About Web Awards (Ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι;)

Παρότι ο George φρόντισε να μιλήσει πρώτος (thnx friend), εγώ έχω να εμφανιστώ αρκετό καιρό και το Akrothigws είναι πάντα μία καλή ευκαιρία. Πόσο μάλλον όταν μιλάει για awards… Πάμε;

Γνωρίζοντας για ένα καινούριο wanna be viral που ετοιμάζεται πυρετωδώς και ρίχνοντας μία πρώτη ματιά στη short list των web awards, νιώθω πως χάνω κάτι βασικό…

Ο ποιητής στο «Kuro Siwo» αναρωτήθηκε πολλά χρόνια πριν για τον μπούσουλα και το καράβι και το ποιο από τα δύο στρέφει τελικά. Ο θυμόσοφος λαός είχε και αυτός τις ανησυχίες του -πριν τον ποιητή αν δεν κάνω λάθος- τις οποίες εξέφραζε με την αλήστου μνήμης διαπίστωση πως «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Σαφώς πιο σκληρή και απαισιόδοξη, η λαϊκή εκδοχή έχει default την επιλογή πως τα πράγματα δεν πάνε καλά και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει. Ο ποιητής, το μόνο που θεωρεί σίγουρο είναι πως τα πράγματα αλλάζουν. Κοιτώντας για μία ακόμα χρονιά τη short list των Ermis Awards για το online περιβάλλον, ειλικρινά δεν ξέρω σε ποια από τις παραπάνω επιλογές να δώσω το «κλικ» μου. Κάτι μου λέει όμως, πως κρίνοντας από τις συμμετοχές που ξεχωρίζουν, το 2008 δεν θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά της διαφημιστικής επανάστασης του internet στη χώρα μας.

Δεν είναι ακριβώς παράπονο – αν και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και δεν θα κακολογήσω όποιον το εκλάβει ως τέτοιο. Στην ίδια στήλη, ένα περίπου χρόνο πριν, με την τελετή απονομής των βραβείων να έχει λάβει τέλος και την κοινή διαπίστωση πως δύο εταιρείες είχαν δώσει τη μεγάλη μάχη, έγραφα πως «Είναι νύχτα διακρίσεων, είναι νύχτα προσώπων, είναι νύχτα δημοσίων εμφανίσεων και σχέσεων, είναι πολλά πράγματα. Δεν είναι όμως η νύχτα που η αγορά θα κρίνει. Είναι η νύχτα που θα τιμήσει» και πως «Αυτό που μπορεί να αναδειχθεί, είναι το ίδιο το μέσο εξετάζοντας το αν και κατά πόσο έχει διεισδύσει στα μέχρι πρότινος άδυτα μίας ολόκληρης κοινωνίας – αυτής των ανθρώπων της διαφήμισης». Στο πλαίσιο αυτής της οπτικής, είχα βρει πολλούς νικητές και δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη από τα γραφόμενά μου.

Σήμερα όμως, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη νύχτα που η αγορά θα τιμήσει, έχω κάθε λόγο να εκφράσω τις ανησυχίες μου. Και αυτό διότι αν και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρακολουθούσα ανελλιπώς τις εξελίξεις και σε πολλές περιπτώσεις εξέφρασα τη χαρά μου για πολλά έργα, βλέποντάς τα μαζεμένα, δεν βλέπω πώς ακριβώς έχουμε κάνει αυτό το ένα βήμα μπροστά. Στα ίδια -καλά ομολογουμένως- επίπεδα με πέρυσι, ναι, είμαστε. Δεν βλέπω πώς παρουσιάζεται ακόμα πιο ελκυστικό το online περιβάλλον, δεν βλέπω τις προτάσεις που θα χαρακτηρίσουν τη χρονιά ως «ξεχωριστή» για την interactive διαφήμιση. Και σίγουρα δεν βλέπω τις δουλειές που θα καταστήσουν το μέσο πραγματικά ξεχωριστό στα μάτια των παραδοσιακών ανθρώπων της διαφήμισης. Εκτός αν πρέπει να θεωρήσουμε ξεχωριστή την ύπαρξη 14 -δεκατεσσάρων, αριθμητικώς και ολογράφως- συμμετοχών που πέρασαν στη short list από την κατηγορία Viral.

Μα 14; Δεκατέσσερα; Και αν προσθέσουμε και άλλα 11 που έχουν μείνει απ έξω, πάμε στα 25 (ζωή να ’χουν); Και την ίδια ώρα στην κατηγορία banners (ούτε καν display advertising – έτσι απλά banners) υπήρχαν 63 συμμετοχές σε 4 διαφορετικές κατηγορίες; Αν αυτό φαίνεται στους πάντες φυσιολογικό, τότε οφείλω να ομολογήσω πως η στήλη έχει χάσει κάτι από το story και καλά θα κάνει να το βρει σύντομα. Πριν ξεκινήσει όμως την αναζήτηση θα επιχειρήσει να λύσει μερικές ακόμα απορίες της. Όπως, επί παραδείγματι, το πού πήγαν όλες οι βαρύγδουπες δηλώσεις για creative media που συνόδευσαν τους πρωινούς καφέδες μας και στοιχειώνουν ακόμα τα mailboxes μας. Θα αναρωτηθεί επίσης για ορισμένα wanna be viral πώς ακριβώς έγιναν viral χωρίς να φτάσουν καν στα ταλαιπωρημένα μάτια μας – όχι πως θα τα προωθούσαμε, αλλά έτσι, για το καλό του χρόνου και για την πλούσια συλλογή μας.

Αν όλα τα παραπάνω είναι πρόοδος, τότε η στήλη θα αποδεχθεί ευχαρίστως το χαρακτηρισμό «οπισθοδρομική» και θα ζήσει στιγματισμένη τον υπόλοιπο του βίου της. Αν πάλι δεν είναι, τότε παρ’ ότι δεν της είναι καθόλου ευχάριστες οι παραπάνω σκέψεις οφείλει να τις επαναλάβει έστω και αν χαλάει την πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Στην αντίθετη περίπτωση θα απολέσει το δικαίωμα να θαυμάζει πραγματικά φοβερές και τρομερές δουλειές, να προτείνει καινούριους τρόπους αξιοποίησης του μέσου και να διαπραγματεύεται ένα καλύτερο online περιβάλλον. Με δεδομένο όμως το πόσο επηρμένη ακούστηκε πέρυσι και το πόσα περίμενε από αυτή τη χρονιά, αυτό που θα χάσει ανεπιστρεπτί, είναι δικαίωμά της να είναι αισιόδοξη. Και αυτό δεν αντέχεται με τίποτα.

Αναδημοσίευση από το MarketingWeek Online με την άδεια του περιοδικού

Advertisements


Categories: Internet Life

88 replies

 1. δυστυχώς η αγορά (παραγωγή και κατανάλωση) αρνείται να δει ακόμα ότι δεν είναι όλα τα “viral” viral, πόσο μάλιστα viral ικανά να βραβευτούν. Νομίζω όμως ότι μετά τα φετινά Ερμής θα γίνει αντιληπτό, ότι δεν βαφτίζει viral μια ενέργεια μόνο το γεγονός ότι στο τέλος ενός video προσθέτουμε μια φόρμα send to a friend.

 2. Το κρασάκι του Τσου γιατί δεν είναι στη shortlist?

 3. Πόσο καιρό περίμενα ένα τέτοιο Post! Πόσο πολύ paste από το μυαλό μου είναι αυτό που λέει ο greekviral!

  Tελευταία όποτε ακούω τη λέξη Viral ακολουθεί η default παρατήρησή μου “είπαμε του μουρλού να αυτώσει κι αυτός έκαστε και ξεαυτώθηκε”

  Να με συγχωρούν λοιπόν οι φίλοι διαφημιστές, αλλά για να είναι ένα Viral πράγματι Viral δεν αρκεί να το βαφτίσουμε έτσι. Τι μέσο χρησιμοποιείς για να κάνεις την καμπάνια σου Viral; Παίζεις banners και στέλνεις και ένα Mail “μπες και δες αυτό”; Που είναι το word-of-mouth που θα την κάνει Viral, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα social καλούδια που έχουμε εν αφθονία για να γίνει η καμπάνια Viral;

  Δεν είναι Viral μια καμπάνια απλά επειδή έχει ένα ηθοποιό πάνω που μιλάει και σε οδηγεί να πατήσεις 5 clicks…. Δεν έχω αντίρρηση να δεχτώ ότι τα δημιουργικά είναι καλοστημένα και έξυπνα (αν και δεν το πολυδέχομαι) αλλά αυτό δεν τα κάνει Viral.

  Επίσης μια καμπάνια δεν είναι Viral επειδή οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της θα το ποστάρουν στο blog τους ή στο twitter τους και θα το στείλουν στα διάφορα fb profiles. Ο χρήστης πρέπει να το κάνει, ο διαφημιστής απλά πρέπει να σχεδιάσει έτσι την καμπάνια ώστε να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει το word-of-mouth μεταξύ των χρηστών. Αυτοί είναι και οι τελικοί αποδέκτες. Λέω εγώ τώρα …

  Πολύ φοβάμαι ότι για αρκετό καιρό ακόμα θα βλέπουμε τον όρο viral χωρίς να ανταποκρίνεται στην ουσία του, είναι Trendy, όπως ακούγαμε τόσο πολύ για το web2.0…κάτι τέτοιο.

  Επίσης φοβάμαι ότι δύσκολα θα πειστούν αυτοί που έχουν τα budgets να δοκιμάσουν να τα διαθέσουν σε κάτι άλλο, σε ένα διαφορετικό creative promo. ίσως γιατί ο πελάτης ακούει Viral – το θέλει – περιμένει να το ακούσει – και του αρκεί να το ακούσει, την ταμπέλα όχι την ουσία.

  Πω πω γκρίνια:-)

 4. Το μόνο που θα πω είναι ότι αν κοιτάξτε την shortlist, υπάρχει συμμετοχή η οποία δεν είναι shareable. Δεν μπορεί δηλαδή να τη στείλει ένας χρήστης, ακόμη και αν τη λατρέψει.

  Τέλος, ρίξτε μια ματιά στις δουλειές όλες. Εγώ έριξα σε όλες μια ματιά. Το περίεργο είναι ότι πολλές από αυτές τις είδα για πρώτη φορά. Και λέω περίεργο γιατί τα ψάχνω αυτά. Πες το χόμπυ αν θες (γιατί δεν είναι η δουλειά μου αυτή) αλλά ότι βγαίνει θέλω να του ρίχνω μια ματια. Περίεργο λοιπόν.

 5. @vareloglou
  Αν κάτι δεν έχει διαφημιστεί και δεν έχει εκδόσει δελτίο τύπου πως ακριβώς το μαθαίνεις; Μην ανακαλύπτουμε συνομοσίες εκεί που δεν υπάρχουν. Τα awards ανέκαθεν ήταν (και) μια δυνατότητα προβολής νέων έργων.

 6. @ barak το κρασάκι ειναι αδικημένο (ισως και απο τον ίδιο του τον εαυτο) αλλα πιστευω οτι η leo θα δικαιωθεί του χρόνου απο τον “καμμένο δημοσιογράφο” του city99.5…

  @ vareloglou παω να δώ πάλι όλα τα viral για να δω ποιο δεν ειναι shareable :D αν θές να μας βγαλεις απο τον κόπο βέβαια… οχι τιποτε αλλο αλλα μερικά ειναι πολύ βαρετά

  δεν ειναι παντα κακό να μην έχουμε δει καποιο viral. Μπορει να ήταν τοσο καλό που επειδή δεν ανήκαμε στο target group απλα δεν έφτασε σε ‘μας.

  γενικά: νομίζω απο του χρόνου θα ξεφουσκώσει η μόδα και θα υπάρξουν μόνο αληθινά viral…

 7. @barak

  Μπορεί και να έχεις δίκιο, αλλά ότι νέο βγαίνει συνήθως δε το μαθαίνω από δελτία τύπου. Απλά και εγώ και οι περισσότεροι θαμώνες, λόγω της δουλειάς, ζούμε στο gmail μας, στο Facebook, στον Reader μας (ο δικός μου έχει καμιά 300ρια feeds), στο youtube, στο twitter, στο slideshare, και ενίοτε από εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον στο zoo.

  Δύσκολα ξεφεύγει κάτι.

  “Τα awards ανέκαθεν ήταν (και) μια δυνατότητα προβολής νέων έργων.”

  Ναι; Εγώ νόμιζα ότι βραβεύανε τα πετυχημένα έργα.

  Όσον αφορά το πολύπαθο krasaki tou tsou, και γω απορώ. Γιατί εφόσον πέρασε από την επιτροπή νομιμοποίησης ως viral (πράγμα που σηκώνει πάρα πολύ κουβέντα για το αν είναι ή όχι ενέργεια προβολής ενός brand) θα έπρεπε να είναι στη shortlist.

 8. Ναι; Εγώ νόμιζα ότι βραβεύανε τα πετυχημένα έργα.

  Ε τώρα που είδαν πως τους προσέχεις θα βάλουν τα δυνατά τους.

 9. Εγώ δεν θα μιλήσω για το τι είναι viral και τι όχι, πιστεύω ότι το αναλύσανε παραπάνω, απλά πιστεύω ότι η άποψη – παράπονο για την φετινή χρονιά είναι απόλυτα ορθή και ότι μέσα στις 14 συμμετοχές της shortlist είδα τουλάχιστον 2 που δεν έπρεπε να είναι shortlist κατά την ταπεινή μου άποψη, και ότι αν εξαιρέσεις 2-3 new entries agencies βλέπουμε το ίδιο έργο σε μορφή «αυτόν ξέρετε αυτόν εμπιστεύεστε» ελπίζω του χρόνου να δούμε και νέες πρακτικές και πραγματικά viral καταστάσεις, ίσως με καλύτερα κριτήρια ίσως και με ποιο ώριμη οπτική.

 10. Yo!

  Να πω μια καλησπέρα; Γιατί βλέπω το πήρατε μονότερμα το πράγμα. Αφενός @Var μην αρχίζεις πάλι με το Krasaki tou Tsou και αν είναι ενέργεια… Είναι κίνηση flamer και δεν θα περάσει απαρατήρητη…

  @barak. Εδώ που τα λέμε φίλε ο Var έχει ένα δίκιο. Παρακολουθούμε πολύ στενά αυτές τις ενέργειες και με δεδομένο ότι πρέπει να διαδοθούν αλλιώς δεν είναι viral είναι λίγο κάπως που δεν τις ξέρουμε (γιατί κάποιες ούτε εγώ τις ήξερα). Δεν κυνηγάω φαντάσματα πάντως.

  @ kmitchell. Άργησα αλλά τα κατάφερα ε?

  @Όλους. Εγώ πάντως μένω και στο ότι γενικά δεν έχουμε φοβερά έργα.

  Γιατί δεν ακούω όμως προβλέψεις; Ανά κατηγορία βάζουμε στοιχήματα για νικητές; Όποιος βρει τους περισσότερους τον κερνάνε οι άλλοι σε ειδική βραδιά 1 εβδομάδα μετά τα awards…. Τι λέτε?

 11. re si uroborus anti na ascholise me simantika themata PouXou an ta macheria tha einai ftiniarika kinezika logo tis krisis, germanika anoksidota logo europaikou aera kai giaponezikis proeleusis aparamilou “kalous” kai piotitas …. esi pipilizeis ta idia kai ta idia…

  aman (proteuousa tis iordanias) pia!!!!

 12. Προφανώς τα web awards έχουν μετεξελιχθεί σε web marketing awards. Διαφορετικά δεν βλέπω γιατί να υπάρχει θέμα με το αν το “κρασάκι” ήταν ή όχι διαφημιστική ενέργεια. Αν ας πούμε δεν ήταν δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει; Αν δηλαδή μια παρέα από ερασιτέχνες αύριο φτιάξει ένα, εκ του αποτελέσματος, viral δεν θα μπορεί να το κατεβάσει στα web awards γιατί δεν διαφημίζει μια δεδομένη επιχείρηση;

  Τα πράγματα είναι απλά. Το “κρασάκι του Τσου” ήταν το κορυφαίο viral της χρονιάς που διανύουμε. Ο αποκλεισμός του από τη shortlist δυστυχώς, IMHO, βλάπτει το θεσμό.

  Τέλος, θα περίμενα μια υπεύθυνη και επώνυμη τοποθέτηση επί του θέματος από κάποιον που εμπλέκεται στα βραβεία. Να μην τα λέμε μόνοι μας γιατί καταντά και γραφικό.

  Κώστας Μπαρακίτης

 13. @Barak

  Εννοείς να απαντήσει κάποιος από την αρμόδια επιτροπή και συγκεκριμένα να απαντήσει εδώ; Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση Κώστα. Όταν ψηφίζει μία επιτροπή το αποτέλεσμα βγαίνει από τις ψήφους. Αφού θεώρησαν ότι δεν είναι για short list δεν μπορεί τώρα ένας να πάρει θέση. Εκτός αυτού, ένα τέτοιο θέμα απαιτεί να μιλήσουν πολλοί. Γιατί κάποιος άλλος θα θεωρεί κορυφαίο κάποιο άλλο και θα πρέπει να απαντηθεί και αυτό.

  Επαναλαμβάνω ότι το καλύτερο είναι όπως λες ότι θεωρείς κορυφαίο το Krasaki να πεις και για όλες τις άλλες κατογορίες και να δούμε προβλέψεις και συγκρίσεις.

  Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, ο θεσμός αυτός είναι και υποστηρίζεται από την ΕΔΕΕ και κρίνει κόσμος που είναι μέσα από την αγορά. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πουν ανεπίσημα και κάποιοι άλλοι τη δική τους γνώμη.

 14. Πρόβλεψη για viral: Publicpet. :)

 15. Χαιρετώ την παρέα…

  Επιτρέψτε μου να σας πω και εγώ τι μου έμεινε από τα φετινά βραβεία! Εφόσον πέρυσι είδαμε να πολυ-βραβεύεται το Live Feeds, φέτος είδαμε μόνο video banners. Είδαμε σε 1-2 εφαρμογές το ίδιο σενάριο (μασάω-την-ίδια-τσίχλα-με-τις-κάμερες-να-με-παρακολουθούν) και χάσαμε το concept. Θυμάμαι πως πριν από 8-9 χρόνια ψάχναμε με αγωνία να βρούμε το copy που θα έκανε τη διαφορά και θα χτύπαγε το μεγαλύτερο CTR (τα υπόλοιπα μέσα ακόμα το εκτιμούν) και φέτος πέσαμε με τα μούτρα στα videos.

  Όταν όμως τα videos δεν αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς όπως τους αξίζει, τότε κάποιος θα πρέπει να το σταματήσει. Ένα video ΙΜΗΟ αποτελείται από μία σειρά πραγμάτων όπως concept-σενάριο-stoyboard-casting-γύρισμα-φώτα κτλ. Αν ένα από αυτά δεν υπάρχει, τότε το κακό δεν αργεί να γίνει.

  Λέτε και ξαναλέτε για το Κρασακι του Τσου! Οκ! Ως ένα κομμάτι από την ολοκληρωμένη καμπάνια του brand (site κτλ) μου αρέσει. Ως ένα κομμάτι όμως και όχι ως απομονωμένη ενέργεια. Γυρνάμε ένα video από κινητό για να παροτρύνουμε το κοινό να κάνει το ίδιο – είμαι σύμφωνη με αυτό!

  Όχι όμως για να βραβευτεί από μόνο του! Αν γινόταν αυτό, τότε στα βραβεία του 2009 θα έπρεπε να βραβεύουμε ερασιτεχνικά video-banners-τραβηγμένα-από-κινητό.

  Φυσική εξέλιξη θα μου πεις…κόψαμε τo copy και δε βλέπουμε πλέον δυνατά και έξυπνα μηνύματα άντε να κόψουμε και τους σκηνοθέτες-φωτογράφους να ησυχάσουμε….Και αυτό μετά θέλουμε να το λέμε “δημιουργικότητα στην επικοινωνία”

  Δράκε, ζητώ συγνώμη αν έχει μια δόση επιθετικότητας ο λόγος μου, αλλά ας δούμε τα πράγματα σφαιρικά, με γνώμονα την εξέλιξη και στο σύνολο των ετών.

 16. @gianna. Δράκος είμαι αγαπητή μου όχι Παπάς… Έχεις δει Δράκο με καλυμμαύχι? Αφού είστε θαμώνας έχετε ένα λόγο παραπάνω…

  Προβλέψεις δεν βλέπω όμως. Πάνω που έλεγα να τις βάλω σε xls να δω τι γίνεται…

  Πάω να γράψω τις δικές μου

 17. Προβλέψεις δε μου επιτρέπει η θέση μου να κάνω γιατί συμμετείχα στην κριτική επιτροπή. Με ενδιαφέρει όμως πολύ η γνώμη σας και θα ήθελα να την ακούσω.

 18. Η δική μου γνώμη είναι πως όποιος θέλει να κάνει σοβαρή δουλειά σε αυτή την αγορά αργά ή γρήγορα ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του με όλες αυτές τις ίντριγκες. Πολύ δυνατά projects που γίνονται σε ενδοεπιχειρησιακά επίπεδα ποτέ δεν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. Events όπως το opencoffee διαδραματίζονται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Κοτζάμ Καλκάνης ήρθε εδώ κι εμείς ασχολούμαστε με το να κάνουμε προβλέψεις για το ποιος θα πάρει τα βραβεία.

  Τα web awards αντί να αγκαλιάζουν το σύνολο του web έχουν καταντήσει η αρένα για τη σύγκρουση μεταξύ Forthnet και Ogilvy. Σαράντα συμμετοχές οι μεν, πενήνταμια οι δε. Η αμετροέπεια σε όλο της το μεγαλείο. Το παρήγορο είναι πως ο Σαμπράκος που έχει αναδειχθεί ως η περσόνα των awards είναι ένας πολύ σεμνός άνθρωπος που προς τιμήν του δίνει τα εύσημα στην ομάδα του. Σε αντίθεση με ορισμένους που ούτε καν το όνομα των συνεργατών τους δεν γνωρίζουμε.

  Προβλέψεις για κατηγορίες δεν πρόκειται να κάνω γιατί ο θεσμός όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο αδιάφορος μου γίνεται. Συνοπτικά θα χαρώ να δω μια διάκριση για το ftiaxto, το οποίο το θεωρώ πολύ δυνατό community με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, μου αρέσει κάπως το site του Ολυμπιακού (κυρίως ως εγχείρημα και λιγότερο ως αποτέλεσμα γιατί είναι πάρα πολύ βαρύ) και βέβαια πίνω νερό στο όνομα της Ναυτεμπορικής η οποία είναι μακράν το πιο χρηστικό site στο ελληνικό web.

  Όσον αφορά το «κρασάκι» τα πράγματα είναι απόλυτα αντικειμενικά. Το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας ενός viral είναι πόσοι το είδαν. Ο counter του youtube είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας πως η εν λόγω ενέργεια ήταν μακράν η πιο πετυχημένη. Το γεγονός πως δεν μπήκε καν στη shortlist υποδεικνύει έντονο παρασκήνιο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μεγάλα παιδιά είμαστε, καταλαβαίνουμε όλοι έστω και στο περίπου τι έγινε.

  Προσωπική μου ευχή θα ήταν τα web awards να αυτονομηθούν γιατί πλέον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Με τις υγείες μας.

 19. Γενικά, θα συμφωνήσω με τη giannab (εκτός από την παρατήρηση για την ποιότητα γυρίσματος) και τον Vareloglou.

  Ειδικότερα, να προσθέσω ότι τα Ermis Web Awards χρειάζονται πολύ δουλειά στην οργάνωσή, στην κατηγοριοποίηση των συμμετοχών και στον τρόπο αξιολόγησης των έργων για να μπορέσουν να βγάλουν “σωστά” αποτελέσματα.

  Για τα viral γενικά (και πάντα μιλάμε για διαφήμιση και όχι για fun videos), θα ξανα-πω ότι πιστεύω πως θα πρέπει τέτοιες ενέργειες να φέρουν με σαφή τρόπο ένα (όποιοδήποτε) μήνυμα. Τελεία. Παράδειγμα -για να μη ξαναγυρνάμε στο livefeeds- τα δύο τελευταία του City είναι πολύ καλές δουλείες.

  Επίσης, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά viral δεν είναι μόνο ένα video. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι (βλ. περσινό game της Orange) ή μια απλή φωτογραφία (βλ. πρόσφατο flash με την Πάλιν ως Πρόεδρο ΗΠΑ), ή και μόνο ένα έξυπνο URL (βλ. αυτό που κυκλοφόρησε με το πείραμα του CERN).

  Τέλος, κάνω copy+paste από τη σελίδα “Τρόπο αξιολόγησης” των Ermis Web Awards.

  «Στην κατηγορία Viral Campaigns τα Κριτήρια Αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα 2:

  1. Στρατηγική
  Κατά πόσο
  α) το content εξυπηρετεί τις αξίες του brand
  β) εντυπωσιάζει τον αποδέκτη και
  γ) κάνει engage τον παραλήπτη ώστε να επικοινωνήσει το μήνυμα και σε άλλους.

  2. Δημιουργικό.
  Κατά πόσο η ιδέα είναι πρωτότυπη και η εκτέλεσή της, αισθητικά και τεχνικά, εξυπηρετεί στην αποτελεσματική επικοινωνία του brand.»

  Φιλικά,

 20. @giannab

  i couldnt agree more.

  Συνεχίζω με προβλέψεις γιατί έχει πλάκα.

  media publications: δαγκωτό στη Ναυτεμπορική

  Telecommunications etc: Πάει ο Παλιός ο Χρόνος

  Δημόσιος Τομέας – Κοινωνική Δραστηριότητα: i help greece (realize)

  Web games: ενα λεπτό αρκεί.

  Για τα banners δεν εκφέρω γνώμη. Δεν έχω ιδέα. Και τα υπόλοιπα τα ψηφίζω βάσει προσωπικού κριτηρίου, αλλά στα banners, απλά δε πέφτω πάνω τους, οπότε δεν μπορώ καν να πω ότι κάποιο μου άρεσε. :)

 21. @Barak

  “Το γεγονός πως δεν μπήκε καν στη shortlist υποδεικνύει έντονο παρασκήνιο. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μεγάλα παιδιά είμαστε, καταλαβαίνουμε όλοι έστω και στο περίπου τι έγινε. ”

  Σε πιο παρασκήνιο αναφέρεσαι; Ακριβώς επειδή είμαστε μεγάλα παιδιά…ας μη μιλάμε για παρασκήνια. Σαφώς ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων του και έχει δικαίωμα να λέει ότι πιστεύει, αλλά μη γίνεσαι προσβλητικός.

 22. Αδέρφια συγγνώμη αλλά μην το πάμε έτσι το post γιατί θα το κλειδώσω παρά τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε.

  Και εξηγούμε. Αν θέλει να πει κάποιος κάτι δικαιώμά του αλλά εγώ στο post ήμουν πολύ σαφής. Και είπα ότι πρώτον τα έργα που είδα δεν μας πήγαν ένα βήμα μπροστά και δεύτερον ότι είναι υπερβολικά τα πολλά virals.

  Εν συνεχεία είπα να κάνουμε προβλέψεις και δεν βλέπω κάτι κακό σ αυτό. Έργα που διαγωνίζονται είναι και έχει ο καθένας την απόψή του για το τι του αρέσε και τι όχι.

  Το post δεν έγινε για να κριθεί ο ίδιος ο θεσμός και κυρίως όχι στο καφενειακό στυλ. Όποιος έχει κέφι να πει τι βλέπει για νικητές έχει καλώς. Όποιος δεν έχει πάλι έχει καλώς αλλά δεν θα γίνει το blog αρένα τέτοιου είδους.

  Ευκαιρία για αυτορύθμιση…

  @barak sorry αλλά αυτό το παρασκηνιακό ούτε εγώ το καταλαβαίνω. Και δεν θέλω και να μάθω τι εννοείς όσο και να τα λες επώνυμα. Είπαμε να γίνει κουβέντα όχι να δούμε αν λειτουργεί σωστά ο θεσμός.

  Περιμένω επανορθώσεις και κυρίως περιμένω λίγο περισσότερο χιούμορ. Ήμαρτον… Όταν κάποιος παίρνει βραβεία λέτε “και σιγά τι έγινε” τώρα το έχετε δει ως κρίσιμη ψηφοφορία. Μήπως θέλετε να αρχίσουμε να λέμε και εδώ για τον Obama; Για όνομα…

 23. καλησπέρα σε όλους.
  Ενδιαφέροντα, όπως πάντα, όσα λέτε. Επειδή, όμως, είμαι τεμπέλης και βαριέμαι να κάθομαι να γράφω ‘σεντόνια’, θα κάνω copy-paste ένα email που έστειλα στον Δράκο, μερικές μέρες πιο πριν.

  “Banner” έχουν μάθει οι διευθυντές marketing των διαφημιζομένων… banner θα τους φτιάξουμε. Viral έμαθαν οι διευθυντές marketing των διαφημιζομένων… viral θα τους φτιάξουμε.

  To πρόβλημα δεν το έχει η κοινωνία του interactive marketing. Το πρόβλημα είναι στην κακή εκπαίδευση των διευθυντών marketing των μεγάλων και μεσαίων διαφημιζομένων. Ποιος τους έχει πει τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, για να μπορούν να το ζητήσουν?

  Αυτούς πρέπει να εκπαιδεύσει το σύστημα (βλέπε ΙΑΒ), για να δούμε ποιότητα. Αυτοί ξέρουν τι προϊόντα/υπηρεσίες πουλάνε, αυτοί θα πρέπει να σκέφτοναι innovative για τα προϊόντα/υπηρεσίες τους… και το Interactive marketing απλά να εκτελεί… Γιατί όσο παραμένει αυτή η κατάσταση, θα έχουμε 15-20 virals και 60-70 banners, κλώνους. As simple as that.

  Τέλος να προσθέσω κάτι σημαντικό. Ο Nassos K. πολύ σωστά έκανε και παρέθεσε τον τρόπο αξιολόγησης των web awards (για ξαναδιαβάστε τον).

  Στο διά ταύτα. Το ‘krasaki tou Tsou’ ήταν μια πολύ ωραία και πετυχημένη παραγωγή. Ήταν ένα εντυπωσιακό viral, ως προς την εκτέλεση του.

  Δεν ήταν όμως με τίποτα viral marketing, καθώς κανένας μας δεν το συνέδεσε με κάποια διαφημιζόμενη εταιρεία (αλήθεια ποια ήταν?).

  Βραβείο ταινίας μικρού μήκους, ναι. Βραβείο viral marketing όμως γιατί?. Δεν επικοινώνησε κανένα απολύτως διαφημιστικό μήνυμα.(Εξαιρείται το v2, που αποδείχθηκε πολύ ετεροχρονισμένο, και με σαφώς πιο μικρή επιρροή – κοντά στις 80,000 views, έναντι 800,000 του original).

  Για τα υπόλοιπα βραβεία, δεν έχω να γράψω τίποτα. Δεν είδα κάτι το εντυπωσιακό. Μοναδική εξαίρεση στην παραφωνία (κατ’εμέ πάντα), το site του Ολυμπιακού (ντρέπομαι που το γράφω, σαν χανούμης), το οποίο είναι μια γενιά πιο μπροστά.

 24. Αν ο θεσμός λειτουργούσε σωστά θα έβλεπες και τις δουλειές που θα μας πάνε ένα βήμα παραπέρα. Δουλειές αξιόλογες γίνονται αλλά οι δημιουργοί τους αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Το γιατί ανακαλύψτε το μόνοι σας. Έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω και πολύ όρεξη για σοβαρούς προβληματισμούς. Με στενοχωρεί που πετυχημένες δουλειές που παρουσιάζονται στο opencoffee δεν δηλώνουν συμμετοχή στα web awards. Θα περίμενα να προβλημάτιζε κι άλλους. Νομίζω πως η αγορά είναι πολύ μικρή για να έχουμε χωριστεί σε κλίκες. Και με την κρίση προ των πυλών νομίζω πως είναι και επιζήμιο να μην υπάρχει ενότητα στην αγορά μας. Αλλά αφού αυτά δεν υπάρχει διάθεση να τα συζητήσουμε ας είναι.

  Εγώ θα περίμενα από έναν θεσμό που λέγεται web awards να βραβεύσει με τα τσαρούχια μια viral ενέργεια που την είδαν 800.000 άτομα, ανεξάρτητα από το αν συνδεόταν με μια φίρμα ή όχι. Δεν γράφει πουθενά πως το web είναι τσιφλίκι των επιχειρήσεων μόνο. Τώρα αν ο σκοπός του θεσμού έχει αλλάξει να μας ενημερώσετε να μη σπαταλάμε και το χρόνο μας πιστεύοντας πως αυτή η ιστορία μπορεί να αναδείξει το ελληνικό Internet.

 25. @olous.
  Genika nomizo oti to krasaki tou tsou htan kai einai to kalytero viral pou exei ginei fetos. Diafono KATHETA me thn apopsh oti ena viral prepei na exei tis aksies mias kalhs paragoghs, oxi aparaithta. Prepei kapoies fores na ginei kai me ligetorh poioththa epithdes gia na ginei pio pisteuto. Katafere na ferei kosmo sto site tou psonia sto internet pou alla viral den exoun dei sta oneira tous. (400. 000) episkeptes kai na doun to idio to viral akoma kai tora pano apo 800.000 fores. An den htan viral tou site, tote pos pige olos autos o kosmos sto site? To myrise sto aera? Akouo akoma kosmo se parees na leei exei dei ena gamato videaki sto youtube? kai gia to an exei idea nomizo oti den xreiazetai na to ksanapoume.
  Apla nomizo oti oi perissoteroi pou psifizete eiste asxetoi h empatheis. auta kai ta leme tou xronou.

 26. Καλώς τον…

  Καταρχήν, να σου υπενθυμίσω ότι είσαι ο μόνος στην παρέα, που είσαι ανώνυμος (εκτός αν σε λένε Νάσσο Απολλωνάτο και κρύβεσαι).

  Κατά δεύτερον, θα πρέπει να μας παρουσιάσεις στοιχεία τα οποία θα δικαιολογούν τους 400,000 επισκέπτες (είναι εντυπωσιακό, ότι στην πρόταση της η LB, δεν αναφέρει τέτοιο νούμερο. Εσύ πως το ξέρεις? να σου υπενθυμίσω ότι εκείνη την περίοδο έτρεχε και SEM η διαφημιζόμενη εταιρεία.)

  Κατά τρίτον, το πρώτο video που κυκλοφόρησε δεν αναφέρει πουθενά τον διαφημιζόμενο (μην τα ξαναγράφω, διάβασε ξανά το post μου). Στην ουσία σπαταλήθηκαν 800,000 views, είτε θέλεις να το παραδεχθείς, είτε όχι.

  Κατά τέταρτον. Κανονικά θα έπρεπε, οι παρέες να μιλάνε για το “video της prepaid card” και όχι για το κρασάκι του Τσου. Όπως έγινε, π.χ. με τα livefeeds της Vodafone . Από την στιγμή, που δεν έγινε κάτι τέτοιο, και όλοι το μάθαμε σαν κρασάκι του Τσου, η διαφημιστική προβολή απέτυχε. Πως να το κάνουμε δηλαδή? Θα πρέπει να δεχθούμε ότι είναι super, επειδή εσύ ήσουν ο art director? (αν είσαι αυτός που ανέφερα).

  Τέλος… σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Χωρίς περισσότερα σχόλια.

  υ.γ. αν δεν είσαι αυτός που έγραψα στην αρχή… τότε συγνώμη από τον Νάσσο Απολλωνάτο που ανέφερα το όνομα του. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο Art Director αυτού του video.

 27. Καλά βρε παλιόπαιδα, καλά βρε παλιοχαρακτήρες, καλά βρε άσχετοι και εμπαθείς θαμώνες, λίγο έλειψα και πήγατε και μου στενοχωρήσατε το Nasso? Το Nasso μας; Το λεβέντη μας; Το μαιτρ; Τον άνθρωπο που μιλάει με ντοκουμέντα; Κρίμα. Αυτό έχω μόνο να πω. Κρίμα. Είπε ο Nassos ότι το Krasaki είναι το καλύτερο viral και εσείς το αμφισβητείτε; Μοχθηροί bloggers του κερατά….

  Μην ανησυχείς Nasso μας. Δεν θα ξαναψηφίσουμε ποτέ στη ζωή μας. Όχι για internet και sites και virals αλλά ούτε για το ποιος είναι ο Καραγκιόζης της σπηλιάς. Έχουμε ξέρεις ειδικό βραβείο για κάτι περίεργους. Επί ένα μήνα, βάζουμε το comment του νικητή κάθε μέρα post και σε mp3 παίζει η μουσική από το θέατρο σκιών. Μεγάλο γλέντι φίλε. Και άμα είναι και ανώνυμος ακόμα καλύτερα.

  Συνήθως κερδίζουν κάτι στόκοι που δεν διαβάζουν καλά τα posts και δεν βλέπουν ποιοι υποστηρίζουν τι και ποιοι έχουν πει καλά λόγια για ποιον. Εκτάκτως όμως το δίνουμε σε όποιους έρχονται να μας βρίσουν μέσα στο σπίτι μας. Και όταν μας βρίζουν στο σπίτι μας, κάτι νουμεράκια που αναφέρεις δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο.

  Nasso μας. Nasso όλων των θαμώνων. Nasso του βουνού και το λόγκου. Nasso της πλάκας. Κάνε μια χάρη λεβέντη μου στον εαυτό σου και άντε πιες κανά Krasaki αντί να γράφεις. Πιες και του tsou στην ανάγκη. Άντε όμως γλυκούλι μας. Άντε γιατί και τα όρια έχουν την υπομονή τους….

 28. @ barak

  Εγώ θα περίμενα από έναν θεσμό που λέγεται web awards να βραβεύσει με τα τσαρούχια μια viral ενέργεια που την είδαν 800.000 άτομα, ανεξάρτητα από το αν συνδεόταν με μια φίρμα ή όχι.

  Επιμένω. Άλλο viral video, και άλλο viral marketing. Μην μπερδεύουμε τις έννοιες.

  Δεν λέω ότι δεν ήταν εκπληκτικό το video, ή ότι δεν γελάσα. Αλλά, το μήνυμα δεν το πέρασε, πως να το κάνουμε δηλαδή?

  Ρωτήσε (και όλοι σας) 10 άτομα δίπλα σας, να σας πουν ποιον διαφήμιζε το κρασάκι του Τσου. Από τις απαντήσεις, θα καταλάβετε.

 29. (στο πάνω Post, δεν έχω κλείσει blockquote στο comment του barak. Το σχόλιο μου ξεκινάει από το ‘επιμένω’. Σας ζητάω συγνώμη).

 30. Εγώ νομίζω ότι χάνουμε το δάσος. Προσωπικά ήμουν υπέρ και μάλιστα φανατικά του συγκεκριμένου -ακατανόμαστου πλέον video- και μάλιστα είχαμε διαφωνήσει στον AboutSEO (που είσαι george?) και με τον George και με τον Pano (ένας είναι ο Panos). Αλλά με 25 -μα 25;- virals στην πίστα, τι να λέμε τώρα;

  Επίσης, προτείνω στο όνομα του άγνωστου στόκου, η καμπάνια πλέον να μην αναφέρεται με το όνομά της. Είναι αυτή που δεν πειράζουμε. Είναι ταμπού πλέον. Εντάξει Nasso; Μας αφήνεις να μιλάμε για άλλα πράγματα ή θα μας μαλώσεις;

 31. Ναι Νάσσο έχει δίκιο ο Περικλής. Καλα τα λέει, εγώ ο κακοήθης μάλωνα μαζί του και του έλεγα ότι δεν είναι viral marketing είναι viral video. Και ο Πάνος, άλλος κακοήθης blogger, τα ίδια. Αλλά αλήθεια, δε θα ξαναναφερθούμε σε τέτοιες δουλειές, μη μας ξαναπιάσεις στο στόμα σου.

  Αλλά Νάσσο, στο internet είναι δύσκολο να μείνει κανείς ανώνυμος, να το ξές.

 32. Καθήστε να τα πιάσω με τη σειρά να δω τι γίνεται. Κάτι τέτοιο όπως αυτό που ακολουθεί περίμενα να μου πείτε και εσείς έχετε πιάσει το βαθύ στοχασμό… Πάω να διαβάσω τη μαγική σφαίρα για τα άλλα

  Web Sites & Microsites
  Travel / entertainment / leisure
  Olympiacos.org – Δαγκωτό…
  Ftiaxto.gr – Είμαι οπαδός του concept και ας μην πλέκω
  Odeon – ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ – Γιατί σ αφήνει ν ανεβάσεις και κάτι

  Media & publications
  naftemporiki.gr – Ποιος ρωτάει γιατί;
  Myself.gr – Και μόνο για το netvibes look που έχει μπορεί να το πήγαινα και πρώτο
  Ι Cook Greek – Δροσερό και με content…

  Fast Moving consumer goods (FMCG)
  Παίζομαι σε Nivea Sun και Vichy Homme World. Πιστεύω όμως ότι θα το πάρει η Vichy.
  Είμαι επίσης υπέρ του Barba Stathi γιατί δίνει συνταγές

  Telecommunications & computing/ E-commerce
  U E-SHOP ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ INFOQUEST – Είχα ρίξει πολλά σιχτήρια στην πρώτη του έκδοση. Η δεύτερη είναι πολύ καλή. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μαζί με τις telcos στην ίδια κατηγορία όμως…

  Finance
  Πάλι μάχη μεταξύ Λεφτά στο Λεπτό και η
  “Η Μάχη των Φύλων”. Πιστεύω ότι η Μάχη θα πάει για πρώτη.
  “Ένα Λεπτό Αρκεί”

  Other
  Καμία τύχη.

  Δημόσιος Τομέας, Φορείς & Κοινωνική Δραστηριότητα
  Δεν έχω ιδέα τι θα βγει. Εγώ είμαι δαγκωτός στο Βοήθεια στους πυροπαθείς από το website του “I Help Greece”

  Αυτοπροβολή
  CREATIVE MARKETING – Meet the Webius! – Τουλάχιστον έχει χιούμορ
  Δεν έχει νόημα η ψηφοφορία γιατί είναι όλα κι όλα 4

 33. Κανονικά δεν πρέπει να πω κουβέντα, αλλά δε μου πάει κιόλας. Για Viral βλέπω 1ο Public Pet. Και θα το ψήφιζα κιόλας.

  Η ακατανόμαστη δεν είναι shortlist αλλά ούτως ή άλλως είμαι εμπαθής και παλιοχαρακτήρας. Και άλλα πολλα είμαι – αλλά υποθέτω δεν είναι της ώρας

  Web Games παίζω τρελλά 5η ΗΜΕΡΑ. Καιρός ήταν

  Integrated Online Campaigns. Έχω προτιμήσεις στον Παραδάκη, στον Άγγλο, στο Λεπτό και στο Public. Δεν έχω αποφασίσει θα το ξανασκεφτώ.

  Banners να πω?
  Hellenic Seaways – Αριάδνη για Entertainment και 2 in 1. Αυτά για 2 πρώτα και σειρά δεν μαντεύω

  Telcos. “Η μαϊμού” το 2play και ο “κινητούλης”. Μάλλον με τη σειρά που τα λέω

  Other. “Θέλεις το δώρο σου να ξεχωρίζει;” ή “Όλοι χέρια” ή “Χtreme Euro Challenge”. Ωραία μάχη αυτή

  Finance. Βλέπω το “Αλλάξτε αυτό το banner” βλέπω “Ένα λεπτό αρκεί’ και βλέπω και “λεφτά στο λεπτό”. Ακόμα ψάχνω τη σειρά

 34. @uroborus

  – με πρόλαβες, γιατί είχα ξεχάσει να βάλω το ftiaxto.

  – Το U δε με τρέλανε, γιατί κράτησε περισσότερα στοιχεία από την πρώτη έκδοση, απ ότι θα πρεπε. Έχω δει και πολύ καλύτερες δουλειές τους εξάλλου.

  – Με τον Ολυμπιακό τι έχετε πάθει όλοι; Ως SEMιτζής δε θα μπορούσα να τον ψηφίσω :).

  πάρτε και δώρο αυτό (αναζήτηση στο google για “παίκτες ολυμπιακού”). Θα μου πείτε ermis είναι. Αλλά δε γίνεται να μη λαμβάνεται υπ όψη το search!

 35. @Vareloglou. Δεν διαφωνώ ρε φίλε για το Olympiacos.org. καθώς και μόνο που παίζει τόσο flash με ενοχλεί. Αλλά είναι εντυπωσιακό και επιπλέον και μόνο που βλέπω το domain το ψηφίζω. Είναι ενστικτώδης η αντίδρασή μου. :-))))))

 36. θα κάνω SEO στον ΠΑΟΚ για το keyword ολυμπιακός :)

 37. Τη “Σακούλα” του Jumbo δεν τη βλέπω ανάμεσα στις προβλέψεις-επιθυμίες σας. Μόνο εγώ τη βρήκα πανέξυπνη χωρίς να είναι ούτε τόσο δα εξεζητημένη και “φτιαχτή”;

 38. @kmitchell. Που; που είναι; Δώσε μας τα φώτα σου Κατερίνα!!! Εγώ την έχασα το ομολογώ…

  @Giorgos. Το ωραίο θα είναι να κάνεις SEO στον Ολυμπιακό για το Keyword ΑΕΚ. Και μετά να βρεθούμε για Οσομπούκο με το Foti. Εκεί να δεις Interactivity!!! Δεν τον βλέπεις που αποφεύγει να ρίξει ψήφο; Κάτι τέτοια περιμένει για να εμφανιστεί.

 39. Εμ, με τόση πρεμούρα με τα Virals χάσαμε τις άλλες συμμετοχές:) Στις εκστρατείες της ermis ad είναι shortlisted και imho δικαίως. Άσε που η σακούλα από μόνη της κάνει τρελό Viral marketing…

 40. :) απλά χαμογελώ….μη φταίει η εμπάθεια μου; μη φταίει η αχρηστία μου; μη φταίει το ότι θα τα πούμε του χρόνου;….
  μετά από 11 χρόνια internet-ικής πορείας μην ήρθε η ώρα να αφήσω χώρο και για το Nassos; (τόπο στα νιάτα μπάρμπααααα)

  Πάντως Nassos οι “συνεργάτες” σου ήταν όντως “συνεργάσιμοι”…με το ακατανόμαστο!
  Αλήθεια…εσύ κράταγες το ΟΜΟ;

 41. Συνεχίστε οι υπόλοιποι με τις προβλέψεις και τα κεράσματα στις 23/10 (προτιμώ vodka)

 42. εγώ ψηφίζω…. ότι και ο Δράκος!

  a. γιατί βαριέμαι να γράφω
  b. γιατί έχει διαπιστωμένα καλό intel
  c. γιατί σύμφωνα με το “Όποιος βρει τους περισσότερους τον κερνάνε οι άλλοι σε ειδική βραδιά 1 εβδομάδα μετά τα awards….”, έχω πολλές πιθανότητες να φάω τζάμπα! (έστω και τα μισά!)

  ;o)

  p.s. νομίζω ότι γίνεστε πολύ επιθετικοί με τον Nasso. Όντως, δεν ήταν σωστή η αντίδραση του, αλλά δικαιολογείται από την απογοήτευση του για την μη παρουσία της δουλειάς του, στη short-list. Ας δείξουμε το επίπεδο μας, σαν σπηλιά, ας του αναγνωρίσουμε την πολύ καλή ομολογουμένως δουλειά και ας του ευχηθούμε καλή επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες (γιατί είναι καλός, αλλά.. απότομος). Anyway, καλό είναι να αποφεύγουμε ιις ειρωνείες, και να ασχοληθούμε με δημιουργικά πράγματα και προτάσεις..

  Για τα βραβεία, δεν έχω πολλά λόγια. Αλλά, στην πυρόσβεση σκίζω! Είναι γιατί έμαθα τα καλά νέα για το Google της Αγγλίας (άντε με το καλό και σε εμάς… do your tricks, mr. GSF!) ;o)

 43. (δεν κρατιέμαι, δεν κρατιέμαι…. είπα να το προσπεράσω αλλά… αν πειράξεις οτιδήποτε έχει να κάνει με την ΑΕΚάρα στο ελληνικό internet, θα σε κυνηγάω και δεν θα φτάνεις! Και, είσαι και κοντά μου!) :o)

 44. Για Viral βλέπω 1ο Public Pet. Και θα το ψήφιζα κιόλας.

  Κακώς γιατί ως ενέργεια προέτρεπε ευθαρσώς τους χρήστες να σπαμάρουν. Γι αυτό και μόνο το λόγο θα έπρεπε να έχει αποβληθεί ως συμμετοχή.

 45. Fotis έχεις πολύ γέλιο. Ίσως είσαι ο μόνος στη σπηλιά που έχει βάσιμα επιχειρήματα (βλέπε κέρασμα) και ίσως είσαι ο μόνος που δε ντρέπεται να παραδεχτεί το “πίξιμο+άγχος=βαρεμάρα”

  Μαζί με την πυρόσβεση πιάσει και τη μόνωση ;-)

 46. @barak. Δεν συμφωνώ φίλε. Το Public σου έλεγε να φέρεις κόσμο όχι να spamάρεις. Αν κάποιοι spamάραν δεν φταίεί. Με την ίδια λογική που μία ferrari έχει όσο έχει. Αν πας και κλέψεις για να την αγοράσεις δεν φταίω εγώ που την πουλάω. Τουλάχιστον όχι άμεσα για να με αποβάλλεις. Το έμμεσα είναι άλλο θέμα – αλλά δεν πιάνει πάντα.

  @fotis. Αν κρίνεις ότι πρέπει να ζητήσω και συγγνώμη φίλε λυπάμαι αλλά δεν θα το κάνω. Αφού τον ξέρεις τον άνθρωπο εύγε αλλά εγώ έχω τσακωθεί και με φίλους λόγω συμπεριφοράς στο blog. Πόσο μάλλον με ανώνυμους – γιατί για μένα ακόμα ανώνυμος είναι.

  Αλλά αφού εσάς δεν σας πειράζει εγώ την κάνω από την κουβέντα. Όπως είπε και ο δικός σας, και του χρόνου. Καλές επιτυχίες σε όλους.

 47. Δεν τον ξέρω. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στην ζωή μου. Απλά αισθάνθηκα ότι ήταν πικραμένος, από την μη συμμετοχή του έργου του, στην short list, και ίσως δεν κατάλαβε την κουβέντα μας (περί viral video και viral marketing).

  Θα την κάνεις μόνο από την κουβέντα ή και από το blog? αν ισχύει το δεύτερο, μπορείς να κάνεις redirect το blog σου, στο δικό μου, για να πάρω λίγο traffic? :op

 48. Δεν συμφωνώ φίλε. Το Public σου έλεγε να φέρεις κόσμο όχι να spamάρεις.

  Το Public σε προέτρεπε ευθαρσώς να σπαμάρεις. Αντιγράφω από το κείμενο του διαφημιστικού:

  Γίνε spammer, γέμισε banners το blog σου, το site σου, τα fora. Στέλνε καθημερινά mail και sms στους φίλους σου και… αυτοσχεδίασε δημιουργικά!”

  Γιατί λοιπόν δεν αποβλήθηκε η συμμετοχή από το διαγωνισμό;

 49. @barak. Γιατί βρε Κώστα, αν πάρεις με την ίδια αυστηρότητα όλα τα ρητά στη διαφήμιση πρέπει να γίνει και “βρυκόλακας” για τα Δρακουλίνια και να σε παλουκώσουμε μετά, ή όταν πέρνεις γαριδάκια με γρήγορα αυτοκίνητα να σου αφαιρώ την άδεια οδήγησης. Δεν μπορείς να πάρεις μετρητοίς ότι λέει ένα διαφημστικό σλόγκαν. Αν κατά τη γνώμη σου πρέπει τότε Οκ έχω λάθος. Ηθικά όμως. Γιατί αφού δεν τιμωρήθηκε από άλλο φορέα ότι προτρέπει το spam τότε η επιτροπή νομιμοποίησης δεν νομίζω ότι έχει τέτοια αρμοδιότητα.

  Αν το δούμε ηθικά όμως θα κόψουμε και το ακατανόμαστο. Γιατί δηλαδή είναι αστείοι οι γιαπωνέζοι και η γλώσσα τους και από που και ως που αναφέρει άλλα brands; Και έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα… Έτσι δεν είναι?

  @Fotis. Αν θέλεις traffic φίλε να γράφεις για τον Obama ή να κάνεις κανά viral video. Τι σου λείπει? Γκαράζ βρίσκεις, know how για τα γυρίσματα ψωνίζεις εύκολα και ιδέες καλές έχεις. Ίσα να μπεις short list είναι το θέμα, μετά θα πας τραίνο :op

 50. Δεν μπορείς να πάρεις μετρητοίς ότι λέει ένα διαφημιστικό σλόγκαν.

  Όταν είναι μεταφορικό ή αλληγορικό όχι. Όταν είναι απόλυτα κυριολεκτικό όπως αυτό μόνο μετρητοίς μπορώ να το πάρω. Έχει κάποια άλλη έννοια η προτροπή “γίνε spammer” πέρα από την προφανή;

  Αν κατά τη γνώμη σου πρέπει τότε Οκ έχω λάθος.

  Ναι έχεις λάθος. Νέτα σκέτα.

  Ηθικά όμως.

  Και ηθικά και νομικά και πρακτικά κι όπως γουστάρεις να το εξετάσουμε. Μην το κάνουμε σαν τον Βουλγαράκη με την επιχειρηματολογία του στυλ “αν το νόμιμο δεν είναι και ηθικό τότε πρέπει να αλλάξουμε κανόνες ηθικής”.

  Γιατί αφού δεν τιμωρήθηκε από άλλο φορέα ότι προτρέπει το spam τότε η επιτροπή νομιμοποίησης δεν νομίζω ότι έχει τέτοια αρμοδιότητα.

  Και βέβαια έχει αρμοδιότητα η επιτροπή νομιμοποίησης. Όπως έχει και υποχρέωση. Γιατί αν η συγκεκριμένη καμπάνια στο τέλος βραβευτεί ουσιαστικά νομιμοποιείται το spam. Τι θα πει δεν έχει αρμοδιότητα; Δηλαδή είμαστε τόσο ανώριμοι σαν αγορά που ο μόνος τρόπος να γίνει ρύθμιση
  είναι με τον χωροφύλακα και τον δικαστικό;

  Αν το δούμε ηθικά όμως θα κόψουμε και το ακατανόμαστο. Γιατί δηλαδή είναι αστείοι οι γιαπωνέζοι και η γλώσσα τους και από που και ως που αναφέρει άλλα brands; Και έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα… Έτσι δεν είναι?

  Εσύ την πας πολύ μακριά τη βαλίτσα Περικλή γιατί προσπαθείς να στρογγυλέψεις τις γωνίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί για κάτι τόσο πρόδηλα λάθος πρέπει να κάνουμε όλη αυτή τη συζήτηση. Η καμπάνια έχει κάνει φάουλ και η συμμετοχή της στο διαγωνισμό είναι ολίσθημα για το θεσμό. Και τουλάχιστον από εσένα θα περίμενα να μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Απλά και ξεκάθαρα.

 51. @Barak. Λυπάμαι φίλε αλλά δεν τα βλέπω τα πράγματα έτσι. Και sorry αλλά δεν μπορεί μόνο από τη δική σου οπτική γωνία να βγαίνω φάουλ με εκφράσεις του στυλ “δικαιλογώ τα αδικαιολόγητα”.

  Και εξηγούμε. Στη διαφήμιση πολύ συχνά φλερτάρει ο διαφημιστικής με τα όρια. Στην προκειμένη περίπτωση το φλερτ το βλέπουμε και οι δύο. Αν όμως υπάρχει νομικό θέμα το οποίο θα επέτρεπε να αποβληθεί η συμμετοχή και το ξέρεις τότε φάουλ είσαι εσύ που ενώ το ξέρεις δεν έκανες κάτι. Αν δεν υπάρχει ή δεν το έχεις ψάξει νομικά τότε κάνεις φάουλ γιατί δημιουργείς κλίμα χωρίς να είσαι σίγουρος. Ο διαφημιζόμενος και ο διαφημιστής έπαιξαν με μία προτροπή. Αν είναι οκ νομικά κέρδισα. Αν όχι τότε έχασαν όπως έχασε και η επιτροπή νομιμοποίησης.

  Αν υπάρχει νομικό φάουλ και πέρασε από την επιτροπή κακώς πέρασε. Σε επίπεδο ηθικής ή δεοντολογίας θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όλες οι ενέργειες που προτρέπουν τον χρήστη να στείλει μήνυμα με τηλέφωνο ή sms ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να κερδίσει κάτι (όσα πιο πολλά στείλετε τόσες πιο πολλές ευκαιρίες έχετε) δίνουν λαβή για spam. Με την έννοια αυτή τα περισσότερα wanna be virals έχουν θέμα και αν γίνουν virals έχουν ακόμα μεγαλύτερο θέμα.

  Εν κατακλείδι. Αν υπάρχει όντως νομικό φάουλ τότε είμαι λάθος αλλά θα πρέπει να κινηθούν και μηχανισμοί. Αν δεν υπάρχει τότε sorry αλλά δεν δέχομαι τη μομφή.

  Επίσης κακώς με συνδέεις με το Βουλγαράκη. Γνωρίζεις πολύ καλά πως είμαι της ακριβώς αντίθετης άποψης από το “αν το νόμιμο δεν είναι και ηθικό τότε πρέπει να αλλάξουμε κανόνες ηθικής”. Όχι θα αλλάξουμε τους νόμους είναι η απάντησή μου.

 52. αγαπητοί συνάδελφοι ψυχραιμία,

  με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο γίνεται μια μεγάλη εποικοδομητική συζήτηση γύρω από ένα σπορ που τείνει να γίνει το αγαπημένο όλων μας: τα virals. Σε αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα διαλογική διαδικασία είχα την ευκαιρία να διαβάσω εκτενείς αναλύσεις γύρω από το θέμα και μπορώ να πω ότι όντας σχετικά καινούργιοι στον τομέα μας βοήθησε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι τώρα “που τελείωσαν όλα” λίγο ξεφύγαμε λίγο. Και ειλικρινά δεν ξέρω αν ξεφύγαμε από πίκρα ή από χαρά. Δεν θα μιλήσω για νούμερα και virality κλπ. κλπ. κάποιοι από εσάς εδώ μέσα τα ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα και εγώ respect. Το μόνο που ξέρω είναι το εξής: Σε όλη τη διαδικασία του psoniastointernet.gr περάσαμε γαμώ και αυτό δεν ανταλλάσσεται με κανένα βραβείο…σας ασπάζομαι όλους συναδελφικά και ειλικρινά περιμένω όλοι μαζί πια να κάνουμε ωραίες δουλειές. Το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο.

  ko bi san

 53. Καλημέρα Ko Bi San.

  Κανένα πρόβλημα με την ομάδα του psoniastointernet όσον αφορά εμένα. Ειδικά εγώ στη στήλη μου στο Marketing Week για δύο ενέργειες έχω γράψει μόνο και η μία ήταν η δικιά σας. Ούτε και υπάρχει προσωπικό θέμα με κανέναν.

  Απλώς πιστεύω φανατικά ότι στα blogs πρέπει κανόνες να βάζουμε εμείς και κάποιες φορές αναγκαστικά υπερασπίζω τη σπηλιά γιατί δεν θέλω να γίνει αρένα. Αν από την πλευρά μου το παρατράβηξα -που μάλλον έτσι έκανα- πρώτος θα βάλω τις τεκίλες της ειρήνης στο τραπέζι. Όπου θέλετε και όποτε θέλετε. Μία μαύρη Guervo ίσως (μη μου πείτε οι υπόλοιποι ότι κάνω product placement γιατί θα αρχίσω πάλι);

 54. Δεν αξιώνω να κινηθούν μηχανισμοί γιατί το θέμα μου δεν είναι να μπει πρόστιμο ή να υπάρξει νομική συνέπεια στη συγκεκριμένη ενέργεια. Μπορείς πάντως να ζητήσεις τη συνδρομή του e-lawyer για το αν είναι παράνομο ή όχι. Νομίζω πως είναι καλύτερα για όλους μας να κρατήσουμε τους αστυνόμους έξω από το Internet. Πιστεύω αντιθέτως στην αυτορρύθμιση. Αλλά δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Άλλο το δίνω λαβή κι άλλο το “Γίνε spammer”. Αν πρέπει να συζητάμε δυο μέρες για να γίνει κατανοητό αυτό να με συγχωρείς αλλά το θεωρώ ανούσιο.

  Δεν θέλω να τη συνεχίσω αυτή την κουβέντα γιατί η στάση σου είναι μια μεγάλη απογοήτευση και νομίζω πως θα πικραθούμε αν το συνεχίσουμε. Τα κείμενα εδώ είναι ο καθένας διαβάζει και κρίνει μόνος του. Δυστυχώς δεν περίμενα σε κάτι τόσο ολοφάνερα λάθος να σε βρω απέναντι μου.

  So long and thanks for the fish.

 55. @ ko bi san

  καλημέρα και από μένα. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι είσαστε (τουλάχιστον για φέτος) οι καλύτεροι δημιουργική ομάδα, με διαφορά. Και το ότι μας κάνατε να μιλάμε τόσο καιρό για το αν είναι ή δεν είναι, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι λίγο! :)

  Αν σοβαρά κάνετε τεκίλες, είμαι και γω μέσα.

 56. @barak. Sorry αν σε απογοητεύω, αλλά όπως ξέρεις δεν είμαι καθόλου υπερ των επικών αποχωρήσεων. Ούτε και με βρίσκεις απέναντί σου. Το “γίνει spammer” στο πνεύμα του υπολοίπου email δεν θεωρώ ότι προτρέπει σε πραγματικό spam. Στην τελική ανάλυση θέμα ερμηνείας είναι. Αν επειδή δεν συμφωνούμε αποφασίζεις ότι είμαι απογοήτευση τότε πάσο και κάνε ότι καταλαβαίνεις. Με όρους πάντως του θεωρείς αποκλειστικά εσύ ανούσιο και σωστό δεν μπορεί να γίνει κουβέντα και δεν είναι και δίκαιο. Ανοίγεις μια κουβέντα και συμμετέχω. Και μετά την κόβεις γιατί τη θεωρείς ανούσια. Αν αυτό εσύ το λες διάλογο εγώ το λέω αλλιώς. Αν δεν σου κάνει κέφι να διαφωνούν μαζί σου δικαιώμά σου αλλά συναισθηματικά μπαλάκια δεν πέρνω. Το sorry σχήμα λόγου είναι. Δεν με νοιάζει ποιον στενοχωρώ όταν γράφω ότι πιστεύω και όταν είμαι και έτοιμος να παραδεχτώ ότι έχω κάνει λάθος. Αλλά επιβολή του τι είναι σωστό και τι δεν είναι δεν μου πολύ-κάνει

  Αν έχεις διάθεση για κουβέντα νομίζω ότι το “έξω οι αστυνόμοι από το internet” δεν κολλάει σ αυτή την κουβέντα. Η συζήτηση δεν αφορά γενική συμπεριφορά αλλά εμπορικές συμφωνίες και διαφημιστικές ενέργειες και μεγάλες εταιρείες. Ο θεσμός έχει θεωρητικά και πρακτικά επιτροπές για να κρίνουν και είναι δουλειά τους να πάνε στον e-lawyer και αφού θες αυτορύθμιση είναι και δική σου δουλειά.

 57. @George και Ko bi San. Εγώ δεν είπα ότι είστε η καλύτερη δημιουργική ομάδα. Αλλά δεν το είπα και για άλλη. Δεν ψάχνω να πιω τεκίλες με τους καλύτερους. Το λέω προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

  Εχω γράψει από περυσι ότι σέβομαι -και το εννοώ- όλους όσους εκτίθενται και αναζητούν διάκριση. Το γουστάρω και το θεωρώ και πολύ σκληρή δοκιμασία. Τις αμερικανιές του στυλ “ο πρώτος είναι τα πάντα” τις αφήνω για όσους ψάχνονται με τις αμερικανιές…

  Αν αποφασίσω να γράψω ποια θεωρώ την πιο δημιουργική ομάδα θα το γράψω σε ξεχωριστό post και θα αφορά μόνο τη γνώμη μου.

  Sorry George αλλά το “δεν αμφισβητεί κανένας” δεν θέλω να με περιλαμβάνει. Όσο καλή και να είμαι μία δουλειά ή δύο ή δεκαπέντε ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια για το καλύτερο.

 58. @uroborus

  mea culpa για το “δεν το αμφισβητεί κανένας”, είναι όμως η προσωπική μου άποψη. Ξεκίνησα να τους παρακολουθώ με τα πορτοφόλια, τους είδα στο κρασάκι, και τώρα βλέπω την εξέλιξη του city. Όπως με το livefeeds η ogilvyone μας έβαλε τα γυαλιά, (περιμένω το loveatfirstsite), τώρα το κάνουν αυτοί.

  Ούτε εγώ ψάχνω να πιω τεκίλες με τους καλύτερους. Απλά πίνω αρκετά :). Μπορεί όχι τεκίλες αλλά όλα τα υπόλοιπα (αυτό το καιρό παίζει αρκετά το befeater).

  επίσης

  @Fotis. Αν θέλεις traffic φίλε να γράφεις για τον Obama ή να κάνεις κανά viral video. Τι σου λείπει? Γκαράζ βρίσκεις, know how για τα γυρίσματα ψωνίζεις εύκολα και ιδέες καλές έχεις. Ίσα να μπεις short list είναι το θέμα, μετά θα πας τραίνο :op

  ρίξε μια ματιά με βάση αυτό το post… πόσο διαβάζεται ο obama. :)

 59. Αγαπητέ ko bi san (αυτό και αν είναι viral :)

  επειδή μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, ξαναγράφω: “Ως ένα κομμάτι από την ολοκληρωμένη καμπάνια του brand (site κτλ) μου αρέσει. Ως ένα κομμάτι όμως και όχι ως απομονωμένη ενέργεια.” (εξακολουθώ να μη βρίσκω τίποτα περιέργο στα λεγόμενά μου)

  Αν ο “συνάδερφος” το πήρε προσωπικά το θέμα είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου και το αναφέρω γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι μου τα έχωσε.

  Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που οι αγαπημένες του δουλειές έχουν μείνει στο συρτάρι και δεν έχουν βγει προς τα έξω ή αντίστοιχα δεν έχουν διακριθεί ή έχουν αδικηθεί.

  Αν δεν καταλαβαίνει και δε θέλει διάλογο τότε τα περί “εμπάθειας και αχρηστίας” τα μεταφράζω ως “έλλειψη εμπειρίας”.

  Χάρηκα πάρα μα πάρα πολύ που είπες ότι περάσατε τέλεια! Όλοι τρέχουμε με τα deadlines και τις 800 ώρες δουλειάς, τουλάχιστον ας το διασκεδάζουμε και λίγο! Και αν η δουλειά συνδυάζει και διασκέδαση τότε αυτό αγγίζει το ιδανικό. Εύγε!

 60. Συμφωνώ με barak, για τo publicpet.

  Διορθώστε με, αν κάνω λάθος, αλλά ας δούμε μαζί τι λέει ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΔΕΕ. Ταυτόχρονα παραθέτω, και το ακριβές κείμενο της καμπάνιας, με ιδιαίτερη αναφορά :

  Kάλεσε τους φίλους σου να κάνουν click στην σελίδα σου καθημερινά, γίνε spammer, ικέτεψε, παρακάλεσε και μάζεψε clicks.

  .

  Πάμε να τα δούμε.

  Άρθρο 2: Τιμιότητα
  Η διατύπωση των διαφημίσεων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην κάνει κατάχρηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και να μην εκμεταλλεύεται την έλλειψη πείρας ή γνώσεων του.
  Κάνει κατάχρηση της έλλειψης πείρας και γνώσεων ή όχι?

  Άρθρο 3: Κοινωνική Ευθύνη
  Οι διαφημίσεις δεν πρέπει: Να περιέχουν στοιχεία, που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα σε πράξεις βίας.
  Το spam είναι ή δεν είναι πράξη ψυχολογικής βίας? Αν ναι, παραβιάζεται το άρθρο?

  Άρθρο 13: Παιδιά και νέοι
  1. Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται τη φυσική ευπιστία των παιδιών ή την έλλειψη πείρας των νέων.
  2. Οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά ή νέους ή που είναι πιθανό να επηρεάσουν παιδιά ή νέους, δεν πρέπει να περιέχουν στοιχεία ή οπτικές παραστάσεις, που θα μπορούσαν να τους βλάψουν πνευματικά, ηθικά ή σωματικά.

  Το ‘ικέτεψε, παρακάλεσε’ εμπίπτει στην κατηγορία? Βλέπτει πνευματικά και ηθικά ένα παιδί η προτροπή στην ‘ζητιανειά’, ναι ή όχι?

  Παράρτημα 1: Διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

  4. Υποσχέσεις
  γ.Δεν πρέπει η επικοινωνία να περιέχει προτροπή στα παιδιά να πιέσουν άλλους να τους αγοράσουν τα διαφημιζόμενα προιόντα.

  Έχουμε παράβαση ή όχι? Υπάρχει ή δεν υπάρχει προτροπή προς τα παιδιά να πιέσουν άλλους?

  Τέλος, κλείνω με το άρθρο 11, περί ‘μη ζητηθείσας επικοινωνίας, του νόμου 3471/2006 (pdf file), για τα προσωπικά δεδομένα.

  4. Απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχουν σκοπό την άμεση εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, όταν δεν αναφέρεται ευδιάκριτα και σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα, καθώς επίσης και η έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας.

  Πως εγώ μπορούσα να βγάλω το email μου, από την λίστα, όταν μου έστελνε συνέχεια emails ο Giorgos, για να πάρει το laptop?

  Αυτά. Βαριέμαι να γράφω περισσότερα γιατί δεν ξέρω νομικά, και γιατί υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα. Προσωπικά, όπως το αντιμετωπίζω εγώ, το συγκεκριμένο viral παραβαίνει όλα τα άρθρα που σας ανέφερα.

  Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε ‘το κρασάκι’ και να μην το βάζουμε short list γιατί δεν είχε brand awareness (και άλλες hype marketing εκφράσεις), και να κάνουμε τα στραβά μάτια, σε μια εξόφθαλμη παραβίαση του κανονισμού.

  Αν βραβευθεί η καμπάνια, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Πλέον, η ατάκα ‘Γίνε Spammer‘ νομιμοποιείται σαν διαφημιστικό υλικό με ότι συνέπειες και αν έχει αυτό.

  υ.γ. για τους κακεντρεχείς, διέπομαι από αισθήματα εκτίμησης προς τους 2 Νάσσους, που τα έργα τους, άνοιξαν αυτήν την κουβέντα.

 61. Μα τι να συζητήσουμε ρε φίλε. Αν έχει διαφορετική έννοια το «Γίνε spammer»; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνουμε ολόκληρη ανάλυση για κάτι τόσο ξεκάθαρο. Γίνε spammer λέει. Δεν λέει ξεσκίσου να στέλνεις email στους γνωστούς σου το οποίο έχει υποκειμενική ερμηνεία. Εδώ η ερμηνεία είναι σαφέστατη, «Γίνε spammer». Κόψε από εδώ, υπεραπλούστευσε από εκεί, γενίκευσε παρακάτω, ολόκληρη μανούρα για να στρογγυλέψουμε το αδικαιολόγητο. Ε τώρα τι να συζητήσω πάνω σε αυτή τη λογική; Εσύ θες να αρνηθούμε την πραγματικότητα για να δούμε τα πράγματα κάπως αλλιώς. Εγώ δεν κάνω ερμηνείες. Σου παρουσιάζω τα πράγματα ως έχουν. Εσύ είσαι αυτός που προσπαθεί να μας πείσει πως πετάει ο γάιδαρος.

  Το έξω οι αστυνόμοι από το Internet κολλάει στην επίκληση σου να εξετάσουμε νομικά το θέμα και αν υπάρχει νομικό πρόβλημα να κινήσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τη διαφημιστική ούτε επιδιώκω να έχει νομικές συνέπειες για αυτό που είπε. Προτιμώ την αυτορρύθμιση. Αύριο που θα ξυπνήσω θα μου ‘χει περάσει.

  Δεν με νοιάζει ποιον στενοχωρώ όταν γράφω ότι πιστεύω και όταν είμαι και έτοιμος να παραδεχτώ ότι έχω κάνει λάθος

  Εμένα πάλι που με νοιάζει ποιον στενοχωρώ γιατί δεν είμαι στέλεχος να βάζω τα επαγγελματικά πάνω από φιλίες προτιμώ να μην σηκώσω το γάντι. Άμα σε κόφτει τόσο πολύ να έχεις δίκιο ΟΚ έχεις δίκιο. Μικρό το κακό.

 62. @fotis. Θα το ξαναπώ ρε φίλε. Είναι θέμα ερμηνείας. Και θα ξανά-αναρωτηθώ. Εγώ -που κάνω τον κακό της υπόθεσης- δεν το πήρα ως προτροπή για spam. Εσείς που το πήρατε γιατί δεν κάνατε κάτι;

  Πάμε τώρα να δούμε τι λέει ο Κώδικας.

  Άρθρο 2: Τιμιότητα
  Κάνει κατάχρηση της έλλειψης πείρας και γνώσεων ή όχι? Όχι. Πως την κάνει ακριβώς; Αν δεν ξέρεις τι είναι spam (άρα είσαι άπειρος) θα μάθεις και είναι στην κρίση σου τι θα κάνεις. Αν είσαι έμπειρος δεν εμπίπτεις στην κατηγορία… Και μόνο η έκφραση spammer σε βάζει στη λογική να βρεις τι είναι αν δεν ξέρεις. Όταν σου λένε “στείλε το σε 3 φίλους σου” και κάνεις spam ποιος φταίει φίλε;

  Άρθρο 3: Κοινωνική Ευθύνη
  Το spam είναι ή δεν είναι πράξη ψυχολογικής βίας? Αν ναι, παραβιάζεται το άρθρο? Μία ερώτηση υπάρχει μόνο. Αν “Ναι” τότε το άρθρο παραβιάζεται. Το θέμα είναι στην πρώτη ερώτηση. Όποιος απαντήσει καλά θα κάνει να το κάνει σύντομα

  Άρθρο 13: Παιδιά και νέοι
  Το ‘ικέτεψε, παρακάλεσε’ εμπίπτει στην κατηγορία? Βλέπτει πνευματικά και ηθικά ένα παιδί η προτροπή στην ‘ζητιανειά’, ναι ή όχι. Έλεος ρε Foti. Όταν δηλαδή στέλνεις mail για να κερδίσεις εισητήρια σε αγώνα τι είναι; Σε κάθε περίπτωση πάλι θέμα ερμηνείας είναι. Εγώ είδα ένα χαριτωμένο κείμενο και μάλλον ξεχωριστό. Εσείς βλέπετε προτροπή προς επαιτεία. Προφανώς είναι πιο διαβρωμένος από εσάς. Δεν έχω άλλη απάντηση

  4. Υποσχέσεις
  Έχουμε παράβαση ή όχι? Υπάρχει ή δεν υπάρχει προτροπή προς τα παιδιά να πιέσουν άλλους? Όχι δεν υπάρχει. Δεν ζητάνε χρήματα για να αγοράσουν κάτι αλλά βοήθεια για να κερδίσουν σε ένα διαγωνισμό. Έτσι το βλέπω

  Πως εγώ μπορούσα να βγάλω το email μου, από την λίστα, όταν μου έστελνε συνέχεια emails ο Giorgos, για να πάρει το laptop? Υποθέτω στέλνοντας ένα mail στο Giorgo…

  Εν κατακλείδι μόνο ένα άρθρο βλέπω σαφές. Αν υπάρξει κάποιος πιστοποιημένα να πει ότι παραβιάζεται, αναιρώ ότι έχω πει. Μικρή η αξία καθώς δεν είμαι στην επιτροπή, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει ηθική ικανοποίηση.

  Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε ‘το κρασάκι’ και να μην το βάζουμε short list γιατί δεν είχε brand awareness (και άλλες hype marketing εκφράσεις), και να κάνουμε τα στραβά μάτια, σε μια εξόφθαλμη παραβίαση του κανονισμού.
  Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Η είσοδος σε μία short list είναι τελείως διαφορετική διαδικασία από τον έλεγχο νομιμότητας. Παρεμπιπτόντως για το Krasaki που αρχικά δεν έλεγε πουθενά το brand που διαφημίζει δεν ισχύει το Άρθρο 11

  Οι διαφημίσεις πρέπει να διακρίνονται ως διαφημίσεις, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχουν και οποιοδήποτε μέσο κι αν χρησιμοποιούν. Κάθε καταχώριση σε Εντυπο ή Ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης, που περιέχει ειδήσεις ή άλλη αρθρογραφία, πρέπει να παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναγνωρίζεται εύκολα ως διαφήμιση. Αν υπάρχει και η ελάχιστη περίπτωση σύγχυσης, να δηλώνεται σαφώς ότι πρόκειται για διαφήμιση

  Επίσης περί της ερμηνείας που προανέφερα υπάρχει και το άρθρο 1 που λέει

  Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να περιέχουν δηλώσεις ή οπτικές παραστάσεις, που προσβάλλουν τα ήθη και τις επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας

  Εδώ φίλε τι κάνεις; Ποια είναι τα ήθη και οι επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας; Και ποιος θα το κρίνει;

  Άλλο θέμα (εγώ δε βαριέμα μάλλον)

  Πλέον, η ατάκα ‘Γίνε Spammer‘ νομιμοποιείται σαν διαφημιστικό υλικό με ότι συνέπειες και αν έχει αυτό.

  Ποιες συνέπειες δηλαδή; Θα τρέχουν όλοι να αγοράζουν λίστες με emails για να γίνουν spammers; Η θα νομιμοποιηθεί το spam γιατί δόθηκε βραβείο στα Ermis;

  Και κάτι ακόμα. Προσωπικά δεν έψαξα όλες τις καμπάνιες αν είναι σύμφωνες με το γράμμα του νόμου – ηθικού ή όποιου άλλου. Και επαναλαμβάνω υπάρχει επιτροπή γι αυτό. Εσύ φίλε τις έψαξες όλες και αυτή είναι η μόνη; Ειλικρινά από περιέργεια ρωτάω για να δω και εγώ την πορεία.

 63. @barak. Δεν σκοπεύω ρε φίλε να συνεχίσω να δίνω τροφή σε 1000 άτομα ούτε να δημοσιοποιήσω τι σχέσεις έχω με ποιους. Υπήρξε μία διαφωνία. Με κάποιο τρόπο πήγε σε προσωπικό επίπεδο. Μομφή για το ότι στέλεχος δεν δέχομαι. Και ως στέλεχος και ως δημοσιογράφος εκτίθεμαι κάθε μέρα σε πολύ κόσμο εν αντιθέσει με φίλους μου που γράφουν όταν έχουν κέφι. Ως εκ τούτου από υπονοούομενα δεν παίρνω χαμπάρι.

  Είπα και πιο πάνω ότι αν υπάρχει θέμα θα παραδεχτώ ότι έχω λάθος. Αν εννοείς την αυτορύθμιση ως “εγώ λέω τι είναι σωστό’ εγώ την εννοώ με ερμηνείες. Έτσι το είδα έτσι το έκρινα. Αν μου ξέφυγε κάτι εδώ είμαι για να επανορθώσω.

  Τα υπόλοιπα περί φιλίας τα συζητάω μόνο σε προσωπικό mail. Το πως συμπεριφέρομαι στις φιλίες μουκαι το πως κινούμαι με βάση την προσωπική μου ηθική δεν νομίζω να είναι θέμα του παρόντος post. Όποιος θέλει να με ρωτήσει μάγκες το mail μου το έχει. Δεν δεσμεύομαι να απαντήσω σε κανέναν όμως.

 64. Κάτσε φίλε, γιατί έχεις άδικο.

  Σαν τι να κάναμε εμείς, δηλαδή? Να κινηθούμε εναντίον της DDB? Να κράξουμε? Να ρουφιανέξουμε σε άλλους?

  Ποια θα ήταν δηλαδή η ενδεδειγμένη αντίδραση που θα περίμενε κανείς από έναν απλό blogger (must τίτλος αυτές τις μέρες)? Το γεγονός ότι κάτσαμε από την αρχή και σχολιάσαμε αρνητικά το copy, ψάξαμε και παραθέσαμε τον κώδικα δεοντολογίας και εξακολουθούμε να εναντιωνόμαστε σε τέτοιου είδους κείμενα, δεν φτάνει?

  Γιατί, αν δεν φτάνει αυτό, και η λύση της μολότωφ είναι αυτή που απομένει, χαρακήρι θα κάνω, αλλά θα την ρίξω (και δεν γίνομαι εμπαθής ούτε έχω κάποιο προσωπικό με κάποιον στην DDB). Αλλά, να επικροτήσω μια καμπάνια που προτρέπει ανοικτά τον κόσμο να σπαμάρει, δεν το κάνω.

  Όπως τα παιδιά της LB, την πάτησαν με το κρασάκι, που δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το virality του (γιατί κάπως έτσι θα έγινε, πριν προλάβουν να σηκώσουν το κανονικό video με την προβολή του link του πελάτη), έτσι την πάτησε και η DDB με το copy του κειμένου. Λάθη είναι αυτά, ίσως μικρά, αλλά δυστυχώς, όχι απαρατήρητα. Νικητής δεν μπορεί να βγαίνει πάντα ο καλύτερος. Αλλά, δεν μπορούμε να ‘λυγίζουμε’ τους κανόνες, γιατί τότε βγαίνει εκτεθειμένος ο θεσμός.

  Για τον κώδικα δεοντολογίας, δεν θα κάτσω να ανταπαντήσω. Είμαστε όλοι ώριμοι, ξέρουμε να διαβάζουμε ελληνικά, και μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας (καμία μομφή προς τον οικοδεσπότη).

  Θα επιμείνω όμως, ότι έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Γιατί αν βραβευθεί το Pet, ειλικρινά σου μιλάω, θα βγάλω viral με τα ακόλουθα.

  Κέρδισε 1 τηλεόραση Bravia, έτσι για πλάκα!

  Spamάρισε όποιον γνωστό και άγνωστο έχεις, χωρίς αναστολές, και μπες στην κλήρωση. Όσο πιο πολλά spam στείλεις, τόσο πιο πολλές συμμετοχές, κερδίζεις στην κλήρωση.

  Ξεκίνα τώρα, και κάνε τα mailboxes των φίλων σου να μπουκώσουν!!!

  Απλά και ξάστερα. Και πέστε μου, σε τι διαφέρει με το Public Pet?

 65. @fotis. Δεν ξέρω ρε φίλε τι θα κάνατε. Από τι στιγμή που το είδατε όμως έτσι το πράγμα κάτι θα έπρεπε να κάνετε. Εκτός φυσικά από το να μου τη χωθείτε επειδή δεν το είδα έτσι :-) Εγώ δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνω; Να μη το ψηφίσω; Sorry αλλά αν θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι το ψηφίζεις. Όταν υπάρχει “κενό” ή λαθος ερμηνεία δεν κρύβεσαι… Και πάλι θα το ξανακάνω. Όταν δέχομαι όμως επιβολή του τι είναι σωστό και τι όχι αντιδράω. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι έχω δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής.

  Οσον αφορά το Spamarise τους πάντες για την όποια TV εγώ θα το κάνω και αύριο αν χρειαστεί και χωρίς να πάρει βραβείο το Public. Αφενός γιατί έχει πλάκα και αφετέρου γιατί θεωρώ ότι πολύ περισσότερο διακωμωδεί το spam και τους spammers και πολύ λιγότερο σπρώχνει τον κόσμο στην αμαρτία του spam.

  Τι να κάνουμε τώρα που το βλέπω έτσι ρε φίλε;

 66. Τίποτα δεν θα κάνουμε, φίλε.

  Έχουμε διαφορετικές οπτικές γωνίες για το θέμα spam. Αυτό είναι όλο.

  Πάρε δωράκι κλασσικό video για να κάνουμε λίγο κέφι (μετά το 32”, ξεκινάει το καλό).

  υ.γ. δοκίμασα να κάνω embed τον κώδικα. Δεν ξέρω αν πέτυχε! :o)

 67. Αυτορρύθμιση σημαίνει να βγουν οι παράγοντες της αγοράς και να πάρουν μια θέση. Όπου παράγοντες αφενός η διαφημιστική κι αφετέρου κάποιος/οι από την επιτροπή νομιμοποίησης των awards. Κι όποιος άλλος θέλει να καταθέσει την άποψη του καλοδεχούμενος. Αν όπως λες οι ισχυρισμοί μου δημιουργούν κλίμα τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και δυο-τρεις επίσημες τοποθετήσεις; Δεν είναι αυτορρύθμιση να αναλαμβάνεις τον άτυπο ρόλο του εκπροσώπου των εταιριών για να κρατάς τις ισορροπίες. Ας μιλήσει και κάνας άλλος. Υποχρέωση τους είναι σε τελική ανάλυση.

  Η διαφωνία πήγε σε προσωπικό επίπεδο γιατί για πράγματα που κάποτε ήξερα πως τα έβλεπες και γέλαγες τώρα ξαφνικά τα υποστηρίζεις. Ε να με συγχωρείς κιόλας αλλά για μένα μεγαλύτερο σοκ είναι αυτό από την εκάστοτε παρατυπία των awards. Τι να κάνουμε, είμαι παρορμητικός και ρομαντικός.

  Για να εκτεθείς Περικλή πρέπει να πεις τα δυσάρεστα. Οι δικές σου κριτικές εδώ και πολύ καιρό είναι στρογγυλεμένες και γενικόλογες. Εκφράζεις δυσαρέσκεια ας πούμε για τα 25 virals αλλά δεν καταδικάζεις μια πολιτική που επιτρέπει σε 2 εταιρίες να κατεβάζουν 90 συμμετοχές. Επομένως τι νόημα έχει να πεις πως τα 25 virals είναι πολλά; Και λοιπόν; Ποιος/τι φταίει θα μας πεις; Εγώ αυτό περιμένω να ακούσω από εσένα ρε φίλε. Αλλιώς άποψη γενικά κι αόριστα πως τα πράγματα δεν πάνε καλά έχουμε όλοι.

 68. @Barak. Sorry φίλε αλλά τελείωσε η κουβέντα επί του προσωπικού.

  Τo post αφορά το θέμα που αφορά και ήδη έχουμε κάνει ένα προσωπικό θέμα δημόσιο. Αν δεν σου αρέσει όπως γράφω απλά δεν με διαβάζεις. Αν θεωρείς ότι εκπροσωπώ εταιρίες κάνε ότι καταλαβαίνεις.

 69. Καλησπέρες!
  Ως η αμαρτωλή copy* του Pet, είπα να προβάλλω τουλάχιστον τον δικό μου τρόπο σκέψης απέναντι σε όλα όσα διάβασα χωρίς να έχω κανένα σκοπό να επικρίνω τους ηθικούς κώδικες των σχολιαστών (που όπως προέκυψε είναι υποκειμενικοί).
  Όχι λόγω Ερμής απαραίτητα, αλλά έτσι επειδή κάποτε θα ήθελα να πω δυο λόγια, κυρίως επειδή όταν άρχισα να ενημερώνομαι περισσότερο γύρω από τον τομέα ελληνική διαφήμιση στο internet, το πρώτο που μου έκανε έντονη εντύπωση ήταν η παντελής έλλειψη χιούμορ, ακόμη και μέχρι σήμερα.

  Σε κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη, η πρώτη αντίδραση που παρατηρώ συνήθως από τους τελικούς αποδέκτες είναι πρωτίστως ενθουσιασμός και επιδοκιμασία, μετά παγωμάρα, έπειτα καχυποψία και στη συνέχεια θυμός και απόρριψη, αντιδρώντας σχεδόν σαν ιθαγενείς που μας υβρίζουν το τοτεμ. Κάπως έτσι έγινε και με το pet όταν οι ίδιοι εκείνοι που σπάμαραν δίχως αύριο, βλέποντας στην πορεία πως δεν έχουν καμιά ελπίδα να κερδίσουν διότι προφανώς το spam τους δεν ήταν επαρκές, θεώρησαν πως το αμέσως επόμενο λογικό πράγμα ήταν να διαμαρτυρηθούν για τη διατύπωση και την “ηθική” του όλου εγχειρήματος. Κάτι τέτοιο όμως, ποτέ δεν περίμενα να σιγοντάρουν οι επαγγελματίες του χώρου.

  Ως καινούργια στη διαφήμιση, δεν γνωρίζω τις νομικές πτυχές της κάθε φράσης που χρησιμοποιώ (και δεν είναι η δουλειά μου θα μου πείτε) αλλά επιτρέψτε μου ως άνθρωπος να έχω τον δικό μου ηθικό κώδικα. Όλα τα άρθρα που παρατέθηκαν για να υποδείξουν την παρατυπία του copy που χρησιμοποίησα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αφορούν το 99.9999% των διαφημίσεων π.χ. σε παιδικά τρόφιμα με ζάχαρη και λίπος ώστε να απαγορευτούν on sight την επόμενη στιγμή. Για να μην πάω στα τραπεζικά προϊόντα και φυσικά το μεγαλύτερο spammer όλων των εποχών, το Facebook (κι όποιος έχει αντίρρηση ας ρίξει μια ματιά στα notifications και θα δει επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του ίδιου application από τον ίδιο “friend” μόνο και μόνο για να “ξεκλειδώσει” προνόμια/δώρα/δενξέρωγωτι). Πιστέψτε με, η λίστα είναι ατέλειωτη και of all people, είμαστε οι τελευταίοι που θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

  That said και μιλώντας για την ουσία του πράγματος, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως το θέμα προκλήθηκε μόνο και μόνο από τη λέξη – ταμπού “spammer” ενώ δε θα υπήρχε κανένα θέμα με ένα copy τύπου “κάλεσε τους φίλους σου να σε ψηφίζουν καθημερινά”, κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε διαγωνισμούς.
  Δεχόμαστε δηλαδή την όλη ιδέα (κερδίζει εκείνος που προκαλεί τις περισσότερες ψήφους “ενοχλώντας” φίλους, γνωστούς και αγνώστους) και δαιμονοποιούμε την προφανή και εξόφθαλμη διατύπωσή της. Αν αυτό δεν είναι σοβαροφάνεια, τότε τί είναι;
  Είναι σα να μου λέτε ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να πω “πάρε τρία μέτρα σκοινί, δέσε το στο ταβάνι, ανέβα σε μια καρέκλα και αφού το τυλίξεις στο λαιμό σου, άρχισε να κλωτσάς την καρέκλα”, αρκεί να μη χρησιμοποιήσω τις απαγορευμένες λέξεις “αυτοκτονία”, “κρεμάω” και “emo”; :)
  Ελπίζω να ήταν σαφές το point μου, αν και φαντάζομαι πως ήταν ακόμη σαφέστερο το χιουμοριστικό κλίμα σε όσους έκαναν τον κόπο και διάβασαν το copy του Petblog.

  Bottom line, αν θέλετε τη δική μου ταπεινή άποψη για το θέμα, ως χρήστες του διαδικτύου είμαστε όλοι spammer by default.-

  * Για τα Ερμής, τί να πω; Έχοντας διπλή ιδιότητα και ως newbie, μόνο μια απορία έχω:
  Τα Ερμής στα web awards, πώς γίνεται να έχουν Copywriters και δεν έχουν Content Developers;

  φιλικά

 70. @ Kωνσταντίνα

  Ένα λεπτάκι, γιατί μας λές σοβαροφανείς, και είναι κρίμα, γιατί δεν προσπαθήσαμε να θίξουμε κανέναν.

  Ας τα βάλουμε σε μια τάξη.

  Καταρχήν, ο λόγος που θεσπίστηκαν οι δεοντολογικοί κανόνες δεν ήταν έτσι για την πλάκα μας, αλλά για να δημιουργήσουν ένα εύρυθμο πλαίσιο λειτουργίας. Διαφορετικά, και εγώ θα διαφήμιζα πανάκριβα παιδικά παιχνίδια σε πιτσιρίκια, έξω από τα σχολεία.

  Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι λέξεις του τύπου ‘spamαρε’ ‘αυτοκτόνα’, ‘κάψτους όλους’ απαγορεύονται.

  Το ξέρουμε όλοι ότι η γλώσσα μας έχει ένα μεγάλο πλούτο και το ‘αυτοκτόνα’ μπορεί κάλλιστα να γίνει ‘πέσε και κοιμήσου ένα βαθύ αιώνιο ύπνο’, αλλά τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή? Να καταργήσουμε τους κανόνες?

  Το ξέρω ότι και τα τυπάκια που κλέβουν τα super markets για να τα δίνουν σε φτωχούς, είναι πρώτοι μάγκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επικροτώ και την κλοπή.

  Πάμε στα περί χιούμορ. Χιούμορ είναι για σένα. Για εμένα, που καθημερινά σπαταλάω 2 ώρες+ για να καθαρίζω το mailbox μου από spam, δεν είναι. Όπως επίσης δεν είναι χιούμορ για αυτούς, για αυτούς, για αυτούς, και πάει λέγοντας…

  Σε λίγο, θα αρχίζουμε να γράφουμε copies με την λέξη ‘μαλάκα’, ‘πουστράκο’, ‘λουγκρίτσα’ κτλ, γιατί έχουν γέλιο. Εκεί θέλουμε να καταλήξουμε?

  Τέλος, και κλείνω εδώ, γιατί έχω καταντήσει τιμητής της ηρεμίας του mailbox μου, χωρίς κανείς άλλος να ενδιαφέρεται… όχι δεν “Δεχόμαστε δηλαδή την όλη ιδέα (κερδίζει εκείνος που προκαλεί τις περισσότερες ψήφους “ενοχλώντας” φίλους, γνωστούς και αγνώστους)”.

  Αυτό είναι κάτι που αποφασίσατε εσείς να κάνετε, αδιαφορώντας για τους κανονισμούς και την δεοντολογία που διέπει το internet. Το γεγονός ότι η καμπάνια βρήκε ανταπόκριση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν και δεοντολογική σωστή. Αν αύριο, κυκλοφορήσει ένα viral video, με εμένα να κάνω τον σαλτιμπάνγκο και να βρίζω τα θεία προωθώντας μια υπηρεσία ή ένα προϊόν, πιθανότατα να έχει κόσμο γιατί είμαι τερατόμορφος, και ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί κάτι τόσο συγκλονιστικό… αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και ηθικά σωστό.

  To make things short… δώσε μου μια πειστική απάντηση στην ερώτηση “Σε τι διαφέρει, το Public Pet , από το viral που πρότεινα?” και σταματάω να ασχολούμαι. Χιούμορ δεν έχει το δικό μου δηλαδή?

  Κέρδισε 1 τηλεόραση Bravia, έτσι για πλάκα!

  Spamάρισε όποιον γνωστό και άγνωστο έχεις, χωρίς αναστολές, και μπες στην κλήρωση. Όσο πιο πολλά spam στείλεις, τόσο πιο πολλές συμμετοχές, κερδίζεις στην κλήρωση.

  Ξεκίνα τώρα, και κάνε τα mailboxes των φίλων σου να μπουκώσουν!!!

  Αυτά, Over and out. Βαρέθηκα να ασχολούμαι. Και δεν είναι αρμοδιότητα μου.

 71. Bottom line, αν θέλετε τη δική μου ταπεινή άποψη για το θέμα, ως χρήστες του διαδικτύου είμαστε όλοι spammer by default.-

  εκτός από ταπεινή η άποψη σου, είναι και λανθασμένη.

 72. Καλημέρες σε όλους. Κατ αρχήν να χαιρετίσω την Κωνσταντίνα. Μη γίνουμε “και” αγενείς.

  Και όμως φίλε foti η Κωνσταντίνα το τοποθετεί σωστά. Το υπονόησα και εγώ αλλά καλά κάνει και το λέει με το όνομά του. Περί σοβαροφάνειας πρόκειται. Και θα το εξηγήσω χωρίς να κάνω καθόλου το χαριτωμένο γεγονός που εκνευρίζει ιδιαιτέρως τον Uroborus, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

  Σοβαροφάνεια λοιπόν αλλά και γενικοί αφορισμοί για τους εξής λόγους.

  Α) Αν η καμπάνια έχει κάτι παράνομο και ανήθικο, το πρόβλημα δεν είναι αν θα βραβευτεί, αλλά το ότι κυκλοφόρησε φίλε. Και από τι στιγμή που τότε το μόνο που έγινε ήταν να σχολιαστεί αρνητικά το copy αλλά να ψηφίσεις (έτσι γράφεις τουλάχιστον στο συγκεκριμένο άρθρο) κάπου το μέτρο χάνεται.

  Β) Ξαναρώτησα και δεν μου απάντησες. Έχεις δει και έχεις τσεκάρει όλες τις άλλες διαφημιστικές ενέργειες (και όχι μόνο τα viral) αν είναι σύμφωνες και με τα χρηστά ήθη και με τον κώδικα δεοντολόγιας της ΕΔΕΕ; Αν όχι μήπως είναι λίγο κάπως να τίθεται θέμα μόνο για μία συμμετοχή; Γιατί υπάρχει η δεοντολογία της ΕΔΕΕ αλλά υπάρχει και η δεοντολογία -άτυπη- ίσως περί κριτικής γενικώς…

  Γ) Αφού είσαι υπέρ των κανόνων (θα επανέλθω σ αυτό) τότε γιατί κάνουμε γαργάρα στο Krasaki που αφού είναι διαφήμιση (ειδάλως γιατί φωνάζουμε που δεν πήγε short list) αναφέρει άλλα brands και μάλιστα τα εμφανίζει κιόλας σε ένα video που ελέγχεται η πλάκα που έχει (πχ Campari);

  Δ) Ο κώδικας δεοντολίας της ΕΔΕΕ αν δεν με γελούν τα μάτια μου είναι από το 2000. Αυτό δεν σε πειράζει σε σχέση με το internet? Και αφού δεν σε πειράζει, τότε στα user generated videos που γυρνάνε όλοι και ζητάνε οι εταιρείες να “προτείνουν” διαφημίσεις γιατί δεν ζητάς να αναγράφεται σε εμφανές σημείο (έστω ένα link βρε αδερφέ) ότι οφείλουν και οι χρήστες να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες; Γιατί είναι User generated Και προκειμένου να πάει μπροστά το Social Networking δεν τρέχει και τίποτα;

  Ε) Περί κανόνων το ανάγνωσμα.

  Αφενός φίλε δεν μπορούμε να είμαστε όλοι υπέρ των κανόνων. Αφετέρου αν χρειαστεί να καταργηθούν θα καταργηθούν.

  Γιατί με τη λογική αυτή που ανέφερες περί χρηστών ηθών κλπ Καλά κάνανε παλιά και όσους κάνανε μπάνιο γυμνοί τους βάζαν φυλακή. Καλά κάνανε επίσης και όσους φοράγαμε σκουλαρίκι στο σχολείο μας έδιναν αποβολές και στο δρόμο μας φωνάζαν αδερφές. Καλά κάνουν επίσης όσοι στήνονται με σταυρούς έξω από τα Σινεμά όταν παίζει κάποιες ταινίες που κατά τη γνώμη τους προσβάλουν τα ήθη και τη Θρησκεία. Και φυσικά καλά κάνουν και σέρνον στα δικαστήρια το Τζιμάκο μία – μία φορά που βγάζει αφίσες και έχει την ελληνική σημαία. Για να μη σου πω ότι εκεί που ο Τζιμάκος έλεγε ότι “είμαστε υπερ της 17Ν” (σε live αλλά και σε CD) θα έπρεπε να είναι παρείτσα με τους άλλους.

  Θα σε πάω όμως και σε κάτι πιο tech. Όταν στο Digg έγινε το post που έδινε τον κώδικα για το “σπάσιμο” του Blue Ray η ιστορία έφερε τον γενικό του Digg να φωνάζει “Ζήτω η Επανάσταση” γιατί οι χρήστες του Digg εριξαν τους servers μη δεχόμενοι το κατέβασμα του post από τους αρμοδίους. Προφανώς το να σπας CDάκια είναι παράνομο όπως και το να κλέβεις super markets. Το Digg όμως το έχετε κάνει είδωλο αντί να το στέλνετε στην πυρά.

  Θέλεις και άλλο? Παράνομη δεν είναι και η λογική του κατεβάζω μουσική και video; Τότε γιατί βάλουν όλοι κατά των εταιρειών μουσικής; Άλλοι κανόνες είναι εκεί άλλοι εδώ;

  Όλα τα παραπάνω φίλε σε κάποιους κανόνες ανήκουν. Και κάποιοι αντιδρούν. Αν θέλεις λοιπόν να κάνουμε σημαία τους κανόνες τότε θα πρέπει σε όλα τα παραπάνω να πάρουμε θέση. Διότι το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.

  Το να διαφωνούμε λοιπόν προφανώς το δέχομαι. Θα δεχτείτε όμως και εσείς ότι έχουμε δικαίωμα να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετική οπτική γωνία. Και σίγουρα θα πρέπει να διατηρήσουν κάποιοι μία σαφή στάση.

  Εγώ λοιπόν και ως Περικλής και ως Uroborus έχω γράψει κείμενο υπέρ του Digg, μου αρέσει ο Τζιμάκος, είμαι γυμνιστής, κατεβάζω MP3 και Prison Brake και δεν κάνω παρέα με τη Λουκά. Ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η έκπληξη που βλέπω και χιούμορ εκεί που βλέπετε εγκλήματα ή που δείχνω πιο χαλαρός σε κάποιους κανόνες. Με λίγα λόγια απόλυτα συνεπής σ αυτά που κάνω.

  Εσείς όμως τελικά κάνετε παρέα με τη Λουκά ή έτσι έκατσε?

  ΥΓ. Τα κείμενα πέρνουν αξία και από την υπογραφή τους και από τη συνέπεια και αξιοπιστία αυτού που γράφει. Από τη στιγμή που δέχτηκα πυρά -και μάλιστα τέως φίλια- πως κάνω τον εκπρόσωπο τύπου των εταιρειών και πως είμαι ασυνεπής και ουδείς διαφώνησε οφείλω να αναρωτηθώ και εγώ με τη σειρά μου για μερικά φαινόμενα.

 73. Δυο-τρεις (από τις πολλές) μικρές σκέψεις και από έναν από τους μόνιμους αναγνώστες.

  Περικλή

  Εννοείται πως δεν θέτω θέμα απαξίωσης για κανέναν, αλλά είθισται τη μηλιά με τα μήλα να χτυπάνε. Ε, και ορθά να την “χτυπάμε” γιατί είχε κάτι να πει η κουβέντα. Δηλαδή πραγματικά respect για το πως ανάβεις την κουβέντα

  Φώτη

  Νομίζω πως το θέμα είναι εκεί που το θέτεις. Διότι υπάρχει πράγματι ζήτημα με την αυθαιρεσία της έκφρασης και των εννοιών.

  Νομίζω πως έχει να κάνει με το γενικότερο ανταγωνιστικό πλαίσιο κλπ. κλπ. κλπ. αλλά και με την απουσία μιας διάστασης ethics η οποία λείπει και στο επίπεδο της λειτουργίας των αγορών, κυρίως όμως στην εκπαίδευση αυτών που στελεχώνουν τις αγορές.

  Εννοείται πως δεν πρόκειται για μια “ιδεαλιστική” προσέγγιση επί του “ορθού”, αλλά για την επισήμανση ότι όσο απουσίαζει η συζήτηση για τα ethics (από συμπεριφορά και κουλτούρα μέχρι μορφές συρρύθμισης) τόσο το “τεχνολογικό” θα παραμένει “τεχνοκρατικό”.

  Πολύ σωστά το λέει ο Φώτης. Τί θα πει γίνε spammer? Απλά μέσα στον κορεσμό της αποδόμησης προκύπτει μια ιεράρχηση στην κρίση μας περί της βλαπτικότητας της κάθε αυθαιρεσίας.

  Και εννοείται στο τέλος ο κυνισμός θριαμβεύει…

 74. “Εγώ λοιπόν και ως Περικλής και ως Uroborus έχω γράψει κείμενο υπέρ του Digg, μου αρέσει ο Τζιμάκος, είμαι γυμνιστής, κατεβάζω MP3 και Prison Brake και δεν κάνω παρέα με τη Λουκά. Ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η έκπληξη που βλέπω και χιούμορ εκεί που βλέπετε εγκλήματα ή που δείχνω πιο χαλαρός σε κάποιους κανόνες. Με λίγα λόγια απόλυτα συνεπής σ αυτά που κάνω.”

  Προσοχή μας ακούνε :)

 75. @uroborus
  Είναι η δεύτερη φορά που με αποκαλείτε σοβαροφανή και αντιπαρέρχομαι τον όρο. Το να προσπαθώ να γράψω τα κακώς κείμενα μιας καμπάνιας με κακό copy δεν με κάνει σοβαροφανή.

  (@*&*@&^$$… αυτά είναι μπινελίκια που σας ρίχνω, γιατί δεν κρατήθηκα!)

  Στα επιμέρους… και στα απαντώ ένα-ένα….

  Α) Επαναλαμβάνω ότι κυκλοφόρησε, γιατί είχε μέσα της το στοιχείο του viral. Επίσης, επαναλαμβάνω -γιατί δείχνεις να μην δίνεις σημασία σε ότι γράφω – ότι Αν αύριο, κυκλοφορήσει ένα viral video, με εμένα να κάνω τον σαλτιμπάνγκο και να βρίζω τα θεία προωθώντας μια υπηρεσία ή ένα προϊόν, πάλι θα κυκλοφορήσει και θα έχει πολλά views. Ιδιότητα του viral (=επιδημικό) δεν είναι να κυκλοφορεί? Θα του ανάψουμε το κόκκινο φανάρι ή θα του πούμε ‘έλα πίσω, κακό παιδί’? Έτσι, δεν την πάτησαν και με το κρασάκι του Τσου που κυκλοφόρησε πριν την ώρα του?

  Επειδή, με καρφώνεις όμως, σου λέω ότι ψήφισα μια φορά τον Giorgo (επειδή με spamare) και δεν πήρα μέρος στο εν λόγω παιχνίδι. Την θέση μου, για την εν λόγω καμπάνια, την έγραψα πρώτος, από όλους σας.

  Β) Όχι, και δεν με νοιάζει, προς το παρόν. Αν θέλεις να τις πιάσουμε μια-μια και να τις αναλύσουμε, το κάνω και τώρα. Η κουβέντα για το Pet, άνοιξε από τον Barak, και εγώ την συνεχίζω, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε την ατάκα ‘Γίνε Spammer’. Απλά πράγματα.

  Γ) Δεν βλέπω τι σχέση έχει με την κουβέντα μας. Αν πω, ότι και το κρασάκι αντιβαίνει τους κανονισμούς δεοντολογίας, θα πάψει να υφίσταται το θέμα του ‘Γϊνε Spammer’? Αν κλέψω εγώ πρώτος και κλέψεις και εσύ μετά, δεν με κάνει εμένα λιγότερο κλέφτη…

  Δ) Πάλι αδυνατώ να καταλάβω την θέση σου. Να με πειράξει τι? Ότι υπάρχει έστω και ένας αναχρονισμένος κώδικας δεοντολογίας? Θα προτιμούσες να μην υπάρχει καθόλου κώδικας? Θα προτιμούσες δηλαδή να έβλεπες σε video τον Φώτη να κάνει την ανάγκη του και να σκουπίζεται με το Marketing Week? Έλα ρε Περικλή, μην τα ισοπεδώσουμε όλα….

  Ε) Κάνεις κύρηγμα αριστεροφροσύνης και αναρχίας, σε ένα αριστερό.

  Αφενός φίλε δεν μπορούμε να είμαστε όλοι υπέρ των κανόνων. Αφετέρου αν χρειαστεί να καταργηθούν θα καταργηθούν.

  Μου παραθέτεις και καμιά δεκαριά παραδείγματα, αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει τι προσπαθείς να αποδείξεις… Να μην υπακούμε στους κανόνες ή ότι το ‘Γίνε Spammer’ δεν είναι κάτι άσχημο?

  Γιατί ούτε την απόλυτη αναρχία δέχομαι, ούτε την προτροπή προς το spam (για να στο πω αλλιώς.. για την πρώτη θα μπορούσαν να με πείσουν.. για το δεύτερη με τίποτα)

  Στο δια ταύτα…

  α. Νομιμοποιείς, σαν Περικλής, εκφράσεις και προτροπές του τύπου ‘Γίνε Spammer’?

  Με ένα ναι ή με ένα όχι. Δεν θέλω σεντόνια.

  @Vangelis

  Γεια σου, βρε φίλε. Χάθηκες, αλλά έπεσες στην κατάλληλη στιγμή, με την κατάλληλη απάντηση. Always, on spot! ;o)

 76. Θα μου έκανε τρομακτική εντύπωση να δω πως σκέφτονται και οι υπόλοιποι άνθρωποι του χώρου. Δεν μπορεί, όλο και κάποιος θα διαβάζει το blog.

  Γιατί, εμείς την πέφτουμε στον Περικλή, που έχει μια θέση, αλλά και ο ίδιος, βγαίνει ντόμπρα και λέει την γνώμη του (ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι).

  Που είστε, λοιπόν κύριοι και κυρίες του interactive marketing? Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

  Νομιμοποιείτε εκφράσεις του τύπου ‘Γίνε spammer’, ναί ή όχι? Απλά και ξεκάθαρα.

  Για αυτορύθμιση δεν μιλήσαμε?

  υ.γ. εκ των προτέρων δηλώνω ότι αμφιβάλλω αν θα βγει ο οποιοσδήποτε να απαντήσει. Μακάρι, να διαψευσθώ.

 77. Η ειρωνεία είναι πως ακόμα και στο παρόν blog υπήρξε σπαμ της συγκεκριμένης καμπάνιας το οποίο ενόχλησε τον οικοδεσπότη. Φαίνεται πως εκείνη τη μέρα δεν είχε φορέσει το κοστούμι του προοδευτικού και το πήρε στραβά.

  Εσείς όμως τελικά κάνετε παρέα με τη Λουκά ή έτσι έκατσε?

  Εμείς κάνουμε παρέα με ένα web που διέπεται από σεβασμό. Εσύ κάνε παρέα με αυτούς που κλέβουν
  πιστωτικές κάρτες γιατί σίγουρα έναν οίστρο δημιουργικότητας και επαναστατικότητας τον έχουν.

 78. Νομίζω ότι στην όλη συζήτηση περί viral έχετε αγνοήσει τελείως τον παράγοντα κίνητρο από την πλευρά του χρήστη.

  Η μαγκιά -κατά τη γνώμη μου- είναι να φτιάξεις ένα viral που θα κάνει τον χρήστη να το προωθήσει στους φίλους του ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ επειδή το βρήκε αστείο/ενδιαφέρον/κλπ χωρίς δηλαδή να έχει όφελος ο ίδιος ο χρήστης και ταυτόχρονα να προβάλλεται το brand.

  To livefeeds το πέτυχε και στα δύο. Το κρασάκι του τσου το πέτυχε κατά το ήμισυ. Το προώθησαν αυθόρμητα πολλοί αλλά δεν φάνηκε πουθενά το brand. Αντίστοιχα στην περίπτωση του publicpet φάνηκε το brand αλλά έλλειπε το αυθόρμητο του πράγματος. «Εκβίαζε» το virality με αντίτιμο κάποια δώρα. Sorry, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια φοβερή δημιουργικότητα για να το κάνεις αυτό. Χρειάζεται απλά ένα καλογραμμένο κείμενο, που η συγκεκριμένη καμπάνια το είχε. Αλλά ως εκεί.

  Ως προς το «γίνε spammer» νομίζω ότι πέρα από κανονισμούς/σοβαροφάνεια/ηθική/κλπ υπάρχει και ο παράγοντας αποτελεσματικότητα. Δηλαδή θα είναι ΟΚ αν αύριο βγει ένα site και κάνει μια εσωτερική καμπάνια στους χρήστες του μέσω της οποίας θα τους προτρέπει να κάνουν κλικς στα banner του με αντίτιμο πχ μία τηλεόραση 50’’ σε αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικς; H διαφήμιση θα είναι το ίδιο αποτελεσματική; Τα νούμερα που θα προκύψουν θα αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματικότητα του site και του δημιουργικού;

  Δε νομίζω…

 79. δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια φοβερή δημιουργικότητα για να το κάνεις αυτό

  Αυτό ήταν μάλλον ισοπεδωτικό. Εννοούσα ότι είναι ΠΟΛΥ πιο δύσκολο να πετύχεις το αυθόρμητο virality σε σχέση με την ύπαρξη σχετικών κινήτρων (δωρα κλπ).

 80. telika meta tin moda ton blog…echoume kai tin moda ton “viral”???

  ftiakse kai esi ena viral mporeis…

 81. @@@@@@@

  Ο τίτλος του post πραγματικά είναι θεϊκός!
  Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μέχρι τώρα διαπιστώνω πόσο μα πόσο σοφά το έθεσε ο οικοδεσπότης.

  Κοιτάζοντας μια πυξίδα πλοίου – μπούσουλα- που στρέφει προς τα δεξιά είναι εύκολο, ένας που το παρατηρεί για πρώτη φορά, να παραπλανηθεί ότι το καράβι στρέφει κι αυτό προς τα δεξιά, ενώ στην πραγματικότητα στρέφει προς τ’ αριστερά! Το μόνο που έχει να κάνει λοιπόν ένας σόφρων άνθρωπος είναι να σηκώσει το βλέμμα από την πυξίδα να κοιτάξει μπροστά, προς τα που πάει η πλώρη, και να κόψει τιμόνι γιατί διαφορετικά…”την κάτσαμε τη βάρκα”.

  Επειδή λοιπόν παίζει με την Κρίση να μπαρκάρω μούτσος σε γκαζάδικο καλό είναι να τα φρεσκάρω στη μνήμη μου μπας και πέσω σε κανα καπετάνιο στραβόξυλο!

  Αν λοιπόν σε κάποια βάρδια που θα κάνω τιμόνι, μούτσος ων, καταμεσίς στο “Τρίγωνο του διαβόλου” που οι πυξίδες τρελαίνονται με ρωτήσει ο καπετάνιος: Ρε μούτσε, τα “Ermis” είναι βραβεία Δημιουργικότητας ή Αποτελεσματικότητας και στο κάτω – κάτω αν κάποια έργα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (marketing?) η Επιτροπή Νομιμοποίησης για ποιο λόγο τα περνάει; Eγώ τι θα του απαντήσω ο μούτσος;

  ko bi san moutsos

 82. Εσύ κάνε παρέα με αυτούς που κλέβουν πιστωτικές κάρτες γιατί σίγουρα έναν οίστρο δημιουργικότητας και επαναστατικότητας τον έχουν.

  Επειδή τώρα που το ξαναδιαβάζω αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να δημιουργεί περίεργους συνειρμούς, αυτό που εννοούσα ήταν πως στο λογική ότι το «Γίνε spammer» είναι δημιουργικό και επαναστατικό γιατί να μην είναι και η κλοπή πιστωτικών καρτών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το αναιρώ ως ατυχές κι αν δεν σου κάνει κόπο Περικλή σβήστο τελείως να πάει στο καλό. Ζητώ συγγνώμη αν δημιούργησα παρανοήση.

 83. Καλημέρα σε όλους!

  3 ή 4 μέρα για το ίδιο θέμα και παραλίγο (αν όχι ακόμα) να χαλάσουμε τις καρδίες μας (και τις σχέσεις μας).

  Foti εδώ είμαι και διαβάζω αλλά δε θέλω να πάρω θέση στο θέμα “γίνε spammer” γιατί απλώς γράφτηκα για να δοκιμάσω την καμπάνια και δεν ψάρωσα με τη φράση γιατί δεν ψαρώνω.

  Φαντάζομαι ότι και η εν λόγω ενέργεια ψάρευε για να πετύχει τους σκοπούς της. Αν είναι ηθική ή ανήθικη λίγο με νοιάζει. Υπήρχαν και συμμετοχές που ανέφεραν (κατά την ταπεινή μου άποψη) πιο βάρβαρα μηνύματα.

  Φύση και θέση αυτές τις ημέρες δε μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ευχαρίστως να πάρω θέση αμέσως μετά τις 23/10.

 84. Καλημέρα σε όλους.

  Μετά από 85 comments και αρκετή κουβέντα, το post θα παραμείνει και σήμερα ανοιχτό καθώς το Σ/Κ δεν προσφέρεται για όλους τους ενδιαφερόμενους. Τα comments από το Σάββατο έχουν μπει σε διαδικασία που απαιτεί approve από τον οικοδεσπότη, όχι για να ελέγχονται ως content αλλά για να είμαι και εγώ σε θέση να απαντήσω αν χρειαστεί. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα κοπεί τίποτα όπως δεν έχει κοπεί και μέχρι τώρα.

  Στο τέλος της ημέρας το post θα κλειδώσει καθώς ήδη έχουν υπάρξει και τοποθετήσεις και λίγο έως πολύ έχει πάρει άλλο δρόμο.

  @Μπούλης & Evangelos. Καλημέρα και χαίρομαι που σας βλέπω.

  @Μπούλης. Δεν θα μπορούσα να τοποθετηθώ καλύτερα.

  @barak. Thnx για τη διευκρίνηση. Όλα ΟΚ.

Trackbacks

 1. City 99.5 New viral. | About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media
 2. Viral or Not - Ermis awards behind the scenes | Inside a Box
 3. Branded entertainment: Loveatfirsite.gr by Lacta | About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media
 4. To making of του most viewed video του 2008. | About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media
%d bloggers like this: