Thnx Mr Jobs

apple-ii.jpg

Φανταστείτε μία σχολή δημοσιογραφίας και μία αίθουσα με ταλαιπωρημένους φοιτητές που παλεύουν να συμπυκνώσουν ένα τεράστιο θέμα σε 200 ή 300 λέξεις. Χαμογελάστε. Είναι μία άσκηση ύφους. Φανταστείτε τώρα μία αίθουσα με επαγγελματίες δημοσιογράφους που πρέπει να περιορίσουν το λόγο τους σε ένα θέμα που περιλαμβάνει και τον Steve Jobs. Χαμογελάστε πιο πλατιά. Είναι μία τιμωρία. Η στήλη, λοιπόν, οφείλει να ομολογήσει –με κίνδυνο να παρεξηγηθεί– πως αυτή είναι μια αγαπημένή της «τιμωρία». Και, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια ο κ. Jobs μας τιμωρεί συχνά.

Ο «υπερόπτης» ο «εγωμανής» ο «σωτήρας» ο «σόουμαν» το «κάθαρμα» ο «πειρατής» επέστρεψε, για να ανεβάσει στο πιο ψηλό βάθρο όχι ένα προϊόν αλλά μια φιλοσοφία και ίσως μία ολόκληρη γενιά.

Ιστορικά μιλώντας, ο Steve Jobs δεν υπήρξε ποτέ tech freak- όχι τουλάχιστον με την έννοια που αποδίδεται σήμερα. Μεγάλωσε όμως κοντά στους «μάγους» της Δυτικής Ακτής και πολύ πριν δεχτεί τις επιρροές του βουδισμού Ζεν και των ψυχεδελικών, μυήθηκε στο phone freaking από τον ίδιο τον Captain Crunch (κατά κόσμον John Drapper) και «φοίτησε» σε ένα από τα κορυφαία hacking club της εποχής το Homebrew Computer Club.

Όταν γνώρισε την ινδική αντίληψη για τον κοσμικό ηλεκτρισμό διατηρούσε ακόμα το ψευδώνυμο Berkeley Blue. Αυτός ο Steve Jobs, έδωσε σε όλους εμάς τη Lisa, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή με γραφικό interface, με μπάρα μενού, με κυλιόμενα μενού, με scroll bar, με ποντίκι με ένα πλήκτρο, με εντολές cut-paste από το pasteboard και με κάδο απορριμμάτων. Βασική του θεώρηση τα «μηχανάκια» να είναι δυνατά, εύκολα στη χρήση και πρόθυμα να βοηθήσουν έναν άνθρωπο με ιδέες να μπορέσει να τις πραγματοποιήσει χωρίς να είναι nerd.

Η ίδια θεώρηση έβγαλε το MP3 από τα τεχνολογικά λεξικά και το έβαλε στις τσάντες των κοριτσιών. Και είναι πάλι αυτός, που αγνοώντας υπεροπτικά τις διαθέσεις των κολοσσών της κινητής τηλεφωνίας που προσπαθούν να φέρουν το internet στα μέτρα τους, χαμογελάει πονηρά και ενώ όλοι περιμένουν ένα gadget παρουσιάζει έναν προκλητικό –αν όχι sexy– Internet Communicator. Απαλλαγμένο προσωρινά από πολλά τεχνολογικά «καλούδια» και διφορούμενο όπως και ο δημιουργός του, το iPhone, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το καινούριο web χωρίς όρους και επανασχεδιασμούς των sites. Και με τις διαφημίσεις του ενσωματωμένες…

Υπό κανονικές συνθήκες, το κείμενο θα ήταν “παγωμένο” καθώς η πρώτη του δημοσίευση ήταν λιγο μετά τις γιορτές στο Marketing Week (στήλη Ακροθιγώς τ. 1130). Μόνο που ο κος Jobs ξαναχτύπησε και μου το θύμησε.

Advertisements


Categories: Internet Life, Porfavor..

4 replies

  1. Χρόνια είχες να γράψεις έτσι.

  2. Λες γι αυτό να μην κάνει κανένας comment?

  3. Μάλλον προτιμούν τα ιντριγκαδόρικα θέματα.

  4. χαχα. το διάβασα προχθές αλλά δεν είχα να σχολιάσω κάτι. μου άρεσε. και η εισαγωγή τέλεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: