Εφιάλτης στο δρόμο με το ΑDSL

 Οι φίλοι των ιστοριών τρόμου θα κατανοήσουν απόλυτα τον ταπεινό συντάκτη και τον εφιάλτη που έζησε τη βροχερή φθινοπωρινή νύχτα που ακολούθησε την αυλαία της 70ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τον εφιάλτη που οδήγησε στις αποκαλύψεις που θα διαβάσετε στη συνέχεια. Γιατί ήξερα, φίλες και φίλοι, αλλά είχα δώσει όρκο βαρύ να μην μιλήσω.

Και όμως, ήταν μία ημέρα συνηθισμένη, που περιλάμβανε “Τραπεζοδρομία 4×100” (επίσκεψη τεσσάρων διαφορετικών τραπεζών και αποπληρωμή δόσης 100 ευρώ), σλάλομ (κατάβαση της Κηφισίας με μηχανή ανάμεσα σε υποψήφιους οδηγούς F1), σφαιροβολία (ρίψη κινητού καθ’ ότι η βροχή το έπληξε θανάσιμα) και άλμα εις μήκος (για να περάσουμε το πλημμυρισμένο πεζοδρόμιο). Τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα ερχόταν, εκτός ίσως από τη φαεινή μου έμπνευση να διαβάσω Λάβκραφτ πριν κοιμηθώ. Κάτι οι βαρύγδουπες δηλώσεις στη ΔΕΘ, κάτι η δαιμονική διαίσθηση του συγγραφέα, η ταμπέλα “you can run, but you can’t hide” είχε ανάψει για τα καλά, αλλά την παρέβλεψα με επιμέλεια.

Με είχε πάρει για τα καλά ο ύπνος, όταν ένιωσα κάτι υγρό και κρύο να με σφίγγει στο μπράτσο, ενώ ταυτόχρονα άκουσα έναν απόκοσμο ψίθυρο στ’ αυτί μου: “Η μετάβαση των χρηστών του Internet στις ευρυζωνικές υπηρεσίες θεωρείται πλέον βεβαία”. Ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια μου, αντίκρισα ένα χαριτωμένο, κατά τα άλλα, χταπόδι να απομακρύνεται επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια. Και ακριβώς όπως συνέβαινε και στις φανταστικές ιστορίες που με συντρόφευαν πριν από την “επίσκεψη”, ο αληθινός τρόμος δεν βρισκόταν στην επιφάνεια, αλλά σε αυτά που υπονοούσε.

Γιατί αυτή η μετάβαση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες -για την ακρίβεια η καθυστέρηση αυτής- κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που πλέον δεν μπορώ να αντέξω το βάρος του να το μεταφέρω μόνος μου. Φιλήσυχοι πολίτες που αναζητάτε τις ταχύτητες, λάτρεις της τεχνολογίας αιχμής, που απερίσκεπτα συντάσσετε και υπογράφετε επιστολές διαμαρτυρίας, αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως κάποιο φρικτό μυστικό μπορεί να κρύβεται πίσω από “κάποια” -κατά τη γνώμη σας- απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική; Σκεφτήκατε, έστω και μία στιγμή, τι θα συμβεί αν “σπάσει” η “ομερτά”;

Όχι, δεν σκεφτήκατε. Αφού λοιπόν εμένα όρισε η μοίρα να σας αποκαλύψω το μεγάλο μυστικό, ας γίνει. Εδώ, λοιπόν, στο “Εξ Επαγωγής”, θα ξεσκεπάσουμε την G-HAD (προφέρεται Τζι-Χαντ και οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή οργανώσεις είναι συμπτωματική). Την κρυφή οργάνωση, η πλήρης ονομασία της οποίας είναι “Greek Housewives Against DSL” και η οποία απειλεί, ακόμα και με αιματηρά επεισόδια, τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μην τολμήσουν να δώσουν γρήγορο και φθηνό Internet. Με ένα κείμενο-φωτιά, το οποίο συνυπογράφουν και άλλοι φορείς, η G-HAD αναρωτιέται: “…Και τι το χρειάζονται -οι άντρες μας- το πιο γρήγορο Internet; Σάμπως έχει ελληνικό περιεχόμενο να δούνε; Όλο στο Google και στα ‘σπασμένα’ DVD-ιά είναι το μυαλό τους. Αφήστε που μένουν μέσα πετάνε και τις… μπύρες στο πάτωμα. Μην τολμήσετε λοιπόν να μειώσετε τις τιμές, γιατί δεν θα μείνουμε μόνο στα λόγια”. Και λίγο πιο κάτω, ένας εκ των συνδέσμων που συνυπογράφουν την προκήρυξη, ο Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων, αναρωτιέται: “Έχετε σκεφτεί, κύριοι, τον τζίρο από τα Λεξοντανίλ που αντιστοιχούν στους μέσους χρήστες του Διαδικτύου με τις σημερινές ταχύτητες; Θέλετε να το κλείσουμε το μαγαζί; Για προσέξτε!”.

Έτσι, φίλες και φίλοι. Σε λαϊκή γλώσσα, απαλλαγμένη από τα καλλιτεχνικά των δελτίων Tύπου. Μία ψυχρή απειλή που κράτησε δεμένα τα “άλογα” του γρήγορου Internet. Γιατί αυτή ήταν. Ούτε το έτος λανσαρίσματος ούτε το contention ratio – το οποίο λογικά είναι το καλύτερο της Ευρώπης, αφού έχουμε τους λιγότερους χρήστες. Όλα αυτά ήταν η απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας. Όμως τώρα το απόστημα σπάει και οι συνέπειες αυτής της θαρραλέας κίνησης θα είναι ανυπολόγιστες. Έτσι είναι όμως. H τύχη βοηθά τους τολμηρούς. Η ευρυζωνικότητα, σύντροφοι, είναι ante portas. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το DSL2 θα έρθει πιο νωρίς ακόμα και από το DSL1. Και θα το πάρετε, είτε το ζητήσετε είτε όχι. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξέρει αν το θέλετε και δεν το παίρνετε γιατί σας απειλούν και εσάς; Έτσι θα το πάρετε υποχρεωτικά. Για το καλό σας. Ήδη οργανώνεται η ειδική μονάδα, οι λεγόμενοι “Ράμπο των τηλεπικοινωνιών”, που θα περιπολούν επί 24ώρου βάσεως και, μόλις ακούνε Handshake, θα κάνουν εφόδους στα σπίτια και θα συλλαμβάνουν όσους διαθέτουν παλιό modem. Οι ποινές θα είναι εξοντωτικές για τους παραβάτες. Για αρχή, θα γράφουν περί τις 3.500 φορές με το χέρι: “Οι εξαγγελίες δεν κάνουν το Internet καλύτερο”. O Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων αναρωτιέται: “Έχετε σκεφτεί, κύριοι, τον τζίρο από τα Λεξοντανίλ που αντιστοιχούν στους μέσους χρήστες του Διαδικτύου με τις σημερινές ταχύτητες;”

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο PC World (Ελληνική Έκδοση) στο τεύχος Τεύχος 10 – Νοέμβριος 2005

Advertisements


Categories: Internet Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: