Απολύτως Φυσιολογικό Κτήνος

Σε μία -από τις πολλές- καταπληκτικές στιγμές του «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» και ενώ η συζήτηση έχει ανάψει, περιγράφονται στον πρωταγωνιστή μία σειρά από τέρατα που κυκλοφορούν στον Γαλαξία με τις ανάλογες φυσικά περιγραφές τους. Το «τάδε» ονομάζεται «έτσι» γιατί πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά, το «δείνα» ονομάζεται «αλλιώς» γιατί πληροί τα άλλα κ.ο.κ. Ώσπου φτάνει η στιγμή που ένα από τα τέρατα αποκαλείται «Απολύτως φυσιολογικό κτήνος». «Γιατί;» αναρωτιέται ο Φορντ Έσκορτ, «τι έχει αυτό το τέρας και έχει αυτό το όνομα;». Για να εισπράξει την αποστομωτική απάντηση «Τίποτα. Είναι απολύτως φυσιολογικό». Η σκηνή είναι αρκετά σουρεαλιστική και χαρακτηριστική του ύφους και του ήθους του Ντάγκλας Άνταμς και ουδεμία σχέση θα είχε με τη στήλη -αν εξαιρέσουμε την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του συγγραφέα ο υπογράφων. Τα προβλήματα αρχίζουν, όταν η απάντηση μπορεί να αφορά και ορισμένα ζητήματα της ελληνικής αγοράς internet. Επί παραδείγματι, στο ερώτημα, «αν και κατά πόσο υπάρχουν θέματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του ελληνικού internet την επόμενη χρονιά» οι απαντήσεις κατά μία κακή σύμπτωση έχουν μια γενναία δόση από το «Γαλαξία». Ας τα δούμε όμως ένα – ένα.

Αν ρωτήσει κάποιος, ας πούμε, γιατί μπορεί να πάει κάτι στραβά με το «τέρας» social networking, η απάντηση είναι η «Έπαρση». Φυσικά μπορεί να πάει, γιατί και τα SNSes έχουν την έπαρση των καινούριων και γιατί οι ενασχολούμενοι με αυτά, δείχνουν κάποιες στιγμές να περιμένουν πακτωλό χρημάτων χωρίς να εξηγούν πουθενά πως ακριβώς θα έρθει. Αν συνυπολογίσουμε πως ακόμα στις τοπικές αγορές όπως η Ελλάδα το budget είναι περιορισμένο, όσοι περιμένουν να ανοίξουν οι κρουνοί θα έχουν ένα θέμα.

Όποιος ψάξει για το search engine marketing, η μαγική λέξη για το «τέρας» είναι το “Impact”. Όπως πολύ σωστά δήλωσε πρόσφατα ένα από τα εξέχοντα μέλη της ελληνικής interactive αγοράς, «οι διαφημιζόμενοι δείχνουν να προτιμούν το impact του display advertising από την αποτελεσματικότητα του SEM». Και αν αναρωτηθεί κανείς για το penetration και το αν και κατά πόσο το κοινό αυξάνεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε -για να έχουμε και τις ανάλογες απαιτήσεις για απόδοση- η απάντηση είναι το «Φούμαρα». Τι έχει αυτό το «τέρας»; Έχει ένα ρυθμό ανάπτυξης που φέτος αν κρίνουμε από κάποιες μελέτες που είδαμε δεν έχει ξεπεράσει το 5% σε σχέση με το 2006 και κάτι μας λέει πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Το χειρότερο όμως είναι πως η όλη ευφορία περί των αυξημένων DSL συνδέσεων έχει μερικά «γκρίζα» σημεία. Επί παραδείγματι, δεν αναφέρεται πουθενά -εκτός από τις δημοσιογραφικές ανακαλύψεις- πως η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων -«στενοζωνικές τις είχε ονομάσει γνωστή εφημερίδα- που καταγράφεται όλους τους τελευταίους μήνες, αφορά κυρίως χρήστες dial up συνδέσεων internet που -εκμεταλλευόμενοι τις γενναιόδωρες προσφορές των παρόχων- μετακινούνται σε ευρυζωνικές συνδέσεις. Το ζήτημα φυσικά είναι ορατό καθώς κάποια στιγμή οι «παλαιοί» χρήστες θα μετακομίσουν όλοι στη γειτονιά του γρήγορου internet και τότε η ερώτηση θα είναι «πώς θα έρθουν οι νέοι;».

Για να μην πάμε στο ερώτημα «αν θα έρθουν νέοι» και κινδυνεύουμε με μία ελαφρά μελαγχολία. Αυτό είναι το “απολύτως φυσιολογικό κτήνος”. Για τον ίδιο λόγο που ήταν και το άλλο. Δεν έχει τίποτα. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν δίνεις λόγους στον κόσμο να εισέλθει στο internet, ο κόσμος δεν θα εισέλθει. Δεν δίνεις content, δεν θα έρθει να σε δει. Τα υπόλοιπα περί «γαλάζιου ουρανού» και «γλεντζέ Έλληνα» είναι σαν τα παραμυθάκια που λέγαμε στο δημοτικό. Έχουν δράκο αλλά σε φοβίζει μέχρι να ξεπεράσεις την τρυφερή ηλικία των 8 ετών. Μετά θέλεις κάτι παραπάνω.

Από τη στήλη Ακροθιγώς του MarketingWeek Online -με την άδειά του φυσικά

Advertisements


Categories: Interactive Marketing, Internet Life

47 replies

 1. “Δεν δίνεις content, δεν θα έρθει να σε δει”
  Το θεωρώ σημείο-κλειδί για τα δρώμενα στο “ελληνικό” web. Θα έρθουν και νέοι. Έρχονται. Αλλά πόσοι; Τι ψάχνουν; Τι βρίσκουν; Πόσο ενήμεροι είναι για το τι μπορούν να κάνουν;
  Η ελληνική κοινωνία πέρασε από τη μάνα-raver στον internet user-παιδόφιλο. Α, ναι, και τα downloads…
  Κάποιες φορές πετυχαίνω και την εξής ιδιόμορφη άποψη: “Όταν μαζευτεί κόσμος, τότε θα φτιάξουμε και περιεχόμενο”. Μερικοί νομίζουν πως οι ύπαρξη μιας σελίδας στο internet είναι κοσμοϊστορικό γεγονός που θα κάνει ανθρώπους να την χαζεύουν μαγεμένοι. Και ΜΕΤΑ μπορεί να τους ρίξουμε και κανα-δυο ψίχουλα από υποτιθέμενο content.
  Δεν απαισιοδοξώ: τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Αλλά τόσα χρόνια χαμένα στην ανόητη απραξία, είναι κρίμα.

 2. καμιά φορά νομίζω πως όλη η συζήτηση γίνεται στον γάμο του Καραγκιόζη. Φίλος δημοσιογράφος μου είπε χθες οτι η εφημερίδα του απασχολεί δακτυλογράφο (“πιο γρήγορα, πιο γρήγορα”) για να επιμελείται τα κείμενα αυτών που παραδίδουν ακόμα χειρόγραφα. χειρόγραφα! χειρόγραφα!
  ααααααα

 3. Πριν 2 μήνες “έστησα & συντηρώ” ένα προσωπικό Blog (όχι δικό μου, αλλά για να βοηθήσω ένα πολύ δικό μου άνθρωπο) ο οποίος έχει μεράκι με τη λαογραφία αλλά δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με το ιντερνέτ. Ε λοιπόν, δε βρίσκω παρεμφερές περιεχόμενο/υλικό για να προσθέσω links, φωτογραφίες, φράσεις και αντιφάσεις. Δεν υπάρχει περιεχόμενο πέρα από το χρηματοοικονομικό, ποδοσφαιρομπασκετικό, κουτσομπολιστικό και το κινηματογραφικό. Απλώς δεν υπάρχει…και τα περί e-content και ψηφιακό περιεχόμενο μου ακούγονται σαν φύκια και μεταξωτές κορδέλες

 4. “….οι διαφημιζόμενοι δείχνουν να προτιμούν το impact του display advertising από την αποτελεσματικότητα του SEM”

  Στα ελληνικά;

 5. Πόσο πιο απλά Nikos? Πολλοί διαφημιζόμενοι προτιμάνε να βλέπεις ο κόσμος display ads και να τους μαθαίνει έτσι παρά να πηγαίνει στο site τους με click. Ειδικά αν σκεφτείς ότι πολλά brands που διαφημίζονται δεν έχουν κάποιο site το οποίο εκμεταλλεύονται κάπως τι σου κάνει εντύπωση;

 6. 1/ Για να επιλέξεις μία εκ των δύο (τριών ή και περισσότερων) επιλογών αφενός μεν θα πρέπει να τις έχεις δοκιμάσει και τις δύο (τρεις κτλ) και αφετέρου δε θα πρέπει να έχεις κάποια μεθοδολογία για να μπορέσεις να μετρήσεις το “impact” και να αποφανθείς με στοιχεία για το τι είναι περισσότερο αποδοτικό. Σωστά?

  Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε τον τρόπο που κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό οι διαφημιζόμενοι και οι marketers που αναφέρεις.

  2/Ο διαφημιζόμενος αποφάσισε μόνος του ή τον κατηύθυνε – βοήθησε η διαφημιστική του να αποφασίσει (εάν υπάρχει) ?

  3/ Από τη στιγμή που παίρνει κάποιος την απόφαση να επενδύσει σε διαφήμιση στο internet πόσο επιπλέον κόστος θα είχε να φτιάξει έστω μία απλή σελίδα ? Δεν είναι λίγο περίεργο να επενδύεις διαφημιστικά στο μέσο αλλά να θεωρείς ότι δεν αξίζει να έχεις μία παρουσία όπου θα μπορείς να προβάλεις τον εαυτό σου ειδικότερα όταν σε ενδιαφέρει η εικόνα σου ?

  Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που μου κάνουν εντύπωση

 7. Να προσθέσω ότι η display διαφήμιση δεν αναιρεί το search engine marketing (ή οτιδήποτε άλλο) και το αντίστροφο. Είναι δύο εργαλεία τα οποία λειτουργούν διαφορετικά και παρέχουν διαφορετικές δυνατότητες.

  Σε κάθε περίπτωση ο σωστός συνδυασμός αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα

 8. Η εμπειρία μου στα product sites λέει ότι φυσικά-και-πρέπει να υπάρχουν αλλά ότι λειτουργούν σωστά για να καλύπτουν μόνο τις ανάγκες εξαγωγών/ προμηθευτών και όχι καταναλωτών. Τα display ads τους, λειτουργούν σαν reminders και σαν ανακοινώσεις για seasonals.
  Κανένας χρήστης δεν θα αποφασίσει να δει τη χ ταινία επειδή την πρότεινε το χ προϊοντικό site. Θα μπει, θα παίξει στον διαγωνισμό που χαρίζει λουκουμάκια και θα φύγει. Απόδειξη είναι το γεγονός πως μόλις σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας (λήξη της καμπάνιας) μηδενίζεται η επισκεψιμότητα

 9. Με πρόλαβε ο Νίκος με το τελευταίο σχόλιο του. Έχει απόλυτο δίκιο, όλα χρειάζονται.

  Βέβαια για να φτιάξεις σούπα, και να μην φας νεροζούμι, θα πρέπει να ξέρεις πόσο θα βάλεις από το κάθε συστατικό.

 10. @Nikos. Ακόμα δεν έχω καταλάβει αν απαντάς στον marketer ή σε μένα που γράφω ότι “Όπως πολύ σωστά δήλωσε πρόσφατα ένα από τα εξέχοντα μέλη της ελληνικής interactive αγοράς, «οι διαφημιζόμενοι δεν… κτλ” υποστηρίζοντας λίγο έως πολύ τη θέση αυτή.

  Θα απαντήσω όμως για λογαριασμό μου. Εγώ λοιπόν δεν γράφω τι θα έπρεπε να συμβαίνει. Γράφω αυτό που θεωρώ ότι συμβαίνει. Και συγκεκριμένα γράφω ότι ο μεγάλος αντίπαλος -το “τέρας” όπως το ονομάζω- του SEM στην Ελλάδα είναι ότι ο διαφημιζόμενος προτιμάει να φαίνεται και να ακούγεται παρά να φέρνει κόσμο στο site του και εν συνεχεία αυτός ο κόσμος να προβαίνει και σε συγκεκριμένες ενέργειες – ήτοι αποτελεσματικότητα.

  Μιλώντας με τα μεγάλα agencies αυτό εισπράττω. Βλέποντας πως κινούνται πολλοί διαφημιζόμενοι -κατά τη γνώμη μου χωρίς την απαιτούμενη στρατηγική για να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του SEM- μου ενισχύεται η άποψή μου. Μιλώντας με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του SEM δεν έχω εισπράξει ούτε στοιχεία ούτε αίσθηση ότι οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει πως το SEM θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του budget τους για το 2008.

  Συνυπολόγισε ότι δεν γράφω τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να συμβαίνει αλλά τι συμβαίνει. Θεωρείς ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό;

  “2/Ο διαφημιζόμενος αποφάσισε μόνος του ή τον κατηύθυνε – βοήθησε η διαφημιστική του να αποφασίσει (εάν υπάρχει) ?” Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα αλλά εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια σχετική. Αν υπονοείς ότι οι διαφημιστικές σπρώχνουν τους διαφημιζόμενους στις λύσεις που αυτές γνωρίζουν καλύτερα – ήτοι στο display- θα με βρεις μάλλον σύμφωνο όχι γιατί το γνωρίζω αλλά γιατί το θεωρώ λογικό. Ο καθείς πουλάει καλύτερα αυτό που έχει – και sorry αλλά το αυτό ισχύει και για τους experts σε θέματα SEM.

  “3/ Από τη στιγμή που παίρνει κάποιος την απόφαση να επενδύσει σε διαφήμιση στο internet πόσο επιπλέον κόστος θα είχε να φτιάξει έστω μία απλή σελίδα ?” Εδώ φίλε θα με βρεις φανατικά αρνητικό. Από το να φτιάξει κάποιος μια απλή σελίδα και να τη θεωρεί landing page (γιατί αυτό υποθέτω ότι εννοείς) ή web site προτιμώ να μην κάνει τίποτα. Τουλάχιστον όταν δεν κάνεις τίποτα υπάρχει η ελπίδα ότι γνωρίζεις πως κάτι πρέπει να κάνεις αλλά για κάποιο λόγο δεν το κάνεις. Αν όμως θεωρήσεις στρατηγική και τακτική τις απλές σελίδες τότε πάμε όλοι μαζί για ψάρεμα.

 11. @ Uroborus (δράκος) για το θέμα “Από το να φτιάξει κάποιος μια απλή σελίδα και να τη θεωρεί landing page (γιατί αυτό υποθέτω ότι εννοείς) ή web site προτιμώ να μην κάνει τίποτα.” έχω την ίδια άποψη “αλλά”… Αν δεν μπορούν να την υποστηρίξουν κυρίως σε επίπεδο budget (γιατί εξακολουθούν να υποστηρίζουν φανατικά την tv) τότε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουν-απολύτως-τίποτα. Δεν ισχύει το “πονάει χέρι, κόψει χέρι”. Καλό είναι όταν έχουν να πουν κάτι να το πουν φωναχτά και στο internet ακόμα και με ένα μικρό δείγμα web-κάτι. Αν δεν τους προτρέπουμε έστω και με τη λογική -λίγο-και-πάλι- τότε πως θα τους προσεγγίσουμε;

 12. Αν δεν τους προτρέπουμε έστω και με τη λογική -λίγο-και-πάλι- τότε πως θα τους προσεγγίσουμε;

  Με hard data.

 13. Αγαπητέ Δράκε,

  1/ Αυτά τα οποία γράφω είναι η άποψη την οποία εκφράζω προς κάθε κατεύθυνση. Ανεξάρτητα από τις όποιες συμπάθειες λοιπόν, η άποψη μου είναι ότι γενικά δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα επιλογής της μίας μεθόδου ή της άλλης εκτός και εάν κάτι τέτοιο προκύπτει από αυτά που θέλεις να πετύχεις.

  Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει κανείς να έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα που να τεκμηριώνουν τις αποφάσεις του και εφόσον μιλάμε για προωθητικές ενέργειες στο internet, τα κατάλληλα νούμερα και δεδομένα. Δεν λέμε άλλωστε ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Internet σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα είναι η δυνατότητα να καταγράφουμε την αποτελεσματικότητα κάθε μας ενέργειας;

  Αυτού του είδους τα στοιχεία απουσιάζουν από δηλώσεις του τύπου «επιλέγω αυτό διότι είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σχέση με το άλλο». Είμαι ανοιχτός σε κάθε σχετική συζήτηση αρκεί όλοι να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας με στοιχεία.

  Γι αυτό το λόγο έχω δώσει μεγάλη έμφαση στο blog μου στην παρουσίαση ερευνών και case studies που να αποδυκνείουν την (ή την μη) αποτελεσματικότητα του search engine marketing. (συμφωνώ μαζί σου barak).

  Είναι αναμενόμενο από τα μεγάλα agencies να μην θέλουν να κατευθύνουν τους διαφημιζόμενους προς το search engine marketing για πάρα πολλούς λόγους στους οποίους έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα.

  Πως εξηγείς όμως ότι ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτή τη μορφή marketing κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό online διαφημιστικής δαπάνης ενώ εδώ δεν έχουμε σχεδόν τίποτα; Είναι όλοι οι άλλοι χαζοί με λεφτά για πέταμα και εδώ οι δικοί μας μόνο είναι οι έξυπνοι;

  2/ O λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με το sem είναι επειδή αφενός μεν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφετέρου δε επειδή είναι πολύ αποτελεσματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προτείνω μονάχα αυτό. Προσπαθώ να κατευθύνω όσους ζητούν την άποψη μου προς όλες εκείνες της μορφές internet marketing οι οποίες βάσει των γνώσεων μου θα τον βοηθήσουν να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει.

  Γνωρίζεις εξάλλου ότι είμαι «κοντά» στο χώρου του display advertising πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ότι στο sem. Ο βαθμός εμπλοκής μου είναι βέβαια πολύ διαφορετικός.

  3/ Γνωρίζεις επίσης πολύ καλά την άποψη μου για την ποιότητα που θα πρέπει να έχει μια δουλειά στο internet. Δε συμφωνώ καθόλου με τις ξεκάρφωτες landing pages. Τη μία σελίδα την ανέφερα για να δείξω την αντίφαση πάνω στην οποία επιμένω. Πως είναι δυνατόν να επενδύεις διαφημιστικά σε ένα μέσο στο οποίο θεωρείς ότι δεν αξίζει να έχεις ένα website, την εικόνα δηλαδή της επιχείρησης σου για την οποία νοιάζεσαι;

  Μήπως είναι υποχρεωτικό να έχεις ένα τεράστιο budget για να φτιάξεις videos, blogs, flash εφαρμογές και οτιδήποτε άλλο;

 14. Εν ολίγοις πρέπει να μαζευτείτε όσοι επαγγελματίες ασχολείστε με το SEM και να ιδρύσετε έναν οργανισμό/σύλλογο/whatever με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση των διαφημιζόμενων.

 15. @ Uroborus: “Αν υπονοείς ότι οι διαφημιστικές σπρώχνουν τους διαφημιζόμενους στις λύσεις που αυτές γνωρίζουν καλύτερα – ήτοι στο display- θα με βρεις μάλλον σύμφωνο όχι γιατί το γνωρίζω αλλά γιατί το θεωρώ λογικό

  Δεν συμφωνώ ακριβώς με τη τοποθέτηση. Δεν προκειται για γνώση αλλά για λεφτά και αυτή είναι η μοναδική λογική που ακολουθούν οι εταιρίες, και φυσικά οι διαφημιστές.

  Πιστεύω πως θα μπορούσαν να ψωνίσουν το sem expertise αν είχε νόημα για το οικονομικό τους αποτέλεσμα.

  Όμως στο SEM δεν υπάρχουν YEB, σ’ αντίθεση με το display, γεγονός που το δημιουργεί τη παρούσα κατάσταση στη κατανομή του budget (ακόμη και στην κατανομή του ίδιου του display).

  Από την άλλη βέβαια, το SEM για τις ελληνικές διαφημιστικές θα είναι πάντα μέρος των προυπολογισμών που διαχειρίζονται, αλλά πάντα σε ελάχιστο ποσοστό, 1) ΥΕΒ και 2) αποκλεισμού του ανταγωνισμού που θα προσπαθησει να φτάσει και να διεκδικήσει τους πελάτες μέσω SEM/SEO.

  @Nikos: “Πως εξηγείς όμως ότι ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε αυτή τη μορφή marketing κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό online διαφημιστικής δαπάνης ενώ εδώ δεν έχουμε σχεδόν τίποτα

  Παγκοσμίως η δαπάνη του SEM είναι περίπου 40% του online. Στο εξωτερικό το μεγαλύτερο ποσοστό του SEM budget προέρχεται από SMBs και όχι από τα agencies.

  Βλέπεις μόνο τις διαφημιστικές και έχεις ξεχάσει τις μικρομεσαίες. Στη Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού προυπολογισμού SEM.

  Για μένα το πρόβλημα με τις καμπάνιες του ιντερνετ στην Ελλάδα δεν είναι SEM ή Display, αλλά πως δεν μετριούνται σωστά. Δεν υπάρχει συνολική εικόνα του πραγματικού αποτελέσματος. Απλά μένουμε στις εφμανίσεις και κλικ. Τα δε κλικ τα έχουμε ανάγει σε “στιγμιαία” κλικ. Τα λέω έτσι, διότι έτσι μετριούνται, έγινε ή δεν έγινε κλικ τη στιγμή που είδα το banner, text ad κλπ.

  Τη έχουμε μετατρέψει σε ξυστό…, viral, blogs, sem/seo, social networks και πολλά άλλα buzzwords που έχουν γίνει μοδάτα και πολλά υποσχόμενα.

  Όμως εδώ θα πρέπει να κλείσω, γιατί πρέπει να φτιαρίσω το χιόνι από κάτι μπαλκόνια….

 16. Δεν συμφωνώ ακριβώς με τη τοποθέτηση. Δεν προκειται για γνώση αλλά για λεφτά και αυτή είναι η μοναδική λογική που ακολουθούν οι εταιρίες, και φυσικά οι διαφημιστές.

  Money makes the world go around (and sex makes the earth move!).

  Τείνω να συμφωνήσω με τον Ηλία. Στον οποιονδήποτε επιχειρηματικό κλάδο, αν κι εφόσον υπάρχει υψηλή κερδοφορία (και βέβαια το “υψηλή” είναι λίγο-πολύ in the eye of the beholder) είναι λογικό να εισέλθουν νέοι παίκτες.

  Με άλλα λόγια, θεωρώ ότι ο κυριότερος λόγος που δεν μπαίνουν οι μεγάλες διαφημιστικές στο παιχνίδι είναι το γεγονός πως θεωρούν την όποια κερδοφορία του SEM μικρή (για τα δικά τους μέτρα και σταθμά). Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη knowhow -άλλωστε, το knowhow μπορείς πάντοτε να το αναπτύξεις, να το εξαγοράσεις, να το νοικιάσεις.

  Imho, αργά ή γρήγορα κάποια/-οιες μεγάλες διαφημιστικές θα εισέλθουν στην αγορά με κάποιον τρόπο (πιθανολογώ μάλιστα ότι μπορεί να μην είναι καν διαφημιστικές).

  Το παράδοξο είναι πως, όταν αυτό συμβεί, τότε είναι που το SEM θα γνωρίσει τη μεγάλη άνοδο που όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτό προσδοκούμε ενώ θα υπάρξουν, φυσικά, γενικότερες ανακατατάξεις (π.χ. κλείσιμο κάποιων μικρών SEM εταιρειών, συγχωνεύσεις, εξαγορές).

  Τάδε έφη my crystal ball. ;-)

 17. Bizwriter: “Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη knowhow -άλλωστε, το knowhow μπορείς πάντοτε να το αναπτύξεις, να το εξαγοράσεις, να το νοικιάσεις.”
  Ηλίας: “Δεν προκειται για γνώση αλλά για λεφτά και αυτή είναι η μοναδική λογική που ακολουθούν οι εταιρίες, και φυσικά οι διαφημιστές.”

  Δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Μόνο που το “διαφημιζόμενους στις λύσεις που αυτές γνωρίζουν καλύτερα – ήτοι στο display” δεν αφορούσε το knowhow ή έστω όχι μόνο το knowhow. Αφορούσε το δεν γνωρίζουν με την έννοια δεν το έχουν εντάξει στην επιχειρηματική λογική τους. Περί χρημάτων είναι ο λόγος. Οι μεγάλες εταιρείες -όχι μόνο οι διαφημιστικές- συνηθίζουν να εντάσσουν προιόντα στις διαδικασίες τους όταν κρίνουν αυτές ότι μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Που βλέπετε το παράξενο;

  Θα έλεγα όμως ότι το σημείο κλειδί είναι εδώ πο λέει ο Λούης “Βλέπεις μόνο τις διαφημιστικές και έχεις ξεχάσει τις μικρομεσαίες. Στη Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού προυπολογισμού SEM”

  Υπό την έννοια αυτή, στην πραγματικότητα οι διαφημιστικές έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο στους ειδικούς στο SEM για μία τεράστια αγορά.

  Όσον αφορά το τι θα γίνει σε μερικά χρόνια τείνω και εγώ να συμφωνήσω με τον Bizwriter (περί συγχωνεύσεων κλπ). Δεν το βρίσκω όμως καθόλου παράδοξο. Οι διαφημιστικές και γενικότερα τα μεγάλα εταιρικά σχήματα όταν υιοθετούν υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν για να τις προβάλλουν και να τις πουλήσουν.

 18. Θα έλεγα όμως ότι το σημείο κλειδί είναι εδώ πο λέει ο Λούης “Βλέπεις μόνο τις διαφημιστικές και έχεις ξεχάσει τις μικρομεσαίες. Στη Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό, οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του συνολικού προυπολογισμού SEM”

  Αδιαμφισβήτητα. Αν όμως μπούνε οι μεγάλες διαφημιστικές στην αγορά -με άλλα λόγια, αν “τραβήξουν” κάποιο, έστω και “μικρό”, μέρος από τα τεράστια συνολικώς budget των πελατών τους στο SEM- τότε ο συνολικός προϋπολογισμός θα έχει τεράστια αύξηση.

  Αυτομάτως, λοιπόν, η συνεισφορά των μικρών επιχειρήσεων θα μειωθεί σε, σχετικά τουλάχιστον, νούμερα.

  Με άλλα λόγια, η τεράστια αγορά θα ευοδωθεί λίγο-πολύ χάρη σε αυτές και πιθανόν να αποσπάσουν και τη μερίδα του λέοντος -εκτός αν οι υφιστάμενοι μικροί παίκτες του SEM καταφέρουν έως τότε να υψώσουν high barriers to entry.

  Υπό την έννοια αυτή, στην πραγματικότητα οι διαφημιστικές έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο στους ειδικούς στο SEM για μία τεράστια αγορά.

  Από την άλλη, ίσως να μην έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο τόσο αλλά, απλώς, να ποντάρουν στις οικονομίες κλίμακας που έχουν ώστε όταν εισέλθουν στην αγορά να τη σαρώσουν -ίσως αυτή να είναι η λογική τους. Μπορεί να τους βγει, μπορεί κι όχι.

  Δεν το βρίσκω όμως καθόλου παράδοξο. Οι διαφημιστικές και γενικότερα τα μεγάλα εταιρικά σχήματα όταν υιοθετούν υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν για να τις προβάλλουν και να τις πουλήσουν.

  Χμ, μάλλον ήταν λάθος μου η επιλογή της λέξης παράδοξο. Κάτι άλλο ήθελα να μου πω, αλλά δεν το εξέφρασα σωστά. :-)

 19. Δεν μπορώ να πω ότι έχει άδικο κάποιος ή ότι κάποια άποψη είναι άστοχη. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι συγκρίνετε.

  Από την μια έχουμε το display advertising (πορτοκάλια) και από την άλλη το SEM (μήλα).

  H εκάστοτε διαφημιστική μπορεί να θέλει να πουλήσει πορτοκάλια γιατί είναι πανάκριβα και γιατί παίρνει μίζα (YEB). Από την άλλη, οι SME μπορεί να θέλουν να αγοράσουν μήλα γιατί είναι φθηνά και γεμάτα βιταμίνες (clicks). Ποιο το κοινό των δυο, εκτός του ότι είναι φρούτα (advertising)?

  Να υπήρχε αντίλογος για online και offline display advertising, θα συμμετείχα, για να αποδείξω στους offliners ότι η μέθοδος μας είναι πιο πρακτική, πιο ποιοτική και πιο αποδοτική.

  Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κλείσω αν δεν σχολιάσω μια ατάκα του ‘Δράκου’… (φιλικά πάντα).

  Από το να φτιάξει κάποιος μια απλή σελίδα και να τη θεωρεί landing page (γιατί αυτό υποθέτω ότι εννοείς) ή web site προτιμώ να μην κάνει τίποτα.

  Όχι, ρε φίλε, δεν είναι έτσι. Αφού σπαταλάς 10-15Κ στο γ*******νο το internet, πιάσε και ένα πιτσιρίκι από την ΑΚΤΟ και δώστου 500-600 ευρώ και φτιάξε και μια landing page. Έστω ένα παλιοflaskάκι για το ‘γαμώτο’.

  Δεν είναι δυνατόν, να αποφασίζεις να κάνεις σκι, να πηγαίνεις first class με την αεροπορική, να έχεις νοικιάσει σουίτα σε σαλέ στο Γκστααντ, να έχεις αγοράσει όλο τον εξοπλισμό σκι, και να μην έχεις πάρει τα πέδιλα για να κάνεις σκι!!!

  Με την σκέψη και μόνο, ακούγεται γραφικό.

  υ.γ. @ Uroborus.
  Η παραπάνω άποψη δεν είναι μομφή προς το πρόσωπο σου. Γιατί διαβάζεται, λίγο μυστήρια.

 20. Σπάω την απάντηση στα δύο για να μειωθεί το σεντόνι.

  Πρώτα ο Fotis γιατί με τάραξε

  “Όχι, ρε φίλε, δεν είναι έτσι. Αφού σπαταλάς 10-15Κ στο γ*******νο το internet, πιάσε και ένα πιτσιρίκι από την ΑΚΤΟ και δώστου 500-600 ευρώ και φτιάξε και μια landing page. Έστω ένα παλιοflaskάκι για το ‘γαμώτο’.” Όχι ρε φίλε όχι και πάλι όχι.

  Όχι. Γιατί αν το κάνεις, κινδυνεύεις από τη λογική του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
  Όχι. Γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα και εμείς που είμαστε internet-άδες πρέπει να υποστηρίζουμε τη λογική του δώσε 500-600 σε ένα πιτσιρίκι της AKTO. Θέλω να δω ποιος θα συνηθίσει στα 500άρικα και μετά θα πάει να κάνει σοβαρό internet. Επίσης ειδικά επ αυτού, γιατί σας φαίνονται λίγα τα 500? Τόσο έχουν και οι μικρές καταχωρήσεις στα έντυπα ειδικού τύπου και οι επιχειρήσεις δεν τις βάζουν εδώ και 50 χρόνια. Τώρα θα τα δώσουν στο internet? Έλα ρε foti…
  Όχι. Γιατί δεν καταλαβαίνω τι απόδοση θα έχει μια τέτοια σελίδα (στον διαφημιζόμενο όχι στο πιτσιρίκι)
  Όχι. Γιατί αν αποφασίζεις να κάνεις σκι, να πηγαίνεις first class με την αεροπορική, να έχεις νοικιάσει σουίτα σε σαλέ στο Γκστααντ, να έχεις αγοράσει όλο τον εξοπλισμό σκι, και να μην έχεις πάρει τα πέδιλα για να κάνεις σκι σημαίνει ότι ακόμα και να τα πάρεις μόνο κακό θα κάνεις σε κανά δυστυχή που θα πέσεις πάνω του. Οπότε άστα εκεί που κάθονται

  Δεν το εκλαμβάνω ως μομφή, αλλά επειδή τις έχω δει τις δουλειές που βγήκαν με βάση αυτή τη λογική δεν πρόκειται προσυπογράφω με τίποτα. Κατηγορώ τη λογική του “βάλτα να πάνε πήγανε” και του “βάλε λίγο κι απ αυτό” λες και το internet είναι φέτα εδώ και 10 χρόνια, δεν θα το αλλάξω τώρα για να προοδεύσει καμία μικρομεσαία επιχείρηση. Το internet στο οποίο αναφερόμαστε είναι εταιρική επικοινωνία. Όποιος θέλει να έχει επιχειρήσεις οφείλει να επενδύσει και σ αυτή. Και δεν θα δεχτώ το internet ως τον φτωχό συγγενή επειδή οι επιχειρηματίες θέλουν να τη βγάλουν στη φτήνια.

  Sorry φίλοι και Denizens της σπηλιάς, αλλά θεωρώ πολύ επικίνδυνο αυτό το μονοπάτι…

 21. Πάω τώρα στον Bizwriter

  “Από την άλλη, ίσως να μην έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο τόσο αλλά, απλώς, να ποντάρουν στις οικονομίες κλίμακας που έχουν ώστε όταν εισέλθουν στην αγορά να τη σαρώσουν -ίσως αυτή να είναι η λογική τους.” Αυτός φίλε μπορεί να είναι ο λόγος που έχουν αφήσει ελεύθερο πεδίο. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από τις μεγάλες διαφημιστικές – συνεπώς το πεδίο είναι ελεύθερο για άλλες εταιρείες.

  “Αδιαμφισβήτητα. Αν όμως μπούνε οι μεγάλες διαφημιστικές στην αγορά -με άλλα λόγια, αν “τραβήξουν” κάποιο, έστω και “μικρό”, μέρος από τα τεράστια συνολικώς budget των πελατών τους στο SEM- τότε ο συνολικός προϋπολογισμός θα έχει τεράστια αύξηση.” Φίλε biz ξέρεις πόσο σε εκτιμώ, αλλά μήπως είναι καλό να βλέπουμε λίγο την πραγματικότητα; Εδώ οι διαφημιστικές δεν έχουν “τραβήξει” ακόμα -ή δεν τους έχουν δώσει οι διαφημιζόμενοι κατά μία άλλη εκδοχή- budget για καμία πρακτικά online ενέργεια; Το ποσοστό του spending για την online διαφήμιση είναι max 1-1,5% για οποιαδήποτε ενέργεια. Καθίστε να έρθει πρώτα budget για το internet και μετά βλέπουμε πως θα μοιραστεί εσωτερικά (display, SEM, email marketing κοκ)…

  Επί τη ευκαιρία, να ρωτήσω δύο – τρία πράγματα ακόμα; Από τα ζητήματα που όπως βλέπω συμφωνούμε όλοι, είναι πως το SEM αποτελεί μέρος της online διαφημιστικής προβολής ενός διαφημιζόμενου. Γιατί λοιπόν στο IAB δεν συμμετέχει καμία εταιρεία που να ειδικεύεται στο SEM;

 22. Γιατί λοιπόν στο IAB δεν συμμετέχει καμία εταιρεία που να ειδικεύεται στο SEM;

  Καλή ερώτηση.

 23. @ Uroborus

  Αγαπητέ μου φίλε, συμβαδίζουμε με την λογική του ότι κάνουμε πρέπει να είναι σωστό στο κάθε του βήμα (ξεκινώντας από το πρώτο που ονομάζεται προγραμματισμός), διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Όπως λένε και οι techιδες…. ‘garbage in, garbage out’, οπότε αν τα σπαταλήσεις όλα στο display, τι να σου περισσέψει για SEO, landing pages, advertorials, virals, κτλ.?

  Πάμε στα όχι σου, τώρα…

  Όχι. Γιατί αν το κάνεις, κινδυνεύεις από τη λογική του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

  Ενώ αν δεν έχεις τίποτα, είναι καλύτερα? Τι μήνυμα προωθείς, όταν το click στο banner είναι κενό? Ότι και η εξυπηρέτηση που θα λάβεις, θα είναι παρόμοια?

  Όχι. Γιατί δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα και εμείς που είμαστε internet-άδες πρέπει να υποστηρίζουμε τη λογική του δώσε 500-600 σε ένα πιτσιρίκι της AKTO. Θέλω να δω ποιος θα συνηθίσει στα 500άρικα και μετά θα πάει να κάνει σοβαρό internet. Επίσης ειδικά επ αυτού, γιατί σας φαίνονται λίγα τα 500? Τόσο έχουν και οι μικρές καταχωρήσεις στα έντυπα ειδικού τύπου και οι επιχειρήσεις δεν τις βάζουν εδώ και 50 χρόνια. Τώρα θα τα δώσουν στο internet? Έλα ρε foti…

  a. γιατί και οι πιτσιρικάδες πρέπει να ζήσουν
  β. γιατί να αποδείξω ότι ακόμα και με 500 ευρώ μπορείς να φτιάξεις μια landing page, αρκεί να μην κάνεις αρπακτή όλα τα λεφτά.
  γ. γιατί δεν μπορούν να σπαταλήσουν όλοι 1,000,000€ σε ένα site
  δ. γιατί οι νόμοι (και οι τιμές) της αγοράς, μπορούν να προσφέρουν ποιοτικότατες landing pages με αυτά τα λεφτά.

  Όχι. Γιατί δεν καταλαβαίνω τι απόδοση θα έχει μια τέτοια σελίδα (στον διαφημιζόμενο όχι στο πιτσιρίκι)

  Σίγουρα καλύτερη από την ανυπαρξία μια σελίδας.
  α. Θα περάσει ένα μήνυμα
  β. Θα μείνει εκεί να υπάρχει ως πηγή αναφοράς
  γ. Θα ενισχύσει το page rank της σελίδας
  δ. Θα μπορεί να προωθηθεί μέσω email και άλλων ενεργειών

  τι απόδοση μπορεί να έχει μια ανύπαρκτη σελίδα?

  Όχι. Γιατί αν αποφασίζεις να κάνεις σκι, να πηγαίνεις first class με την αεροπορική, να έχεις νοικιάσει σουίτα σε σαλέ στο Γκστααντ, να έχεις αγοράσει όλο τον εξοπλισμό σκι, και να μην έχεις πάρει τα πέδιλα για να κάνεις σκι σημαίνει ότι ακόμα και να τα πάρεις μόνο κακό θα κάνεις σε κανά δυστυχή που θα πέσεις πάνω του. Οπότε άστα εκεί που κάθονται

  Και πάλι είμαι αντίθετος. Το ότι δεν πήρα τα πέδιλα του σκι, ενώ είχα προβλέψει όλα τα υπόλοιπα δεν με κάνει επικίνδυνο, γιατί δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξέρω σκι. Απλά, με κάνει βλάκα.

  Δεν είμαι υπέρ της λογικής των ημιμέτρων. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά, το πεισματάρικο μυαλό μου, δεν μπορεί με τίποτα να χωνέψει, πως είναι δυνατόν να τρέξεις καμπάνια που κάνοντας click στα banners να μην σε οδηγεί πουθενά! Για όνομα του Θεού, στο Internet δραστηριοποιούμαστε, όχι στο έντυπο. Αυτή είναι η δουλειά του mouse. Να κάνει click! click! click!!

  Ολοκληρώνω το λογίδριο, λέγοντας ότι θεωρώ τέτοιες καμπάνιες…. αρπαχτές. Και το κρίμα και οι συνέπειες, στο λαιμό μου.

  (Sorry φίλε, αλλά απόψεις είναι αυτές. Επέτρεψε μου να έχω λίγο διαφορετική από την δική σου)

 24. Ρε μπαγάσα Foti επειδή είσαι εσύ θα αφήσω το χιονάνθρωπο να στήσω λακριντί. Πάμε λοιπόν.

  “Ενώ αν δεν έχεις τίποτα, είναι καλύτερα? “

  Φυσικά. Και σου απαντώ αμέσως γιατί.

  “Τι μήνυμα προωθείς, όταν το click στο banner είναι κενό? Ότι και η εξυπηρέτηση που θα λάβεις, θα είναι παρόμοια?”

  Όχι, προωθείς το μήνυμα ότι είσαι ανάξιος λόγου για να συζητάμε για σένα (όχι εσύ αυτός που κάνει τη σελίδα) και ως εκ τούτου καλά θα κάνεις να προβείς σε καμιά σοβαρή ενέργεια. Το θέμα είναι τι μήνυμα προωθείς ότι φτιάχνεις μια χαριτωμενιά με flash-άκια που κόβουν βόλτες στο γαλαξία. Τότε φίλε όσα σεντόνια και να γράφεις εσύ ότι η σελίδα δεν είναι καλή πρέπει να κατεβάσεις κάτω 20 βιβλία και πάλι θα σε λένε εμπαθή. Η ύπαρξη μίας αστείας σελίδας νομιμοποιεί αυτόν που την έχει ότι κάνει έστω κάτι στο internet. Θεωρώ τη λογική αυτή καταστροφική.

  “a. γιατί και οι πιτσιρικάδες πρέπει να ζήσουν”

  Αυτό το περίμενα φίλε. Αλλά και αυτοί που είναι λίγο μεγαλύτεροι πρέπει και αυτοί να ζήσουν. Αν είναι να νομιμοποιήσουμε τη λογική των “μαύρων” 500άρικων και της ανυπαρξίας after sales support τότε όλοι αυτοί που βγάζουν μπλοκάκι και πληρώνουν ΦΠΑ είναι μαλάκες. Τους λέει που τους λέει η πολιτεία έτσι. Να τους πω και εγώ; Sorry αλλά εγώ ξέρω κάτι τυπάκια που χρωστάνε ακόμα στην εφορία γιατί οι Έλληνες businessmen την έχουν δει πονηροί.

  “β. γιατί να αποδείξω ότι ακόμα και με 500 ευρώ μπορείς να φτιάξεις μια landing page, αρκεί να μην κάνεις αρπακτή όλα τα λεφτά.”

  Και πως θα το αποδείξεις αυτό; Εδώ στο εξωτερικό γίνονται σεμινάρια για τις landing pages και οι Ειδικοί του SEM γράφουν μία – μία φορά σεντόνια για την σωστή landing page. Τώρα ως δια μαγείας γίνεται στο “φτερό” με ένα flash-άκι που όπως ακούω δεν το βλέπει καν το Google?

  “γ. γιατί δεν μπορούν να σπαταλήσουν όλοι 1,000,000€ σε ένα site”

  Όχι μεταξύ μας αυτά φίλε. Μεταξύ του 1Μ και του δίνω 500 ή 1000 και 1500 αλλά έχω στόχους και φτιάχνω κάτι που έχει νόημα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Επίσης σου ξαναλέω ότι μιλάμε για εταιρική επικοινωνία. Όποιος θέλει να κάνει το businessman και να περνιέται για CEO πρέπει να δώσει και κάτι. Από τσάμπα μάγκες έχουμε χορτάσει. Ειδικά σε στο internet έχουμε πάθει overdose

  “δ. γιατί οι νόμοι (και οι τιμές) της αγοράς, μπορούν να προσφέρουν ποιοτικότατες landing pages με αυτά τα λεφτά.”

  Οι νόμοι και οι τιμές μπορεί. Η λογική όμως στην οποία αντέδρασα εγώ και έλεγε “όσο επιπλέον κόστος θα είχε να φτιάξει έστω μία απλή σελίδα ” δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Sorry αλλά όπως είπες και εσύ απόψεις είναι αυτές.

  “Το ότι δεν πήρα τα πέδιλα του σκι, ενώ είχα προβλέψει όλα τα υπόλοιπα δεν με κάνει επικίνδυνο, γιατί δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξέρω σκι. Απλά, με κάνει βλάκα.”

  Νομίζω ότι ξέρουμε και οι δύο πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο βλαξ. Εκτός αυτού όμως, αν δεν πεις κάτι για το βλάκα και τον δικαιολογήσεις τότε αδικείς αυτόν που κάνει κάτι σοβαρό.

  “Αλλά, το πεισματάρικο μυαλό μου, δεν μπορεί με τίποτα να χωνέψει, πως είναι δυνατόν να τρέξεις καμπάνια που κάνοντας click στα banners να μην σε οδηγεί πουθενά! Για όνομα του Θεού, στο Internet δραστηριοποιούμαστε, όχι στο έντυπο. Αυτή είναι η δουλειά του mouse. Να κάνει click! click! click!!”

  Συμφωνώ με δέκα υπογραφές. Το να ονομάζουμε όμως landing page μια βλακεία που την κάνεις ίσα – ίσα για να οδηγεί κάπου το click ονομάζεται στη δική μου γλώσσα απάτη. Δεν ξέρω ποιος την κάνει, μπορεί ο internet-ας στον διαφημιζόμενο, μπορεί ο υπεύθυνος internet στον προιστάμενό του, μπορεί ο internet-ας σε όλους μαζί μπορεί και όλοι μαζί στο χρήστη (που είναι και το πιο πιθανό).

  Θα το πω και πιο απλά. Όταν βλέπεις ένα banner-άκι και δεν μπορείς καν να κάνεις κλικ, ακόμα και χτεσινός χρήστης να είσαι θα πεις “Μα τι λάκης είναι αυτός ο διαφημιζόμενος”. Όταν κάνεις κλικ και βγαίνεις σε διάφορα ανουσιουργήματα που βγαίνεις σήμερα λες “αυτό είναι το internet;” Sorry φίλε αλλά προτιμώ να τα βάζει ο χρήστης με ένα διαφημιζόμενο που φταίει παρά με το μέσο που δεν φταίει. Εκτός αυτό το να μην υπάρχει καν σελίδα δύσκολα διαιωνίζεται, το να υπάρχουν αηδίες στη θέση των landing pages νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει και πόσο εύκολα διαιωνίζεται

  Κανένα πρόβλημα να διαφωνούμε φίλε. Ίσα ίσα μας ξανανιώνει..

 25. Sorry φίλε αλλά προτιμώ να τα βάζει ο χρήστης με ένα διαφημιζόμενο που φταίει παρά με το μέσο που δεν φταίει. Εκτός αυτό το να μην υπάρχει καν σελίδα δύσκολα διαιωνίζεται, το να υπάρχουν αηδίες στη θέση των landing pages νομίζω ότι γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει και πόσο εύκολα διαιωνίζεται

  Με το μέσο δεν τα βάζει ο χρήστης. Δεν φταίει το internet, γιατί ένα bannerακι δεν ανοίγει ή γιατί η landing page είναι τραγική.

  Αυτός που εκτίθεται, όπως ανέφερες, είναι ο διαφημιζόμενος. Αν επικροτεί την κίνηση της διαφημιστικής του (να μην έχει landing page, ή να έχει μια ‘παρωδία’), τότε ας λουστεί το negative publicity. Αν θέλει να μάθει πως γίνεται σωστά, ας διαβάσει το blog σου, το blog του Νικόλα, του Κώστα, του Mpouli, του Γιώργου, του Σάκη,, ας κοιτάξει τις δουλειές του Πάνου, κτλ.

  Απλά πραγματάκια είναι αυτά. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον τροχό.

  Αυτό που θέλω απλά να πω, είναι ότι αν έτρεχα διαφήμιση στο ελληνικό web και έσκαγα του κόσμου τα λεφτά, θα απαιτούσα από την διαφημιστική και μια landing page. Έστω το link της εταιρείας μου, βρε παιδί.

 26. Αυτό που θέλω απλά να πω, είναι ότι αν έτρεχα διαφήμιση στο ελληνικό web και έσκαγα του κόσμου τα λεφτά, θα απαιτούσα από την διαφημιστική και μια landing page

  Το ίδιο πράγμα λέμε ρε φίλε. Για την ακρίβεια λες και παραπάνω περί “negative publicity” και περι του “αν θέλει να μάθει πως γίνεται σωστά”. Το θέμα είναι να θέλει να γίνεται σωστά και όχι απλά να γίνεται για να γίνεται. Στη λογική του να “γίνεται για να υπάρχει κάτι διαφώνησα” γιατί θεωρώ ότι διαιωνίζει μία άσχημη κατάσταση.

  Χύθηκε αίμα στο χιόνι… :-)

 27. Τώρα με το κρύο πρέπει να ζωηρεύουν και λίγο τα πνεύματα για να ζεσταθούμε :)

  Νομίζω ότι το κομβικό σημείο όλης της συζήτησης είναι αυτό που επισημάναμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ο τρόπος δηλαδή και η μεθοδολογία (εάν υπάρχει) με την οποία υπολογίζεται η αποδοτικότητα μιας προωθητικής ενέργειας.

  Τα impressions, τα clicks, οι landing pages, η ύπαρξη (ανυπαρξία) ενός website και η ποιότητα του, το τι γίνεται μετά το click, η εικόνα και η αντίληψη που διαμορφώνει ο χρήστης για μία επιχείρηση μέσω της (ή της μη) παρουσίας της στο internet, όλα αυτά είναι κομμάτια που συνθέτουν το puzzle της αποτελεσματικότητας.

  Σε όλα αυτά αναφέρθηκα στην τοποθέτηση μου νωρίτερα λέγοντας ότι θα πρέπει να έχει κανείς στοιχεία που να τεκμηριώνουν την άποψη του. Δείτε πόση συζήτηση έγινε και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να τη συνεχίσουμε για μέρες.

  Ο κύριος ή η κυρία που δήλωσε ότι προτίμησε τα banners έναντι του sem είπε τίποτα για κάτι από όλα αυτά που αναφέραμε εμείς; Επιμένω σε αυτό γιατί τέτοιου είδους δηλώσεις – τοποθετήσεις όταν γίνονται από «εξέχοντα μέλη της ελληνικής interactive αγοράς» διαμορφώνουν απόψεις και καταστάσεις.

  Τώρα που το σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να κάνουμε ένα roundtable για το θέμα των μετρήσεων της αποτελεσματικότητας των προωθητικών ενεργειών στο internet; Τι λέτε ;

 28. Υπάρχει μία παραπλήσια τοποθέτηση του στελέχους -το οποιό ανήκει στα εξέχοντα μέλη της ελληνικής interactive αγοράς χωρίς εισαγωγικά- και αφορά follow up σε άρθρο του MarketingWeek με τίτλο “Η επέλαση του Ψηφιακού Ιππότη – web vs TV”.

  Είμαι απόλυτα σύμφωνος για το roundtable όσον αφορά το θέμα των μετρήσεων της αποτελεσματικότητας των προωθητικών ενεργειών. Και ως Uroborus και ως αρμόδιος για τα θέματα στο MarketingWeek μπορώ και να το οργανώσω. Για την ακριβεία έχει προγραμματιστεί ήδη μία σειρά από roundtables με παρόμοια θέματα αλλά αφού το θέτουμε έτσι ευκαιρία είναι… Επειδή όμως είναι άλλο το MarketingWeek και άλλο μία πρόταση που προκύπτει μέσω προσωπικού blog ακούω προτάσεις. Αν το οργανώσουμε εμείς θα το οργανώσουμε με τον τρόπο που έχουμε. Αν οργανωθεί μέσω άλλων είμαι πρόθυμος και για συμμετοχή και για κάλυψη και για ότι άλλο. Διευκρινήσεις είναι όλα αυτά για να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

  Αλήθεια το καινούριο SNS το είδαμε ή εγώ πάλι θα βγάλω νεάκι….?

 29. Γι’αυτό χρειάζεται ο κ. Νίκος σε τέτοιες κουβέντες.

  Για να λέει, αυτά που παλεύουμε να πούμε εμείς με σεντονάκια, όμορφα, επιστημονικά και περιεκτικά!

  Όσο για εσένα, σπηλάρχη (!), αν περιμένεις εμείς να πάρουμε πρωτοβουλίες για στρογγυλές τράπεζες, ζήτω που καήκαμε. Ακόμα συχτηρίζουμε την αμερικάνικη κουλτούρα.

  (public brainstorming: Comment rank. Μια τέτοια μέτρηση πρέπει να ανακαλύψουμε, για να μετράμε το ‘ειδικό βάρος’ κάθε άποψης στα blogs! Δίπλα στο κάθε comment, να μπορεί να ψηφίσει ο καθένας πόσο σχετική ή άσχετη ήταν η απάντηση).

 30. K. Foti,

  Μέχρι να εκφέρουν και οι υπόλοιποι τις απόψεις τους για το θέμα του roundtable, σας παραπέμπω στο Seomoz για το θέμα του comment rank. Εκεί έχουν εφαρμόσει ένα απλό σύστημα όπου ένα post ή ένα σχόλιο μπορεί να κριθεί ως καλό – σχετικό με thumbs up ή αρνητικό – άσχετο με thumbs down. Για κάθε post (και σχόλιο) υπάρχει και αναφορά για τα πόσα thumbs up και thumbs down έχει συγκεντρώσει

  Το σημαντικό στην εφαρμογή του συστήματος αυτού είναι ότι μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της κοινότητας αυτής μπορούν να κρίνουν τα posts και τα σχόλια έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να «πειράξει» το σύστημα. Επίσης στο profile του κάθε εγγεγραμμένου χρήστη φαίνεται ο συνολικός αριθμός των thumbs up και thumbs down που έχει συγκεντρώσει από τη συμμετοχή του στις συζητήσεις και τη συγγραφή άρθρων.

  Βέβαια ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα αυτό προϋποθέτει τη δυνατότητα ενός συστήματος εγγραφής και δημιουργίας profile. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τα blogs σαν τα δικά μας.

 31. Δεν είναι καινούργια ιδέα. Χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από Amazon και Imdb, και την βρίσκω πολύ χρήσιμη.

  Απλά δεν την είχα δει σε blog και σκέφτηκα ότι θα είχε πρακτική.

  H καινοτομία θα ήταν να μπορούσε να επηρρεάσει το comment rank, το συνολικό pagerank του blog.

  Αν για παράδειγμα, κάνει super κουβέντες ο οικοδεσπότης και λαμβάνει και 50 comments, μερικά εκ των οποίων καταπληκτικά (πχ. 15 thumbs up), δεν θα έπρεπε να ‘αγγίζει’ λίγο και το pagerank του, καθότι προσφέρει ποιότητα, η οποία κρίνεται από άλλους χρήστες?

 32. Foti,

  Μάλλον το πας σε περισσότερο seo εξειδικευμένη συζήτηση και φοβάμαι ότι δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Θα μπορούσαμε να τη κάνουμε τη συζήτηση αυτή σε κάποια άλλη “γειτονιά”.

  Πάντως για να ξέρεις, οι μηχανές αναζήτησης ήδη έχουν βάλει στα πλάνα τους για το μέλλον τη γενική αρχή της σκέψης σου. Να μπορεί δηλαδή η δημοτικότητα μιας σελίδας, στα μέλη της κοινότητας των ανθρώπων που είναι σχετική με το αντικείμενο, να συνεισφέρει στην κατάταξη της.

  Μία παρεμφερής λειτουργικότητα υπάρχει στο google custom search engine αλλά και σε άλλες παρόμοιες custom search engines.

 33. Αν για παράδειγμα, κάνει super κουβέντες ο οικοδεσπότης και λαμβάνει και 50 comments, μερικά εκ των οποίων καταπληκτικά (πχ. 15 thumbs up), δεν θα έπρεπε να ‘αγγίζει’ λίγο και το pagerank του, καθότι προσφέρει ποιότητα, η οποία κρίνεται από άλλους χρήστες?

  Κατά τη γνώμη μου, όχι.

  Κι αυτό διότι η έννοια “ποιότητα” σχολίου είναι σχετική (σημ. ο Dirty Harry το έχει θέσει πιο γλαφυρά ως γνωστόν) :-).

  Π.χ., γράφει κάποιος ένα σχόλιο του στυλ -ακραίο παράδειγμα just to get my point- “θάνατος στους φασίστες / αναρχικούς / κομμουνιστές / καπιταλιστές…”. Κάποιοι θα δώσουν πολλά thumbs up στους μεν κάποιοι στους δε.

  Αυτό, λοιπόν, τι σχέση έχει να κάνει με την “ποιότητα” των σχολίων και πολύ περισσότερο με το PageRank του εκάστοτε site όπου γίνεται η συζήτηση; Καμία.

  Το μόνο που δείχνει είναι ότι κάποια σχόλια για κάποιους αναγνώστες είναι πιο δημοφιλή (όχι “ποιοτικά”) από κάποια άλλα.

 34. Εκφράζω κάποιες απορίες -συμπαθάτε με αν είμαι πολύ off topic:
  Με πιθανή εξαίρεση τα blog, το 95% των site που επισκέπτομαι δεν είναι ελληνικά. Ο λόγος; Σπανιότατα θα βρω σε ελληνικό site κάτι που ψάχνω ή κάτι που με ενδιαφέρει. Διαβάζοντας και την giannab, δεν είμαι ο μόνος (πράγμα που το βλέπω και από φίλους και γνωστούς). Πώς θα φτάσω (και γιατί) σε μια ελληνική επιχείρηση; Θα πάω ουρανοκατέβατος για να δω θαυμάσια flash ή άλλα τζάτζαλα-μάτζαλα; Πού θα διαφημιστεί για να με τραβήξει στο site της; Σε ποιούς χώρους γεμάτους ενδιαφέρον περιεχομένο;
  Αν μια πόλη είναι μισοάδεια, ερημωμένη και σκοτεινή, δεν θα περάσω από εκεί και δεν θα δω την εκπληκτική βιτρίνα της Τάδε.gr, ούτε τις υπέροχες αφίσες που την διαφημίζουν.

 35. @Emporium δεν είσαι καθόλου off topic. Αντιθέτως είσαι μέσα για μέσα… Παρόμοιες απορίες έχουμε. Αλλά αυτό το “Πού θα διαφημιστεί για να με τραβήξει στο site της” έχει να κάνει και το πόσο θέλει να διαφημιστεί και με το media plan που θα αποφασιστεί. Αν θέλετε να διαβούμε το Ρουβικώνα και να το συζητήσουμε εγώ μαζί σας είμαι… αλλά θα χυθεί αίμα πάλι…

  @Fotis, Nikos, Bizwriter… Δεν βρίσκω κακή την ιδέα, αλλά εγώ δεν θα την έβαζα στο δικό μου blog. Έχω που έχω σταματήσει τις βόλτες σε πολλά blogs γιατί βαρέθηκα να διαβάζω “τι ωραία που τα λες καλή μου” και “σμουτς το μωρό μου είπε καινούρια λογάκια” και άλλα τέτοια χαριτωμένα, άμα ψηφίζουνε κιόλας θα πρέπει να την κάνουμε για άλλα κόλπα. Επαναλαμβάνω όμως ότι ως λογική δεν χάνει πάρα πολύ.

  Foti θέλεις καινοτομίες έτσι?

 36. Καλησπέρα σε όλη τη παρέα, παρακολουθώ εδώ και κάποιες μέρες τη σελίδα αυτή και ομολογώ ότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και όχι μόνο από τον υπεύθυνο του bolg αλλά και από τη ποιότητα των θαμώνων.
  Πριν μπω στο θέμα που συζητάτε, να πω ότι προέρχομαι από το χώρο των Internet media έχοντας ζήσει στη Αγγλία τα τελευταία 6,5 χρόνια, ( 3 χρόνια Μsc Multimedia computing – 1 Master degree in Design and Digital Media και 2,5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε online magazines)
  Στο ψητό τώρα… νομίζω η λέξη κλειδί (αναφέρθηκε μια φορά) σε αυτή την ιστορία για το landing page είναι το advertorial (within the site that the ad is being displayed.)
  Όχι δε μπορεί να υπάρχει ένα banner with no click function with a dead end και σαφώς είναι άσχημο να υπάρχει ένα landing page που μυρίζει προχειρότητα από χιλιόμετρα.
  To περίεργο είναι ότι συμφωνώ εν μέρει και με τις δύο τάσεις που αναπτύχθηκαν, αλλά νομίζω δε φωτίστηκαν κάποιες παράμετροι πολλοί σημαντικοί.

  Η πρώτη άποψη, δεν υπάρχουν λεφτά για ένα site που σου δίνει την αίσθηση ότι δουλεύτηκε και μελετήθηκε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το αύριο? ΟΚ τότε δώσε κάτι παραπάνω και κάνε ένα banner σε μορφή expandable interactive content. Ο χρήστης χωρίς να φεύγει από το banner μαθαίνει πληροφορίες περισσότερες και το banner έχει κάποιο interactive content που κρατά το χρήστη. (Mini games, color selection, mail collection. Σε αυτά τα banner (όπου η Tangozebra http://www.tangozebra.com/ τα ονομάζει “red click” επιτυχία δεν έγκειται στο CRT αλλά στο χρόνο παραμονής και interaction of the user with the banner.

  Το brand awareness ενός διαφημιζόμενου σαφώς ενισχύεται με διάφορους τρόπους όπως ένα στημένο advertorial από το ίδιο το site με κάποιο ίσως teaser (competition, voting or any other interactive tool) έτσι το landing page μετατρέπεται σε μια σελίδα μέσα στο site όπου διαφημιζόμενος μετατρέπει κατά βούληση πάντα σε συνεργασία με το ίδιο to site. Γιατί κάλο;
  Πρώτον δε φαίνεται άχαρη γιατί είναι within a site, δεύτερον είναι πιο φτηνή γιατί χρησιμοποιεί function από το ίδιο το site. Επίσης το site είναι πρόθυμο να στη χρεώσει πολύ φτηνότερα γιατί το click through του banner μένει στο site.

  Αυτά τα ολίγα βιαστικά για τώρα .

 37. @ Nikos, Bizwriter

  Θα προσπαθήσω να ανοίξω ένα post στο blog μου, για να το αναπτύξω πιο πολύ το comment rank, σαν σκέψη. Σωστά αναφέρθηκε ότι αγγίζει πολύ το SEO, οπότε δεν κολλάει στην παρούσα κουβέντα.

  @ Emporium

  Δεν έχεις άδικο και αυτό φωνάζουμε αρκετοί από εδώ μέσα. Κλασσικό παράδειγμα τα ελληνικά SNS που ξεφυτρώνουν από παντού και είναι απλοί κλώνοι ιδεών των εξωτερικού. Με ισοπεδωτική λογική, γιατί να πάει στο ελληνικό SNS κάποιοςΈλληνας χρήστης, από την στιγμή που χρησιμοποιεί παρόμοια υπηρεσία του εξωτερικού, με περισσότερο περιεχόμενο και ποιότητα???

  “Don’t imitate, innovate”. Μαγικές λέξεις…..

  @ Uroborus

  Η απάντηση μου στην ερώτηση σου….
  “Don’t imitate, innovate”. :o)

  @ Diamond

  Είσαι Θεός. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί δουλεύοντας στην χώρα των φλεγματικών, (που σπαταλάει ένα τεράστιο ποσοστό της διαφήμισης, στο internet), έχεις δει δημιουργικά και μπορείς να σκεφτείς έξυπνους τρόπους προώθησης. (εμείς τα βλέπουμε μόνο στα εκάστοτε IMC).

  Αλλά, θα μπορούσαμε να σου απαντήσουμε και εμείς με αντίστοιχα παραδείγματα/ενέργειες προβολής, αν δουλεύαμε και εμείς στην Αγγλία και είχαμε τεράστια budgets για spending. (αδερφικός φιλαράκος που δουλεύει σε ομίλο που δραστηριοποιείται online, έχει 1 εκατομμυριάκι -που είναι και τις μόδας ;o) – ετησίως, για τις online καμπάνιες του brand του. Kαι είναι ο φτωχός συγγενής εκεί μέσα.

  Εδώ, βρε μπαγάσα, δεν σπαταλάμε λεφτά για να φτιάξουμε μια landing page, θα κάτσουμε να αναπτύξουμε καινοτόμους τρόπους Interactive επικοινωνίας?

  Γνωρίζεις φίλε διαφημιστή που διαβάζεις αυτό το blog και έχεις ψιλομπερδευτεί, ότι εμείς οι SEMιτζήδες (σικ!), μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε τις Google Gadget Ads, για να πετάξουμε κορυφαία δημιουργικά και να τα προωθήσουμε σε sites του δικτύου Google, με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά CTR, και πολύ χαμηλά CPM/CPC?*
  :o)

  υ.γ. Αμ τι, μόνο οι εκατομμυριούχοι θα λένε τα δικά τους! ;o)

 38. (η τελευταία παράγραφός, είναι γκρίζα διαφήμιση και δεν ντρέπομαι να το πω!) :o)

 39. @ Fotis
  Γιατί πιστεύεις απαραίτητα ότι οι καινοτόμοι τρόποι interactive επικοινωνίας είναι και οι ακριβότεροι; δε νομίζω ότι πάντα ισχύει αυτό, άλλωστε στα παραδείγματα που παράθεσα πιο πάνω είναι λύσεις που δε χρειάζεται να διαθέσεις τρελά ποσά.

  Συμφωνώ και επαυξάνω για τα budget της Αγγλίας δε το συζητώ είναι η μέρα με τη νύχτα, το target που είχαμε εμείς (λέω είχαμε γιατί πλέον ζω και εργάζομαι Αθήνα) σαν όμιλος hearst digital ήταν για το 2006 κάτι παραπάνω από 6,000,000 λίρες παρακαλώ.

  Όλοι ξέρουμε ότι η Ελληνική ιντερνετική αγορά είναι άγουρη ακόμα ( τη τοποθετώ 4-5 χρόνια πίσω από της Αγγλίας) χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη άγουρη, διότι κάποια στιγμή θα γίνει ώριμη δεν υπάρχει άλλη δίοδος και δεν το αντιμετωπίζω σε καμία περίπτωση σα φούσκα (όπως μερικοί ονειροβατώντας πιστεύουν) αφού έζησα την ανάπτυξη εκ των έσω στην Αγγλία.
  Μένει λοιπόν άνθρωποι που γνωρίζουν ( υποθέτω σαν εμάς, χωρίς εδώ να περιαυτολογώ) να δείξουν την ισχύ του μέσου με καινούργιες καινοτόμες ιδέες που δε θα ανακαλύπτουν το τροχό αλλά απλά θα επιβεβαιώνουν χωρίς χώρο για αμφιβολίες και αντέκρουσες τη δυναμική που είναι εκεί και έρχεται.
  θενκς

 40. @ Uroborus για το θέμα “Έχω που έχω σταματήσει τις βόλτες σε πολλά blogs γιατί βαρέθηκα να διαβάζω “τι ωραία που τα λες καλή μου”… εν μέρει δεν έχει άδικο αλλά μην ξεχνάς αφενός ότι η έννοια του blog είναι “προσωπικό ημερολόγιο” και αφετέρου έχεις ένα επιτυχημένο blog στο οποίο συμμετέχουμε και μας είναι χρήσιμο.
  @ Uroborus 2: μην αναφέρεις το θέμα των sites vs mediaplan γιατί θα κλείσεις πολλά σπίτια και θα γεμίσει αίματα η σπηλιά (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά)
  @ Uroborus 3: ωραία τα λέμε…αλλά έχουμε πιάσει ταυτόχρονα τα πλέον σοβαρά θέματα όπως content, website, mediaplan, διαφημιζόμενος, SEM κ.τ.λ.
  Βιώνοντας καθημερινά το ελληνικό internet τα τελευταία 10+ χρόνια, η άποψή μου είναι ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, ότι (θα το πω και ας ακουστεί “κάπως”) μεταξύ μας κάνουμε τους έξυπνους και αποτέλεσμα δεν βρίσκουμε, ότι δε συμφωνώ με τη λογική του IAB να περιλαμβάνει διαφημιζόμενους στα μέλη του, δε συμμετέχω στα συνέδρια γιατί -αν και χάνω σημαντικούς ομιλητές- δεν αντέχω να βλέπω τους παρουσιαστές να παρουσιάζουν case studies αντί για αποτελέσματα και τους στενούς συνεργάτες τους να θέτουν ερωτήματα, δε συμφωνώ με τους freelancers γιατί έχω ξενυχτήσει πολλές φορές για να καλύψω την ανεπάρκειά τους, δε συμφωνώ -αν και μου αρέσουν – με τα μεγάλα budgets γιατί δεν έχουν όλοι οι διαφημιζόμενοι την ευχέρεια της Εθνικής, της Vodafone κτλ, δε συμφωνώ με τη λογική ή μόνο banner -ή banner+fullpresentation γιατί και οι @hoc περιπτώσεις μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα ειδικά σε επίπεδο brand awareness…κτλ (εδώ σταματάω γιατί θα με αποκληρώσετε)
  Ζητάω συγνώμη που έκανα κατάχρηση του δρακο-blog, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά αν θέλουμε να φανεί πρόοδος, διαφορετικά εδώ θα είμαστε σε 5 χρόνια και θα γκρινιάζουμε πάλι για τα ίδια θέματα.
  Και τα λέμε πάλι…

 41. Πήρε φωτιά η σπηλιά και ως γνωστόν οι δράκοι δεν φημίζονται ότι σβήνουν αλλά ότι ανάβουν φωτιές. Θα απαντήσω με τη σειρά αλλά πρώτα παρακαλώ μία διευκρίνηση. Δεν είμαι σκέτο δράκος. Τέτοιος είναι ο Π. Γιαννάκης που είναι σκληρός και πειθαρχικός. Είμαι Uroborus (Ουροβόρος για τους φίλους) όπερ σημαίνει δαγκώνω την ουρά μου και ονειρεύομαι αιωνιότητες και κύκλους και συντροφικότητες κλπ ρομαντικά ή αποκρυφιστικά ή ότι άλλο θέλετε να μου προσάψετε (γιατί μου έχουν σούρει διάφορα σε προσωπικά mails). Δεν είναι χώσιμο αυτό αλλά επειδή ετοιμάζομαι για σεντόνι πρέπει να ζεστάνω το πληκτρολόγιο…

  Άλφον λοιπόν καλοσωρίζω Diamond που με εξέπληξε ευχάριστα. Τοποθετήθηκε σύντομα λιτά και με σαφήνεια που σπανίζει. Εκτός αυτών όμως είπε και ωραία πράγματα. Ποια; Τα παρακάτω.

  ΟΚ τότε δώσε κάτι παραπάνω και κάνε ένα banner σε μορφή expandable interactive content.

  Δεν είναι η μόνη λύση αλλά είναι μία καλή λύση και κυρίως είναι μία ΛΥΣΗ. Επίσης είναι απόδειξη ότι άμα θέλεις να κάνεις κάτι σκέφτεσαι και κάνεις.

  Σε αυτά τα banner (όπου η Tangozebra http://www.tangozebra.com/ τα ονομάζει “red click” επιτυχία δεν έγκειται στο CRT αλλά στο χρόνο παραμονής και interaction of the user with the banner

  Άλλο ένα παράδειγμα ότι όποιος έχει τα μάτια του ανοιχτά βλέπει λύσεις. Προσωπικά την κυρία (Tangozebra) την έχω μνημονεύσει πολλάκις (ποιος λάκης;) σε σεμινάρια κλπ events όπου εγώ αναπτύσσω τις ιδέες περί interactive marketing και το κοινό αναρωτιέται ποιος ad manager είναι καλύτερος (τι έλεγες giannab για αίματα;)

  Αλλάζω στυλ για να σας προλάβω όλους

  (η τελευταία παράγραφός, είναι γκρίζα διαφήμιση και δεν ντρέπομαι να το πω!) :o)

  Και αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε; Θα αντιγράψω εσένα “Don’t imitate, innovate” ΧΑ!

  Όλοι ξέρουμε ότι η Ελληνική ιντερνετική αγορά είναι άγουρη ακόμα

  Αυτό ονομάζεται κομψή τοποθέτηση…

  @giannab

  Ζητάω συγνώμη που έκανα κατάχρηση του δρακο-blog

  Κανένα θέμα συγγνώμης ίσα ίσα που τα είπες μια χαρά…

  @bizwriter.

  Ένα blog είναι ένα blog.

  Λαθεμένο το “προσωπικό ημερολόγιο” συμφωνώ. Κυρίως συμφωνώ γιατί το κάθε blog ορίζει ο συντάκτης του τι θέλει να είναι. Μόνο που όφειλε και οφείλει ο Τύπος (παραδοσιακός και μη) να βρει καλύτερο τρόπο να ορίσει ένα φαινόμενο. Το “ένα blog είναι ένα blog” δεν βοηθάει κανέναν όταν προσπαθείς να ενημερώσεις… Και μέρος της δουλειάς του Τύπου είναι να ενημερώνει και όχι μόνο να πουλάει άποψη (για να μη σου πω ότι ελάχιστο μέρος της δουλειάς του είναι να πουλάει άποψη).

  Δεν ξέρω τι άλλο να πιάσω και από που ν αρχίσω. Ιδέες πάντως θυμάμαι να έχουν ακουστεί για να γίνουν συλλογικές προσπάθειες και έπεσαν στον κενό.

  Όσον αφορά το IAB Hellas θα ήθελα να θυμίσω ότι οι διαδικασίες του εκλέγειν και του εκλέγεσθε είναι ανοιχτές σε όλους. Όπως ανοιχτό υπο ΚΣ και το θέμα ενός φορέα όπως στο εξωτερικό που θα προωθούσε τα συμφέροντα του SEM ή όποιου άλλου κλάδου κρίνει ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς. Κυρίες και κύριοι είναι καιρός για δράση…

 42. Όλοι ξέρουμε ότι η Ελληνική ιντερνετική αγορά είναι άγουρη ακόμα

  Το οποίο συνεπάγεται πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν σχεδόν τα πάντα. Αφήστε λοιπόν τη γκρίνια κι αναπτύξτε τις ιδέες σας.

 43. Έχετε δίκιο που με διορθώσατε για τη φράση “προσωπικό ημερολόγιο” όντως είναι υπεραπλουστευμένος όρος, αλλά το γεγονός ότι ο καθένας ορίζει το θέμα του σημαίνει ότι μπορεί να ορίζει και ως θέμα την καθημερινότητά του.

  Στο σημείο που αφορά στον ΙΑΒ, εννοώ ότι θέλω ένα group “internet advertising” μόνο με internet-αδες που ένα μέρος από τα βασικά τους θέματα είναι “η μεταχείριση των διαφημιζομένων” και αυτό δεν ξέρω αν θα ήθελα να το ακούν -πόσο μάλλον να έχουν και άποψη- οι ημιμαθείς marketers/διαφημιζόμενοι/ budgetoδιαχειριστές

 44. @giannab

  Θα ήθελα να σου θυμίσω, όπως και στου υπόλοιπους, τις διεργασίες που προηγήθηκαν της διαμόρφωσης του ελληνικού IAB, επί εποχής Γιάννη Γούτη.
  Τότε η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός φορέα που θα ασχολείται με την online διαφήμιση είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία των online μέσων και εταιρειών που ήταν περισσότερο «internetικές». Δυστυχώς για διάφορους λόγους το σχήμα εκείνο δεν κατάφερε να προχωρήσει, όπως τουλάχιστον είχε ξεκινήσει.

  Θεωρώ ότι ένας από τους βασικούς λόγους στον οποίο οφείλεται η εικόνα της σημερινής πραγματικότητας είναι η έλλειψη εταιριών με ισχυρή παρουσία που να ασχολούνται με το online marketing – advertising και να μην είναι με τον ένα ή τον άλλο προσδεμένες στις παραδοσιακές διαφημιστικές. Αυτό δηλαδή που ονομάζεις περισσότερο «internetαδες» και το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

 45. Νίκο, από την εποχή που ξεκίνησε το IAB έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και διεθνώς και στη χώρα μας. Αυτό που εγώ τουλάχιστον επισήμανα είναι ότι εταιρείες που είναι internet-άδες στο IAB δεν είναι. Άλλο είμαι – προσπαθώ – δεν τα καταφέρνω για οποιοδήποτε λόγο – και φεύγω, άλλο δεν συμμετέχω καθόλου.

  Εγώ είπα ότι το IAB είναι ένας φορέας που έχει εκλογές και προέδρους και ΔΣ. Δεν είναι εταιρεία. Ως εκ τούτου θεωρητικά όλοι μπορούν να δώσουν κάτι. Εκτός αυτού του θεωρητικού μέρους όμως, δεν μπορείς να πεις για ένα οργανισμό που συγκροτείται σε “σώμα” ότι είναι καλός ή κακός ή να λαμβάνεις ως μέτρο την αρχική του προσπάθεια. Και εγώ είχα συμμετάσχει στην δημιουργία των Web Awards μαζί με πολλούς ακόμα. Σήμερα κάποιοι δεν είναι καν στην αγορά μας και τα Awards είναι μέρος του Φεστιβάλ της ΕΔΕΕ με ότι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό.

  Η ερώτηση δεν είναι γιατί η ΕΔΕΕ ήθελε και θέλει τα Awards αλλά γιατί οι internet-άδες δεν έχουν κινηθεί να έχουν κάτι ξεχωριστό.

  Η ερώτηση επίσης δεν είναι πως κινείται το IAB αλλά γιατί -αν υπάρχουν διαφωνίες- δεν υπάρχει διαφορετική κίνηση από τους διαφωνούντες.

  Sorry που ακούγομαι λίγο απότομος αλλά η κουβέντα για το παρελθόν μπορεί να πάει πολύ μακριά και εγώ πιστεύω ότι το θέμα είναι το μέλλον. Έρχεται μία 3ετία που αναγκαστικά θα αλλάξουν πράγματα. Είτε με τη συμμετοχή μας είτε όχι…

Trackbacks

 1. Banner Advertising ή Search Engine Marketing; » Το Βlog για τις Μηχανές Αναζήτησης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: