Περί viral (τέως “Mέσω viral videos η νέα αντικαπνιστική καμπάνια της Ε.Ε.”)

Update: “Μιας και η συζήτηση για το viral έχει πολλά επεισόδια ακόμα μια είδηση από τα εξωτερικά.” Κάπως έτσι ξεκίνησα το post αλλά επειδή η κουβέντα μπορεί να επεκταθεί κάνω τα σχετικά update και θα το χορέψουμε αλλιώς. Η είδηση αφορούσε την επένδυση στο viral marketing από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εξ ου και το vide-άκι) για τη νέα αντικαπνιστική της εκστρατεία. Πριν δείτε όμως την είδηση αντιγράφω το σχόλιο του Πάνου του Σαμπράκου (και του Πάνου και του Σαμπράκου) στο τελευταίο Akrothigws μου που είχε φυσικά ως θέμα τους Αδερφούς Παραδάκη. και παρακαλώ να σεβαστούμε το copyright. Είπε λοιπόν ο Panos Το βασικό ερώτημα πάντα ήταν: Πως να κάνουμε μία διαφήμιση που δεν μοιάζει με «διαφήμιση», αλλά με κάτι που ο κόσμος θα θεωρήσει άξιο να προωθήσει στους φίλους του ή να βάλει στο blog του.”…

Τα υπόλοιπα στο site και τα συζητάμε εκτενώς. Όσον αφορά την Ε.Ε. η είδηση συνεχίζει λέγοντας πως “Σε συνεργασία με τη γαλλική διαφημιστική εταιρεία Ligaris και το digital media agency Isobar του δικτύου Aegis, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε τέσσερα viral videos, τα οποία “διαφημίζουν” προϊόντα καπνού και τα…ανεπιθύμητα αποτελέσματα τους. Για τις ανάγκες δε τηςς καμπάνιας έχει δημιοουργηθεί ειδικό web site το οποίο προσφέρεται και στην Ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση www.nicomarket.com” (Η είδηση είναι επίσης από το Marketingweek.gr)

read more | digg story

Advertisements


Categories: Internet Life

16 replies

 1. Μας τα ‘χετε κάνει τσουρέκια με αυτό το “viral”. Άλλη λέξη δεν υπάρχει να χαρακτηριστούν τέτοια video-ενέργειες; Viral και το λουρί της μάνας

 2. Ε καλά ρε barak πεστο ιογεννές μάρκετινγκ. Άμα διαφωνείς με το αν είναι viral ενέργεια δεκτόν καθότι δεν θεωρώ ότι καθε βίντεο άντε και το κάναμε viral. Αλλά αν στα έχουμε κάνει τσουρέκια, ενδεχομένως να στα κάνουμε και περισσότερο.. :-)

 3. Και με πέταξε και όξω και δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω. Το είδες το site; Γιατί διαφωνείς;

 4. Όντας μέχρι προσφάτως καπνιστής επί μια δεκαπενταετία σχεδόν μπορώ να σου πω πως το συγκεκριμένο site είναι μια μαλακία και μισή όσον αφορά το στόχο του. Ο εκάστοτε καπνιστής το μόνο που χρειάζεται είναι να του πει κάποιος πως δεν είναι δύσκολο να κόψει το τσιγάρο και να του υποδείξει πέντε-δέκα τρόπους να το κόψει. Δεν περιμένει τον οποιονδήποτε να του πει πόσο βλαβερό είναι. Αυτά είναι ανοησίες.

  Αυτά για το ουσιαστικό του site, το οποίο ουδόλως με απασχολεί. Το γεγονός πως εφευρίσκουμε πέντε ορολογίες και μετά κάνουμε κατάχρηση στην εφαρμογή τους με απασχολεί γιατί χάνεται το νόημα.

 5. Barak νομίζω πως μπερδεύουμε τις συζητήσεις. Το αν ο στόχος του site είναι να κόψει κάποιος το κάπνισμα ή να ενημερώσει για τις συνέπεις του καπνίσματος είναι κάτι που το αποφασίζει η ΕΕ και ο εκάστοτε πελάτης. Αν δεν σου αρέσει μη το φας.

  Το θέμα είναι πως επικοινωνεί αυτό που θέλει να πει και αν και κατά πόσο ταιριάζει η ορολογία.

  Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες είτε εσύ είτε άλλος, δεν θεωρώ χρέος μου να κρίνω και τι θέλει να επικοινωνήσει η κάθε εταιρεία ή φορέας. Με νοιάζει αν το κάνει καλά internet-ικά και αυτό όχι πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση η είδηση είναι ο τρόπος που προσεγγίζει την online παρουσία η ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Αν θέλεις να αλλάξουν θέμα κάνε ένσταση. Αλλά στην ΕΕ όχι σε μένα…

  Περί viral θεωρώ ότι ο Panos απαντάει σαφέστατα

 6. Έχεις μπερδέψει το πρωτότυπο με το viral. Κι όσο για χρέος, στα blogs Περικλή οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως χρέος όσο είναι ο εαυτός τους.

 7. Δεν νομίζω ότι το έχω μπερδέψει Κώστα… Για να γίνω όμως πιο σαφής. Η φράση “Μας τα ‘χετε κάνει τσουρέκια με αυτό το “viral”” πιάνει και εμένα. Και η απάντηση είναι σαφέστατη και διπλή. Αφενός δεν έκρινα την ενέργεια αλλά το είδος της και αφετέρου γράφω για ότι θεωρώ εγώ ενδιαφέρον.

  Επίσης ξεκινάς επιθετικά τη συζήτηση και εγώ δεν έχω όρεξη για flames. Άλλωστε δεν φταίω εγώ αν έχεις κόψει το κάπνισμα.

 8. Πριν από 3 μήνες περίπου είχα γράψει ένα post περί διαφήμισης και blogs και οι περισσότεροι κόλλησαν στο κομμάτι του post που αναφερόταν στο πόσα λεφτά μπορεί να βγάλει ένα ελληνικό blog. Το πιο ουσιαστικό κομμάτι όμως (που προς μεγάλη μου έκπληξη δεν σχολίασε κανείς) είναι το θέμα των virals και πως μέσω αυτών οι διαφημιστικές περνάνε το μήνυμα τους παρακάμπτοντας τα ίδια τα μέσα.

  Στο τελευταίο τεύχος του mweek (22/10, τ. 1165, σελ. 89) διαβασα ότι το Vodafone livefeeds είχε 200.000 uniques με μηδενικό media spend!

  Μέσω των virals λοιπόν τα μέσα αποκτούν ένα νέο «ανταγωνιστή», τους ίδιους τους χρήστες. Ταυτόχρονα οι διαφημιστικές ανακαλύπτουν έναν άνευ κόστους τρόπο να περάσουν το μήνυμα τους.
  Το ζήτημα είναι εάν αυτή η τάση σηματοδοτεί ένα major shift (συγγνωμη για την αγγλικούρα) στο τωρινό διαφημιστικό μοντέλο που βασίζεται στην αλυσίδα Διαφημιζόμενος -> διαφημιστική -> μέσο -> καταναλωτής ή προκειται απλά για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο με βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις.

  Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο. Προφανώς στην επιτυχία του συγκεκριμένου viral έπαιξε ρόλο ή πολύ καλή υλοποίηση αλλά βασικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το φαινόμενο “viral” είναι νέο στους χρήστες. Είναι κάτι που δεν είναι ακριβώς διαφήμιση αλλά έχει και λίγο παιχνίδι. Εάν αύριο όμως έχουμε 10 virals το μήνα πιστεύω ότι η αποτελεσματικότητα τους θα πέσει. Ο χρήστης που με όρεξη συμμετείχε π.χ. στο livefeeds θα κουραστεί, θα ξέρει από πριν ότι πρόκειται για διαφήμιση, ενδεχομένως θα του έχουν έρθει και άλλα τρία στο inbox του. Αρα θα αρχίσει να το αντιμετωπίζει σαν κανονική διαφήμιση άρα το viral θα έχει χάσει το βασικό του πλεονέκτημα που όπως εύστοχα αναφέρει και panos είναι : «να είναι διαφήμιση αλλά να μη μοιάζει με διαφήμιση». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ γιατί θα θεωρηθεί spam (αν το δει στo inbox του) ή πληρωμένο post (αν το δει στο αγαπημένο του blog).

  Αυτά πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον να συζητάμε και όχι το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το τάδε viral.

 9. Την επόμενη φορά που θα πάω σε πελάτη και θα μου ζητήσει viral καμπάνια ενώ θα θέλει ένα newsletter θα σε πάρω μαζί να του εξηγήσεις εσύ αν πετάει ο γάιδαρος.

 10. Ακριβώς πάνω σ αυτό που λέει ο Μπούλης ήταν και το δικό μου σχόλιο στο επόμενο τεύχος του MW (281/10 – 1166) και είναι το link που δίνω στην αρχή του κειμένου. Συγκεκριμένα λέω ότι “Όταν πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το διάσημο σήμερα video της Vodafone, οι διαπιστώσεις ήταν δύο και οι «ενστάσεις» μηδενικές. Η πρώτη διαπίστωση – προϊόν των αλλεπάλληλων αναφορών και email αλλά και των επίσημων στοιχείων για την αποτελεσματικότητα της ενέργειας: Το video και ο τρόπος διάδοσής του εξέπληξαν τους πάντες με την ευρηματικότητά τους- ως εκ τούτου η viral ενέργεια ήταν απόλυτα πετυχημένη. Η δεύτερη διαπίστωση – προϊόν των ανεπίσημων emails και των μεταμεσονύχτιων ηλεφώνων/ποτών στο Γκάζι: «Δύσκολα θα δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι εξίσου πετυχημένο. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά virals γιατί θα καούν». Κατά μία διαβολική σύμπτωση, πριν προλάβουμε να μπούμε για τα καλά στα χειμερινά βραδινά meeting points, τα «τρομερά παιδιά» της Ogilvy έβαλαν σκοπό να αποδείξουν πως το viral είναι πολύ πιο ανθεκτικό από όσο δείχνει. ” και συνεχίζω με τον Παραδάκη και απαντάει ότι απαντάει ο Panos.

  Barak: Ρώτα και εσύ με τη σειρά σου. Εγώ ρώτησα πως τους “ψήνουν” τους πελάτες και απ ότι κατάλαβα ήταν ήδη ελαφρώς ψημένοι…

  Συμφωνώ ότι γι αυτά πρέπει να συζητάμε αλλά το θέμα το έθιξα ως δημοσιογράφος του MW ακριβώς για να “μιλήσω” και σε κόσμο που δεν συχνάζει -καλώς ή κακώς- σε Blogs.

 11. Δεν έχω κάτι να ρωτήσω. Πολλοί μεγάλοι πελάτες είναι ψημένοι αλλά τα web studios φοβούνται/δεν γνωρίζουν να πάνε λίγο παρακάτω. Να σου θυμίσω μήπως τον Nyo από τον Γερμανό προ πενταετίας; Κι αυτό για την εποχή του, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόθεσης, δήλωνε πως ο πελάτης παραήταν ψημένος. Από εκεί και πέρα IMHO οι δύο δουλειές της Ogilvy (Vodafone και Πειραιώς) ουδεμία σχέση έχουν ποιοτικά με αυτή την παπαριά της Ε.Ε. Και για την ιστορία, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν ο Παραδάκης έγινε τελικά viral. Προσωπικά ελάχιστα με ενδιαφέρει γιατί έτσι κι αλλιώς τη θεωρώ εξαιρετική δουλειά αλλά καλό θα ήταν όταν χρησιμοποιούμε ορολογία να ακριβολογούμε.

 12. Θα προσπαθήσω να μην πάρω θέση στον μεταξύ σας διάλογο, αλλά στο θέμα “Nyo, ο ψημένος πελάτης” επειδή έχω ζήσει το θέμα από πολύ κοντά θα ήθελα να σας πω κάποια πράγματα για να σταματήσει εδώ αυτή η ιστορία στις αναφορές του. Καλώς ή κακώς – ο πελάτης ήταν αυτός που αποφάσισε να χτίσει μία internet-ική περσόνα για την οποία όμως δεν είχε καμία πρόθεση να επενδύσει άλλα χρήματα για να την προωθήσει στο internet, γιατί έκρινε ότι είχε επενδύσει πολλά στην εταιρία που σχεδίαζε τον 3D χαρακτήρα χωρίς να προλάβει να τον προωθήσει . Πόσο μάλλον όταν κάποιοι από εμάς/εσάς από τα teaser-ακια τον χαρακτήριζαν ανδροειδές-gay-κτλ και αφιέρωναν 2 σαλόνια στα έντυπα για να τον θάψουν πριν προλάβει να βγει. Όλη αυτή η δημοσιότητα σε συνδυασμό με τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής θέσης του πελάτη δεν σημαίνει ότι τ0 web studio δεν είχε όλη την καλή διάθεσή να τον πάει λίγο παρακάτω (και παραπάνω) αλλά οι “ειδικοί της εποχής” το έθαψαν πριν προλάβει να δημοσιευθεί η ολοκληρωμένη δουλειά. Παρόλα αυτά ο Nyo το 2000 πριν προλάβει να αναπτυχθεί είχε δικό του icq number με ολόκληρη ομάδα να το υποστηρίζει, είχε δικό του tailor-made messenger, είχε σχόλια χρηστών και user generated content, είχε softwar-ακια που τότε δεν λεγόντουσαν widgets, είχε και άλλα που μετά από 7 χρόνια μόνο αν ψάξω στα backup θα θυμηθώ και όλα αυτά δεν λεγόντουσαν web 2.0

  Περασμένα – ξεχασμένα αλλά ας μην κρίνουμε χωρίς να ξέρουμε όλη την ιστορία…

 13. Και πως φτιαχτήκαν όλα αυτά τα ωραία πραγματάκια για τον Nyo χωρίς να πληρώνει ο πελάτης;

 14. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Φτιάχτηκαν γιατί τα ενέκρινε ο πελάτης και μετά τα πάγωσε γιατί δεν ήθελε να ξοδέψει άλλα χρήματα, εφόσον όλο το budget το είχαν φάει οι 3d-άδες/διαφημιστές.

 15. Giannab χαίρε. Παρότι συμφωνώ με τον Μπούλη – ήτοι ότι άλλα πρέπει να συζητάμε- νομίζω ότι έχουμε ένα μικρό φάουλ.

  Και αναφέρομαι στο “Πόσο μάλλον όταν κάποιοι από εμάς/εσάς από τα teaser-ακια τον χαρακτήριζαν ανδροειδές-gay-κτλ και αφιέρωναν 2 σαλόνια στα έντυπα για να τον θάψουν πριν προλάβει να βγει” Δεν ξέρω αν έχεις αποκτήσει δημοσιογραφική υπόσταση αλλά στη συζήτηση μας εδώ ένας μόνο υπάρχει που έγραφε τον καιρό εκείνο. Αυτος είμαι εγώ και ουδέποτε αφιέρωσα 2 σαλόνια για να βγάλω Gay τον Nyo. Αν έχεις κάτι σχετικό που με διαψεύδει με χαρά μου να το δω. Μην δημιουργούμε όμως εντυπώσεις.

  Εκτός των άλλων, ακούγεται και σαν να έβρισα κάποιον λέγοντας τον gay γεγονός που με καθιστά και ψιλό-χοντρο ρατσιστή με τους gay. Για λόγους τάξης λοιπόν εγώ δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Ότι σε σχέση με τον υπαρκτό Nyo όμως -που τότε ήταν στα ντουζένια του λόγω Matrix- υπονόησα ότι ήταν ατυχής επιλογή. Και το ύφος πρωτετούς στη σχολή Ευελπίδων που είχε ο Nyo (έχω άδικο;) και το γεγονός ότι δεν διαφημίστηκε online ενώ είχε δοθεί ένας σκασμός ευρώ για να στηθεί ως internet-ικη persona και άλλος ένας σκασμός ευρώπουλα για να παίξει τηλεοπτικά spot-άκια. Αν ο λόγος μου ήταν τοσο σημαντικός για την εταιρεία που τον έφτιαξε ώστε να σταματήσει να προωθεί το project τότε κακώς δεν με πήρε εμένα -ή όποιον άλλον μέτρησε τόσο πολύ- πιο νωρίς ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει. Για ένα ευτελές αντίτιμο θα του έλεγα.

  Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι είναι μάλλον άκαιρο να συγκρίνουμε τις τότε εποχές για virtual persones με τις σημερινές. Όπως και το πρωτότυπο που είπε ο barak με το viral. Αν ο barak κρίνει ότι τα web studios φοβούνται ή δεν έχουν ιδέες οκ καλά κάνει. Εγώ αναρωτήθηκα και θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι…

 16. Δυστυχώς τα ίδια ακριβώς λέγαμε και εμείς στην εταιρεία για το Nyo, αλλά το γεγονός ότι το project θάφτηκε με χαρακτηρισμούς έως και του gay – και χωρίς να είμαι gay ρατσίστρια – είναι γεγονός. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες ποιος τα έγραφε τότε και γιατί, είναι γνωστά σε όλους μας πλέον. Άλλωστε κανείς δεν αρνήθηκε τα λάθη που έγιναν στην επικοινωνία του Nyo. Απλά, αυτό που λέω είναι ότι αφενός η opticom είχε πολεμήσει με την εταιρεία του Nyo, είτε για να προλάβει λάθη είτε για να τα διορθώσει και αφετέρου λέω ότι σήμερα (2007!) μας παρουσιάζονται παρόμοια Projects και εφαρμογές σαν πρωτότυπα και πρωτοποριακά, τα οποία έχουν γίνει από κάποιους από εμάς πριν από 7-10 χρόνια. Για να μην τρελαθούμε τα λέω αυτά, όχι για να ρίξω σε κάποιον τις ευθύνες.
  Τα web studios στην ελλάδα -από τη γέννηση του μέσου είχαν και έχουν πρωτοποριακές ιδέες να παρουσιάσουν – δεν στερούν σε τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού και μπορούν να τα παρουσιάσουν σχεδόν ακούραστα στον πελάτη (πχ. δεν χρειάζεται να εξηγήσουν τι είναι το internet). Ο πελάτης έχει όρεξη να ακούσει (πλέον) και αρχίζει δειλά-δειλά να ρισκάρει.

  Ε μέχρι να γεράσουμε θα έχουμε γίνει πλούσιοι από τη διαφήμιση απορρυπαντικών στο internet…δεν μπορεί…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: