“Άγιο Web σε προσμένουν…”

Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν τη στήλη και τον ταπεινό συντάκτη της βαθιά ανήσυχους. Σε περισυλλογή. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες τα σκληραγωγημένα από το πληκτρολόγιο χέρια του είχαν… παρκάρει σταθερά και παράνομα στα μάγουλά του, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την άλλοτε εύθυμη κεφαλή, που είχε αποφασίσει ότι μόνο το πάτωμα πρέπει να αντικρίζει. Δεν ήταν ένα αλλά δύο τα προβλήματα που τους ταλάνιζαν. Το πρώτο ήταν ψυχρά επαγγελματικό. Θα έπρεπε να συμφωνήσουν με τον διευθυντή έκδοσης του περιοδικού, ο οποίος στο προηγούμενο τεύχος επισήμανε ότι το πρόβλημα με το ελληνικό περιεχόμενο -το γνωστό άφθονο και παχύ παχύ- είναι πολιτικό. Φυσικά είναι πολιτικό, αλλά δημοσιογράφος που συμφωνεί με τον διευθυντή πώς θα φτιάξει το όνομά του, σύντροφοι; Εδώ περιμένουμε πώς και πώς να διαφωνήσουμε, να περάσουμε λιγουλάκι τα όρια, να πούμε καμιά κουβέντα παραπάνω, μπας και γίνουμε πλούσιοι και διάσημοι. Άλλα μας πρόλαβαν, φίλες και φίλοι…

Και άντε να υποθέσουμε πως το ξεχνάμε αυτό και κάνουμε τα στραβά μάτια. Το δεύτερο, και χειρότερο, όμως δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Χριστούγεννα, φίλες και φίλοι. Χρονιάρες μέρες. Με τον διευθυντή να τα βάλουμε, με την παράδοση πώς να τα βάλουμε; Πώς να αρχίσουμε εν των μέσω των γιορτών να θίγουμε τα κακώς κείμενα του ελληνικού Web; Υπάρχει μία τάξη. Μία σειρά. Οφείλουμε να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Είναι ηθικό το θέμα. Και σε ζητήματα ηθικής δεν χωράνε παζάρια (πάντα ήθελα να το πω αυτό).

Να θυμηθούμε τη μαθητική μας νιότη, όταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή δίναμε βαριά υπόσχεση στον εαυτό μας -ενίοτε και στη μαμά- ότι θα διαβάσουμε περισσότερο στο άλλο εξάμηνο. Να μιμηθούμε τον παραδοσιακό γείτονα, που τις μέρες τούτες ρίχνει ένα βλέμμα συμπόνιας ακόμα και στο μοϊκανό-hacker της διπλανής πόρτας (αφού είναι “μοϊκανός” θα είναι και hacker, το λένε και οι εφημερίδες άλλωστε). Και αφού δεν είμαστε πια μαθητές και δεν έχουμε γείτονα -αφήστε που γράφουμε για τεχνολογία, μην το ξεχνάμε αυτό- εμείς θα πιάσουμε τα καλά του ελληνικού Internet. Για την ακρίβεια, τα πρόσφατα καλούδια του.

Και δεν είναι λίγα. Μπορεί να μη μας φτάνουν, αλλά το καλό το λέμε. Για παράδειγμα, το deal ΑΕΚ και FORTHnet. Παντελώς αδιάφορο μας είναι αν πρόκειται και περί ενέργειας μάρκετινγκ. Γιατί, τα “σοκολατένια χωριά” που στήνονται κάθε χρόνο στο Σύνταγμα τι είναι; Προσφορά; Οι οπαδοί της Ένωσης θα πάρουν περιεχόμενο και όλοι οι υπόλοιποι θα ζηλεύουν. Και μην το υποτιμάτε, είναι ένα καλό εμπορικό πακέτο, αλλά και ένας καλός λόγος για να δει κάποιος Internet.

Πριν γίνει, όμως αυτό, είδαμε και ένα λίφτινγκ σε όλα τα μεγάλα portals. Και αυτό μας άρεσε. Όχι πως μεγαλούργησαν κιόλας και για το λόγο αυτό ετοιμάζουμε “Εξ Επαγωγής” σπέσιαλ, αλλά όταν έχεις να κάνεις redesign από το 1999, ακόμα και το λίφτινγκ έχει να δώσει υλικό. Κοντά σε αυτά πήραν μπρος και οι ISPs, οι οποίοι επίσης μετά από αρκετά χρόνια δίνουν, επιτέλους, πολύ υλικό στους επισκέπτες τους.

Προσθέστε και κάτι άγνωστα για κάποιο λόγο projects που κυκλοφορούν, όπως η ψηφιακή συλλογή από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (e-Φημερίς), βάλτε μερικά σοβαρά sites που αρχίζουν να σοβαρεύονται ακόμα περισσότερο και να στέλνουν επιτέλους και κανένα newsletter σε σταθερή βάση, βάλτε και τα καταστήματα με ψηφιακή μουσική και να που μαζεύονται. Άλλωστε, εμείς δεν ζητάμε πολλά. Ίσα μερικά project-άκια για να μαθαίνει ο κόσμος πώς κινείται το Internet, να μη μιζεριάζει που έξω έχουν και μέσα όχι.

Και βέβαια να μην παραλείψουμε τις ανακοινώσεις για το χτύπημα της γραφειοκρατίας μέσω της τεχνολογίας. Για πολύ stuff ακούμε και νιώθουμε μια ανασφάλεια. Για σκεφτείτε το. Μακάρι να τα δούμε, δεν λέμε, αλλά με το μαλακό αδέλφια! Εμείς θα κρατήσουμε μικρό καλάθι. Διότι τα μισά απ’ όσα προαναγγέλλει να κάνει ο Προκόπης, θα νιώσουμε σαν τον Johnnie Mnemonic και θα ψάχνουμε κανένα δελφίνι σε γυάλα για να μας πει μυστικά.

Σας αφήνουμε και πάμε για εορταστικές τεκίλες. Μη μας πείτε και γκρινιάρηδες, χρονιάρες μέρες.

Περισσότερα »

–> Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο PC World (Ελληνική Έκδοση) στο τεύχος Τεύχος 12 – Ιανουάριος 2006Categories: Internet Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: