Ελληνικό Social Networking – το νέο κύμα

Ο Alex εδώ πιο κάτω το ονομάζει παράνοια (όχι στη φωτό δεν είναι ο Alex). Εδώ που τα λέμε ένα δίκιο το έχει. Επειδή όμως άγνωστες οι βουλές (και οι βούλες) του επιχειρηματία, το εξελληνισμένο Social Networking υπάρχει και ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ή να προβεί σε εικασίες. Επειδή έχω δει τουλάχιστον 6 διαφορετικά εξαιρετικά posts για το θέμα και εξίσου καλές συζητήσεις και επειδή το γυροφέρνουμε και εδώ το θέμα, ας καταθέσω το ενημερωτικό μου δελτίο και έχω εμπιστοσύνη στους θαμώνες ότι θα σύρουν πρώτοι το χορό… Με λίγα λόγια… Για το Me.gr δεν έχω ακούσει κουβέντα. Για το καινούριο απόκτημα μας – ήτοι το Akazoo.gr θα πούμε τίποτα να το καλοσωρίσουμε; Ε αδέρφια; (εννοείται ότι κακόβουλα ανώνυμα σχόλια και χαριτωμενιές που μόν θα θίγουν γενικώς και αορίστως δεν θα γίνουν δεκτά και πείτε ότι θέλετε. Άμα είναι να κάνουμε κουβέντα να κάνουμε κουβέντα… )

Advertisements


Categories: Interactive Marketing, Internet Life

56 replies

 1. Η προσφορά, προφανώς, υπάρχει. Για τη ζήτηση δεν είμαι και τόσο σίγουρος ιδίως αν αναλογιστούμε το μικρό μέγεθος της αγοράς.

  Πέρα από αυτά, αν υπάρχει καλοσχεδιασμένο business model ( για τα λεφτά τα κάνεις όλα :-) ) και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ( ποια είναι η διαφορά του x SNS από το y; ) τότε πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες επιτυχίες.

  Προσωπικώς, πάντως, θα προτιμούσα να δω εξειδικευμένα SNS.

 2. Απορίες (όχι που εδώ θα γλύτωνες δράκε )
  α)Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η ζωή μας, με τους μισούς μας φίλους και συνεργάτες στο εξωτερικό κι εμάς να μιλάμε σαν την Καλομοίρα, έχει άραγε κάποιο νόημα το “εξελληνισμένο” SNS;
  β)Γιατί να γίνω μέλος σε ένα ακόμα SNS με chat, photos κλπ. ;(η ερώτηση ήταν ρητορική, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα στο θέμα του niche)
  γ)Αν μιλάμε για διαφήμιση, sorry, αλλά η κουβέντα με το SEM έκλεισε; Γιατί φαίνεται οτι οι έλληνες διαφημιζόμενοι ρίχνουν τόσα πολλά λεφτά στο internet, που δεν ξέρουν που να πρωτοεπενδύσουν…

 3. Έχετε βαλθεί να καταστρέψετε τα οράματα έτσι;

  Γράφει ο Biz.. “Πέρα από αυτά, αν υπάρχει καλοσχεδιασμένο business model ( για τα λεφτά τα κάνεις όλα :-) ) και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ( ποια είναι η διαφορά του x SNS από το y; ) τότε πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες επιτυχίες.” Ωραία… αν χάσεις 45 κιλά, ψηλώσεις 18,5 πόντους και πιάσουν και οι πλαστικές κάτι μπορεί να σώσεις έτσι; Έκανα καλή μετάφραση; :-)

  Και έχουμε και τη νεαρά… “κι εμάς να μιλάμε σαν την Καλομοίρα” Θέλω να δω foti να βγαίνει μέσα από τούρτα. Μετά θα κλείσω τα μάτια μου ήσυχος ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν έζησα.

  Και συνεχίζει… “αλλά η κουβέντα με το SEM έκλεισε; Γιατί φαίνεται οτι οι έλληνες διαφημιζόμενοι ρίχνουν τόσα πολλά λεφτά στο internet, που δεν ξέρουν που να πρωτοεπενδύσουν”
  Αυτά κάνετε κύριοι…

  Η κουβέντα για το SEM δεν κλείνει ποτέ. Είμαστε σαν του παλιούς ροκάδες. Ότι και να λέμε κάπου θα βάλουμε και λίγο Doors μέσα. Εν συνεχεία θα πλακωθούμε οι οπαδοί των Stones με αυτούς των Beatles θα νικήσουμε -φυσικά- εν συνεχεία οι νικητές θα πάμε για μπύρες και τεκίλες και οι άλλοι για βερμούτ. Αν καταφέρεις και ξεχωρίσεις εδώ μέσα τι ακούνε ποιοι (παίζουν και αυτοί που μόνο διαβάζουν) τότε θα σου πούμε την αλήθεια για το που πάνε τα λεφτά στο ελληνικό internet.

  Ποντάρετε κύριες και κύριοι….

 4. Όσοι κάνουμε στην Ελλάδα κάτι το οποίο απαιτεί ποσότητα θα πρέπει να ξέρουμε τον χρυσό κανόνα ότι: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι και δεν μαμαμε κιόλας.

  Οπότε ή θα πρέπει να κάνει κάτι πραγματικά χρήσιμο για τον Έλληνα που ο ξένος δεν μπορεί να προσφέρει καθόλου ή όχι τόσο εξειδικευμένα ή θα πας έξω.

  Οι μουσικοί δεν πουλάνε δίσκους και κάνουν νυχτοκάματα για να ζήσουν. Εμείς τι θα κάνουμε;

  Όσον αφορά το me και το Akazoo. Το 2ο πρώτη φορά το βλέπω, ενώ στο πρώτο έκανα εγγραφή, αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για “άλλο ένα” και έκτοτε επιχείρησα να το ξεχάσω.

  Γιατί και αυτό όπως και πολλά άλλα δεν έχουν κάτι καινούργιο να μας που. Ή κάτι παλιό που να το κάνουν καλύτερα.

 5. Πρώτη φορά μπήκα στα δύο sites. Μου πήρε για το καθένα πάνω από 1′ να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Δεν είδα στα επόμενα 2′ που έμεινα στο καθένα κάτι που να τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αν κάποιος φίλος δε με παροτρύνει να ξαναμπώ, τα έχω ξεχάσει ήδη.

  Αυτό που περιέγραψα είναι ένα τυπικό user experience. Τα υπόλοιπα τα είπε ο Σάκης. Η ατάκα του Αλέξανδρου (“είμαστε λίγοι…”) κλείνει το θέμα οριστικά :)

 6. Καλημέρα σε όλους, για πάμε τι έχουμε εδώ; Social Networks εξελληνισμένα κιόλας γιατί; Ας σηκώσει κάποιος πρώτος το χέρι που δεν είναι γραμμένος στο facebook, οπότε; Συμφωνώ με το προλαλήσαντα (προ γράφοντα καλύτερα) ότι πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό πέραν του ότι είναι εξελληνισμένο και στο κάτω – κάτω τι πάει να πει εξελληνισμένο ότι αυτοί που το δημιούργησαν είναι έλληνες; Ε και; Μια χαρά μπορώ και στο facebook να γράψω ελληνικά παραδείγματος χάρη.
  Και καλά εγώ που είμαι internet freak μπορεί να γραφτώ σε ότι υπάρχει για να δω πως είναι, πως δουλεύει κτλ, κτλ, κτλ ο άλλος όμως γιατί πρέπει να κάνει βόλτα από 3-4 τέτοιου είδους μαγαζιά για να δει ποιοι του απάντησαν σε ένα post που έκανε push.
  Οπότε κύριοι και κυρίες η διαφορετικότητα παίζει ρόλο και όχι το αν είναι ελληνικό η όχι. ( το ξέρω το είπατε και εσείς)
  Χθες μέσο ενός φίλου ανακάλυψα και αυτό http://www.sync.gr/ δε το έχω εξερευνήσει ακόμα καλά αλλά από το λίγο που σερφάρισα σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις τη δικιά σου σελίδα και να μαζέψεις εκεί ότι άλλο έχεις στο internet blogs, καταχωρήσεις σε άλλα social networks, photos κτλ. Ενώ ταυτόχρονα έχει και την έννοια των άλλων social networks, μιλάς και κάνεις add σε άλλους.

  Τώρα συγχωρήστε με εάν το έχετε θίξει το θέμα διαφήμισης και αποτελεσματικότητας στα social networks αλλά θα ήθελα να τοποθετηθώ.
  – Είμαι η NIVEA και διαφημίζομαι σε ένα γυναικείο portal, ξέρω ότι στις σελίδες τους τα θέματα θα κινούνται μεταξύ μόδας και διαιτητικών προγραμμάτων, άντε και μια hot list με τους πιο sexy άντρες στο κόσμο. Στο myspace for example που πάω; πόσο μπορώ να φιλτράρω τις επιλογές μου; Σε τι content θα παρουσιάζομαι;

  Τα μεγάλα brands που θέλουν να προσέχουν το image τους δε ρισκάρουν νομίζω και επιλέγουν sites όπου ξέρουν πάνω κάτω τη ροή των θεμάτων, μιλώντας μάλιστα εξ ιδίας είχαμε παραδείγματα στην Αγγλία που για να «διώξουμε» impressions μέσα στο χρόνο της συμφωνίας βάζαμε διαφημίσεις και στο forum του κάθε site και οι διαφημιζόμενοι δεν το ήθελαν αυτό γιατί το περιεχόμενο των forum είναι user oriented όσο και αν το ίδιο το site θέτει θέματα και φιλτράρει τα posts.

  Αυτά τα ολίγα προς παρόν

  Θενκς

 7. Η βασική μου απορία είναι: “Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;”
  Ξεκινάς τη μέρα κάνοντας τα παρακάτω:
  1) να τσεκάρεις yahoomail, gmail, hotmail, whatevermail, corporatemail …
  2) να απαντήσεις στα comments του blog, να γράψεις το δικό σου θέμα, να δεις τις απαντήσεις των άλλων…
  3) να τσεκάρεις myspace, facebook…
  4) όλα τα παραπάνω παράλληλα με τους messengers
  5) (chat & forum τα θεωρώ παλιμπαιδισμό αλλά ισχύουν για κάποιους)
  6) να διαβάσεις τα νέα του ψαροντούφεκου, του αγώνα, του κομμωτηρίου…
  και έρχεται το νούμερο 7) να επισκεφτείς τα ελληνικά me, akazoo, zoo για να δεις τι νέο υπάρχει..

  Τα χρειάζόμαστε όλα αυτά?
  Οκ..στα περισσότερα παλεύουν παλιοί, γνωστοί συνεργάτες και φίλοι αλλά ποιος είναι πραγματικά ο λόγος υπάρξής τους? Το γεγονός ότι βρήκαν ένα καλό χρηματοδότη-επενδυτή και κέρδισαν χρόνο ζωής? Συμφωνώ απόλυτα με τον diamond πως το γεγονός ότι είναι εξελληνισμένο δεν μου λέει τίποτα. Περισσότερο θα το έλεγα “συναισθηματικό δέσιμο” με τους developers παρά “πραγματική ανάγκη”.
  Θα τους υποστήριζα -σε επίπεδο επιχειρηματικής λογικής- θα ήταν στο να ανακαλύψουν κάτι, οτιδήποτε το οποίο θα έχει ένα μεγάλο brand ή πολλούς χορηγούς και θα έδινε συνεχώς πραγματικά δώρα στους χρήστες είτε αυτά είναι sms, σοκολάτες, αυτοκίνητα, δωροεπιταγές και δεν ξέρω τι άλλο…αλλά σε ποσότητα. Όχι 1 στους 1εκ. κερδίζει…

 8. ωραίο πράγμα να σε αποκαλούν “νεαρά” στα 30 σου!
  θέλω κι εγώ Foti μέσα από τούρτα
  Γιατί τίθεται θέμα διαχωρισμού? που είναι το integration (δεν το έχω ακούσει ακόμα σήμερα και ανησύχησα!)

 9. χωρίς να θέλω να προσβάλλω τις προσπάθειες, το μόνο που μου απομένει ως εντύπωση είναι όχι ένα business model που μπορεί να φέρει λεφτά, αλλά ένα heroic model που ίσως, ενδεχομένως και πιθανώς και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και αν το αποφασίσει ο (έλληνας) ιστορικός του μέλλοντος, προσδώσει στα συγκεκριμένα SNS ένα ένδοξο παρελθόν του στυλ “τα πρώτα ελληνικά SNS ήταν το me και το akazoo …”

 10. Μήπως θέλετε, όπως θα βγαίνω από την τούρτα, να τραγουδάω και Καλομοίρα??

  Αν το κάνουμε και video streaming, και αλλάζουμε κάθε μέρα και από ένα καλεσμένο, πιο πολύ κόσμο δεν θα μαζεύουμε από τα ελληνικά SNS?

  Γιατί έχει innovation σαν ιδέα, ασχέτως αν είναι χαζή ή έξυπνη.

  Πάμε στα σοβαρά.

  Όλοι σας έχετε γράψει εξαιρετικές απόψεις, που αλληλοσυμπληρώνοντας η μια την άλλη, οδηγούν σε ένα γενικό συμπέρασμα. Ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο κόσμος για SNS. Απλά πράγματα είναι αυτά.

  Άντε για να μην γίνω ισοπεδωτικός, θα πω ότι έπιασαν το Zoo.gr σαν meeting point, το Sync.gr σαν aggregator, και το Skroutz.gr σαν price comparison, γιατί είχαν ένα στοιχείο niche και ήταν innovators στην προσπάθεια τους, όταν ξεκίνησαν (όχι όμως σαν concept) . Οι υπόλοιπες 200+ προσπάθειες τι έγιναν?

  Μπορεί να ακούγομαι σαν flamer, προς τα παιδιά και την προσπάθεια τους, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Δεν έχω να χωρίσω μα κανένας τίποτα. Αλλά θα φωνάζω μια ζωή, ότι οι προσπάθειες είναι από την αρχή καταδικασμένες όσο οι εμπνευστές αυτών των sites θα βλέπουν το δέντρο (Ελλάδα) και θα χάνουν το δάσος (Global).

  Για να ξεφύγω και να επισημάνω μια σωστή (κατ’ εμέ) κίνηση, θα διαφημίσω έμμεσα τον Γιώργο τον Τζιράλη, που δοκιμάζει κάτι innovative σαν concept σε global επίπεδο (AskMarkets.com). Σημασία δεν έχει αν θα πετύχει. Σημασία έχει ότι σκέφτεται και ξεκινάει σωστά.

  υ.γ. ορίστε τα είπα και εγώ. Θα αλλάξει κάτι τώρα και δεν θα ξαναφτιάξουμε ελληνικό SNS ή θα δώσουν οι εταιρείες διαφήμιση και για SEM? Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είμαστε σαν τους Γερουσία της Ρώμης. Όλη την μέρα φλυαρούμε, αλλά κουμάντο κάνει ο Καίσαρας! ;o)

 11. συγνώμη για τα λάθη, αλλά αυτά παθαίνει κάποιος, αν δεν κάνει proofreading. :o)

 12. Φταίει το γεγονός ότι ο ουροβόρος γυρνάει γύρω από την ουρά του και δεν παίρνεις θέση; Μήπως μας έβαλες να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα και εξαφανίστηκες;
  Πάω να το σφυρίξω στα παλικάρια να χυθεί αίμα τώρα…

 13. Έχετε βαλθεί να καταστρέψετε τα οράματα έτσι;

  Να δεις, σε κάποιο site είχα διαβάσει κάτι για τα άχρηστα -όπως τα χαρακτήριζε- οράματα, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς πώς το έλεγε… Και μόλις διαπίστωσα ότι το site δεν υπάρχει πια. ;-)

 14. Μα τι άνθρωποι είστε; Εγώ χαράζω νέους ορίζοντες στην interactive επικοινωνία και χαρίζω τα φώτα μας στα νεώτερα στελέχη όλο το πρωινό και εσείς λέτε ότι εξαφανίζομαι; Άσπλαχνοι…. Τώρα μπήκα στο γραφείο, είσαι να ανάψω μία πίπα και θα επιστρέψω.

  Α πα πα..

 15. Κινδυνεύοντας να φανώ γραφικός (οπότε, ας μου βάλει χέρι ο ευγενής οικοδεσπότης) λέω τα εξής, ως ερασιτέχνης εν μέσω επαγγελματιών:
  Στα παραπάνω site έμεινα περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Με λίγη τύχη δεν θα χρειαστεί να τα ξαναεπισκεφτώ. Δεν ξέρω ποιο ήταν το όραμα ή το business plan. Κάτι σαν «Ας κάνουμε ό,τι κάνουν άλλοι καλύτερα, αλλά εμείς θα είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ! Θα τρελαθούμε στα φράγκα!».
  Νομίζω (αφελώς;) πως το να σκέφτεται κανείς πρώτα το «Θα έρθουν λεφτά;» ή το «θα έρθει διαφήμιση;» είναι εγγύηση πως δεν θα πατήσει κανείς. Νομίζω (ναι, μάλλον αφελώς) πως δεν τα κάνεις όλα για τα λεφτά. Ειδικά αν θέλεις να σου έρθουν λεφτά! Χρειάζεται πραγματική αγάπη για ένα θέμα, πάθος κανονικό. Και μια ιδέα που να μην την έχουν κάνει καλά κάποιοι άλλοι –κτηνωδώς μεγαλύτεροι- οι οποίοι, μάλιστα, βρίσκονται στην ακμή τους.
  Αν έχεις αγάπη και μεράκι μπορεί να γίνεις πόλος έλξης για ανθρώπους με ανάλογο πάθος. Και τότε ίσως να έρθουν και τα λεφτά. Λέει ο fotis:
  «Μήπως θέλετε, όπως θα βγαίνω από την τούρτα, να τραγουδάω και Καλομοίρα?? Αν το κάνουμε και video streaming, και αλλάζουμε κάθε μέρα και από ένα καλεσμένο, πιο πολύ κόσμο δεν θα μαζεύουμε από τα ελληνικά SNS? Γιατί έχει innovation σαν ιδέα, ασχέτως αν είναι χαζή ή έξυπνη.»
  Σαν θέαμα δεν θα με ενδιέφερε προσωπικά (sorry, fotis!) αλλά, ναι, δεν είναι καθόλου ασόβαρο από μια πλευρά . Αν το έκανες με κέφι μπορεί και να έπιανε. Τουλάχιστον, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από το να στήσεις το «ελληνικό» YouTube, ας πούμε. Δεν ξέρω αν θα ήταν «έξυπνο» αλλά μπορεί να είχε ψυχή. Και το αν είναι ψυχωμένο κάτι, βλέπω πως μένει πάντα έξω από την κουβέντα: πάντα προέχουν τα τρανά οικονομικά πλάνα. Μου μοιάζει λίγο σαν να ελπίζουμε πως ένας άνθρωπος θα είναι αγαπητός και θα τον θέλουν για παρέα επειδή έχει γερά κόκκαλα και καλό συκώτι. Δεν συμβαίνει, όμως, ποτέ έτσι.
  Θυμάμαι την παλιά ιστορία για το AltFactor (που είχε περιεχόμενο-διαμάντι και πιστό κοινό) στα αρχαία χρόνια του 2000 και των αντίστοιχων Web Awards (κι εκείνη την πικρή επιστολή της venix), και αναρωτιέμαι πόσες άστοχες και ξύλινες επιλογές έχουν γίνει από ανθρώπους που αποφασίζουν να σκεφτούν σαν The Suits και όχι σαν άνθρωποι με ενδιαφέροντα. Και, ναι, μια που μιλάμε για business, αναρωτιέμαι και πόσες καλές ιδέες ή και πόσα πιθανά κέρδη χάθηκαν με τέτοιες επιλογές. Και γιατί το ελληνικό internet είναι στην κατάσταση που είναι.

 16. Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι δεν είναι αρκετό να πάρεις μία ιδέα από το εξωτερικό και να την κάνεις στα ελληνικά για να πετύχει εάν δεν προσθέσεις κάτι που να την κάνει να ξεχωρίζει.

  Για ποιο λόγο να γραφτώ και να αφιερώσω έστω και λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μου όπως είπε και η giannab σε ένα ακόμη social networking site όταν δεν μου προσφέρει κάτι διαφορετικό ενώ παράλληλα όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Linkedin ή το Facebook; Θα πάω εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι γιατί αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός σκοπός της συμμετοχής σε τέτοια sites

  Επιπλέον δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να συμμετάσχουμε σε μία τέτοια υπηρεσία –κοινότητα θα πρέπει να «επενδύσουμε» σε αυτή. Να μάθουμε δηλαδή πως λειτουργεί, να φτιάξουμε profile, να παρακολουθούμε τα νέα. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και προσπάθεια ειδικά δε όταν όπως αναφέρει ο porcupine δεν μπορείς να καταλάβεις τι κάνει ένα site μέσα στα πρώτα λεπτά. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιο ισχυρό κίνητρο το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εμφανές.

  Είμαστε όντως μία μικρή αγορά και ακόμη μικρότερη όταν επικεντρωθούμε στον τομέα των social networking sites όμως το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό εάν δει κανείς τη συμμετοχή στα δύο δημοφιλή social networking sites που ανέφερα προηγουμένως καθώς επίσης και τα δεκάδες θεματικά forums που υπάρχουν.

  Δε γνωρίζω ποιο θα μπορούσε να είναι το unique selling point για ένα επιτυχημένο ελληνικό social networking site γιατί δεν είμαι ειδικός στον τομέα αυτό αλλά πιστεύω ότι κάτι θα υπάρχει. Θεωρώ όμως την άποψη του foti ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα που να απευθύνονται στο διεθνές κοινό περισσότερο ενδιαφέρουσα. Οι δυσκολίες βέβαια είναι σαφώς πολύ περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες στην Ελλάδα, η ιστορία όμως έχει δείξει ότι μία καλή ιδέα μπορεί να πετύχει στο internet ακόμη και με ελάχιστα resources.

  @apostolos ο χαρακτηρισμός «heroic model» αντί για business model μου άρεσε πολύ

  @foti εγώ θα έλεγα ότι μοιάζουμε με τους παππούδες του εξώστη από το Muppet Show ;)

 17. Καλησπέρα και από μένα. Κατ αρχήν να πω ότι είναι δύσκολο να διαφωνήσω με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες καθώς όλα όσα έχουν γραφτεί έχουν σαφώς ένα καλό – καλό point. Θα επιχειρήσω όμως να τα συνοψίσω για να έχουμε ένα μπούσουλα.

  Τι έχουμε;

  Ένα καινούριο (δύο καινούρια ή και τρία) sites που υιοθετούν το μοντέλο του Social Networking. Δηλαδή, δεν προσφέρουν τα ίδια περιεχόμενο αλλά επιδιώκουν να κρατήσουν κοντά τους χρήστες που ψάχνουν για networking προσφέροντά τους κάποιες δυνατότητες. Αυτό δεν είναι σε γενικές γραμμές το μοντέλο;

  Τι συνοψίζω από όλα όσα διαβάζω;

  Α) Είμαστε λίγοι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα SNS
  B) Δεν προσφέρουν τα ελληνικά SNS κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό
  Γ) Δεν έχουν πάθος στη δουλειά τους (δεν το λέει μόνο ο emporium αλλά το υπονοούν και όλοι οι άλλοι)
  Δ) Έχουν ασαφές business model ή αν το business model είναι τα έσοδα από διαφήμιση τείνει προς το heroic model (όντως πολύ πετυχημένο φίλε το κρατάμε και θα σε μνημονεύουμε)

  Χάνω κάτι; Αν ναι περιμένω να μου το τονίσετε.

  Πάμε τώρα να τα δούμε ένα – ένα; Πάμε (σάμπως μπορείτε να μου πείτε και όχι;)

  Α) Είμαστε λίγοι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα SNS. Καθόλου λίγοι δεν είμαστε. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε οποιοδήποτε SNS φρόντιζε πριν “στηθεί” να “διαβάσει” το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε ή τι θέλουμε να κάνουμε. Τα πιο πολλά projects που έχουν πετύχει είτε καλύπτουν μία ανάγκη είτε δημιουργούν μία και την καλύπτουν ή έρχονται και προσφέρουν όπως σωστά είπατε κάτι διαφορετικό. Αν δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω προφανώς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…

  Το θέμα για μένα είναι “γιατί”; Γιατί δεν ψάχνονται; Γιατί δεν ρωτάνε; Γιατί δεν βασανίζουν το μυαλό τους και απλώς ταλαιπωρούν τις τσέπες τους;

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη (όσο ταπεινή μπορείνα είναι) Local SNS θα μπορούσε κάλλιστα να δουλέψει μια χαρά. Το αν θα είναι το Akazoo.gr ή το me.gr θα το δείξει μεν η ιστορία, αλλά η δυσπιστία που υπάρχει είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αμφότερα, δεν φαίνεται να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Αν το έχουν και δεν φαίνεται είναι θέμα interface. Αν δεν το έχουν και δεν φαίνεται είναι θέμα business model.

  Πρόσφατα ρώτησα επισήμως – ήτοι σε συνέντευξη τον Μιχάλη Ναυπλιώτη από το Zoo.gr “Στην απλή ερώτηση ενός διαφημιζόμενου «γιατί να προβληθώ σε σας και όχι σε ένα διεθνές SNSe», τι θα απαντούσατε;” Διαβάστε την απάντηση και θα δείτε ότι ορισμένα σημεία της μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός business model. Αρκεί φυσικά να έρθει και ο κόσμος. Αυτό όμως προυποθέτει επικοινωνία των sites την οποία δεν έχουμε δει ακόμα – οπότε ας μην κρίνουμε. Σ αυτά θα προσθέσω και εγώ τις δικές μου εικασίες – προβλέψεις.

  Άλφον. Το Facebook αυτή τη στιγμή διαθέτει πάρα – μα πάρα- πολλούς Έλληνες. Δεν τους “έχει” όμως όλους. Έχει ένα κοινό κάποιων ηλικιών. Οι άλλες ηλικίες που είναι αγαπητοί θαμώνες;
  Βήτον. Τα SNS τύπου Facebook εκτιμώ ότι θα θυμίσουν εν πολλοίς τα διάφορα νυχτερινά κέντρα – τα μπαράκια. Κάθε χρονιά “φοριούνται” διαφορετικά. Όλοι έχουν τα στέκια τους – τοπικά- αλλά επιλέγουν και κάποια που είναι μαζικά. Αυτό το κοινό συντηρεί τα μεγάλα καταστήματα όχι οι θαμώνες της Ostrias. Το Facebook άνοιξε ένα δρόμο. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να διεκδικήσει αυτό το κοινό όταν θα πάει να παίξει αλλού. Και εδώ ερχόμαστε στο Β Θέμα που θίξατε – ήτοι ότι δεν έχουν κάτι διαφορετικό. Πριν πάω όμως εκεί μην ξεχνάτε ότι και στο εξωτερικό για κάθε πετυχημένο SNS υπάρχουν καμία 200αριά που έχουν πεθάνει… εγώ τουλάχιστον ξέρω πολλά και αρκετά έξυπνα που δεν τη βγάζουν…

  Β) Δεν έχουν κάτι διαφορετικό. Εγώ θα το πήγαινα ένα βήμα πιο μετά. Στο αν και κατά πόσο διαθέτουν τα στοιχεία που έλκυσαν το ελληνικό κοινό στο facebook. Ποια είναι αυτά; Κατά τη γνώμη μου η ελάχιστη δυνατή συμμετοχή. Στο FB χαζεύεις και βάζεις τα APIs να κάνουν τη δουλειά. Στο FB βλέπεις τους γνωστούς να αντιδρούν σε κάτι και αντιδράς και εσύ. Έλα όμως που και τα δύο αυτά sites έχουν πιο πολύ τη λογική του MySpace παρά του FB…

  Γ) Δεν έχουν πάθος στη δουλειά τους. Αυτό θα ήθελα να το θέσουμε λίγο καλύτερα. Το αν έχουν δεν μπορούμε να το ξέρουμε παρά μόνο από αυτά που βλέπουμε. Θα ήθελε κάποιος από τους προλαλήσαντες να δώσει μερικά δείγματα; Δεν πρόκειται περί διαφωνίας αλλά ήδη έχω γράψει σεντόνι που δύσκολα διαβάζεται οπότε δίνω τη σκυτάλη για να γίνει κουβέντα.

  Προτιμω για να είμαι ειλικρινής “Γερουσία” από τους γέρους του muppet γιατί ούτως ή άλλως είμαστε πολλοί. Αλλά να με πείτε Γερουσιαστή τώρα στα γεράματα ρε παλικάρια δεν πάει πολύ;

 18. @Emporium
  Αφενός αγαπητέ δεν φαίνεσαι καθόλου γραφικός. Αφετέρου ποιος είπε ότι ο οικοδεσπότης έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τους γραφικούς; Αν σου είπαν έτσι λάθος σε πληροφόρησαν. Μ αρέσουν και οι γραφικοί και οι ψωνάρες και πολλοί ακόμα που δεν αρέσουν σε άλλους. Αρκεί να μην είναι αγενείς. Και εσύ δεν είσαι.

  Όσον αφορά όμως ένα άλλο θέμα…

  Θυμάμαι την παλιά ιστορία για το AltFactor (που είχε περιεχόμενο-διαμάντι και πιστό κοινό) στα αρχαία χρόνια του 2000 και των αντίστοιχων Web Awards (κι εκείνη την πικρή επιστολή της venix), και αναρωτιέμαι πόσες άστοχες και ξύλινες επιλογές έχουν γίνει από ανθρώπους που αποφασίζουν να σκεφτούν σαν The Suits και όχι σαν άνθρωποι με ενδιαφέροντα.

  Θα πρότεινα να μην το ανοίξουμε γιατί θα είναι μεγάλη και θλιβερή κουβέντα. Τη νύχτα εκείνη με το mail της venix έπρεπε να βάλει αρκετός κόσμος νερό στο κρασί του και επειδή ήμουν εκεί -μία από τις πολλές ψήφους για το τι θα γινόταν τελικά- δεν θυμάμαι να έβαλε κανείς. Παρεμπιπτόντως, το Alt Factor για όσους δεν το ξέρουν αποτελεί ένα από τα 5 case studies του ελληνικού web. Εκπληκτική δουλειά και είναι κρίμα να μην υπάρχει πια.

 19. “Δεν έχουν πάθος στη δουλειά τους”
  Έχοντας χρησιμοποιήσει την λέξη, οφείλω να γίνω σαφέστερος. Μιλώ για πάθος για ένα θέμα, για κάτι που σε ενδιαφέρει πολύ και ανυπομονείς να το μοιραστείς με άλλους, όχι για τη “δουλειά σου” καθ’εαυτή. Για κάτι που ΠΡΩΤΑ αγαπάς και, ΚΑΤΟΠΙΝ, μπορεί να νιώθεις πως ίσως να σχετίζεται ή να μπορεί να γίνει η δουλειά σου.
  Αν ήμουν οπαδός του γκολφ (λέμε τώρα!) θα ήθελα να μπαίνω σε σελίδες με περιεχόμενο διαλεγμένο από λάτρεις του γκολφ, ενημερωμένους, ψαγμένους, παθιασμένους. Εκεί θα έβρισκα το καλύτερο περιεχόμενο και θα δεχόμουν και τις διαφημίσεις ή εμπορικές προτάσεις του -εάν και εφόσον δεν καπέλωναν το πάθος τους.
  Στήνοντας το Facebook (π.χ.) νομίζω πως κάποιοι θα σκέφτηκαν “Ας φτιάξουμε ένα χώρο για να συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους οι άνθρωποι μεταξύ τους. Ας βρούμε ένα μοναδικό τρόπο να συνδέσουμε την κοινότητα του Harvard, να κάνουμε την δική μας φάση. Δεν έχει ξαναγίνει!”
  Ο Zuckerberg πάλευε τέτοια σχέδια καιρό πριν. Γιατί γούσταρε. Συχνά με προβλήματα με την διοίκηση του πανεπιστημίου του. Αλλά το έκανε.
  Τώρα τι πάθος έχει το να πεις “ας είμαι ο χιλιοστός που θα μιμηθεί το Facebook κάνοντας πάνω κάτω τα ίδια”; Μπορεί να είναι πάθος για την προσωπική σου οικονομική επιτυχία αλλά τι με ενδιαφέρει; Φυσικά και λέξεις όπως “πάθος”, “αγάπη”, “μεράκι” είναι υποκειμενικές. Για τους φανατικούς θαμώνες ενός χώρου, όμως, είναι αντικειμενικότατες και προφανείς. Για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν ξέρουμε καλά σε ποιά sites θα μπούμε και γιατί.

 20. Άλλοι τρώγονται με τα ρούχα τους, εσύ με την ουρά σου.. Αφού όλοι καταλήξαμε ότι έχουμε δίκιο, και οι άλλοι έχουν άδικο, εσύ τι πας και κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου? Με μας είσαι ή με τους άλλους?

  Άκουτα λοιπόν (για να το πούμε και με βαριά λαϊκή αργκό!)

  Άλφον. Το Facebook αυτή τη στιγμή διαθέτει πάρα – μα πάρα- πολλούς Έλληνες. Δεν τους “έχει” όμως όλους. Έχει ένα κοινό κάποιων ηλικιών. Οι άλλες ηλικίες που είναι αγαπητοί θαμώνες;

  οι πιο μικροί σε ηλικία είναι στο hi5 και στο Myspace… Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία είναι.. στα ΚΑΠΗ.

  Έχω ξεχάσει κάποιο ηλικιακό segment?

  Βήτον. Τα SNS τύπου Facebook εκτιμώ ότι θα θυμίσουν εν πολλοίς τα διάφορα νυχτερινά κέντρα – τα μπαράκια. Κάθε χρονιά “φοριούνται” διαφορετικά. Όλοι έχουν τα στέκια τους – τοπικά- αλλά επιλέγουν και κάποια που είναι μαζικά. Αυτό το κοινό συντηρεί τα μεγάλα καταστήματα όχι οι θαμώνες της Ostrias. Το Facebook άνοιξε ένα δρόμο. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να διεκδικήσει αυτό το κοινό όταν θα πάει να παίξει αλλού.

  Τα στέκια στο Ελληνικό web στα ανέφερα.3-4 και καλά. Μέχρι εκεί…. Το ποιος θα διεκδικήσει το κοινό είναι εύκολο να το προβλέψεις.

  To επόμενο μεγάλο αμερικάνικο SNS, που θα του έχουν σκάσει καμιά 20 εκ. $ τα VCs, για promotion και development. Προς το παρόν, ο κόσμος μένει στο Facebook, αφού πέρασε πρώτα από Myspace, γιατί ακόμα δεν έχει γίνει ντόρος με κάποιο πιο εξελιγμένο SNS…

  Γ) Δεν έχουν πάθος στη δουλειά τους. Αυτό θα ήθελα να το θέσουμε λίγο καλύτερα. Το αν έχουν δεν μπορούμε να το ξέρουμε παρά μόνο από αυτά που βλέπουμε. Θα ήθελε κάποιος από τους προλαλήσαντες να δώσει μερικά δείγματα;

  Εδώ είμαι εγώ… στα δύσκολα. Θέλετε να το κάνουμε και ονομαστικά, και αν πω πα**ριές, με κράζετε.

  Μπαίνω στο Akazoo. Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς, τώρα που είναι και αρχή, ποιοί είναι οι συντελεστές που είναι πίσω από την προσπάθεια. (εγώ έχω εντοπίσει 4-5 άτομα, που πιστεύω ότι υποστηρίζουν το project. Μπορεί να είμαι και 100% λάθος όμως). Όπως και να έχει, κανένας από αυτούς που εγώ πιστεύω ότι είναι πίσω από το Akazoo, δεν έχει γεμάτη σελίδα στο profil του. Δεν γεμίζει με videos το site . Δεν ανεβάζει και δεν σχολιάζει θέματα στο forum…

  Want more?

  υ.γ.1: Για να ξεκαθαρίσουμε… ο fotis δεν βγαίνει από τούρτες, πολλώ μάλλον δεν τραγουδάει Καλομοίρα. (βγαίνει όμως από ντουλάπες και τραγουδάει Stones!) ;o)
  υ.γ.2: Συμφωνώ ότι το “γερουσία” είναι πιο ποιοτικό για όλους μας, γι’αυτό το πέταξα άλλωστε. Οι παππούδες του Muppet show είναι γκρινιάρηδες. Εμείς δεν είμαστε γκρινιάρηδες. (είμαστε???)

 21. (με τα παιδιά του Akazoo, δεν έχω κάτι προσωπικό… Δεν γνωρίζω κανέναν. Μια άποψη εκφράζω, με μια ματιά που του έριξα)

 22. @ uroborus:
  Πραγματικά χαίρομαι πολύ που έχουμε ίδια γνώμη για το Alt Factor, αγαπητέ Uroborus. Δεν το ανάφερα για να αρχίσουν εκ νέου καυγάδες. Το ανάφερα γιατί μου έδειξε από νωρίς προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Κατά την δική μου γνώμη μας πήγε σε δρόμους που δεν μας ωφέλησαν πολύ.
  (Γράφαμε παράλληλα και δεν είχα δει το σχόλιό σου.)

  @ fotis:
  “Want more?”
  My thoughts exactly.
  Είμαι πλέον έτοιμος για ένα site με ντουλάπες και Stones!

 23. Το πάτε φιρί – φιρί για ξενύχτι έτσι; ΟΚ… αλλά όχι αναίμακτα…

  Ένα ένα και με τη σειρά. Με μας είσαι ή με τους άλλους? Με εμάς είμαι καλέ μου άνθρωπε. Και ακριβώς επειδή είμαι με μας κάνω αυτό που λες ότι οι τύποι του Akazoo δεν κάνουν… Φεύγω μετά από 10 ώρες δουλειά (κάπου εδώ ακούγονται διπλοπενιές και ζάρια και ξεκινάει το “μη βροντοχτυπάς τις χάνδρες…”) και έρχομαι να σώσω την κατάσταση. Γιατί άμα συνεχίσουμε στο μοτίβο “ωραία τα λέμε μεταξύ μας” σε λίγο θα μετονομάσουμε τον Uroborus σε “Όμιλο Φίλων του δροσερού Μηλίτη” και θα αρχίσουμε να κάνουμε όπως τα μέλη των Ομίλων. Δίνω παράδειγμα

  “Αχ τι όμορφος που είστε σήμερα κε Ουροβόρε μου!! Φτου να μη σας ματιάσω. Και τι ωραία που τα λέτε!! Πα πα πα. Και αυτή η ουρά σας είναι σήμερα κα-τα-πλη-κτι-κή. Που γυαλίζετε τις φολίδες σας;” Και θα απαντάει ο Ουροβόρος. “Αχ με κάνετε και κοκκινίζω. Και εσείς όμως είστε σήμερα super… Πρώτη φορά ακούω τόσο μεστή ομιλία, τόσο περιεκτικό βαθύ λόγο. Τέρμα – τέρμα, είστε ο καλύτερος δεν δέχομαι κουβέντα” Εν συνεχεία θα αρχίσουμε να μοιράζουμε βραβεία μεταξύ μας ενώ μία ορχήστρα θα παίζει διακριτικά το “περνάει περνάει η μέλισσα”. Αυτό θέλουμε; Όχι δεν θέλουμε αυτό. Γι αυτό ζωηρέψτε λίγο…

  Και λέω ζωηρέψτε για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί σε όλα υπάρχουν απαντήσεις και εγώ έχω μείνει μαγκούφης Παρασκευή βράδυ και έχω όλο το χρόνο να τις δώσω.
  Δεύτερον γιατί άμα κοιτάξετε το post με μάτι “πλάνο” και ουδέτερο θα δείτε ότι χωρίς καν να λέμε τι κάνουν τα έρμα τα sites τους κόψαμε κάθε ελπίδα διάκρισης. Κάπως έτσι όμως θα ακούσετε ή ακούσουμε σε μερικά χρόνια σχόλια του στυλ “δεν προλάβαμε να βγάλουμε το project στον αέρα και το θάψατε”. Η giannab έχει ένα καλό παράδειγμα για το θέμα και το έχει επισημάνει σε άλλο post. Όσο και να είχα φέρει τις αντιρρήσεις μου τότε ένα δίκιο το είχε.
  Τρίτον γιατί έτσι όπως τα παρουσιάζετε τα πράγματα σε κάποια σημεία διαφωνώ ρε φίλε πως θα το κάνουμε;

  Ούτε λίγο ούτε πολύ, μένει μία αίσθηση ότι κάποιοι απλά αντιγράφουν αλλά και ότι η παρτίδα είναι χαμένη ακόμα και αν γίνει καλή δουλειά. Ότι και να κάνουμε δηλαδή οι έλληνες χρήστες θα πάνε στα αμερικανικά sites. Sorry αλλά δεν το βλέπω ακριβώς έτσι. Και εξηγούμαι…

  Φταίει ο έλληνας χρήστης δηλαδή άμα τα ελληνικά projects δεν δουλέψουν στο μέλλον καλά; (Μη μου πείτε εδώ για Akazoo και άλλα Zoo γιατί το θέμα είναι πιο γενικό). Του δώσανε δηλαδή του χρήστη περιεχόμενο και υπηρεσίες που λειτουργούν σωστά και “μιλάνε” στις ανάγκες του και δεν τις πήρε; Μη μου λέτε για segmetation και άλλα τέτοια ωραία… Ας βρούνε ψυχογραφικά προφίλ, ας βρούνε γεωγραφικά ας βρούνε ότι θέλουν. Ας βάλουν κούκο μονό με αλλαγή στη στροφή σε banners δεν με ενδιαφέρει. Εγώ ξέρω ότι δεν δικαιούμαστε να λέμε ότι ένα κοινό δεν θέλει να πάρει κάτι με παραδείγματα τα οποία δεν δούλεψαν σωστά.

  Το θέλετε αλλιώς; Που το έμαθαν οι έλληνες το Facebook? Από τα blogs ή επειδή βέλαξαν τα media πως έχει λιώσει το MySpace και του παίρνει κεφάλι; Και τα media γιατί το έγραψαν; Γιατί το MySpace το έχει ο μπαρμπά Μέρντοχ – και ότι έχει ο mr Μ είναι είδηση. Ειδάλως για τον Zuckerberg ακόμα θα νόμιζαν ότι είναι μαύρη μπύρα…

  Κάτσε λοιπόν να υπήρχε ή να φτιαχτεί ένα όχημα που να μπορεί να έχει ρόλο στο που κατευθύνεται ο κόσμος -λογική media είναι αυτή- και έλα μετά να μου πεις αν μπορεί ή όχι ένα καλό project να κρατήσει κόσμο επάνω του. Σήμερα φυσικά δεν είναι εύκολο. Δεν φταίνε όμως οι χρήστες γι αυτό. Ας τους εκπαιδεύσουν όσοι θέλουν να τους πάρουν κοντά τους και μετά συζητάμε.

  Όσον αφορά το πάθος συμφωνώ με όσα είπατε και έχω και μερικά ακόμα… αλλά μπορώ να φτιάξω κάτι να φάω;

  Άκου λέει κυνηγάω την ουρά μου… και με ποιους είμαι… ακόμα το σκέφτομαι και ταράζομαι…

 24. Η κουβέντα έφτασε σε περίεργο επίπεδο.. αλλά θα προσπαθήσω να δώσω και την δική μου άποψη.

  Καταρχήν για το Akazoo θα πω ότι δεν μου δίνει την αίσθηση του “φρέσκου” ή αν θέλετε του καινοτόμου.

  Σαν στήσιμο μου θυμίζει αρκετά το paranoid.gr και τα σχετικά [που απ’όσο θυμάμαι είναι βασισμένο σε open source πλατφόρμα], ακόμα και οι υπηρεσίες του δεν είναι κάτι το μοναδικό.. αρκετά συνηθισμένες θα έλεγα. Γενικά μπορώ να πω ότι οι απόψεις του Fotis με κάλυψαν αρκετά απ’αυτά που θα ήθελα να πω οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβω…

  Σαν developer -ας μου επιτραπεί- θα πω ότι γέλασα μόνο που είδα asp και IIS από πίσω.. Είναι σαν να μην υπάρχει καν το “όραμα” για μεγάλα πράγματα, για εξάπλωση κ.τ.λ. [για πολλούς λόγους]

  Κι επειδή η κουβέντα πέρασε γενικότερα στο… “Eλλάδα & SNS” να τονίσω ότι οι “παίχτες” που έχουν δείξει κάτι και συνέχεια προσφέρουν νέες υπηρεσίες είναι γνωστοί και ο καθένας με τον δικό του χαρακτήρα.

  btw: θεωρώ τεράστιο foul την αναφορά στο entry για το me.gr. Aν σου την σπάει προσωπικά oruborus ας το έλεγες.. αλλά όχι ότι δεν το έχει ακούσει κανένας. Άσχετα βέβαια που είναι σε beta ακόμη [πραγματική beta] με πολλές νέες και κατ’εμέ καινοτόμες υπηρεσίες που ΠΗΓΑΝ και προς τα έξω [ενδεικτίκα: sms.me, tumbles] και σίγουρα έχουν προοπτικές. Και επαναλαμβάνω, δεν έχουν κάνει επίσημο launch ακόμα για να δημιουργηθεί ο ντόρος που του αρμόζει. [και δεν εννοώ να γράψουν γι’αυτό τα περιοδικά]

  Το θέλετε αλλιώς; Που το έμαθαν οι έλληνες το Facebook? Από τα blogs ή επειδή βέλαξαν τα media πως έχει λιώσει το MySpace και του παίρνει κεφάλι; Και τα media γιατί το έγραψαν; Γιατί το MySpace το έχει ο μπαρμπά Μέρντοχ – και ότι έχει ο mr Μ είναι είδηση. Ειδάλως για τον Zuckerberg ακόμα θα νόμιζαν ότι είναι μαύρη μπύρα…

  Tελειώνω εδώ: Για το MySpace προσωπικά δεν ξέρω, γιατί δεν είχα ασχοληθεί αλλά για το Facebook μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν το έμαθαν απ’τα “media” [φαντάζομαι εννοείς περιοδικά του “χώρου” & τηλεόραση] οι Έλληνες. Προωθήθηκε μέσω blogs, από στόμα σε στόμα και επειδή έχει διαφορετικό χαρακτήρα απ’τα υπόλοιπα ολόκληρες παρέες γράφτηκαν μαζικά [όπως κι εγώ έτσι κατέληξα εκεί] κ.ο.κ.

  Η λογική των media και του ξεκάθαρου business plan δεν υπάρχει στο Internet. Δεν εξασφαλίζεις τίποτα με εκκατομύρια και 10 developers χωρίς καινοτόμες ιδέες και σκέψεις για την υλοποίηση τους. Όλα είναι ρευστά.

  Πάντα φιλικά :)

 25. @hitman. Καλώς όρισες αλλά μάλλον δεν ήρθες με τις καλύτερες των διαθέσεων. Αναγκαστικά λοιπόν παρότι είχα καλύτερη διάθεση θα απαντήσω ελαφρώς “στεγνά”.

  Όσον αφορά το Akazoo.gr δεν υπάρχει σε τίποτα να διαφωνήσω – ειδικά με το foti. Αυτό που ζήτησα ήταν πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις και τις πήρα και από το foti και από άλλους αλλά και από σένα και σ ευχαριστώ για συμβολή. Αυτά που είπες περίμενα να τα ακούσω. Το έχω asp και IIS και συνεπώς δεν δείχνω πως έχω οράματα είναι τεκμηρίωση. Το τι θα κάνουν συνολικά οι έλληνες χρήστες είναι εικασία ή αλλιώς σπέκουλα. Έτσι το βλέπω και έτσι το λέω. Θα τηρήσω όμως τη δημοσιογραφική μου καταγωγή και θα περιμένω να ακούσω και αυτούς που το έφτιαξαν τι λένε από τη σκοπιά τους. Αυτό θεωρώ δίκαιο και σωστό και αυτό θα κάνω. Επίσης είτε αρέσει είτε δεν αρέσει είναι ένα καινούριο -παλιό για την ακρίβεια με νέα μορφή- μεγάλο project. Γιατί μεγάλο; Γιατί οι πληροφορίες μου μου λένε πως θα υποστηριχθεί αρκετά. Συνεπώς αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσουμε. Εγώ τουλάχιστον…

  Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά.

  btw: θεωρώ τεράστιο foul την αναφορά στο entry για το me.gr. Aν σου την σπάει προσωπικά oruborus ας το έλεγες.. αλλά όχι ότι δεν το έχει ακούσει κανένας.

  Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, αν το έχει ακούσει “κανένας” και ποιος είναι αυτός. Επειδή το έχω ακούσει εγώ και έχω πάρει και τουλάχιστον 2 μηνύματα από γνωστούς γι αυτό θα έπρεπε να είμαι εμπαθής ή όντως να μη το γουστάρω για να γράψω ότι δεν το έχει ακούσει κανένας. Μόνο που εγώ έγραψα “δεν έχω ακούσει κουβέντα” και μιλάω στους θαμώνες ή κοινό της σπηλιάς και αναφέρομαι στο ότι ουδείς έχει γράψει εδώ κάτι σχετικό. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο οι υπόλοιποι το κατάλαβαν τι εννοούσα. Κατά κάποιο επίσης μαγικό τρόπο κανένας δεν μίλησε γι αυτό. Κανένας σε σημείο παρεξηγήσεως. Πραγματικά δεν είναι εντυπωσιακό το πόσοι μίλησαν για το ένα site και πόσοι για το άλλο;

  Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις κάτι να μου καταλογίσεις σ αυτά που γράφω ευχαρίστως να απαντήσω. Αν έχεις όμως κάτι να μου καταλογίσεις σε κάτι που φαντάζεσαι ότι γράφω ή υπονοώ ή σε κάτι που ενδεχομένως θα ήθελες να γράψω sorry αλλά είμαι μεγάλο παιδάκι για να τσιμπάω σε κάτι τέτοια.

  Όσον αφορά το ίδιο το me.gr δεν έχω κανένα λόγο να μου τη σπάει όπως δεν μου τη σπάνε γενικώς τα sites όπως δεν μου τη σπάνε και τα αυτοκίνητα ή τα ψυγεία. Ειδικά αυτά που δεν έχω χρησιμοποιήσει για να έχω άποψη. Μήπως πειράζει που ακόμα δεν το έχω χρησιμοποιήσει;

  Άσχετα βέβαια που είναι σε beta ακόμη [πραγματική beta] με πολλές νέες και κατ’εμέ καινοτόμες υπηρεσίες που ΠΗΓΑΝ και προς τα έξω [ενδεικτίκα: sms.me, tumbles] και σίγουρα έχουν προοπτικές.

  Δεν καταλαβαίνω προς τι η φωνή – υποθέτω γνωρίζεις ότι στο internet τα κεφαλαία δείχνουν εντάσεις και φωνές. Εύγε τους και καλά κάνουνε και πήγαν όπου θέλουνε. Και μάλιστα καλά λόγια άκουσα σε προσωπικές συζητήσεις. Στη σπηλιά πάντως δεν έγραψε κανένας. Εδώ είναι τα παιδιά ρωτησέ τα γιατί. Με το να μου φωνάζεις πάντως μές το σπίτι μου μη φαντάζεσαι ότι θα αρχίσω να γράφω διθυράμβους.

  Και επαναλαμβάνω, δεν έχουν κάνει επίσημο launch ακόμα για να δημιουργηθεί ο ντόρος που του αρμόζει

  Εσύ δεν είσαι που λες παρακάτω ότι τα media και τα business plan δεν έχουν θέση στο internet? Επίσης το ποιος ντόρος αρμόζει σε κάτι συνήθως το κρίνει ο ίδιος ο ντόρος :-)

  Tελειώνω εδώ: Για το MySpace προσωπικά δεν ξέρω, γιατί δεν είχα ασχοληθεί αλλά για το Facebook μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν το έμαθαν απ’τα “media” [φαντάζομαι εννοείς περιοδικά του “χώρου” & τηλεόραση] οι Έλληνες.

  Αναφέρεσαι σ αυτές τις 175 και κάτι χιλιάδες που είναι στο network Greece του FB? Και μπορείς να μου μιλήσεις με σιγουριά; Sorry αλλά θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω.

  Προωθήθηκε μέσω blogs, από στόμα σε στόμα και επειδή έχει διαφορετικό χαρακτήρα απ’τα υπόλοιπα ολόκληρες παρέες γράφτηκαν μαζικά [όπως κι εγώ έτσι κατέληξα εκεί] κ.ο.κ.

  Σίγουρα μιλάμε για το FB? Γιατί εγώ πιο πολλά μπινελίκια και διαμαρτυρίες έχω διαβάσει στα blogs παρά καλά λόγια. Επίσης δεν είχα αντιληφθεί ότι τα στελέχη επιχειρήσεων διαβάζουν τόσο πολύ τα blogs. Και το FB είναι γεμάτο από στελέχη. Για να μην πέσουμε όμως στην ίδια παγίδα μόνο προσωπικές εμπειρίες έχουμε. Data δεν έχω δει να κυκλοφορούν..

  Η λογική των media και του ξεκάθαρου business plan δεν υπάρχει στο Internet.

  Σοβαρά; Γι αυτό περιμένεις το “επίσημο launch” του me.gr; Γι αυτό ολόκληρες ενώσεις από blogs “γλύφει” το ένα το άλλο και ποτέ δεν χαλάνε τις καρδιές τους; Γι αυτό προκειμένου να δούνε ορισμένα blogs το όνομά τους πρώτη μούρη στα “πιο σημαντικά άρθρα του WordPress” παίζουν με τους τίτλους όπως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Γι αυτό σφάζονται κάποια άλλα blogs για το ποιος έβγαλε πρώτος την είδηση; Επειδή η λογική των media είναι ξένη προς το χώρο; Sorry φίλε αλλά παρότι μου είσαι ιδιαίτερα συμπαθής και σε διαβάζω έχω διαφωνήσει και με πολύ καλούς μου φίλους για τέτοια θέματα. Από τι θα θέλαμε να συμβαίνει μέχρι το τι συμβαίνει συνήθως υπάρχει απόσταση. Κατά τα άλλα προφανώς θα πιστεύεις ότι θέλεις.

  Δεν εξασφαλίζεις τίποτα με εκατομμύρια και 10 developers χωρίς καινοτόμες ιδέες και σκέψεις για την υλοποίηση τους

  Εδώ πάντως θα με βρεις σύμφωνο. Όντως δεν εξασφαλίζεις τίποτα. Μόνο που φοβάμαι ότι και με 10 developers και με καινοτόμες σκέψεις, αν δεν έχεις business plan και ένα μαντρόσκυλο εμπορικό πάλι δεν εξασφαλίζεις και πολλά πράγματα όσον αφορά την οικονομική σου κατάσταση.

  Κοίτα Hitman επειδή είσαι και blogger αλλά και fan των blogs μη γυρίζουμε τη συζήτηση στο τσάμικο. Δεν είναι “πάντα φιλικά”. Ήρθες με άσχημη διάθεση και ενοχλημένος από κάτι. Αν το λύσαμε έχει καλώς και είμαστε φιλικά. Αν όχι μη το χρησιμοποιούμε καταχρηστικά γιατί μας βλέπει ο κόσμος. Όσο κρίνεις ότι έχει υπάρξει τεράστιο φάουλ και αφήνεις υπονοούμενα δεν υπάρχει καμία φιλική διάθεση. Ειδάλλως δεν βλέπω σε τι διαφέρει ένα blog από μία σαπουνόπερα και από τα πρωινάδικα…

 26. Χαίρομαι για την απάντηση σου και πιστεύω πως ο διάλογος θα ωφελήσει! Ίσως φάνηκαν επιθετικά αυτά που είπα αλλά δεν είχα κανέναν τέτοιο σκοπό, προσπάθησα να “μαζέψω” όλη τις σκέψεις που είχα γύρω απ’την συζήτηση σε ένα comment και ίσως αυτό βγήκε έξω λάθος.

  Δεν καταλαβαίνω προς τι η φωνή – υποθέτω γνωρίζεις ότι στο internet τα κεφαλαία δείχνουν εντάσεις και φωνές. Εύγε τους και καλά κάνουνε και πήγαν όπου θέλουνε. Και μάλιστα καλά λόγια άκουσα σε προσωπικές συζητήσεις. Στη σπηλιά πάντως δεν έγραψε κανένας. Εδώ είναι τα παιδιά ρωτησέ τα γιατί. Με το να μου φωνάζεις πάντως μές το σπίτι μου μη φαντάζεσαι ότι θα αρχίσω να γράφω διθυράμβους.

  Γνωρίζω ότι τα κεφαλαία είναι σαν να φωνάζω και για αυτό τα χρησιμοποίησα! Ο λόγος είναι ότι ήθελα να τονίσω [ίσως ήθελε bold αλλά πραγματικά ήθελα να το τονίσω] ότι αυτά τα δύο παραδείγματα εφαρμογών/υπηρεσιών βγήκαν στο Facebook -γνωρίζω ότι το sms.me απευθύνεται στο Ελληνικό κοινό- και “έπιασαν”, έστω και λίγο. Και ήθελα να τονίσω αυτό το γεγονός διότι είναι λίγες οι φορές που οι Έλληνες κοιτάμε το δάσος κι όχι να τα τσεπώσουμε από 2-3 δένδρα.

  Δεν θα συνεχίσω με quotes για να μην γίνει σεντόνι κι αυτό αλλά θα προσπαθήσω εν ολίγοις να σου εξηγήσω τι εννοούσα σε 2 συγκεκριμένα θέματα:

  1. Για το Facebook: αυτά που είπα τα βλέπω σε πολύ κόσμο. Λίγοι ξεκινούν -Έλληνες- χωρίς κάποιον μικρό κύκλο επαφών, είτε επαγγελματικών, είτε φιλικών [στενών ή όχι] κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι έχει προηγηθεί μία προώθηση από στόμα σε στόμα [ π.χ. “ρε Βίκτωρα, μας αρέσει το facebook θα γραφτούμε όλη η παρέα εκεί, θα “έρθεις;”] εν αντιθέση με τον μεγάλο “αντίπαλο”, το MySpace. Μην ξεχνάμε ότι και το πως ξεκίνησε το FB συνέβαλε στο να έχει τέτοιο χαρακτιριστικό στις ομάδες χρηστών του.

  2. Για τα “media” και το business plan: Με τον όρο media εννοώ τα κλασσικά [εφημερίδες,περιοδικά,tv] που έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας & δράσης, το internet δεν έχει… δεν υπάρχουν 100% αποδεδειγμένα patterns επιτυχίας τουλάχιστον όταν περνάμε σε μεγάλα επίπεδα και για κάτι καινοτόμο.

  Το “launch” στην περίπτωση του me.gr θα ήταν πραγματική προώθηση και κρίση απ’το team ότι είναι έτοιμο -σε όποιον βαθμό μπορεί να θεωρηθεί αυτό- να δεχθεί ελεύθερα πληθώρα χρηστών και να τους παρέχει τις υπηρεσίες που σκοπεύει. Δεν νομίζω -προσωπικά- ότι ακολουθεί κάποιο strict business plan!

  Σε αυτό που είπες για “κλίκες” και σφάξιμο μεταξύ blogs για ειδήσεις και άλλα δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, αλλά δεν έχει να κάνει με το blogging! Έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που πηγαίνοντας κάπου ξεχνάει για ποιον λόγο ξεκίνησε… Κι αν θες να το δούμε global, προσωπικά δεν θεωρώ blogs κάποια ιστολόγια που έχουν γίνει τόσο commercial και μονότονα που έχουν χάσει την μπάλα.. έχουν γίνει ειδησεογραφικά sites με την ταμπέλα του “blog”.

  Tέλειώνοντας να αναφέρω ότι στην ουσία παρουσιάζεις το akazoo.gr εδώ και είναι λογικό η συζήτηση να ξεκίνησε περί αυτού άσχετα πήγε μετά γενικότερα στο θέμα των Ελληνικών SNS!

  Ξαναλέω: πάντα με φιλική διάθεση :)

  Υ.Γ.: sorry για το τεράστιο bold text στο προηγούμενο comment. Ξέχασα να κλείσω το tag μετά την τελεία. And it’s uroborus… sorry for that too! [ένα preview comment θα βοηθούσε :p ]

 27. απορία προς Hitman : το ότι έγινε βάσει ASP και ΙΙS σημαίνει τι ακριβώς; Ποια η διαφορά δηλαδή να γινόταν με PHP και apache;

  Aν γινόταν με asp.net και ΙΙS θα μιλούσαμε ότι τεχνικά μπορεί να σταθεί; Θα προτιμούσες Ruby; Python;

  Το βρίσκω κάπως ατεκμηρίωτο αυτό και θα ήθελα αν είχες την διάθεση φυσικά να το εξηγήσεις.

 28. Για να πω την αλήθεια μου -και αυτό πάει σε όλους- πρόθεσή μου δεν ήταν να παρουσιάσω το Akazoo.gr -το οποίο ακόμα δεν παρουσιάσει τον εαυτό του- αλλά να ανακοινώσω την εμφάνισή του και παράλληλα να επισημάνω την ύπαρξη ενός ακόμα φιλόδοξου project (me.gr) ώστε να γίνει μία πρώτη κουβέντα. Αντιδράσεις, σχόλια κριτικές οτιδήποτε και σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς γνώριζα τις θέσεις πολλών από τους θαμώνες και φίλους του Uroborus αλλά οι καιροί αλλάζουν και κάθε project έχει -ή πρέπει να έχει- τις ιδιαιτερότητές του.

  Τις δικές μου θέσεις τις έχει εκφράσει κατ επανάληψη και εδώ και στο Marketingweek.gr στη στήλη μου και στο PC World σε παρόμοια στήλη. Και συνοψίζονται στα εξής.

  Δεν μπορείς σε ένα κοινό -όπως το ελληνικό- που δεν έχεις content να ζητάς user generated content. Και φυσικά αυτό αφορά και τα media
  Στο internet πρέπει να είσαι γρήγορος. Ευκαιρίες υπάρχουν αλλά το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν έχει δείξει να ελκύει..
  Χωρίς σοβαρούς tech-ηδες καλά θα κάνεις να κάτσεις σπίτι σου – και αυτό το έχω επισημάνει για όλες τις εταιρίες που εμπλέκονται στο χώρο είτε πελάτες είτε διαφημιστικές είτε οτιδήποτε. Αυτό που κάνεις πρέπει να δουλεύει καλά ειδάλλως απλά σκορπάς dineros που λένε και οι μεξικάνοι σύντροφοι.
  Το Business model που στηρίζεται στη λογική του “βάλε ένα πιτσιρικά να γράφει και δώστου ένα χαρτζιλίκι” είναι επικίνδυνο και για τα brands και για την ψυχική μας ισορροπία.

  Αναπόφευκτα η κριτική μου σε όποιο πόνημα θα στηριχθεί και στα παραπάνω και σε διάφορα άλλα που έχω υποστηρίξει κατά καιρούς και δεν αναφέρω γιατί είναι Σάββατο μεσημέρι και δεν θα κάτσω τώρα να αναζητήσω όλα τα παλιά μου κείμενα.

  Παρόλα αυτά εν αντιθέσει με άλλους φίλους θέλω να είμαι αισιόδοξος. Βλέπω κρίνω και βγάζω συμπεράσματα. Αν ένα project είναι καλό και έχει στρατηγική εύγε του και μακάρι να παίξει καλά. Αν δεν είναι όμως δεν θα το κάνω εγώ να φαίνεται ότι είναι. Θα μιλήσω όμως με τους ανθρώπους τους για να που οι ίδιοι τι πιστεύουν. Στην τελική ανάλυση αυτό θεωρώ σωστό. Να μιλάνε και αυτοί που κάνουν τις δουλειές. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να συζητάμε ούτε γενικά ούτε ειδικά. Ένα project που είναι στον αέρα είναι στη διάθεσή μας να το κρίνουμε.

 29. Δεν μπορείς σε ένα κοινό -όπως το ελληνικό- που δεν έχεις content να ζητάς user generated content.

  Όχι μόνο στο ελληνικό αλλά σε οποιοδήποτε κοινό ισχύει αυτό. Πάνω από όλα όμως δεν μπορείς να ζητάς user generated content όταν δεν έχεις συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν θέλω να μιλήσω για μόδα θα πάω σε ένα εξειδικευμένο site κι όχι στο me.gr. Το λίγο από όλα δεν δουλεύει στο web. Κάποτε θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.

  ΙΜHO το me.gr θα πρέπει να στήσει μια κοινότητα γύρω από τους πιτσιρικάδες, τους οποίους έχει προσεγγίσει μέσα από το joy.gr, με σχετικό περιεχόμενο και υπηρεσίες. Προς το παρόν περιεχόμενο δεν υπάρχει. Οψόμεθα.

 30. όταν μετά τα αίματα γινόμαστε φίλοι…πολύ μου αρέσει! Αφου διάβασα τα λεγόμενα μας …το σκέφτηκα λίγο καλύτερα και αποφάσισα ότι το me.gr ή whatever.gr (δεν είναι προσωπικό το θέμα) θα το έβλεπα καλύτερα ως ένα προϊοντικό site τρίτης γενιάς. Με αφορμή την αναφορά του ουροβόρου στην Internet-ική σοκολάτα δέκα χρόνια πριν, θα προτιμούσα το me.gr να λέγεται megalobrand.gr ώστε να έχει ένα σοβαρότερο λόγο ύπαρξης. Να στέλνουν οι φαν του κοινού τα sms, video, αφιερώσεις και να τρώνε και ένα λουκουμάκι…ώστε να έχει ένα δικαιολογημένο λόγο ύπαρξης. Αλλά αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο…και είναι μία αααλλη μεγαααλη κουβέντα. Καλημέρα σας…

 31. θα προτιμούσα το me.gr να λέγεται megalobrand.gr ώστε να έχει ένα σοβαρότερο λόγο ύπαρξης

  Από πότε ένα προϊοντικό site έχει σοβαρότερο λόγο ύπαρξης από την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων που κάνουν (και) το κέφι τους;

  Να στέλνουν οι φαν του κοινού τα sms, video, αφιερώσεις και να τρώνε και ένα λουκουμάκι…ώστε να έχει ένα δικαιολογημένο λόγο ύπαρξης.

  Ο κόσμος δεν μπαίνει στο web για να κερδίζει δώρα. Αυτή είναι η λογική των προϊοντικών sites που λόγω απουσίας περιεχομένου και υπηρεσιών προσπαθούν να προσελκύσουν ιθαγενείς με καθρεπτάκια και χάντρες.

 32. @barak Από τότε που το internet όπως και κάθε άλλο μέσο…εκτός από τα προς το ζειν περιέχει και δημιουργικότητα δηλαδή από πάντα! (δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ένα “κέφι” έχει υποστηριχθεί από μεγάλο brand και έχει γράψει ιστορία η επιτυχία του). Επίσης, ο κόσμος μπαίνει στο web και για να κερδίσει δώρα (ειδικά το κοινό 18-24) και στο θέμα έλλειψης περιεχομένου δεν διαφωνώ… άλλωστε γι’αυτό μίλησα για προϊοντικό site.

 33. Καλησπέρα και απ τον Ελληνικό στρατό…

  Γραφω σύντομα τις σκέψεις μου, γιατί ως συνήθως ο χρόνος είναι περιορισμένος.

  Ένα πράγμα που έμαθα στο στρατό είναι να βγαίνω συχνότερα απ το μικρόκοσμο μου, και να βλέπω τι γίνεται εκεί έξω με τα μάτια των άλλων.

  τι σχέση έχει αυτό θα μου πείτε.

  Εξηγούμαι. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 1.000.000 συνδέσεις ADSL.

  Το ότι δε μας λέει κάτι ένα me.gr και ένα akazoo εκτός του ότι είναι φυσιολογικό (είμαστε heavy users, εχουμε φάει τα νιάτα μας στο web τα χουμε δει όλα, και εκτός των άλλων έχουμε ήδη μια δευτερη ζωή – οι περισσότεροι – στο FB). Ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους 990.000? Γιατί αυτοί μας πληρώνουν… Δεν φτιάχνουμε SNS για μας…

  Λοιπόν σας λέω ότι από αυτούς τους 990.000 μονο οι 180.000 ξέρουν τι είναι το FB αντε και άλλοι 170.000 ξέρουν το myspace (μάλλον οι ίδιοι είναι).

  Οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα.

  Εχουμε ένα κοινό 600.000 χρηστών που έχει πλήρη άγνοια για το τι είναι social network, σε τι χρησιμεύει, και πως δουλεύει.

  Το τι είναι καινοτόμο για μένα, και για μια υπερδραστήρια κοινότητα 10-15 χιλιάδων χρηστών που κινεί σήμερα το ελληνικό internet, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τι είναι καινοτόμο και χρήσιμο γι’ αυτούς.

  To λάθος είναι ότι φτιάχνουμε εφαρμογές με κριτήριο τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής αυτής της κοινότητας και όχι της τεράστιας μάζας αρχάριων χρηστών.

  Ας πούμε ότι είναι πολύ σημαντικότερο για αυτούς να μπορούν να κατεβάσουν το wallpaper του γάβρου στο κινητό τους (feature του akazoo) παρά να κάνουν livestreaming από το κοντρολ του αιρκοντισιον τους.

  Όσο για το αν είμαστε λίγοι, απάντησα ήδη, 600.000 χρήστες δε σας φτάνουν για να βγάλετε λεφτά;

  Το akazoo δε θα το κρίνω γιατί μόλις έκανε launch και ο καιρός θα δείξει. Πάντως το business model του δε βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα αλλά στις premium συνδρομές.

  Αρκετά με αυτά.

  οσον αφορά to search έχω να πω ότι φέτος είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την εξέλιξη του στην ελληνική αγορά. Τα budgets εχουν μεγαλώσει επικύνδινα και νομίζω ότι θα έχουμε πολλούς μεγάλους που θα δοκιμάσουν την τύχη τους. Μερικοί το κάνουν ήδη.

 34. δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που ένα “κέφι” έχει υποστηριχθεί από μεγάλο brand και έχει γράψει ιστορία η επιτυχία του

  Όπως;

 35. To λάθος είναι ότι φτιάχνουμε εφαρμογές με κριτήριο τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής αυτής της κοινότητας και όχι της τεράστιας μάζας αρχάριων χρηστών.

  Σωστό. Εξ ιδίων τα αλλότρια, με άλλα λόγια.

 36. To λάθος είναι ότι φτιάχνουμε εφαρμογές με κριτήριο τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής αυτής της κοινότητας και όχι της τεράστιας μάζας αρχάριων χρηστών.

  η τεράστια μάζα των αρχάριων χρηστών κατά την γνώμη μου, θα ακολουθήσει τις τάσεις και δεν θα ψάξει κάτι διαφορετικό. Δεν γίνεται, βάσει λογικής, να λειτουργήσει έτσι. Θέλω να πω, ότι για να πάει ο αρχάριος χρήστης στο me ή στο akazoo, θα πρέπει πρώτα αυτά να καθιερωθούν. Αλλιώς πολύ λογικά θα επιλέξει ότι και οι υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες (heavy ή medium) χρήστες. Δηλαδή το Facebook.

  Eίναι σα να ζητάς από ένα νεογέννητο, όταν μεγαλώσει και διαλέξει ομάδα να γίνει Απόλλων Καλαμαριάς. Ε δεν γίνεται ρε φίλε, να γίνει αυτό. Ή Ολυμπιακός ή ΠΑΟ ή ΑΕΚ θα γίνει. Αυτές τις ομάδες θα ακούει συνέχεια, εκεί θα τον παραπέμπουν όλες οι αναφορές, εκεί πιθανόν θα έχουν καταλήξει ήδη γνωστοί και φίλοι του. Ειδικά από την στιγμή που ο συμπαθής κατά τ’άλλα Απόλλων δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό. ΟΚ θα γίνουν και κάποιοι Απόλλων, αλλά ως γνωστόν θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

  …. μου άρεσε αυτή η ποδοσφαιροποίηση :-)

 37. Ένα πράγμα που έμαθα στο στρατό είναι να βγαίνω συχνότερα απ το μικρόκοσμο μου, και να βλέπω τι γίνεται εκεί έξω με τα μάτια των άλλων.

  Αυτό Λοχαγέ μου να το προσέξετε και να το δείτε και με γιατρό. Και δεν εννοώ το ότι βγαίνεις από το μικρόκοσμό σου αλλά το ότι στο έμαθε ο στρατός. :-)

  Λοιπόν σας λέω ότι από αυτούς τους 990.000 μονο οι 180.000 ξέρουν τι είναι το FB αντε και άλλοι 170.000 ξέρουν το myspace (μάλλον οι ίδιοι είναι). Οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα.

  Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν ακριβώς τα FB Και MS κλπ. Τα έχουν ακούσει όμως. Και ο Apostolos λέει ότι ο κόσμος θα πάει σ αυτά που γνωρίζει και εγώ λέω ότι με καλό λανσάρισμα μπορεί να πάει και σε άλλα που σήμερα δεν υπάρχουν.

  Αυτό όμως το μόνο που λέει είναι ότι ενδεχομένως υπάρχει χώρος ανάπτυξης για ελληνικά projects. Ενδεχομένως λέω… Γιατί αυτές οι 1000000 συνδέσεις είναι παλιές PSTN και ISDN που γίναν DSL. Άρα πρακτικά παλιοί χρήστες.

  Εγώ ενοχλούμαι που δεν βλέπω projects που θα δελεάσουν χρήστες να “μπουν” ή χρήστες που σήμερα είναι ανενεργοί να γίνουν ενεργοί.

  Πάντως το business model του δε βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα αλλά στις premium συνδρομές

  Να και κάτι που δεν είναι εκτίμηση αλλά γεγονός… Ενδιαφέρον ως concept. Κυρίως γιατί αυτό υπό ΚΣ δείχνει πως κάπου υπάρχουν κάποιες έρευνες αγοράς που λένε ότι το κοινό είναι διατεθειμένο να πληρώσει για κάποιες υπηρεσίες. Άρα προς τι ο σπαραγμός; Το μόνο που μένει είναι να προσεγγιστεί αυτό το κοινό. Δηλαδή επικοινωνία (marketing, διαφήμιση, PR κλπ)… Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα εκλεκτοί θαμώνες και φίλοι;

 38. Βλέπω συζήτηση έχει δύο άξονες… τους υποστηρικτές του ηρωικού Έλληνα Ρομέο του ίντερνετ, και τους υποστηρικτές του εύκολου και εφικτού.

  Τώρα το θέμα είναι, πιο συμφέρει πιο πολύ το καθένα μακροπρόθεσμα, σε αυτό θα ήθελα μια απάντηση, καθώς είναι πιο εύκολο θέμα, και επιδέχεται αντικειμενικότερης αιτιολόγησης. Εγώ είμαι διχασμένος.

 39. @vagelis
  Αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρι

  @all
  Το me.gr έχει κάτι πολύ βασικό. Πρόσβαση σε νεανικό κοινό και ειδικά στις πιτσιρίκες, μέσω του joy.gr (κι αυτό χωρίς να τους δώσει δωράκια giannab). Ξέρετε πολλά ελληνικά sites που το κοινό τους να είναι τόσο νεανικό; Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα αυτό.

 40. @uroborus

  είδες που κάνεις λάθος;

  Γι’ αυτό λέω ότι μου το έμαθε ο στρατός.
  Έχω πάθει πλάκα με το γεγονός ότι όλοι οι φαντάροι λιώνουν στα netcafe και είναι απορίας άξιον ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι είναι FB και MS. Πολλοί ξέρουν το youtube, λίγοι το zoo.gr, αλλά ελάχιστοι το Facebook.

  Και αυτή η μικρή έρευνα έγινε και σε ανθρώπους ανεξαρτήτως του επιπέδου μόρφωσης. Μπορεί και να πέφτω έξω, αλλά προειδοποιώ ο στρατός δεν κάνει ποτέ λάθος. :)

  Όσο για το concept του Akazoo θα το δούμε στην πορεία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που είναι διατεθειμένος να πληρώσει αλλά όπως είπα θα δείξει.

 41. Έγραψα ένα κείμενο σχετικά με Akazoo και νομίζω πως “ταιριάζει” στην συζήτηση.

  [Eλπίζω να βγει σωστά το link]

 42. “@uroborus. είδες που κάνεις λάθος;” Που κάνω λάθος ρε φίλε; Το να σε βγάλει ο ΕΣ από το μικρόκοσμό σου είναι επιστημονικη φαντασία… :-) αλλά ας μη το πιάσουμε γιατί θα είμαστε εκτός topic…

  @Vagelis. Εγώ υποστηρίζω ότι πρώτα γράφουμε τι συμβαίνει και μετά κρίνουμε. Επί της ουσίας έχουμε 2 προσπάθεις για εξελληνισμένο Social Networking. Είναι άλλο πράγμα ότι ένα project δεν είναι καλοστημένο και άλλο πράγμα το ότι το γενικό μοντέλο (Social Networking) δεν επιβιώνει στην Ελλάδα.

  Επί της ουσίας εγώ είπα ότι μπορεί να επιβιώσει αρκεί να λάβει υπόψη μερικά βασικά χαρακτηριστικά ώστε αν “φτάσει” στο κοινό να μπορέσει να το κρατήσει.

  Όσον αφορά τα ίδια τα projects όπως και 1-2 ακόμα που έχω δει δεν πρόλαβα καν να πω τι γνώμη μου. Ζήτησα όμως γνώμες και στην ουσία αυτό που κατάλαβα ήταν η αίσθηση “μία από τα ίδια που έχουν τα ξένα Sites”. Εν πολλοίς συμφωνώ δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει για να “μιλήσεις” σε ένα κοινό να δώσεις κάτι πρωτότυπο. Πρέπει όμως να ξέρεις για τι ακριβώς πας. Δεν γνωρίζω αν τα sites ξέρουν γιατί δεν έχω μιλήσει ακόμα μαζί τους…

  Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με το προσωπικό μου γούστο. Άλλο πράγμα το τι μου αρέσει αλλό το τι θεωρώ ότι μπορεί να ζήσει οικονομικά.

 43. Διάβασα μόλις όλα τα μηνύματα γιατί τώρα βρήκα χρόνο και βλέπω μια γενικότερη απώλεια πίστης στις ελληνικές προσπάθειες για social networks. Μέσα κι εγώ.

  Ότι πάει να γίνει μαζικό στην Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρη χρησιμότητα και σκοπό είναι μια τρύπα στο νερό.

  Το ελληνικό διαδίκτυο λόγω των πολλών ακόμα απαίδευτων χρηστών μπορεί να είναι γόνιμο έδαφος για αρπαχτές. Δεν βλέπουν όλοι το internet από τα δικά μας μάτια.

  Όμως όταν κάτι έχει όντως να προσφέρει κάτι τότε θα πρέπει να είσαι τυφλός για να μην το δεις. Προς το παρόν πάντως δεν έχω δει κάτι στην Ελλάδα.

  Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν έχει αναφέρει το Zuni.gr. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει θέμα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει διαλέξει target group. Πως το βλέπετε;

 44. Ήμουν παρόν στην “διαμάχη” urboboru και foti με τα παιδιά από το Zuni (κυρίως το Στέφανο Βασδέκη) για το αν θα δεχόταν διαφημιστική καμπάνια στο χώρο τους που να μην ήταν Χριστιανικο-ηθικά σωστή, όπως πχ πορνό…. Αυτό που μπορώ να πω ότι κατάλαβα Αλέξη για το Zuni, είναι πως ένα επιτυχημένο niche site (είτε social network είτε οτιδήποτε άλλο) μου φαίνεται ότι πρέπει να έχει και niche διαφήμιση, και αν έχεις φοιτητές χρήστες….

  τέλως πάντων τα υπόλοιπα εύκολα εξάγονται και ο καθένας ίσως να το βλέπει διαφορετικά.

 45. @Uroborus, άρα υποθέτω, εσύ δεν βλέπεις κανένα ηρωικό και ρομαντικό έλληνα. να έχει κάνει αυτό που χρειάζεται… ούτε εγώ βλέπω κάποιον που το έκανε ;)

  Και επίσης πιστεύω ότι σαν μοντέλο θα έπρεπε να αγκαλιαστεί από το ελληνικό κοινό, καθώς η κριτική μοιάζει να είναι στην ιδιοσυγκρασία μας… εν αναμονή λοιπόν ;

 46. Μισό λεπτό για να καταλάβω…
  Πραγματικά προτείνουμε στο zuni να το ρίξει στις τσόντες;
  Και εντάξει, δεν έχω τίποτα με τις τσόντες (αλλοίμονο, χα!) αλλά πώς θα πείσει το zuni τους υπόλοιπους εν δυνάμει πελάτες (you know, ποτά, τηλεπικοινωνίες κλπ) να διαφημιστούν σε αυτό το περιβάλλον; Εκτός κι αν υποννοούμε ότι το zuni είανι μόνο για τσόντες κάτι που δε νομίζω ότι μπορεί να το πει κανείς για ένα site ιδιαίτερα αξιόλογο με τεχνογνωσία, μεράκι αλλά και πολύ καλή τοποθέτηση.

  Και σε τελική ανάλυση πόσα λεφτά για διαφήμιση τσόντας υπάρχουν στην ελληνική αγορά ρε παιδιά;;;

 47. @ Δημήτρης

  Δεν είπαμε στο Zuni, να το ρίξει στις τσόντες. Ρωτήσαμε απλά, αν οι διαχειριστές του σκέφτονται να δεχτούν (ή να απορρίψουν) διαφήμιση από ‘μη συμβατικά’ προϊόντα ή υπηρεσίες (π.χ. τσόντες, τζόγος, κτλ.)

  Όσο για την απορία σου, μπορώ να σου πω ότι δεν γνωρίζω πόσα λεφτά υπάρχουν για διαφήμιση τσόντας στο ελληνικό διαδίκτυο, αλλά ένα πουλάκι μου σφύριξε ότι υπάρχουν πολλά λεφτά στις διαφημίσεις τζόγου. ;o)

 48. Πραγματικά προτείνουμε στο zuni να το ρίξει στις τσόντες;

  Μια ερώτηση κάναμε βρε αδερφέ για να δούμε αν είνα προετοιμασμένος ο Στέφανος… Επίσης υπάρχει τσόντα και τσόντα. Θα μπορούσε ας πούμε να τρέξει ένα display (χα – τσάκισα) για τα ιδιαίτερα κανάλια της Nova. Στο Spor-FM γιατί παίζει δηλαδή και δεν μ αφήνει να ακούσω τον Πανούτσο με την ησυχία μου?

  Αλήθεια δεν υπάρχει κανείς που να ξέρει αν η βιομηχανία πορνό επενδύει σε διαφημίσεις στο gr domain? Γιατί κάτι ελληνικά sites παίζουν banner-άκι σε ξένα ροζ αποχρώσεων…

 49. Η βιομηχανία πορνό κάτι ετοιμάζει λένε τα παπαγαλάκια…..θα επανέλθω όταν έρθει η ώρα! αυτά…δε-λέω-άλλα

 50. @Fotis
  Οκ κατανοητό αυτό αλλά άλλο τζόγος και άλλο τσόντες. Ο τζόγος (ειδικά το casino που δεν έχει και conflict με τον Οργανισμό) έχει γίνει mainstream πλέον. Και, ναι, σωστά τιτιβίζει το πτηνό (μάλλον σμήνος είναι παρά ένα μόνο).

  @Uroborus
  Θα έπρεπε να δουλεύεις εκείνη την ώρα!

  @Giannab
  Το γιοφύρι της Άρτας ετοιμάζει; :)
  Γιατί τα παπαγαλάκια που πρωτομίλησαν για το συγκεκριμένο πρέπει να έχουν γίνει παπαγάλαροι μέχρι τώρα… Άντε και είναι παρθένα (χαχα!) η αγορά!

 51. @Δημήτρης
  Με έδωσες “στεγνά” έτσι? Εγώ! Εγώ που γίνομαι θυσία για να ανεβάσω νούμερα στο web radio θα βγω και ότι λουφάρω τώρα; Αλλά έτσι είναι. Ο καλός καλό δεν βλέπει (ένα δάκρυ κυλάει τώρα και το Zune μου παίζει κάτι θλιβερό – αλλά δεν σας λέω τι)

  @giannab
  Είδες τι έκανες τώρα; Πες τουλάχιστον ένα tip ακόμα… έχω και netsphere να γράψω, έχω ενοίκια να πληρώσω.. Τι να κάνω να το γυρίσω στους εκβιασμούς

 52. @ Δημήτρης
  (αν είσαι ο γνωστός ύποπτος) μέχρι να απολυθείς θα έχει βγει… τι να κάνω; Ο μπελά-της έχει πάντα δίκιο. Αν και ακόμα δεν ξέρω το “πόσα λεφτά έχει να επενδύσει”…το θέμα είναι “ποιος site θα σνομπάρει ή θα δεχτεί την τοποθέτηση των sexy μηνυμάτων του”.

  @uroborus
  Δε μπορώ να πω περισσότερα…προπαντώς εχεμύθια. Το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι… ελληνικό ετοιμάζεται και είναι πολύ sexy.
  (όσο για το netsphere …δε μου δίνεις επιχειρήματα για να σου πω περισσότερα…αντίθετα με αποθαρρύνεις κακέ δράκε)

 53. (όσο για το netsphere …δε μου δίνεις επιχειρήματα για να σου πω περισσότερα…αντίθετα με αποθαρρύνεις κακέ δράκε)

  Να τος και κακός τώρα ο δράκος… Ορίστε για να δεις έχω βάλει ήδη ένα υστερόγραφο..(σε αποκλειστική πρώτη εμφάνιση πολλές ώρες πριν βγει στον αέρα)

  ΥΓ. Ακούστηκε στο blog που συναθροίζονται οι περί της δικτυακής αγοράς και έγραψε. «Και σε τελική ανάλυση πόσα λεφτά για διαφήμιση τσόντας υπάρχουν στην ελληνική αγορά ρε παιδιά;» Έλα ντε…

 54. Οι καιροί και οι τάσεις έχουν αλλάξει.ενας ιστότοπος δικτύωσης πλέον θα πρέπει να δίνει στα μέλη του το “κάτι παραπάνω”.Είτε σε θέμα επικοινωνίας είτε απόλαυσης του χρόνου τον οποίο ο καθένας αφιερώνει.Γιατί όλοι καταναλώνουμε αρκετό χρόνο τσεκάροντας και κουτσομπολεύοντας.Πάντα τέτοιοι ιστότοποι όμως θα είναι μικρογραφίες του οφλάιν κοινωνικού μας δικτύου.

Trackbacks

 1. MediaCamp ή πως το πάθος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα « Uroborus
 2. Mindworks case study: Akazoo.gr - About SEO | Search engine marketing, internet marketing, social media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: