Χαιρετίσματα στους ειδικούς μας

indiana.jpg«Αν η ουσία της τεχνολογίας είναι να καθιστά τα πάντα εύκολα, προσιτά και επιδεικτικά βελτίωσης, τότε το διαδίκτυο είναι η τέλεια τεχνολογική επινόηση». Κάπως έτσι ξεκινάει το Ακροθιγώς της εβδομάδας που διανύουμε. Έτσι για να θυμίσει στους δήθεν ρομαντικούς και νοσταλγούς του πάπυρου ή των σκαλισμάτων στο μάρμαρο πως τα Blogs είναι μέρος του internet. Και το internet θα συνεχίσει να είναι εδώ με ή χωρί αυτούς. Και όντως άργησα αλλά πλέον ξέρετε γιατί…

«Αν η ουσία της τεχνολογίας είναι να καθιστά τα πάντα εύκολα, προσιτά και επιδεικτικά βελτίωσης, τότε το διαδίκτυο είναι η τέλεια τεχνολογική επινόηση». Τάδε έφη Hubert L. Dreyfus. Το παράθεμα, μάλλον ξεγελάει τον αναγνώστη που εύκολα –αν δεν γνωρίζει τον καθηγητή Dreyfus– μπορεί να υποθέσει πως πρόκειται για ένα ακόμα «ευαγγελιστή» του διαδικτύου και αναπόφευκτα να προετοιμαστεί για ένα ακόμα πύρινο κείμενο που θα εξυμνεί τις αρετές και τα πλεονεκτήματα του internet. Αποδεδειγμένα άλλωστε, από καιρού εις καιρόν κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουμε και την υποστήριξη όλων αυτών των «χαμένων» στο διάστημα geeks, bloggers και ότι άλλο καινούριο ορισμοί αποδοθεί στους ενεργούς χρήστες του διαδικτύου. Αυτή τη φορά θα την αναλάβει ένας πολέμιος του διαδικτύου. Ο Hubert L. Dreyfus, είναι ένας από τους πρώτους που επωμίστηκαν το καθήκον της συνολικής κριτικής θεώρησης του διαδικτύου και αντιμετώπισε το φαινόμενο αυτό με την οξυδέρκεια του φιλόσοφου και την μεθοδικότητα του τεχνοκράτη. Τόσο στο βιβλίο του «Το Διαδίκτυο» από όπου δανειστήκαμε και το παράθεμα, όσο και στα υπόλοιπα συγγράμματα του, ο Dreyfus όχι μόνο δεν μυθοποιεί το internet και τις ικανότητές του, αλλά αντιθέτως επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις βασικές συνιστώσες της ζωής μας, εξετάζοντας σε βάθος τους τέσσερις τομείς για τους οποίους έχουν διατυπωθεί σχεδόν εξωπραγματικοί χαρακτηρισμοί. Ήτοι, τη δυνατότητα πληροφόρησης, τη μάθηση εξ αποστάσεως, την τηλεπαρουσία και τέλος την δημιουργία εικονικών «κοινοτήτων». Δεν θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε καλύτερο υποστηρικτή από τον καθηγητή Dreyfus. Και αυτό, γιατί η πάγια θέση του υπογράφοντος, παρά τη στενή του σχέση με την τεχνολογία –ή ακριβώς λόγω αυτής– είναι πως όσο εκπληκτικές δυνατότητες και αν προσφέρει, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Αντιθέτως, σε κοινωνικό επίπεδο μπορεί να επιφέρει σύγχυση ενώ στο επιχειρηματικό τομέα –που είναι και το αντικείμενό μας– μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό στόχων σε υπέρογκα έξοδα, σε λανθασμένες προσδοκίες και κατ επέκταση σε επιχειρηματικές «περιπέτειες». Όσοι παρόλα αυτά έχουν τη διάθεση να υποδυθούν τον Ιντιάνα Τζόουνς ή τους χρυσοθήρες στο Κλοντάικ, τους ευχόμαστε καλή τύχη. Θα είναι καλό όμως να γνωρίζουν ότι ανεξάρτητα από το αν το internet κρύβεi την Κιβωτό ή την κότα που γεννάει χρυσά αυγά, οι χρήστες του δεν είναι ιθαγενείς. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες….

Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Marketing Week (Τ. 1139) στη στήλη Ακροθιγώς με τίτλο “Μύθος και επιμύθιο”

Για όσους θέλουν το βιβλίο μπορούν να το προμηθευτούν εδώ

Advertisements


Categories: Internet Life

5 replies

  1. Ευτυχώς οι εποχές που έπρεπε να υπερασπιζόμαστε το Διαδίκτυο ή τους εαυτούς μας που ασχολούμαστε με αυτό πέρασαν.

  2. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω.
    Ευτυχώς.

  3. Εγώ νομίζω ότι ο πόλεμος για τον έλεγχο internet τώρα ξεκινά και εμείς απλά παίζουμε τον ρόλο του πεδίου βολής για προπόνηση για τις πραγματικές μάχες.

  4. Πού χάθηκες ρε συ; Όλα καλά;

  5. Yep να μαι πάλι!!!!
    Ετοιμάζω ένα μικρό post-άκιον…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: