Καλώς τα, 3-0 (όταν οι προβλέψεις του Αλέφαντου συναντούν το ελληνικό internet)

Μετά από ένα μήνα ραστώνης όπου η μοναδική ενασχόληση του συντάκτη με το internet ήταν η αναζήτηση στα απανταχού sport sites της έλευσης του Ντιόγο, μόνο ο Νικόλας ήταν ικανός να «βγάλει» τίτλο για το Akrothigws

Όπου Νικόλας, ο ένας και μοναδικός Ν. Αλέφαντος, ο οποίος σε στιγμή σπάνιας έμπνευσης, πριν από μερικά καλοκαίρια, προέβλεπε με γλαφυρό τρόπο σε ραδιοφωνικό σταθμό την κατάληξη ενός ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Το «Καλώς τα, 3-0» σηματοδοτούσε -φυσικά- τη βεβαιότητα για την εύκολη επικράτηση του ΟΣΦΠ και ήταν η κατάληξη ενός συλλογισμού που είχε ως βάση την επιθετική πληρότητα των Πειραιωτών. Το επόμενο απόγευμα, από τις προβλέψεις του Νικόλα και τα «Καλώς τα παιδιά», ο ΟΣΦΠ έχανε με πανηγυρικό τρόπο – μία ήττα που εν συνεχεία αποδειχθεί καθοριστική για το πρωτάθλημα. Ο ΟΣΦΠ έχασε για πρώτη φορά τον τίτλο μετά από 7 χρόνια παρότι είχε ισοβαθμήσει με τον αιώνιο αντίπαλό του και τα «παιδιά» είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο. Το ίδιο και η αμυντική λειτουργία του μέχρι τότε πρωταθλητή. Και αυτή ακριβώς η αμυντική λειτουργία είναι το link μεταξύ ποδοσφαιρικής ιστορίας και κουλτούρας και ιντερνετικής λογικής. Και φυσικά το link του σημερινού «Akrothigws» με το αντικείμενο της στήλης το οποίο -για όσους δεν μας διαβάζουν τακτικά- δεν είναι το ποδόσφαιρο (ούτε ο κινηματογράφος, ούτε το θέατρο, ούτε τα κοσμικά).

Για τους λιγότερο μυημένους στην ποδοσφαιρική ορολογία, το «επιθετική πληρότητα» ενίοτε μεταφράζεται σε βραζιλιάνους/αργεντίνους και λοιπούς αλλοδαπούς αρτίστες της μπάλας, σε φαντεζί ενέργειες, σε ακριβοπληρωμένα «πόδια» που έχουν ως στόχο το γκολ. Εν πολλοίς μάλιστα το εξασφαλίζουν. Αυτό που δεν εξασφαλίζουν από μόνοι τους είναι το «θετικό αποτέλεσμα». Αυτό, το αναλαμβάνει συνήθως η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι ομάδες που πρωταγωνιστούν στα διεθνή ποδοσφαιρικά σαλόνια, χρυσοπληρώνουν αμυντικούς παίκτες. Για την αλλοδαπή το ρητό «η επίθεση ξεκινάει από την άμυνα» είναι κανόνας. Για την Ελλάδα φήμη.

Ως φίλαθλο -και οπαδό- όλα τα παραπάνω με απασχολούν στον ελεύθερό μου χρόνο. Ως άνθρωπο του internet και της επικοινωνίας, με τρομάζουν όταν βλέπω τις πολλές ομοιότητες που προκύπτουν με τη φιλοσοφία του ελληνικού internet. Με μία φιλοσοφία, που θέλει τα teams που «στήνουν» το ελληνικό web να αφιερώνουν σχεδόν το 100% της δυναμικής τους στους «επιθετικούς» της ομάδας τους -ήτοι στους designers και τους commercial managers- και να αφήνουν για «κάποια άλλη στιγμή» την επάνδρωσή τους με ικανούς αμυντικούς. Και η αμυντική γραμμή του internet ήταν και εξακολουθεί να είναι η σκληροπυρηνική tech φιλοσοφία και πρακτική. Οι developers και οι IT managers που θα προσέξουν τη λειτουργία του όποιου οικοδομήματος, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για να δουλεύουν όλα σωστά. Οι tech-ήδες ως είθισται να αποκαλούνται. Λιγότερο φαντεζί θέσεις, σκληρές λύσεις, ενδεχόμενα έξοδα, αλλά εξίσου καλλιτεχνικές λύσεις και τελικά ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση, τα όμορφα λόγια, περί trust και «χτισίματος σχέσεων με τον επισκέπτη» όμορφα «καίγονται» σε links που δεν παίζουν και σε sites που κατεβαίνουν αργά και απολαυστικά γιατί κανείς δεν πρόσεξε το server ή γιατί το hosting γίνεται σε κάποιον απίθανο provider. Στις ίδιες περιπτώσεις το καλό design αποδεικνύεται εξίσου άσκοπο με τα πάσης φύσεως «ζογκλερικά» των λατινοαμερικάνων «μάγων» της μπάλας.

Βλέποντας σχεδόν όλο το καλοκαίρι αρκετά καινούρια projects να «σέρνονται» ή να παριστάνουν ότι είναι σε beta έκδοση ενώ απλά είναι ημιτελή, και γνωρίζοντας εκ των έσω ότι οι πάντες αναζητούν designers και εμπορικούς υπεύθυνους για sites τα οποία ακόμα δεν δουλεύουν σωστά, οι συνειρμοί ήταν αναπόφευκτοι και κάποια στιγμή πρέπει να πράγματα να αναφερθούν με το όνομά τους. Και το όνομά τους λέγεται tech support σε όλα τα επίπεδα. Και όσο κάποιοι θεωρούν ότι με ένα υποτυπώδες outsourcing και τηλεφωνικό consulting το πρόβλημα λύνεται, τόσο αυτό θα μεγαλώνει και το «Καλώς τα 3-0» δεν θα αργήσει να (ξανά)ακουστεί.

Και να πεις ότι μας λείπουν οι «αμυντικοί»; Όχι, δεν μας λείπουν. Ίσα – ίσα που έχουμε κεντρικούς και πλάγιους σαν τα κρύα τα νερά. Μόνο η φιλοσοφία μας λείπει και η γνώση για το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι θέσεις. Καιρός να την αποκτήσουμε…

ΥΓ. Με βάση όλα τα παραπάνω (συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης του άρτι αφιχθέντα συντάκτη) έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως οι αναγνώστες του Marketing Week θα συγχωρήσουν αυτό το μικρό ολίσθημα της στήλης προς την ποδοσφαιρική πραγματικότητα και τις απιστίες της στρογγυλής «θεάς». Άλλωστε, σε μία χώρα της οποίας έχει -πολλάκις- ποδοσφαιροποιηθεί μέχρι και η πολιτική της σκηνή, η σύνδεση του δημοφιλούς σπορ με το λιγότερο δημοφιλές διαδίκτυο, είναι μάλλον πταίσμα.

Advertisements


Categories: Internet Life

34 replies

 1. Ωραία η παραβολή, I like :). Βέβαια Περικλή υπάρχει και η άλλη μια προπονητική τάση στους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, αυτή που υποδεικνύει πως παίζουν άμυνα και οι επιθετικοί πολύ πριν φτάσει ο αντίπαλος στα καρέ της ομάδας, και αναλάβουν στόπερ και τερματοφύλακες!

  Μεταφράζω, θα πρέπει να κοιτάμε και τον designer (- εμπορικό κτλ) που αντιλαμβάνεται τι (μέσο) ακριβώς σχεδιάζει (- πουλάει κτλ) κ.ο.κ. ώστε να μην έχει τόση δουλειά και η άμυνα :).

 2. @Vagelis. Φυσικά, αλλά και πάλι ξεκινάς από το βασικό ότι έχεις αμυντικούς ή από το ότι οι επιθετικοί μαρκάρουν…. Κανένα πρόβλημα. Αρκεί να έχουν χρόνο να μαρκάρουν

 3. “Και να πεις ότι μας λείπουν οι «αμυντικοί»; Όχι, δεν μας λείπουν. Ίσα – ίσα που έχουμε κεντρικούς και πλάγιους σαν τα κρύα τα νερά.”

  Που τους βρίσκεις; Έχεις βρει γιάφκα με developers και δεν έχω πάρει χαμπάρι; (της προκοπής, όχι διακοσμητικούς)

 4. Γιάφκα με developers? Όχι δεν έχω βρει, αλλά καλή ιδέα είναι… Μεταξύ μας όμως για μια μπουκιά ψωμί εγώ δεν τους στέλνω ακόμα και να τους έχω… Και κάποια μηνιάτικα που ακούω ώρες – ώρες είναι money που ένας αξιοπρεπής developer τα βγάζει σε ένα Σ/Κ. Πως θα παίξει λοιπόν σοβαρά μετά;

  Εκτός αυτού, πρέπει και να μπορείς να τους αξιοποιήσεις και να τους δώσεις περιβάλλον για να βελτιωθούν. Και βασικά σ αυτά αναφέρομαι…

 5. Δεκτό το point of view, αλλά η εικόνα που έχω είναι ότι ακόμα και όταν οι παροχές δεν είναι θέμα, πάλι οι developers είναι άφαντοι. Η ζήτηση μεγαλώνει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από την προσφορά…

 6. @Χρήστος Γεωργακόπουλος. Τότε φίλε μου αδίκως διαμαρτυρόμαστε που δεν έχουμε φοβερό και τρομερό internet.

  Δεν είναι δυνατόν να λέμε σοβαρά ότι θα διεκδικήσουμε μεγαλύτερο spending και ένα μεγάλο ποσοστό των projects να μη δουλεύουν άψογα. Sorry, αλλά το μέσο είναι σχετικά καινούριο, παράπονα για content υπάρχουν, στελέχη πολλά δεν έχουμε. Πως θα δείξει εμπιστοσύνη ο διαφημιζόμενος;

 7. κι εμένα μου άρεσε η παραβολή.

  Το πρόβλημα είναι ότι (όπως και στο ποδόσφαιρο) τα πολλά λεφτά δίνονται στους “επιθετικούς”. Για να τα οικονομήσεις πρέπει να είσαι επιπέδου Καναβάρο ή Ρίο Φέρντιναντ.

  Αλλά εδώ, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο, “αμυντικούς” ζητάει πολύς κόσμος προσφέροντας πάνω-κάτω τα ίδια και με λιγότερη δουλειά.

  Επίσης, τα πράγματα δεν είναι όπως στο ποδόσφαιρο που μοναδικό σου όνειρο είναι η μεταγραφή σε “μεγάλη ομάδα”. Αν δεις, ότι η “μεγάλη ομάδα” συνεχίζει να μην εκτιμά τους “αμυντικούς” αλλά να τα χώνει αδρά σε “επιθετικούς”, δεν έχεις πρόβλημα να δημιουργήσεις την δική σου “ομάδα”. Μικρή μεν, αλλά καλύτερα “πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη”.

 8. Και να αναφέρω επίσης ότι για να αναδείχθει το επίπεδο τύπου “Καναβάρο” δεν αρκούν 3 ή 4 επιτυχημένες σεζόν. Πρέπει κάθε ημέρα να είσαι “ο κορυφαίος του γηπέδου”. Και όταν σκέφτομαι ότι κάθε “αγώνας” εκτός από 90 λεπτά, έχει ΠΑΝΤΑ παράταση και πέναλτι (με αποτέλεσμα να ξεκινάμε το “ματς” το πρωϊ και να σφυράμε “λήξη” τα μεσάνυχτα) τότε νομίζω ότι λίγοι είναι εκείνοι οι “αμυντικοί ποδοσφαιριστές” που θα “ματώσουν την φανέλα” για να τα οικονομήσει ο “πρόεδρος”, ο οποίος την επόμενη χρονιά θα τους βάλει στην άκρη για να τα χώσει κανονικά σε “βραζιλιάνο επιθετικό”… Τότε ο μόνος τρόπος που σου απομένει είναι μια ωραία προσφυγή στην FIFA και μένεις ελεύθερος. Κι άσε τον πρόεδρο να κουρεύεται ….

 9. Η ιστορία λέει ότι οι μεγάλοι αμυντικοί είναι ‘γυρολόγοι’. Ε, ένα πράγμα και οι δικοί μας ‘αμυντικοί’.

  Ναι μεν, προσπαθείς, και προσπαθείς, και προσπαθείς να πάρεις ένα καλό ‘αμυντικό’, για να χτίσεις πάνω του όλη την ‘αμυντική’ σου γραμμή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει την επόμενη μέρα.

  Το ίδιο ισχύει, πάνω-κάτω, και με τις άλλες γραμμές, αλλά εκεί έχεις πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Οι καλοί ‘Ιταλοί αμυντικοί’ όμως (βλέπε PHPάδες), όσο πάνε και εξαφανίζονται.

  Γι’ αυτό λοιπόν, έρχομαι με στόμφο και τουπέ σαν του Μουρίνιο και δημόσια έκκληση.

  Είσαι καλός ‘Ιταλός αμυντικός’? Γνωρίζεις το LAMP? Έλα, φίλε μου, και μια θέση στην βασική ενδεκάδα σε περιμένει. Το Νο 5 του Καναβάρο…

  :o)

  υ.γ. sorry, αλλά η πασούλα ήταν πολύ καλή, και έπρεπε να το ‘βάλω το γκολάκι’. Έτσι και αλλιώς, ο πρώτος σκόρερ πληρώνει καλά… ;o)

 10. @Apostolos. Χώσε κι άλλο αγαπητέ. Ελεύθερα.

  Απλώς εγώ να επισημάνω εκ νέου, ότι με τους Καναβάρο και τους Φέρντιναντ τις παίρνεις τις κούπες… Εκτός αν αυτοί που τους τα έδωσαν τα euro ήταν άσχετοι και χωρίς business αντίληψη. Αλλά έλα που δεν το πιστεύω ότι ήταν..

 11. (Συμφωνώ με τον apostolo στο 100%, αλλά δεν μπορούσα να το γράψω στην εξόφθαλμη αγγελία μου!)

  :o)

 12. @fotis. Άμα δεν ερχόσουν ρε μπαγάσα σε τέτοιο post θα έψαχνα θα έβαζα αναζήτηση στον Ερυθρό Σταυρό :-)

  Αφού σας αρέσει όμως η παραβολή, λέω να κάτσω το βράδυ να την εμπλουτίσω λίγο. Με την άδεια του Panou από το IMC 2006 (αν μου τη δώσει) θα χρησιμοποιήσω μία παλιά του παρουσίαση για να δείξω λίγο καλύτερα τι λέμε.

  Τι λέτε είστε μέσα; Καιρό θέλω να το κάνω και το Akrothigws αυτό ήταν η καλύτερη αφορμή

 13. Δικό σου blog είναι, φίλε. Θα σου πούμε όχι?

  (εγώ, πρώτα θα έπαιρνα την παρουσίαση του Πάνου, θα την προσάρμοζα στο μοντέλο μου, και μετά θα του ζητούσα την άδεια!!) :op

 14. Απλώς εγώ να επισημάνω εκ νέου, ότι με τους Καναβάρο και τους Φέρντιναντ τις παίρνεις τις κούπες… Εκτός αν αυτοί που τους τα έδωσαν τα euro ήταν άσχετοι και χωρίς business αντίληψη. Αλλά έλα που δεν το πιστεύω ότι ήταν..

  τις παίρνεις τις κούπες, συμφωνώ. Το πρόβλημα ξεκινά από την στιγμή που μια χρονιά δεν θα σου πάει καλά και δεν θα προχωρήσεις μακριά στο “champions league”. (γιατί όπως και να το κάνουμε και οι “ήττες” μέσα στο παιχνίδι είναι). Τι γίνεται τότε; Αντέχει ο “πρόεδρος” να συντηρεί το συμβόλαιο του κάθε “Καναβάρο” και του κάθε “Φέρντιναντ”?

 15. Ιδέα δεν έχω από ποδόσφαιρο αλλά την παραβολή την έπιασα.

  Developers με την πραγματική έννοια δεν έχω δει πολλούς (δηλαδή “developers” έχω δει, πραγματικούς δεν έχω δει).

  Ένας designer μπορεί να συνεργαστεί πολύ πιο εύκολα με ένα άλλο designer (βάλτο λίγο πιο δεξιά-πιο αριστερά, όχι κόκκινο καλύτερα πιο σκούρο κτλ) αλλά στη συνεργασία μεταξύ developers/programmers δεν είναι καθόλου εύκολος ο συγχρονισμός και η ομαδική εργασία.
  Ο ένας αρνείται (όχι εσκεμμένα) να διαβάσει τη γλώσσα του άλλου και να συμφωνήσει στον ίδιο τρόπο σκέψης. Αυτό για να γίνει χρειάζεται ένα έμπειρο (λέμε έμπειρο) project leader/ΙΤ που όμως είτε θα έχει περάσει το στάδιο του web και θα το έχει γυρίσει σε πιο ψαγμένα περιβάλλοντα(!) είτε
  θα έχει μεγαλοπιαστεί και θα αγγελοκρούεται οπότε πάλι (λόγω έπαρσης) δεν θα μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα.

  Δυστυχώς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι πραγματικοί developers, αυτοί που το ζητάει η καρδούλα τους και ξενυχτάνε αγγαλιά με το keyboard για να ανακαλύψουν τον κόσμο.

  Κάποτε έτυχε να είμαι σε ένα τραπέζι (από αυτά που δεν έχουν φαγητό αλλά μπλοκ σημειώσεων και μολύβια) και να συζητάμε το θέμα “Ινδός developer” (εξυπνότερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος) αλλά το θέμα έμεινε εκεί χ, ψ λόγους…

  αυτά για την ώρα από μένα…συγχωρείστε με αν παραφέρθηκα.

 16. Καλά το σκέφτεται ο πρόεδρος και αγοράζει Καναβάρο, καλά το σκέφτεται και ο άλλος πρόεδρος του ΑΟ Καλαμαριάς και χτίζει από τα τσικό, business κάνουν και οι δυο και ανάλογα με τον στόχο θα τους βγει! τι γίνεται όμως όταν στην δική μας αγορά έχουμε και τους 2 προέδρους σε μια κλήρωση? ο ένας έχεις καλή επίθεση, ο άλλος καλή άμυνα… το ματσ είναι αμφίρροπο, αν κερδίσει η Καλαμαριά θα ανέβει όμιλο για να πέσει του χρόνου και ο πρόεδρος να τραβάει τα μαλλιά του, αν κερδίσει ο ιταλός θα συνεχίσει να τα σπρώχνει με τρέλα στην επίθεση, χωρίς άμυνα…

  Συμπέρασμα, καλό το πρωτάθλημα αλλά γι’αυτό έχει κατηγορίες, θα υπάρχουν και φαβορί, θα υπάρξουν και εκπλήξεις… το θέμα είναι όλοι να παίζουνε καλή μπάλα.

  sorry για το ποδοσφαιρικό σχεδόν offtopic παραλήρημα

 17. & συμπληρώνω:

  αλλά μέχρι τώρα βλέπω προσπάθειας και μέτρια μπάλα… άντε να βάλουμε ένα χεράκι να παιχτεί λίγο μπαλάρα…αφού μπορούμε.

 18. @dimitris @ insideabox καθόλου offtopic. Αφού με παραβολή ξεκινήσαμε με παραβολές θα το πάμε. Συμφωνώ μάλιστα με τις κατηγορίες, αλλά καθώς μιλάμε για business – αν και όχι μόνο γι αυτές- θα είναι καλό να θέσουμε και κάποιο μέτρο για τις νίκες.

 19. @giannab. Καλώς τη gianna.

  Εν μέρει απευθύνομαι και σε όλους. Χωρίς να διαφωνώ κάθετα μ αυτά που λες -ίσα ίσα που με κάποια είμαι απόλυτα σύμφωνος- δεν τα βλέπω μόνο μ αυτή τη ματιά.

  Designers και developers και λόγω θέσης και λόγω ηλικίας πολύ συχνά έχουν και έπαρση και άλλα μυστήρια. Είναι και μέρος όμως της προσωπικότητά τους. Αυτή η έπαρση θα δώσει ξενύχτια και αυτή θα δώσει και την πινελιά που θα κάνει το project να ξεχωρίσει. Μόνο για να λειτουργήσουν ως ομάδα χρειάζονται managers.

  Και η μπάλα μας παίρνει όλους όσους διαχειριζόμαστε ανθρώπινους πόρους. Θα πρέπει και να τους εμπνεύσουμε και να τους δώσουμε χώρο να αναπνεύσουν και να τους εντάξουμε σε μία ομάδα (την οποία πάλι εμείς θα φτιάξουμε). Και τελικά θα πρέπει να τους δώσουμε και όραμα – για τη δική μας (τους) ομάδα. Στην αντίθετη περίπτωση θα πορευθούν με τις δικές τους αντιλήψεις, τα δικά τους οράματα και τις δικές τους φιλοδοξίες. Και το ποδόσφαιρο και στο internet και σε ότι άλλο φανταστούμε.

  Από τη στιγμή που σε ένα team χρειάζονται και δημιουργικοί και τεχνικοί και πωλητές, κάποιος θα πρέπει να τους “δέσει”. Εγώ αυτό που τόνισα είναι ότι αν δεν ξέρεις την ανάγκη για την ύπαρξή τους δεν θα τους δώσεις ποτέ τίποτα από τα παραπάνω. Εσύ σίγουρα γνωρίζεις την ανάγκη τους. Το αν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση είναι το θέμα και φυσικά αν έχουμε το “μαρουλάκι” (που λέει και ένας θαμώνας) για να τους πληρώσουμε…

 20. Και κάτι ακόμα, μιας και έχω πρωί – πρωί οίστρο. Η συνολικότερη παιδεία είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο “πούλαγε” και πουλάει πολύ περισσότερο από το internet και διαθέτει ασύγκριτα περισσότερους “ειδικούς”. Και όμως, η θέση του αμυντικού υπήρξε για πολλά χρόνια σχεδόν άγνωστη. Στα αγγλικά γήπεδα, ο κόσμος γνωρίζει και ανταμείβει ένα καλό τάκλιν με ένα χειροκρότημα και μία συνολικά καλή αμυντική παρουσία με δόξα και τιμή. Στα μέρη μας, έπρεπε κάποιοι παίκτες να πτύσουν αίμα για να αναγνωριστούν, κάποιοι δημοσιογράφοι να γράψουν και να ξαναγράψουν και κάποια ματς “σίγουρα” να χαθούν προκειμένου να καταλάβει το ευρύ κοινό τι γίνεται.

  Αμφιβάλλω μάλιστα αν δεν είχε υπάρξει η Εθνική το 2004, αν ακόμα και σήμερα θα ήξερε πολύς κόσμος πόσο σημαντικός είναι ο αριστερός μπακ ή τι σημαίνει μεσοαμυντικός. Και επαναλαμβάνω μιλάμε για ένα άθλημα που εκατομμύρια κόσμος κοιμάται και ξυπνάει μ αυτό.

  Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω σε μαγικά ραβδάκια. Όλοι μαζί θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να εκπαιδευτούν και να μάθουν και το κοινό και οι businessmen τη σημαντικότητα της θέσεις. Προσωπικά κάνω ότι μπορώ και αυτός είναι και ένας λόγος που έφερα το συγκεκριμένο παράδειγμα. Το θεωρώ πολύ κοντά μας την εποχή αυτή…

  Χρωστάω ένα σχεδιάγραμμα αλλά θέλω και βοήθεια από έναν designer. Έχει κανένας κέφι και ώρα?

 21. Όλα είναι θέμα point-of-view. Π.χ. ενώ εγώ για το context της παραβολής είμαι “αμυντικός”, θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο “επιθετικό” παίκτη. Γιατί εκτός από τη συντήρηση της υποδομής, θα πρέπει να δω και προς τα που θα πάει αυτή, να πειραματιστώ με κάτι νέο, να έχω να δώσω feedback στους “επιθετικούς” της παραβολής για να μπορούν να σκοράρουν. Μήπως αυτό με κάνει αμυντικό χαφ;

  Για να μη ξεχνιόμαστε: 24×7 σημαίνει 168 ώρες που συνήθως πληρώνονται για 40. Αλλά αυτό ανήκει σε άλλη ιστορία (με ψάρια και ψωμιά…).

  FWIW, αμυντικούς θεωρώ το phone / email support. Στο ποδόσφαιρο η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να είναι ο επιθετικός, αλλά στη δουλειά μας συνήθως είναι ο phone support (εκτός κι αν έχουμε μεγάλο πελάτη που θα πάρει κατευθείαν τηλέφωνο τον πρόεδρο).

  Όσο για developers, υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι συμβόλαια. Για αυτό και γίνονται γυρολόγοι.

 22. @Uroborus: είπες τη μαγική λέξη “Όραμα”. Δυστυχώς βλέπω σπάνια πλέον ομάδες και ανθρώπους με όραμα για το internet. Κάποτε (περί το ’96-97) διαφωνούσε έντονα (με μπινελίκια) ο designer με τον developer για μια διαγώνια γραμμή και πως θα την κάνει html (α ρε τι θυμήθηκα πάλι) και φωνάζαμε ότι και οι 2 έχουν απόλυτο δίκιο και ότι το design δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του προγραμματισμού αλλά ούτε και το αντίθετο. Τέτοιου είδους δημιουργική διαμάχη έχω πολλά χρόνια να δω γιατί η τεχνολογία πλέον βοηθάει, οπότε ο developer γίνεται απλώς εκτελεστής και σταματάει να σκέφτεται δημιουργικά.
  Όσον αφορά στους project managers φυσικά και έχεις δίκιο (σπάνια διαφωνώ με τα λεγόμενά σου) αλλά δε γνωρίζουν να προδιαγράψουν σωστά ένα έργο και δε βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί πως θα συμπεριφερθεί το ίδιο project μελλοντικά. Είτε προέρχονται από την πλευρά του marketing οπότε δε γνωρίζουν τεχνικά είτε προέρχονται από το ΙΤ οπότε δεν κατανοούν τα δημιουργικά.
  To internet με το ένα πόδι πατάει στην τεχνολογία και με το άλλο πόδι πατάει στην επικοινωνία συνεπώς ένας άξιος manager πρέπει (ταπεινή μου γνώμη) στο παρελθόν να έχει περάσει από όλες τις θέσεις ώστε να έχει αποτέλεσμα το έργο του.
  Επιπλέον, είναι αυτοί που αναφέρονται στη διοίκηση άρα τρέχουν για το deadline, για τους τζίρους και για το επόμενο spec και αγνοούν τους όρους “προδιαγραφές, σενάριο, διάδραση κτλ κτλ”, αρκεί “να βγει το ρημάδι έστω και πιλοτικά”

  Είναι πάρα πολύ ωραία η κουβέντα και το θέμα μας αλλά δυστυχώς με καλεί το καθήκον.
  Θα τα πούμε πάλι.

 23. Ναι το είπα όντως και θα το ξαναπώ. Μπορεί να ακούγεται ελαφρώς ρομαντικό (έτοιμος για snort είναι ο δράκος) αλλά τα φαινόμενα απατούν.

  Απλώς θεωρώ αδύνατο σε ένα καινούριο μέσο να μην υπάρξει κατάθεση ψυχής και να γίνει σοβαρή δουλειά. Σε όλα τα υπόλοιπα (TV, κινηματογράφος, ραδιόφωνο κλπ) υπήρξαν πρόσωπα που έδωσαν πολλά περισσότερα απ ότι τους ζητήθηκε και έβαλαν πάθος στη δουλειά τους. Έτσι στήθηκαν. Καλά τα business plans αλλά σ αυτό το στάδιο χρειάζονται και άλλα πράγματα. Στο δικό μου το μυαλό είναι απλή λογική. Ούτε ρομαντισμός ούτε τίποτα. Απλή λογική

 24. Παιδιά εγώ SEMιτζής είμαι, μπάλα δεν ξέρω αλλά πλάκα έχει η ποδοσφαιροσυζήτηση.

  Εμεις τους Developers τους βάζουμε επίθεση συνήθως.

  ΥΓ. Τα title tags να προσέχετε, τα h1 κλπ!

  Γεια σας! Καλή συνέχεια!

 25. @Giorgos Vareloglou. Άστα αυτά που ξέρεις ότι είσαι αθώος…

  Στη δικιά σας δουλειά οι developers είναι εξ ορισμού επίθεση. Για τους συνεργάτες σας όμως?

  Εν ολίγοις στη Mindworks ο developer είναι επιθετικός, η δουλειά του SEO expert ως εξωτερικού συνεργάτη θα έλεγα ότι είναι μεσοεπιθετικός. Ο εξωτερικός συνεργάτης όμως σε κάποιες εταιρείες θυμίζει τους δανεικούς ποδοσφαιριστές. Πρέπει να έχεις πολύ καλό περιβάλλον για να τους εντάξεις και να λίγοι είναι οι δανεικοί που παίζουν καλά.

  ΥΓ. Θεωρώ δεδομένο ότι η κριτική μου για τη Mindworks είναι γνωστή και τους θεωρώ κορυφαίους στο χώρο τους όχι μόνο για την ποιότητα δουλειάς τους που έχω δει (γιατί τα πάντα βλέπω και ακούω) αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Και ας μην εμφανίζονται πολύ στη σπηλιά πλέον… (δεν μπορώ να μην πω μια μικρή μπηχτή θα σκάσω)

 26. Πολύ θέλω να δω και μια παραβολή του off-sight με developers, designers, marketeers, εμπορικούς και contentάδες!

  Κατά τα λοιπά, καλοί developers υπάρχουν (όσο έχω δει εγώ), υπάρχουν όμως και πολύ κακά briefs. Και συνήθως υπάρχει και ένας που θέλει να έχει τη θέση του coach αλλά κυρίως κραυγάζει “Παίχτε μπάλα ρε %$#%$”(= deadline, ας βγούμε και με Bug και το διορθώνουμε μετά, deadline)

  Καλή σεζόν στη σπηλιά, δυνατά μπήκε.

  p.s. To off-sight θα περιμένω:-)

 27. Χαχαχαχα

  Σούπερ ποστ, μόνο που ΣΕ διέφυγε ο παράγοντας “Παράγκα” και στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς, στην μπάλα αλλά και παντού, τους τίτλους η “παράγκα” τους δίνει.

 28. @uroborus “Χρωστάω ένα σχεδιάγραμμα αλλά θέλω και βοήθεια από έναν designer. Έχει κανένας κέφι και ώρα?”
  – Και κέφι έχουμε και visio για σχεδιαγράμματα έχουμε! project managarei γαρ!

  @kmitchell “υπάρχουν όμως και πολύ κακά briefs”
  Πες τα Χρυσόστομε! εμείς που φωνάζουμε Ανάλυση! αντί για “Παίχτε μπάλα”, μας κατηγορούν…
  To off-sight είναι να έχει τιμολογηθεί το project και ο επιθετικός ακόμη να σχεδιάζει κομμάτια…

 29. Η παρουσίαση είναι στη διάθεσή σου αγαπητέ.

  Καλά τα λες, αλλά μη ξεχνάς το –μη ποδοσφαιρικό– ρητό: “Η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση!” :-)

 30. Ήρθε μια κοπελιά σήμερα για αμυντικός. Ο πρόεδρος που αποφασίζει για τις μεταγραφές (δεν ξέρει τι σχήμα έχει η μπάλα) είπε ότι δεν κάνει για τίποτα. Εγώ λέω ότι θα τη δεί μπροστά του μέσα στη σαιζόν, σαν παιχταρά σε αντίπαλη ομάδα.

 31. Καθίστε να σας πιάσω με τη σειρά γιατί δεν σας προλαβαίνω.

  @katerina. Θα έρθει και αυτό dont worry. Να μαζέψουμε μόνο την εδώ κατάσταση γιατί ακούω ωραία πράγματα. Το λοιπόν όσο υπάρχει αυτός ο “παίξτε μπάλα ρε” (το οποίο περιλαμβάνει και ένα ακόμα ρε και συγκεκριμένα είναι “ρε παίξτε μπάλα ρε”) άκρη δεν βγαίνει σε κανένα σχήμα. Η λογική του κάνουμε γιουρούσι και παίζουμε σύστημα “πλημμύρα” είναι ευρέως διαδεδομένη και αναποτελεσματική τουλάχιστον για επίπεδο πρωταθλητισμού.

  Επί τη ευκαιρία λοιπόν επειδή μιλήσαμε και για “κατηγορίες”, προφανώς μιλάμε για κατηγορίες. Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν πρωταθλητισμό και μάλιστα χτυπάνε και έξοδο στην Ευρώπη. Κυριολεκτικά. Αν αθροίσουμε word of mouth και βραβεία ένα πρωτάθλημα είναι έτοιμο μπροστά μας. Μην μου πείτε για έσοδα / έξοδα γιατί αυτά
  Α) Μέχρι να δούμε ισολογισμούς είναι μόνο φήμες και δόξα το Θεό ακούω κάθε μέρα εδώ και 4 χρόνια για σχήματα που κλείνουν και ακόμα μια χαρά ζωντανούς τους βλέπω (άσε που υπάρχει και το άρθρο 44)
  Β) Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισολογισμούς χωρίς να ξέρουμε τι βάθος έχει το business plan. Αν θέλω να πάρω Champions League το οργανώνω καμιά δεκαετία πριν. Το ίδιο και αν θέλω να πάρω πρωτάθλημα ενώ ακόμα παίζω στις θέσεις 13-14 σε πρωτάθλημα των 16.

  Ως εκ τούτου όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό μιλάμε για μεγάλους πελάτες και μεγάλα έργα που συζητάει ο κόσμος γι αυτά και ενδεχομένως παίρνουν και βραβεία και έχουν και απόδοση. Αν κάνω λάθος ευχαρίστως το συζητάω και φυσικά είμαι έτοιμος να ορίσουμε και άλλες παραμέτρους

  @Indictos. Χαίρε φίλε. Thnx για τα καλά σου λόγια. Και όχι δεν ξεχνάω την Παράγκα. Ήθελα όμως να το επισημάνει άλλος για να μην είμαι πάντα εγώ ο κακός. :-)

  @giannab και σε όσους θέλουν να φτιάξουμε το γήπεδο και τις θέσεις. Ο developer που έχει τόσο σφαιρική αντίληψη και ικανότητες, στο ποδόσφαιρο μεταφράζεται είτε σε φοβερό αμυντικό που έχει και επιθετικές αρετές είσαι σε επιθετικό φαντεζί και αποτελεσματικό που παίζει και άμυνα (και όχι μόνο με τα μάτια). Ακριβές θέσεις και λίγοι που πληρούν τις προδιαγραφές ακόμα και στο ποδόσφαιρο. Εκεί που υπάρχουν (γιατί υπάρχουν τέτοιοι και στη δική μας αγορά) βλέπουμε και αποτελέσματα. Και αυτοί που τους θεωρούν ακριβούς συνήθως βλέπουν και την πλάτη τους….

  @Panos. Υο! thnx κάτσε να δω πως θα τη φτιάξω. Το ρητό φυσικά το ξέρω φίλε, αλλά εσύ μιλάς έχοντας στη φιλοσοφία σου ότι αμυντικούς θα έχεις. Δεν θυμάμαι ποτέ δουλειά σας (εννοώ σε όλα τα team που σε έχω δει) να είχε τεχνικά προβλήματα. Από την εποχή που πρωτοέγραφα για internet και κοίταγα τον κώδικα να δω πόσο “καθαρός” είναι οι καλές δουλειές ξεχώριζαν και δεν “έσκαγαν”. Πάντα έπαιζες επίθεση, αλλά είχες και καλή άμυνα. Και μάλιστα οι αμυντικοί σας έχαιραν και της εκτίμησης που έπρεπε. Επειδή θεωρώ ότι καταλαβαίνουν αυτή τη “λεπτομέρεια” πολύ λιγότεροι απ ότι θα έπρεπε κάνω και την παραβολή.

  Σεντόνι έκανα αλλά πως αλλιώς να τα βγάλω πέρα;

  dimitris @ insideabox. Στείλε mail να το οργανώσουμε το σχεδιάγραμμα. Και όποιος άλλος θέλει το ίδιο.

 32. @ Uroborus: είναι η σωστή στιγμή για να αρχίσεις να γυρνάς γύρω-γύρω για να πιάσεις την ουρά σου (αφού μας έδειξες τα δόντια σου :)

  Στο θέμα μας τώρα, developers υπάρχουν είπαμε, project leaders (καλοί/κακοί) επίσης υπάρχουν είπαμε. Το θέμα είναι ποιος έχει ποιον και με ποιον παίζει μπάλα. Οι καλές/κακές μεταγραφές γίνονται αλλά γι’αυτό υπάρχουν και διαβαθμίσεις (α,β,γ εθνική). Όπως υπάρχουν και τα κύπελα που παίζουν α και β εθνική μαζί. Όπως επίσης υπάρχουν και οι φήμες (αλίμονο).
  Όπου στερεί κάποιος φαίνεται και στο αποτέλεσμα του αγώνα ανεξαρτήτου ομάδας, δύναμης και οράματος.
  Το ποιος τελικά θα παραμείνει θα φανεί στο χειροκρότημα (και στις μολότωφ ενδεχομένως). Γι’ αυτό δεν υπάρχουν και τα στοιχήματα άλλωστε;

 33. @Ανώνυμος

  Κανένα εμαιλ από την άχρηστη αμυντική κοπέλα έχεις ; Πόσο το πουλάς ; :p

Trackbacks

 1. Web tv από τον Sport-fm.gr « Uroborus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: