Greek Web site helps drivers find parking

Μιλώντας -τόσο επαγγελματικά όσο και με γνωστούς και φίλους αλλά και σε blogs- για ελληνικές Start ups και projects “βιώσιμα” ή “καταδικασμένα” το ζήτημα της πρωτοτυπίας ήταν πάντα στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων. Πάγια θέση μου, ότι το ελληνικό web έχει αρκετό χώρο για έξυπνες και καλοδουλεμένες ιδέες και αντί γι αυτό βλέπουμε μονίμως αντιγραφές  σε πετυχημένα projects της αλλοδαπής και “πιασάρικα” θεματικά sites. Τα παραδείγματα των 7-8 social bookmarking sites -τα οποία όλα καλά δουλεύουν αλλά είναι ζήτημα αν έχουμε δει σε κανένα περισσότερες από 10 “ψήφους”- και των sport sites που εγκαινιάζονται με ρυθμούς δημοσίων έργων σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας είναι κλασικά αλλά και χαρακτηριστικά. Αναπόφευκτα, βλέποντας την είδηση για το Parkaro.gr το post ήρθε μόνο του.

Καιρός δεν ήταν να  υπάρξει ένα site  που θα επιχειρεί να συνδέσει τους οδηγούς που αναζητούν μια θέση parking με τους ιδιώτες – ιδιοκτήτες θέσεων στάθμευσης; Για την Αθήνα τουλάχιστον το ερώτημα είναι ρητορικό εκτός αν ανήκετε στην τυχερή -λέμε τώρα- κατηγορία των οδηγών δικύκλων. Αυτό το πρόβλημα λοιπόν επιχειρεί να “εκμεταλλευτεί” το Parkaro.gr και λειτουργεί ανάλογα. Προφανώς η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Υπάρχουν αντίστοιχα projects στο εξωτερικό. Μόνο που ειδικά στην Αθήνα το site θα μπορούσε να γίνει case study εν αντιθέσει με πολλά παραδείγματα που έφτιαξαν περιουσίες στην αλλοδαπή και ελάχιστη απήχηση θα είχαν στα μέρη μας.

Υποθέτω ότι αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που το site έγινε θεματάκι στο Reuters από όπου το πήρε το ZDNet και το αλίευσα με τη σειρά μου – εξ ου και ο αγγλικός τίτλο. Άλλαξα παράγραφο γιατί κάπου εδώ τελειώνει η είδηση και αρχίζουν οι απορίες. Την είδηση λοιπόν την είχε όπως ανακάλυψα με ένα πρώτο search (να δίνουμε και καμιά visita στο Google) o E-Tιpos και μάλιστα με ρεπορτάζ. Εγώ όμως τη βρήκα στο ZDNet. Γιατί; Γιατί ο Tipos δεν διαθέτει RSS όπως επιμένουν να μην διαθέτουν και πολλά ακόμα ελληνικά media sites και όσο και να θέλουν να πιστεύουν αναζητώντας εναγωνίως ειδήσεις θα τα επισκεπτόμαστε καθημερινώς κάποιος θα πρέπει να τους μιλήσει για το Feed.

Και το ίδιο ισχύει -και αυτό είναι πραγματικά απορίας άξιον- και για το ίδιο το Parkaro που επίσης δεν διαθέτει RSS.

Advertisements


Categories: Internet Life, Net News

25 replies

 1. Ρε σύντροφε υπάρχει κινέζικη τεκίλα;

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=852962&lngDtrID=245

 2. Κάτι είχε πάρει τ αυτί μου αλλά νόμιζα ότι μου κάνανε πλάκα…. Αλλά απ ότι βλέπουμε όλοι τα φαινόμενα δεν απατούν. Τι άλλο θα δουν τα κουρασμένα μάτια μου; Τι;

 3. Κενυάτικο κονιάκ?
  ;o)

 4. Εγώ βλέπω ήδη κραυγαλέο μειονέκτημα: No map integration.

  Και αν ήταν να επενδύσω θα ρωτούσα το ακόμα πιο αυτονόητο: πόσο καλύτερη είναι η υπηρεσία απο κάτι που θα μπορούσε άνετα να προσφέρει η πχ Χρυσή Ευκαιρία με τους υπάρχοντες χιλιάδες χρήστες;

 5. 507 αγγελίες για Ενοικίαση Χώρων Στάθμευσης έχει ήδη η Χρυσή Ευκαιρία: http://www.xe.gr/pages/Results.aspx?cat_id=1433&SC_GUID=2ba329a2-a320-44f3-b8de-7f50c3e09295

 6. Τι; Δεν υπάρχει Κενυάτικο κονιάκ; Έ-ξω η Κί-να α-πό το Με-ξι-κό. Με παλμό και πάθος σύντροφοι…

 7. Πάλι καλά που υπάρχει και ο Simon διότι εσείς θα το κάνατε το post σαν το aDicted που άλλα πήγαμε να βρούμε και άλλους βρήκαμε (καμία εμπάθεια για το event και τα σέβη μου και σε όσους το έκαναν και σ αυτούς που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά αυτός που διαβάζει ξέρει τι εννοώ).

  Επανέρχομαι στο προκείμενο. Simon ότι και να κάνεις άμα ξεκίνησαν ο Barak και ο Fotis τα δικά τους μην περιμένεις να βρεις ανταπόκριση. Εγώ πάντως σου λέω ότι το project μπορεί να έχει διάφορα μειονεκτήματα αλλά ως ιδέα είναι καλή. Το ότι η ΧΕ έχει 500 σχετικές αγγελίες δεν λέει τίποτα. Και ο Θρίαμβος στη Ρώμη χτες παντού γράφτηκε. Όποιος θέλει κάτι και έχει ειδικό ενδιαφέρον θα πάει παντού. Ειδάλλως δεν θα είχαμε 500 sport sites. Και μην πει κανένας ότι δεν ζουν από τους επισκέπτες τους αλλά από ξένα συμφέροντα γιατί θα έχουμε λιποθυμίες και δεν θα μας φτάνουν 4 λίτρα τεκίλα (από την κινέζικη τη μούφα)

 8. Μια χαρούλα σαν ιδέα είναι σύμφωνοι. Απλώς έχει μικρό potential μια και είναι αρκετά niche. Τα μόνα δυνατά έσοδα του είναι από τις καταχωρήσεις (αν αρχίσει να χρεώνει) και από διαφημίσεις (αν βάλει). Πόσο μεγάλη είναι η αγορά για θέσεις πάρκινγκ; Άμα το οργανώσει σωστά με λίγα λόγια ίσως μείνει κάτι για χαρτζηλίκι.

  Δεν νομίζω όμως να μπορεί να γίνει σύγκριση με την αρρώστεια (για να μην πω επιδημία)των Ελλήνων για το θρύλο, το βάζελο, κτλ. Πέρα από τη διαφήμιση και το ευρύ κοινό, τa sport sites στην Ελλάδα όμως έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα: μεγάλη δυνατότητα εσόδων από affiliate marketing με τα νόμιμα sports books;)

 9. Κατ’ αρχήν κάθε νέα ιδέα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σ’ αυτό νομίζω πως συμφωνούμε όλοι.

  Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω καλά τη συγκεκριμένη αγορά που καλύπτει το site αυτό για να μπορέσω να εκφράσω άποψη για το business model. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το όφελος να είναι έμμεσο όπως το να αποκτήσεις δημοσιότητα, να εντάξεις την υπηρεσία σου σε κάποια άλλη που να τη συμπληρώνει (βέβαια αυτά γίνονται στο εξωτερικό θα μου πείτε) με τη προϋπόθεση πάντα ότι μπορείς να κρατήσεις το κόστος κατασκευής και συντήρησης χαμηλά.

  Τα γεγονός και μόνο ότι υπήρξε αναφορά και μάλιστα σε ξένο site είναι ήδη σημαντικό όπως επίσης και το ότι κάνουμε αυτή τη συήτηση. Από την άλλη είναι όμως ενδεικτικό του κλίματος και της προσοχής που δίνονται σε τέτοιες προσπάθειες εδώ στην Ελλάδα (πάλι τη γκρίνια αρχίσαμε).

  Τέλος δύο πρακτικά ζητήματα που παρατήρησα με μια γρήγορη ματιά. Το πρώτο είναι αυτό που αναφέρει ο Simon: η ενσωμάτωση χαρτών η οποία πλέον είναι αναμενόμενη σε τέτοιου είδους υπηρεσίες λόγω Google maps.

  Το δεύτερο έχει σχέση με τα δικά μου. Έλλειψη σχεδιασμού που να είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τον τρόπο που διαμορφώνονται οι url διευθύνσεις και θα καταλάβει.

 10. @ Nikos Kapsomenakis

  Το δεύτερο έχει σχέση με τα δικά μου. Έλλειψη σχεδιασμού που να είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τον τρόπο που διαμορφώνονται οι url διευθύνσεις και θα καταλάβει.

  το Joomla φταίει που είναι πλέον παντού, ειδικά στην Ελλάδα. Από φιλόδοξα projects όπως το yupi και το parkaro, έως το πρωθυπουργικό site :-)

 11. Νομίζω ότι γινόμαστε λίγο ισοπεδωτικοί.

  Το site έχει πρακτική και προφανώς είναι κατασκευασμένο από κάποιον άνθρωπο που αρχικά σκέφτηκε να εξυπηρετήσει τους ‘γκαραζάτους’ με τους ‘αγκαράζωτους’ (new terms by Fotis), εμπνευσμένος από προσωπική του εμπειρία.

  Θέλω να πιστεύω ότι το site θα δουλέψει (που έχει έξυπνο concept για να δουλέψει), αρκεί ο ιδιοκτήτης του, μαζί με το development team που κρύβεται από πίσω να σκεφτούν τι χρειάζεται για να γίνει ποιοτικότερο και να μην επαναπευθούν στις δόξες του Reuters.

  Από την άλλη όμως, σκοπός μας θα πρέπει να είναι, αφού όλοι ευαγγελιζόμαστε ένα όμορφο και λειτουργικό ιντερνετ, να του προτείνουμε ιδέες και προτάσεις για βελτιώσεις και όχι να γινόμαστε καταδικαστικοί από τα γεννοφάσκια του. Ακουγόμαστε σαν τους Σπαρτιάτες, μπροστά από τον Καιάδα. (Μιλάω γενικά , χωρίς να κάνω μομφή προς κανέναν).

  Ευχόμαστε απλά να διαβάζει ο φίλος μας το blog του Περικλή, ώστε να προσπαθήσει να βάλει και χάρτες που πρότεινε ο Simon, να βελτιώσει λίγο το SEO του, όπως είπε ο Νικόλας, να προσθέσει το τάδε toolακι, το δείνα gadgetάκι, κτλ.

  Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, το site έχει πιο πολύ κοινωνικό προφίλ, παρά εμπορικό, οπότε δύσκολα βλέπω να παράγει κέρδη.

  Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό δεν αναιρεί την concept που είναι πανέξυπνο.

  @ Simon
  Ποια είναι τα νόμιμα sports books? Θέλω και εγώ, θέλω και εγώ!!! :o)

 12. Θα το επισκεφτώ μια-δυό φορές αν θελήσω να νοικιάσω/αγοράσω θέση.
  Το site όμως έχει προοπτική: αν σε κάποια (πολλά ίσως) χρόνια τα parking αποκτήσουν online/ real time ενημέρωση, τότε ένα τέτοιο site θα το έβλεπα καθημερινά για να δώ πού μπορώ/ δεν μπορώ να παρκάρω ή πόσο κοστίζει ή να ‘κλείσω’ θέση για -2-3 ώρες κτλ.

  Ξέρει κανείς αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε πιο οργανωμένες πόλεις?

 13. @Apostolos

  Το ξέρω ότι πρόκειται για Joomla όμως και εκεί υπάρχουν λύσεις. ;)

  Το ζήτημα δεν είναι μόνο το “τεχνικό” που επισήμανα. Έχει να κάνει γενικότερα και με διαμόρφωση της δομής ενός site.

  @Fotis
  Τα σχόλια θέλω να πιστεύω πως γίνονται καλοπροαίρετα για να επισημανθούν τα όποια προβλήματα και να επιβραβευθούν οι θετικές κινήσεις.

 14. @fotis: Τα πρώτα 3 που μου έρχονται στο μυαλό:

  bwin,

  ladbrokes, και bet365

  Εμείς στις ΗΠΑ τι να πουμε που για να κάνουμε νόμιμο στοίχημα πρέπει να πάμε Λας Βέγκας :-(

 15. @Simon: “bwin,ladbrokes, και bet365” Υποθέτω ότι τα παραπάνω είναι στο πνεύμα του Foti περί Κονιάκ από το Κονγκό έτσι; :-)))

  Για τα άλλα θα επανέλθω Δημήτριος…

 16. @ Simon

  Αγαπητέ φίλε, οι εταιρείες που αναφέρεις δεν είναι νόμιμες στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι νομιμότατες στην Ευρώπη (μεγάλη κουβέντα, όχι για τώρα όμως)

  @ Nikos

  Επισήμανα ότι τα σχόλια μου, δεν είναι δηκτικά προς κάποιον συγκεκριμένα, αλλά αποτελούν γενικεύσεις.

  Είναι ποτέ δυνατόν, να τσακωθώ με ένα φίλο για άσχετο λόγο? Not me!

 17. Όσον αφορά τα RSS feeds του E-Tιpos που είπες Περικλή, ετοιμάζω ένα post εξαιρετικά αφιερωμένο σε εσένα και σε όσους ασχολούνται με ενημερωτικά websites……

 18. Ωραία όλα αυτά αλλά ας παραμένουμε ευγενικοί όπως πάντα. Στην Sotomi θα απαντήσει κανείς αν υπάρχουν σχετικά projects. Προσωπικά δεν μπορώ άμεσα…

 19. @ Sotomi

  Το ποιο καλό site που μπόρεσα να βρω είναι το

  http://www.parkingcarma.com

  το οποίο δίνει τη δυνατότητα της εύρεσης και της online δέσμευσης θέσης σε διάφορες πόλεις της Αμερικής είτε μέσω web είτε μέσω pda.

  Φαίνεται να έχει real time data, χάρτες, αποστάσεις κτλ

  Επίσης βρήκα real time πληροφορίες διαθεσιμότητας για τα parking σε διάφορα αεροδρόμια του εξωτερικού:

  http://www.flychicago.com/ohare/parkingohare/oharerealtimeparking.asp
  http://www.mwaa.com/reagan/parking_transportation_4/parking_2
  http://www.mspairport.com/msp/parking/realtime.aspx

  Ελπίζω να βοήθησα

 20. @ sotomi

  μια παρεμφρερής ιδέα που είναι πολυ καλή (όπως και του parkaro.gr) και έχει γίνει ήδη απόλυτα επιτυχημένα από το βρετανικό http://www.parkatmyhouse.com/ που προσπαθεί να καλύψει ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Καναδά. Η μεγάλη του επιτυχία οφείλεται απ’ότι καταλαβαίνω στην ανταλλαγή θέσεων parking. Πχ. μένω στο Μοσχάτο, μένεις στο Περιστέρι. Δουλεύω στο Περιστέρι, δουλεύεις στο Μοσχάτο. Το site, μας δίνει την δυνατότητα να socialιστούμε και να χρησιμοποιούμε ο ένας το parking του άλλου.

  Eνα άλλο στα πρότυπα του parkaro είναι, το http://www.peasy.com .
  Καλύπτει μόνο ΗΠΑ νομίζω.

 21. @Sotomi. Δεν μπορείτε να πείτε… Έχουμε ένα επίπεδο..

  Thnx προς όλους για την ανταπόκριση. Πάντα μου άρεσε αυτό στο internet. Είναι η μεγάλη του γοητεία (ξύπνησε η ρομαντική πλευρά του δράκου)

 22. Αγαπητέ φίλε, οι εταιρείες που αναφέρεις δεν είναι νόμιμες στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι νομιμότατες στην Ευρώπη (μεγάλη κουβέντα, όχι για τώρα όμως)

  οοπς-παραπληροφόρηση δική μου τότε. Άκουγα διαφημίσεις για bwin στο best μέσω διαδικτύου και νόμιζα ότι αρκούσε. Anyhow όντως άλλο θέμα. Δεν είδα mail σου στο site σου οπότε αν έχεις χρόνο drop me a line στο δικό μου (atheoi.org/about) και συζητάμε εκτός.

 23. er-@fotis ήταν το προηγούμενο σχόλιο.

 24. Είστε καλά όλοι εδώ; Τι είναι η σπηλιά; Το Facebook να ανταλλάσετε emails? :-)))

 25. Καλο μηνα αγαπητοι φιλοι.

  Συμφωνω με τους προλαλησαντες και συγχαρητηρια για το νεο project parkaro.gr

  Χρησιμο για παρα πολλους.

  Επισης συμφωνω σε οσα διαβασα στον προλογο, σχετικα με τις φτηνες και πιστες αντιγραφες ειτε ξενων sites ειτε και εγχωριων. Εγω απο την μερια μου εχω φτιαξει εξ’ολοκληρου, ενα αθλητικο portal και σας καλω να μπειτε να το δειτε να μου πειτε και τις εντυπωσεις, σχολια, παρατηρησεις σχετικα με αυτο. Να σας τονισω οτι το portal ειναι 3 μηνων λειτουργιας. Καθε παρατηρηση ΔΕΚΤΗ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: