Consumer Generated Media

Είπα να κάνω μία μικρή βόλτα στη blogosphere και τσέκαρα ένα εξαιρετικό θεματάκια που έβγαλε ο Interactive Ideas. Με αφορμή αυτό και για να εκνευρίσω λίγο περισσότερο όσους θέλουν πολύ κοφτές κουβέντες (ε fotis και biz?) θυμήθηκα ένα παλιό κειμενάκι μου από το PC World για Consumer Generated Media.

Consumer generated media: το λες και γεμίζει ο στόμας σου! Κονσούμερ: ο πελάτης, ο καταναλωτής. Generated: παθητική μετοχή του “generate”. Αποπνέει μια αίσθηση κουλτούρας. Θέλει τζάκι, μυρωδιά καμένου ξύλου και ένα Hennessey. Πρέπει να πονάς ψυχικά όταν το λες. Να νιώθεις μέσα σου τα ξενύχτια και το πάθος των δημιουργών. Εσύ δεν είναι απαραίτητο να δημιουργείς – να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Πρέπει όμως και αρκεί να κατανοείς τον πόνο των δημιουργών. Media: “Προσχή” που λέγανε και οι μονιμάδες. Όταν μιλάτε για media, θα στέκεστε προσχή!
Αμφιβάλλω αν μετά τον “Μεγαλέξανδρο” του Αγγελόπουλου υπήρξε φράση στο άκουσμα της οποίας να παγώνει έτσι η ατμόσφαιρα από αμηχανία. Αν θέλετε να εκδικηθείτε πραγματικά κάποιον παλιό γνωστό, φροντίστε να σας καλέσει στο πάρτι του και μεθοδικά διαλύστε το πριν καν ο πρώτος Ρέμος δονήσει την ατμόσφαιρα, πριν η πρώτη γόβα ακουμπήσει στο τραπέζι, πριν το πομπώδες “Ένα ουίσκι, παρακαλώ” δώσει τη θέση του στο ψευδό “Πιάχε ένα Johnny, παλικάρι”. Όσο ακόμα οι King Krimson (no more) και ο Black κρατούν τα προσχήματα, εσείς συνωμοτικά γλιστρήστε ανάμεσα στα πηγαδάκια και, μόλις βρείτε την ευκαιρία για το κατάλληλο “πλασέ” και σας προσέξουν, ξεφουρνίστε το: consumer generated media. Αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, μόλις βρεθήκατε στο υπέρτατο λουκούλλειο παγωμένο γεύμα σας. Το χτύπημα μάλιστα μπορεί να είναι θανατηφόρο στην περίπτωση που, ανασηκώνοντας το βλέμμα σας, αντικρίσετε τα έντρομα μάτια τους και ψιθυρίσετε κοφτά “γουέμπ του όου” (Web 2.0 ντε!). Αλλά δεν χρειάζονται ακρότητες. Αντιθέτως, θα χρειαστείτε περί τα 20-40 λεπτά της ώρας (αναλόγως του πόσο δημοφιλής είναι ο εχθρός) για να καταφέρετε καίρια χτυπήματα σε όλες τις μικρές εστίες καλεσμένων. Δεν έχει σημασία η σύνθεση του πληθυσμού. Φυσικά, το καλό το γλέντι απαιτεί τουλάχιστον ένας από την κομπανία να είναι από marketing director και πάνω. Kαι ακαδημαϊκούς να βρείτε, τη δουλειά σας την κάνετε μια χαρά. Επίσης πιάνει και στους φοιτητές (ειδικά οικονομικών σχολών), όπως πιάνει και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, που θέλουν να είναι “in”. Τους υπόλοιπους τους χάνεις – αλλά αυτούς τους έχανες και με τον “Μεγαλέξανδρο”, οπότε μία ή άλλη (για τους αναποφάσιστους).

Advertisements


Categories: Porfavor..

6 replies

 1. απορία…

  αφού, ενοχλήθηκαν τόσο πολύ τα αμερικανάκια με την ‘αμερικανιά’ της Absolut, γιατί τα δικά μας εξυπνοπούλια (του ΥΠΕΞ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα προώθησης), δεν προσπάθησαν να τους εξηγήσουν ότι αισθανόμαστε παρόμοια, και εμείς με τους γείτονες μας?

  βου και α…. βα!

  (το γύρισα στην Εξωτερική πολιτική. Η χαρά του Blogging. Γράφεις ότι να ‘ναι….) ;o)

 2. Αυτό θα ήθελα να το δω. Το “ΥΠΕΞ κοντά στη μαχόμενη διαφήμιση” και “όλοι είμαστε θύματα του user generated content” και τέτοια ωραία σε video στο YouTube?

  Αυτές είναι ειδήσεις…

 3. Καλησπέρα στη σπηλιά και ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.

  Όσον αφορά τα Consumer Generated Media, θέλει αρετή και τόλμη να τα “αγκαλιάσεις”…

  Στην περίπτωση της Absolut πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη διαφήμιση προήλθε από ιδέα που υπεβλήθη από χρήστη ή από την διαφημιστική τους.

  Όσο για το “προσχή” και τους μονιμάδες τι το ήθελες? 6 και σήμερα…

 4. Λίγα είπα. Το έχω σε μεγάλη εκτίμηση το blog σου Alexandre…

  Όσο για τους μονιμάδες τους φιλοξενώ συχνά στη σπηλιά – έχω και τον Ταγματάρχη που απολύεται αύριο – μεθαύριο…

  Άντε τελειώνετε… πολύ κάτσατε…

 5. This is my last comment as a greek soldier!

 6. Ένα comment που χρωστάω καιρό και ευτυχώς το αναφέρεις και εδώ – οπότε μέσα είμαι.

  Ο αρχαιολάγνος και προγονόπληκτος οπαδός της λακωνικής ρηματικής Fotis ας αφήσει τις προτροπές (ο τελευταίος που τον άκουσε έπαθε ζημιά από φράουλες!). Θέλουμε ΚΕΙΜΕΝΑ. Όπως είπα και στο blog του Αλέξανδρου IN AN ABSOLUT WORLD ο Αλέξανδρος, ο δράκος (…άντε και ο Fotis) θα αναρτούσαν post κάθε μερα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: