Πιάσε ένα Broadband με ολίγη…

Μετά μου λέει εμένα ο Nick για Web 2.0 και Χαβάη 5-0 και πως θα τα ορίσουμε ακριβώς. Πάω και εγώ να δω το PC World να χαζέψω καμία χαριτωμενιά για PCιά και άλλα tech-ίκα και βλέπω το αφιέρωμα που είχα ξεχάσει. Ταράζομαι. Πάω και από τον Foti να χαζέψω τίποτα και ανακαλύπτω πως από τους τόσους τρόπους αυτοκτονίας επέλεξε να μετακομίσει και ήθελε φυσικά και τηλέφωνο και internet (γιατί λεβέντη μου; γιατί; τι σου φταίει; μίλησέ μας). Τελικά, ενώ είχα πει να κάτσω ήσυχος και να διαβάσω ολίγα περισσότερα για τον Αττικό ζωολογικό κήπο δεν άντεξα. Έχω και το Roy άρρωστο βαριά και μια συνέντευξη να περιμένει απομαγνητοφώνηση και κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Διαβάστε λοιπόν τι έβγαλε η έρευνα για το εν Ελλάδι Broadband που έκαναν οι συνάδελφοι που έχουν και το knowhow και ενημερώστε και τους όψιμους videoλάτρες.

Πάμε λοιπόν. Πρώτα το story. Το περιοδικό PC WORLD ολοκλήρωσε την πρώτη και μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα που έχει γίνει ως σήμερα για τις πραγματικές ταχύτητες των συνδέσεων ADSL. Η έρευνα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2007, περίοδο κατά την οποία έγιναν πάνω από 100.000 μετρήσεις, από 3.384 χρήστες συνολικά σε όλη την Ελλάδα. Οι μετρήσεις, διεξήχθησαν με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής για τη διαδικασία αυτή. Το δείγμα των χρηστών υπήρξε εντελώς τυχαίο, καθώς η εφαρμογή μέτρησης διατέθηκε ελεύθερα για download μέσα από το site του PC WORLD

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα των broadband συνδέσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας και για κάθε τύπο σύνδεσης, από τα 768kbps έως τα 2Mbps. Διαδικασία που ουδέποτε είχε επαναληφθεί στην Ελλάδα, με αποτελέσμα το κοινό να μην είναι ενημερωμένο για το είδος των υπηρεσιών που λαμβάνει για κάθε τύπο σύνδεσης ADSL. Παρόλο που στους όρους των εταιρειών παροχής συνδέσεων ADSL αναγράφεται η επισήμανση “η ταχύτητα δεν είναι εξασφαλισμένη”, ο καταναλωτής αγοράζει με μόνο κριτήριο έναν αριθμό ο οποίος υποδηλώνει συγκεκριμένη ταχύτητα σύνδεσης (π.χ. 1Mbps). Η έρευνα του PC WORLD ρίχνει για πρώτη φορά φως, όχι μόνο στο πόση είναι στην πράξη η ταχύτητα σύνδεσης, αλλά και με μεγάλη λεπτομέρεια τις πολύ έντονες διαφορές που παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτουν εντυπωσιακά συμπεράσματα και αποκαλύπτεται μία εικόνα έντονης ανισότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Υπάρχουν ολόκληρες γεωγραφικές περιφέρειες στις οποίες καταναλωτές πληρώνουν για σύνδεση 1Mbps και στην πράξη απολαμβάνουν χειρότερες υπηρεσίες από συνδρομητές των φθηνότερων συνδέσεων 768kbps άλλων περιοχών.
 • Μόνο στην περιοχή της Αττικής παρουσιάζονται σχεδόν σε κάθε περίπτωση ικανοποιητικής απόδοσης και σταθερότητας συνδέσεις.
 • Όλη η βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και ιδιαίτερα χαμηλότερες επιδόσεις από την υπόλοιπη περιφέρεια.
 • Η περιοχή της Θεσσαλονίκης -και ιδιαίτερα οι συνοικίες της πόλης- αντιμετωπίζουν τα εντονότερα προβλήματα με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες σχεδόν σε μόνιμη βάση.
 • Πέρα από την Αττική, μόνο η Κρήτη και η υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα εμφανίζει στις συνδέσεις ως και το 1Mbps αξιοπρεπή εικόνα.
 • Στις συνδέσεις των 2Mbps οι διακυμάνσεις είναι πάρα πολύ έντονες και μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα απολαμβάνουν σχετικά καλύτερες ταχύτητες.


Τα αποτελέσματα της έρευνας

Στο σύνολο της επικράτειας της Ελλάδας, οι μέσοι όροι των πραγματικών ταχυτήτων όπως προκύπτουν από την έρευνα κυμαίνονται μεταξύ 50%-65% της ονομαστικής ταχύτητας σύνδεσης. Αναλυτικότερα, για τους πιο δημοφιλείς τύπους σύνδεσης ADSL στην Ελλάδα (768kbps, 1Mbps, 2Mbps) προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Τύπος Σύνδεσης

Μ.Ο. ταχύτητας

768kbps

484kbps (63%)

1Mbps

552kbps (54%)

2Mbps

1042kbps (51%)

Άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία

 • Μόνο στις συνδέσεις των 768kbps παρατηρείται σχετική σταθερότητα στην απόδοση, σπάνια όμως η πραγματική ταχύτητα ξεπερνά το 70% της ονομαστικής.
 • Τα 2/3 των μετρήσεων στις συνδέσεις 1Mbps της Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνούν στην πράξη τα 350kbps. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική κινείται πάνω από τα 500kbps.
 • Οι συνδέσεις 1Mbps της Θεσσαλονίκης αποδίδουν χειρότερα (κατά Μ.Ο.) ακόμη και από τις συνδέσεις των 768kbps της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας.
 • Οι συνδέσεις 1Mbps της Ηπείρου καταφέρνουν να ξεπεράσουν (κατά Μ.Ο.) σε απόδοση μόνο εκείνες των 768kbps της Μακεδονίας. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, οι συνδέσεις των 768kbps αποδίδουν καλύτερα από το 1Mbps της Ηπείρου!
 • Οι καλύτερες επιδόσεις στο 1Mbps παρουσιάζονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και οι χειρότερες στην περιοχή της Ηπείρου. Οι πρώτες είναι κατά 43% καλύτερες από τις τελευταίες.
 • Η πραγματική ταχύτητα του 27% των μετρήσεων σε συνδέσεις των 2Mbps δεν ξεπέρασε τα 768kbps.
 • Η πραγματική ταχύτητα του 71% των μετρήσεων σε συνδέσεις των 2Mbps δεν ξεπέρασε το 1Μbps.
 • Μόλις 10% των μετρήσεων στις συνδέσεις 2Mbps ξεπερνά την ταχύτητα των 1,5Μbps.
Advertisements


Categories: Internet Life

18 replies

 1. Ωραίο θέμα και τι να πρωτοπεί κανείς.

  Η δική μου γραμμή στο σπίτι, στο Κουκάκι, είναι ονομαστικά στο 1 mb (HOL). Τις περισσότερες όμως φορές και ειδικότερα τα πρωινά η πραγματική ταχύτητα είναι στο 50-60 %. Μονάχα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, ή πολύ αργά το βράδυ εάν προτιμάτε, έχω απόδοση που αγγίζει το 100 %.

  Στο γραφείο, στη Νίκαια, η μόνη σταθερή γραμμή, που έχει σχεδόν 100% απόδοση καθόλη τη διάρκεια της μέρας, είναι μια backup γραμμή που έχουμε στα 768 (OTE). Οι άλλες γραμμές έχουν συμπεριφορά παρόμοια με αυτή του σπιτιού μου.

  Μπράβο στο PC World που έκανε την έρευνα και ανέδειξε (και) αυτό το θέμα. Kαλές οι διαφημίσεις και το marketing για να προσελκύσουμε πελάτες αλλά μετά τι γίνετε;

 2. Το δείγμα των χρηστών υπήρξε εντελώς τυχαίο, καθώς η εφαρμογή μέτρησης διατέθηκε ελεύθερα για download μέσα από το site του PC WORLD

  Χωρίς καμία διάθεση αμφισβήτησης της ουσίας της έρευνας (τουτέστιν, άλλα πληρώνουμε κι άλλα παίρνουμε σε broadband) να υπενθυμίσω ότι άλλο το “τυχαίο” στην καθομιλουμένη κι άλλο το “τυχαίο” (random) στην Στατιστική.

  Από στατιστικής απόψεως, λοιπόν, το δείγμα δεν ήταν τυχαίο με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τα αποτελέσματα της έρευνας.

 3. Συμφωνώ Biz αλλά νομίζω πως το εντελώς τυχαίο αυτό δείχνει. Δεν αναφέρει πουθενά για το στατιστικά τυχαίο δείγμα. Επίσης με δεδομένο το για ποιο θέμα μιλάμε δεν θα μπορούσε και εύκολα περιοδικό να έχει στατιστικά τυχαίο δείγμα. Ζήτησε τη συμμετοχή του κόσμου και την πήρε…

  Υπάρχει πάντως και η γενική αίσθηση που όμως λες και εσύ μάλλον συνάδει με τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα θέμα (γι αυτό και κάνω το post άλλωστε)

 4. Εδώ στην Καλαμαριά η Forthnet πάντως έκανε το εξής.
  Από 512kbps μας το έκανε ‘εντελώς δωρεάν’ 1Mbps και εδώ και λίγες μέρες, πάλι ‘εντελώς δωρεάν’ το κατέβασε στα 768kbps.
  Επί του πρακτέου, μία η άλλη. Τα ζώα μου αργά.

 5. δε βαριεσαι, εδω υπαρχουν αλλοι που δεν ξερουνμε αν και ποτε και για ποσο θα εχουμε adsl μεχρι να μας ξαναπεσει. στο κεντρο της αθηνας no less.

 6. Με ένα δείγμα πάνω από 2000 όπως και να το κάνεις καλύπτει τα κριτήρια του τυχαίου δείγματος που απαιτούν οι διάφορες ερευνητικές μέθοδοι. Και αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ δεν ζητείται μια γνώμη, αλλά βγαίνουν αποτελέσματα μηχανικά.

  Και πάλι δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι έχουμε προσέξει και έχουμε συζητήσει με φίλους μας τέτοιου είδους προβλήματα.

  Αν γινόταν τώρα η ίδια έρευνα που έχουν βγει διάφοροι και προσφέρουν ταχύτητες στα 4, 8 και 10 Mbs, θα ήθελα να δω τι πραγματικά προσφέρουν…

 7. Με ένα δείγμα πάνω από 2000 όπως και να το κάνεις καλύπτει τα κριτήρια του τυχαίου δείγματος που απαιτούν οι διάφορες ερευνητικές μέθοδοι.

  Φίλε μου, λυπάμαι, αλλά αυτό που λες είναι τελείως λανθασμένο επιστημονικώς.

 8. Ο Biz έχει δίκιο.

  Δεν ξέρουμε αν στο δείγμα έχει γίνει πληθυσμιακή αναγωγή.

  (ορίστε και η αφεντιά μου. Ας είναι καλά το Μητροπολιτικό Δίκτυο και μπορούμε να σερφάρουμε με wireless, γιατί αν περιμένουμε από τον πΟΤΕ ‘άσπρη μέρα’… ζήτω που καήκαμε!)

 9. kala sothikame edw re sys akoma kanoyn eyxelea kai doksologies na eksorkisoun to kako internet…kai poulane … oi etairies grigoro internet …klp paramythia …pio arga den ginete…

 10. Φίλοι Bizwriter kai Fotis εσείς είστε οι επιστήμονες του marketing και ειλικρινά δεν έχω σκοπό να σας αμφιβάλλω τουναντίον σας διαβάζω πάντα με απόλαυση και με επιμορφωτική διάθεση.

  Για να είναι απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη δε μία τέτοια έρευνα δεν θα αρκούσε μόνο μια πληθυσμιακή αναγωγή (στάθμιση) με τους όρους που αυτή λαμβάνει χώρα για άλλες έρευνες αλλά και μια πλήρης χαρτογράφηση του ελληνικού ευρυζωνικού δικτύου και ίσως και άλλοι παράγοντες που εγώ ως μη ειδήμων να μην γνωρίζω και να μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή. Σύμφωνοι.

  Αλλά να παρατηρήσω ότι οι μεγάλες πανελλαδικές έρευνες που διεξάγονται δεν περιλαμβάνουν πάνω από 2 το πολύ 3.000 άτομα δείγμα, δίνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και ξέρω επίσης πολύ καλά ότι το δείγμα σε αυτές τις έρευνες είναι προϊόν πολύ προσεκτικής στάθμισης και πληθυσμιακής αναγωγής από ειδικούς επιστήμονες, η οποία όμως σπάνια ακολουθείται από τους ερευνητές …

  Οπότε επιτρέψτε μου εμένα προσωπικά και χωρίς να έχω την διάθεση να έρθω σε κόντρα απεναντί σας, (και πείτε με άσχετο, ξεροκέφαλο ή ότι άλλο θέλετε) να έχω μεγαλύτερη (αλλά ποτέ απολυτη) εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα μίας τέτοιας αυτοματοποιημένης έρευνας σαν αυτή του PCW, και η οποία δεν ρωτάει γνώμες αλλά αναλύει τεχνικά δεδομένα.

 11. @philos
  Η στάθμιση δεν έχει κανένα νόημα αν το δείγμα δεν είναι επιλεγμένο ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό της κατανομής του πληθυσμού. Σε πολλές δε περιπτώσεις είναι εντελώς περιττό να γίνει στάθμιση. Οι δε ερευνητές δεν επιλέγουν του κουτουρού αλλά με βάση την κατανομή που τους έχει οριστεί.

  Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση η έρευνα του PCW είναι μια μέτρηση. Κανείς βέβαια δεν είπε πως είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου του πληθυσμού οπότε αναρωτιέμαι γιατί το βασανίζουμε.

 12. Στην πραγματικότητα όμως, κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

  Είναι σημαντική η παρατήρηση ότι το δείγμα δεν ήταν ποιοτικό. Δεν παύει όμως να είναι μια παρατήρηση.

  Το βασικό συμπέρασμα είναι, ή για να πούμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, ότι οι πάροχοι μας, μας τσεκουρώνουν τις συνδέσεις.

  Που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θριαμβολούμε και τόσο πολύ, για το ‘πλασματικό’, όπως φαίνεται, brodband* στην Ελλάδα.

  *αν δεν με απατά η μνήμη μου, και μπορούν να με διορθώσουν οι ειδικοί, όταν λέμε broadband αναφερόμαστε σε ταχύτητας άνω των 600 bit/sec.

 13. Φίλοι Bizwriter kai Fotis εσείς είστε οι επιστήμονες του marketing

  Επιστήμονας του μάρκετινγκ; Αυτό ήταν! Μου βγήκε το όνομα! Κι ως γνωστόν, κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα! :-D

 14. Το βασικό συμπέρασμα είναι, ή για να πούμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, ότι οι πάροχοι μας, μας τσεκουρώνουν τις συνδέσεις.

  Έτσι.

 15. @ fotis

  όταν λέμε broadband αναφερόμαστε σε ταχύτητας άνω των 600 bit/sec.

  Δυστυχώς ο όρος broadband για να τεκμηριωθεί δεν εξετάζει minimun προσφερόμενη ταχύτητα, αλλά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αυτή.

  Δηλαδή, πολλά κανάλια στα οποία διαχέεται η πληροφορία ώσπου να φθάσει στον/από τον requestor, μιλάμε για broadband.
  Ένα κανάλι στο οποίo διαχέεται η πληροφορία ώσπου να φθάσει στον/από τον requestor, μιλάμε για baseband.

  Σε αυτό άλλωστε ποντάρουν και οι εγχώριοι ISPs ώστε να μην μπορεί κανείς να τους προσάψει ότι δεν προσφέρουν broadband.

 16. Apla gia na exete kai mia eikona apo kriti,me sundesi onomastiki apo forthnet 768kps syxna piano to pc mou na trexei me 100 kps!!!!!!!Diladi,piase t’augo kai koureuto.kai kathe fora pou ekfrazo tin dusareskeia mou gia tin taxutita stous upeuthinous,rixnoun tin euthini ston OTE giati leei tous exi klisi tin kanoula, kai eno stelnoun tin onomastiki taxutita sto telos ftanei se emas ena mikro mono meros.kai oti eine kata kapoio tropo eskemeno gia na ginoume sto telos oloi sundromites tis otenet.
  xaireto
  steve

 17. Φίλε Uroborus, μην πας μακριά. Όταν στην Ελλάδα μιλάμε για broadband, φυσικά μιλάμε για όσους έχουν. Από αυτούς που έχουν, σε πόσους δουλεύει… και σε αυτούς που δουλεύει, πόσο καλά τρέχει.

  Εγώ ακόμη περιμένω από τον Αύγουστο του 2006 να μου βάλει ο ΟΤΕ (παντοδύναμος) απλή τηλεφωνική γραμμή. Let alone ADSL!

  Και όχι, δεν μένω μακριά. Ούτε κάπου απομακρυσμένα. Είμαι περίπου 500 μέτρα από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και καμιά 300-αριά από τα γραφεία του Boussia. Έχω ξεμείνει λοιπόν στον Γέρακα χωρίς ADSL, και μετά μιλάμε για χαμηλή διείσδυση του broadband Internet στα σπίτια;

  Μήπως έχει κανείς κάνα καλό βύσμα; Γιατί και η καταγγελία που έκανα στην ΕΕΤΤ πήγε στη σωρό…

 18. na episimanw paidia oti einai praktika adynato enas server na apodidei tis idies taxuthtes se oles tis gwnies ths athinas h’ th ellados.
  Me alla logia o OTE tha poulisei to idio paketo (e.g 2MB gia x euro to mhna) se ena noikokurio sto xalandri k se ena noikokurio sth kipseli, alla ta dyo spitia den tha exoun thn idia apodwsh k kanena ap’auta den tha pianei to max of 2MB.

  oi texnikoi k oi analytes tou OTE (h tou opoiou OTE) to gnwrizoun auto polu kala. Exoun eidh testarei me appropriate technical methodous se poies perioxes ths xwras h taxuthta tha plisiazei (giati pote den ftanei) ta 2 h’ ta 5 MB. Den lene noumera etsi sthn tuxh (den anaferomai sto random walk edw…:-D).

  To thema loipon einai kata poso h paroxh internet ginetai me thn aparaitith plhroforish pros tous katanalwtes etsi wste na mporoun na epileksoun thn taxuterh sundesh subject to the budget pou diathetoun k thn topothesia tou spitiou tous.

  Telos o cmd exei ena polu kalo point k se auta pou leei thelw na prosthesw oti einai aparadekto oxi mono na einai to internet kati san luxury good alla k na xreonoun tetoies times gia tetoias poiothtas uphresies…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: