Το “ολιστικό” ελληνικό Web και η… γάτα

 Ο μύθος δηλοί ότι ο Νεύτωνας ανακάλυψε το νόμο της βαρύτητας καθώς απολάμβανε την απογευματινή σιέστα του κάτω από μια μηλιά. Ανυποψίαστος δέχθηκε την επίθεση της ερυθρής οπώρας, που αποφάσισε εκείνη ακριβώς την ιερή στιγμή να πραγματώσει το όνειρό της, που συνίσταται στην εκπλήρωση της λαϊκής παροιμίας/προφητείας, ότι “το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά”. “Εν ολίγοις τυχαία”, θα υποθέσει ο ορθολογιστής ιστορικός. “Μία ακόμα απόδειξη της θεμελιακής αλληλεξάρτησης των πάντων”, θα αντιτάξει ο υποψιασμένος περί της κβαντικής θεωρίας συνάδελφός του. Και ένα μεγαλειώδες “ζγκντουπ”, συνοδευόμενο από ένα εξίσου μεγαλειώδες καρούμπαλο, ήταν η αρχική συνεισφορά του ταπεινού συντάκτη σας στην παραπάνω αναζήτηση.

Ένα “ζγκντουπ”, που δεν είναι παρά η μετάφραση του ηχητικού εφέ που προκαλεί ένα -κακοστερεωμένο υποθέτουμε- ράφι που πέφτει σε ένα ανυποψίαστο κεφάλι. Και αν για το Νεύτωνα δεν έχουμε ιδέα περί του τι σκεφτόταν την ιστορική εκείνη στιγμή, ο υπογράφων μπορεί να σας βεβαιώσει ότι δευτερόλεπτα πριν από την προσγείωση του περί ου ο λόγος ραφιού θαύμαζε ένα air condition. Αυτήν τη στιγμή διάλεξε η μοίρα να του πετάξει τη γνώση κατακέφαλα. Την απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: “Ποια λογική διέπει το ελληνικό Internet;”.

Θολωμένος ακόμα από το χτύπημα, διάβασε τον τίτλο του βιβλίου που κρατούσε πλέον στα χέρια του: “Ο Ντερκ Τζέντλι ακολουθεί τη γάτα”. Ναι, φίλες και φίλοι. Ο Douglas Adams είχε την απάντηση και εγώ όφειλα να το ξέρω. Οικτίροντας τον εαυτό μου για την αμέλειά μου, σκέφτηκα ότι ο μόνος τρόπος να επανορθώσω ήταν να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία.

Ο Ντερκ Τζέντλι, λοιπόν, είναι ένας ολιστικός ντετέκτιβ. Ένας ντετέκτιβ που δεν του αρέσει καθόλου να αποκλείει το αδύνατο, που τον ενδιαφέρουν περισσότερο η κβαντομηχανική, τα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα και οι πίτσες, παρά τα αποτυπώματα και οι σκόνες που τα περιβάλλουν. Ένας ντετέκτιβ που στηρίζει την έρευνά του στη θεμελιακή αλληλεξάρτηση των πάντων – εξ ου και ο όρος “ολιστικός”. Ο Ντερκ σε μία απλή έρευνα για μία χαμένη γάτα θα σχεδιάσει και θα γωνιομετρήσει όλα τα ανύσματα της αλληλεξάρτησης των πάντων και, αν τα εντοπίσει σε μία ακρογιαλιά των Βερμούδων, θα την επισκέπτεται τακτικότατα, ακόμα και αν απεχθάνεται τον ήλιο και το ποντς με ρούμι. Όπως θα έλεγε όμως και ο ίδιος: “Ο καθένας κουβαλάει το σταυρό του”. Στη συνέχεια χρεώνει τον πελάτη του όλο αυτό το “σταυρό”, ανεβάζοντας μάλιστα λίγο παραπάνω το κόστος λόγω του σκεπτικισμού του πελάτη, που τον διαλύει ψυχολογικά και δυσκολεύει το έργο του.

Αυτή ακριβώς η ολιστική μέθοδος είναι η βάση του ελληνικού Web. Αυτόν το “σταυρό” κουβαλάνε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (φορείς, επενδυτές κ.ο.κ.). Αν η γάτα του Ντερκ είναι το περιεχόμενο του ελληνικού Web, τότε η γωνιομέτρηση των ανυσμάτων αλληλεξάρτησης των πάντων είναι ο μόνος τρόπος για να το… εντοπίσουν και να το προσφέρουν με τη σημερινή μορφή. Αν το μαύρισμα και το ποντς είναι τα παρελκόμενα των Βερμούδων, τότε να μην πληρώσουμε κάτι παραπάνω για τους καλοθρεμμένους servers και τις μεγαλειώδεις παρουσιάσεις; Και όλα αυτά, ενώ έχουμε τη φριχτή υποψία ότι πιο εύκολα θα βρούμε τη χαμένη γάτα στις Βερμούδες παρά… περιεχόμενο στο ελληνικό Web.

Ο πελάτης -δηλαδή εμείς- ακολουθεί αναγκαστικά την ίδια ολιστική μέθοδο για να ανακαλύψει με τη σειρά του το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, αν θέλει να ανακαλύψει κάποια σελίδα για τον Καρυωτάκη, θα πάει στο Google και θα αναζητήσει τη λέξη… “Θάλασσα”! Έτσι έχει μία ελπίδα να βρει κάτι σχετικό από κάποιο ποίημά του έως και να ανακαλύψει κάποιο προσωπικό ερασιτεχνικό site που να φιλοξενεί όλες τις συλλογές του. Τι το χρειάζεται λοιπόν κάποιο ειδικό vortal για ποίηση και λογοτεχνία; Απολύτως τίποτα.

Μυρίζεστε κάπου εκμετάλλευση; Όχι, αγαπητοί φίλοι, διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ντερκ: “Εκμετάλλευση ίσως να υπήρχε αν με πλήρωναν. Αλλά δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για κάτι τέτοιο. Ζω με αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ελπίδες. Ελπίζω να μου τύχουν συναρπαστικές υποθέσεις, η γραμματέας μου ελπίζει να την πληρώσω, ο σπιτονοικοκύρης της ελπίζει να εισπράξει το νοίκι και δωσ’ του να ‘χει. Πρόκειται για έναν υπέροχα αισιόδοξο τρόπο ζωής”. Δυστυχώς, όμως, η γάτα πεθαίνει…

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο PC World (Ελληνική Έκδοση) στο τεύχος Τεύχος 9 – Οκτώβριος 2005

Advertisements


Categories: Internet Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: