’ αυτό και θα περιοριστώ μόνο σε μια πτυχή που έτυχε για κάποιους λόγους να ψάξω λίγο παραπάνω.

  Αφορμή-αιτία (όπως θέλετε πάρτε το) είναι η γνωστή συζήτηση για την επάρκεια του συστήματος επιλογής των βραβείων Oscar. Συζήτηση που είναι από την πλευρά των συστημάτων ψηφοφορίας που χρησιμοποιούνται. Στην περίπτωση των Oscar χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά συστήματα (ένα για τις υποψηφιότητες και ένα για τους νικητές).

  Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει διαδικασία ψηφοφορίας που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις επιλογής.

  Π.χ. ο Warren Smith σε ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο του για το πρόβλημα με τα βραβεία Oscar (και κατ’ επέκταση για κάθε είδους βραβεία) δείχνει, εκτός των άλλων, και ένα παράδειγμα του πως η ίδια ψηφοφορία ενός περιορισμένου αριθμού ψηφοφόρων μπορεί να οδηγήσει σε 8 διαφορετικά αποτελέσματα (σύμφωνα βέβαια με τα 8 βασικά συστήματα επιλογής/ψηφοφορίας).

  Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι ότι, υπό αυτή την έννοια, κάθε ψηφοφορία μπορεί να δεχτεί κριτική κλπ., αλλά ότι δεν υπάρχει σύστημα που να διασφαλίζει ότι η οποιαδήποτε ψηφοφορία είναι ο «αντικειμενικότερος» τρόπος επιλογής.

  Γι’ αυτό, και για μια σειρά από λόγους που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εδώ (π.χ. σεντόνι κόντρα σεντόνι, κατάχρηση του blog, χρόνος για γράψιμο, το αν αυτό το ζήτημα ενδιαφέρει τους αναγνώστες), προσωπικά θεωρώ ότι η επιλογή από ολιγομελή επιτροπή είναι η μέθοδος που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Υ.Γ. Credit στον Περικλή που είναι ικανός να ξεσηκώνει τέτοιες συζητήσεις.

 69. @ Evangelos +1

  Με κάλυψες.

  Κατά τ’ άλλα, σας παρακαλουθώ, χωρίς να μιλάω, και απλά επισημαίνω την παροιμία (με τον κίνδυνο να κακόχαρακτηριστώ από κάποιους)… ‘Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει”.

 70. I really enjoyed this conversation. Its been a while since I have seen this much input and ideas by some many.

  boys & and girls enough talking. lets take some action. I think everyone is ready, but first lets have some beers ;)

 71. Δείτε και μια άλλη άποψη… στο ίδιο μήκος κύματος

  http://www.viva.gr/blog/post/2009/12/14/Ermis-(non)-Awards-2009!.aspx

Trackbacks

 1. Building web projects who bring back actual results | www.thechair.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: